#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/10/2011 15:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τράπεζες θα αποφασίσουν αν θα είναι χρεοκοπία

[caption id="attachment_130098" align="alignnone" width="512" caption="Ο Vharles Dallara επικεφαλής του Institute of International Finance (IIF), του τραπεζικού λόμπι που εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές."][/caption]

Η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας, πολύ σύντομα, μπορεί να βρεθεί στα χέρια  μιας μικρής ομάδας τραπεζιτών, που θα πρέπει να πάρουν μια καθαρά τεχνική απόφαση με τεράστιες όμως συνέπειες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες σε ένα σχέδιο περιορισμού της κρίσης χρέους της Ελλάδας, ζητώντας από τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να υποστούν μειώσεις έως και 50% της αξίας τους.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Αυτή η συμφωνία θα θεωρηθεί και επίσημα ως χρεοκοπία, για λόγους αγοράς, έτσι ώστε να επιτραπεί στους επενδυτές να ασφαλιστούν έναντι των απωλειών τους;

Ένα ζήτημα είναι η αγορά των credit default swaps, που επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν προστασία έναντι μιας οντότητας (εταιρίας ή και κράτους), που δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Αν οι κάτοχοι ελληνικού χρέους φανεί ότι δέχονται μια εθελοντική μείωση σε αυτά που έχουν λαμβάνειν, τα CDS δεν θα χρειαστεί να αποζημιώσουν. Αν η μείωση θεωρηθεί αναγκαστική για τους πιστωτές, τότε τα CDS θα πρέπει να πληρώσουν.

Ανακοινώνοντας την συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν πως οι μειώσεις είναι εθελοντικές για τους επενδυτές. Την τελική όμως απόφαση, θα την πάρει μια ομάδα από εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ούτως ή άλλως, υπάρχουν ρίσκα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αποζημίωση κατόχων CDS, θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες σε τραπεζικά και άλλα ιδρύματα σε παγκόσμια κλίμακα. Η αγορά των CDS είναι πελώρια, αλλά και θολή, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απρόβλεπτων τριγμών. Η πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, έφερε στο προσκήνιο φόβους για άγνωστα ρίσκα ανοίγματος πολλών τραπεζών στην αγορά ασφαλίστρων, που συνεισέφεραν στον παγκόσμιο οικονομικό πανικό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Αποζημιώσεων, μέχρι πέρσι, υπήρχαν συμβόλαια ασφάλισης επενδυτικών προϊόντων αξίας $30 τρισεκατομμυρίων. Η αξία της ασφάλισης αυτής φτάνει το $1,4 τρις. Τα Credit default swaps του ελληνικού χρέους αποτελούν μια πολύ μικρότερη αγορά, με συμβόλαια αξίας $3.7 δις να εγγυώνται $75 δις του ελληνικού χρέους.

Το ερώτημα είναι αν η συγκεκριμένη αγορά είναι αρκετά μικρή, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αρκετά ανθεκτικό, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν αυτά τα συμβόλαια, χωρίς να προκληθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακόμη όμως και αν αποφασιστεί πως το κούρεμα στο ελληνικό χρέος είναι εθελοντικό για τους επενδυτές, και άρα δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα CDS, υπάρχουν και πάλι ρίσκα για το σύστημα. Αν ακόμη και μια μείωση της τάξης του 50% στην αξία των ομολόγων δεν προκαλεί την ασφαλιστική αποζημίωση έναντι μιας χρεοκοπίας, τότε η αγορά των ασφαλίστρων θα θεωρηθεί ως ανίσχυρο εργαλείο για την προστασία των επιχειρήσεων έναντι των ρίσκων.

Το αν έχει συμβεί μια χρεοκοπία, αποφασίζεται από μια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλίστρων και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association). Η επιτροπή για την Ευρώπη έχει εκπροσώπους από δέκα από τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες με δικαίωμα ψήφου, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, Deutsche Bank και η  J.P. Morgan Chase. Παράλληλα εκπροσωπούνται και άλλα ιδρύματα, όπως είναι η BlackRock και η  Pimco.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που θα εξεταστεί δεν είναι οι χρηματικές απώλειες, αλλά κάποια τεχνικά ψιλά γράμματα στα συμβόλαια. Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής οικονομικών του Columbia Business School, Andrew Ang,: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του νομικού ορισμού του τι είναι χρεοκοπία, και μιας οικονομικής χρεοκοπίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν προχωρήσει το σχέδιο, μιλάμε ξεκάθαρα για οικονομική χρεοκοπία. Το αν θα οριστεί και νομικά ως  χρεοκοπία, εξαρτάται από τους δικηγόρους».

 

Washington Post

http://www.washingtonpost.com/business/economy/banks-to-define-greek-bond-default/2011/10/26/gIQA12wEKM_story.html?hpid=z1

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 27/10/2011 16:54:45

  τώρα θα πρέπει οι τραπεζίτες μας να μάθουν εντατικά τα .... κινέζικα ...μιας και τα κεφαλαία είναι της κομμουνιστικής Κίνας ..χιχχι..για να δούμε την συνάντηση G-20 σε λίγες μέρες

 2. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 27/10/2011 17:32:42

  Προτεινω να χρησιμοποιησουμε τη διπλη ονομασια... Στο εσωτερικο "Κουρεμα" και στο εξωτερικο "Πτωχευση". Κατι σαν τα Σκοπια...Και να ζησουμε εμεις καλα (αμφιβαλω για αυτο) και αυτοι καλυτερα (εις βαρος μας)!

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 27/10/2011 18:40:32

  Μια πρώτη ανακοίνωση από τον ISDA (h--p://www2.isda.org/) για τον αν θα ενεργοποιηθούν ή όχι τα CDS μετά τη χτεσινή απόφαση για την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Μάλλον ΟΧΙ λένε αρχικά . Στην ιστοσελίδα του οργανισμού υπάρχει όλο το κείμενο.

  The determination of whether the Eurozone deal with regard to Greece is a credit event under CDS documentation will be made by ISDA’s EMEA Determinations Committee when the proposal is formally signed, and if a market participant requests a ruling from the DC. Based on what we know it appears from preliminary news reports that the bond restructuring is voluntary and not binding on all bondholders. As such, it does not appear to be likely that the restructuring will trigger payments under existing CDS contracts. In addition, it is important to note that the restructuring proposal is not yet at the stage at which the ISDA Determinations Committee would be likely to accept a request to determine whether a credit event has occurred.

 4. mx avatar
  mx 27/10/2011 23:28:39

  Greek Sovereign Debt Q&A (Update)
  The following are responses to the most frequently-asked questions that ISDA has received in
  connection with the application of credit derivatives to a potential restructuring or
  reprofiling of Greek sovereign debt. The following does not constitute legal advice, and is
  subject in all respects to any determination that the ISDA EMEA Credit Derivatives
  Determinations Committee may make in relation to CDS referencing the Hellenic Republic
  (Greece). ISDA makes no comment on the likelihood of the events described in this Q&A.
  UPDATE OCTOBER 27:
  The determination of whether the Eurozone deal with regard to Greece is a credit event
  under CDS documentation will be made by ISDA’s EMEA Determinations Committee
  when the proposal is formally signed, and if a market participant requests a ruling from
  the DC. Based on what we know it appears from preliminary news reports that the
  bond restructuring is voluntary and not binding on all bondholders. As such, it does
  not appear to be likely that the restructuring will trigger payments under existing CDS
  contracts. In addition, it is important to note that the restructuring proposal is not yet
  at the stage at which the ISDA Determinations Committee would be likely to accept a
  request to determine whether a credit event has occurred.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.