01/07/2010 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τράπεζες δανείζονται με 1%, το δημόσιο με 5%...

Με  1% επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές δανείζονται  οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ίδια ώρα που το ελληνικό Δημόσιο  δανείζεται με 5% και βάλε σύμφωνα με τις προβλέψεις το μνημονίου, ενώ η συνολική χρηματοδότηση των τραπεζών άγγιξε τα 90 δις. Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή παρατηρείται  « μεγάλη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το πρώτο πεντάμηνο του 2010, η οποία επιβεβαιώνει τη βαθιά οικονομική δυσπραγία και τον υφεσιακό οικονομικό κατήφορο που βυθίζεται  ασταμάτητα η χώρα». Κατά το ίδιο διάστημα παρ’ όλα αυτά  στοιχεία δείχνουν ιλιγγιώδη άνοδο των χαριστικών και προνομιακών δανείων της ΕΚΤ προς τις Τράπεζες, που αυξήθηκαν κατά 80% στο πρώτο πεντάμηνο και έφτασαν περίπου στο δυσθεώρατο ύψος των 90 δισ. ευρώ.

«Τα ερωτηματικά για την κυβέρνηση» τονίζει ο κύριος Λαφαζάνης  «από αυτή τη λεηλασία δημοσίου χρήματος είναι πελώρια»

- Γιατί στηρίζει και καλύπτει μια κατάσταση  στην Ε.Ε. υπερ-προνομιακής μεταχείρισης των Τραπεζών, την ώρα που καταληστεύεται το ελληνικό δημόσιο; Γιατί δεν αντιδρά; Γιατί δεν διεκδικεί ανάλογη μεταχείριση στο δανεισμό του ελληνικού κράτους με αυτή των τραπεζών;

- Που έχει πάει η ιλιγγιώδης ρευστότητα των 90 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει προνομιακά και χαριστικά οι Τράπεζες; Πως είναι δυνατόν η προνομιακή ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις Τράπεζες να μεταφράζεται σε κλειστές δανειακές στρόφιγγες προς την οικονομία ή τραπεζικά δάνεια σε πολίτες και μικρές επιχειρήσεις με πανύψηλα επιτόκια;»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos Karras avatar
  Tassos Karras 01/07/2010 07:44:51

  Wake up and smell the coffee...

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/07/2010 11:29:32

  Η ΕΚΤ είναι ιδιωτική τράπεζα με "κρατικό" ένδυμα. Οι μέτοχοί της, οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών είναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ τράπεζες με επίσης "κρατικό" ένδυμα. Είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια. Και τα ποσοστά που έχει κάθε δημόσιο στην κατοχή του δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό "κρατικές". Αλλωστε δεν συμπεριφέρονται και ως κρατικές. Καταστατικά έχουν ανεξαρτησία (χα χα χα). Μπαϊράκι δικό τους με δικά μας έξοδα.

  Οι ίδιοι που κατέχουν την ΕΚΤ κατέχουν και τις ιδιωτικές τράπεζες στις χώρες μέλη. Δανείζουν από το ένα "κρατικό" τους μαγαζί, την ΕΚΤ, που έχει και την φοβερή δυνατότητα να παίρνει λευκό χαρτί και να τυπώνει χρήμα, στα ιδιωτικά μαγαζάκια τους στις εθνικές γειτονιές.

  Μετά, οι ιδιωτικές τράπεζες σε κάθε χώρα, αφού πάρουν το δάνειο από την ΕΚΤ με 1%, δανείζουν το οικείο δημόσιο, με αγορά ομολόγων, με ότι επιτόκιο θέλει η "αγορά" (χα χα χα, εκ νέου).

  Το σφίξιμο της στρόφιγγας των δανείων είναι παλιό και δοκιμασμένο εργαλείο ιστορικά. Τελικός στόχος είναι η ρευστοποίηση των υποθηκευμένων περιουσιών. Των μόνων που πραγματικά έχουν κάποια αξία. Διότι από χαρτιά...

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Κατά τα άλλα μας φταίνε τα "διαρθρωτικά προβλήματα" της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία είχε πάντα διαρθρωτικά προβλήματα και ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις υπόσχονταν την λύση. Τα διαρθρωτικά προβλήματα ΔΕΝ δημιουργούνται μόνα τους. Εχουν υπαίτιους. Με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο. Αρκετοί από αυτούς του υπαίτιους διατηρούν και πολιτικά γραφεία. Και ανήκουν σε πολύ συγκεκριμένα μισθολόγια χορηγιών.

  ΥΓ2. Δεν μπορεί τα προβλήματα να είναι συλλογικά και προσωπικά και οι υπεύθυνοι απρόσωπες και βολικές έννοιες του στυλ "διαρθρωτικά προβλήματα". Θολούρα μόνο. Ως συνήθως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.