Από τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ
Από τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ
16/09/2015 20:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τέσσερις δημοσκοπήσεις - φωτιά: Το θρίλερ συνεχίζεται...

Άνω – κάτω το εκλογικό σώμα

Μεγάλες ανατροπές στα ποσοστά των κομμάτων αλλά και μια εικόνα δημοσκοπικού θρίλερ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν κυρίως μετά το ντιμπέιτ. Εκτός από μια έρευνα του τέως καθηγητή του οικονομικού πανεπιστημίου, Επ. Πανά που δίνει διαφορά 2,2% υπέρ της ΝΔ και της έρευνας της Pro Rata που δίνει διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις 4 μονάδες, οι άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αμφίρροπη μάχη.

Συγκεκριμένα όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έχουν ως εξής:

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ

Μισή μονάδα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, κι ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές της Κυριακής. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν οι ΑΝΕΛ, ενώ μικρή επίδραση φαντάζει να είχε το δεύτερο debate στο εκλογικό σώμα.

Βραχεία κεφαλή μισής μονάδας έχει η Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, τέσσερις μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αποσπά το 30% στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 29,5%. Πρόκειται για ανατροπή της εικόνας που έδινε η προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ όπου η Κουμουνδούρου απολάμβανε προβάδισμα μιας μονάδας έναντι της Συγγρού (28,5% έναντι 27,5%).


Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, με 6,5%, χάνοντας όμως μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν ΚΚΕ (5,5%), ΠΑΣΟΚ (5%) και Ποτάμι (5%), ενώ η Ένωση Κεντρώων έπεται με 4%. Στο «νήμα» φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα, με ποσοστό 3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κερδίζοντας το 2,5% της πρόθεσης ψήφου.

Όσο πλησιάζει η Κυριακή, το ποσοστό των αναποφάσιστων συνεχίζει να μειώνεται, και πέφτει στο 6%, από 8% που ήταν στην τελευταία σφυγμομέτρηση.

Μια από τις σημαντικότερες αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΝΔ παραμένει ο όγκος των ψηφοφόρων του που δηλώνει ότι θα απόσχει από την κάλπη, με την εκροή να φτάνει το 28,5% για την Κουμουνδούρου, ενώ αντίθετα φτάνει μόνο το 8% για την Συγγρού. Σημειώνεται πάντως πως το ποσοστό αποχής των υποστηρικτών και των δυο μεγάλων κομμάτων εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, κανένας από τους αρχηγούς των δυο μεγάλων παρατάξεων δεν εμπνέει βεβαιότητα στο λαό, καθώς μόλις το 32% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα του έδινε περισσότερη σιγουριά για το μέλλον μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 31% απαντά πως θα ήταν πιο σίγουρο για τη συνέχεια με μια κυβέρνηση υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την προτίμηση των περισσότερων, σε ποσοστό 34,5%, αποσπά με αυθόρμητες απαντήσεις μια άλλη λύση.

Τέλος, μικρή επίδραση φαίνεται πως είχε στις επιλογές των πολιτών το debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον αρχηγό της ΝΔ να κερδίζει πάντως οριακά τις εντυπώσεις με διαφορά 0,5 μονάδων, 31% έναντι 30,5% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα (69%) είπε ότι παρακολούθησε την τηλεμαχία, το 74% απάντησε ότι έμεινε αδιάφορο από το debate, ενώ μόλις το 19% απάντησε πως η διαδικασία το βοήθησε στην επιλογή ψήφου.

Στο κρίσιμο μέτωπο των αναποφάσιστων – που ήταν ο βασικός στόχος των δυο αρχηγών – η ξεκάθαρη πλειοψηφία εκτίμησε πως κανένας δεν αναδείχτηκε νικητής στο debate. Μικρό πλεονέκτημα πάντως φαίνεται ωστόσο ότι κέρδισε ο κ. Τσίπρας, που χρίστηκε νικητής από το 25,5% των αναποφάσιστων, έναντι 18% για τον κ. Μεϊμαράκη.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες, ο τέως πρωθυπουργός «κέρδισε» με μικρή διαφορά 4,5 μονάδων τους νέους 18-34 ετών, ενώ με το ίδιο ακριβώς προβάδισμα επικράτησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κατηγορία άνω των 55 ετών.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 14-15 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2.214 ανθρώπων. Εξ αυτών, οι 1.072 ερωτήθηκαν μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου debate, και ακριβώς από αυτό το μερίδιο προέρχονται οι απαντήσεις σχετικά με την τηλεμαχία.

Δημοσκόπηση Pro Rata

Προβάδισμα 4 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκοπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία διενεργήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου και προβλέπει οκτακομματική βουλή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28%, ενώ η ΝΔ 24%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 5%, ΠΟΤΑΜΙ 5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3% και ΑΝ. ΕΛΛ. 2,5%. Στο 1,5% το άκυρο/λευκό, στο 10% η αποχή.

Δημοσκόπηση Pulse

Προβάδισμα μισής ποσοστιαίας μονάδας δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Pulse για το Action24.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

 • ΣΥΡΙΖΑ 27%
 • ΝΔ 27,5%
 • Χ.Α. 6,5%
 • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%
 • ΠΟΤΑΜΙ 5%
 • ΚΚΕ 5%
 • ΛΑΕ 3,5%
 • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,5%
 • ΑΝΕΛ 2%

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σε ποσοστό 58% ενώ της ΝΔ σε ποσοστό 81%. Η κομματική προέλευση των αναποφάσιστων (που ανέρχονται σε 7%) έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 36%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 13%, ΝΔ 10%, ΠΟΤΑΜΙ 9%, ΑΝΕΛ 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4%.

Δημοσκόπηση καθηγητή ΕΠ. Πανά

Η έρευνα έγινε μεταξύ 1 και 10 Σεπτεμβρίου και δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 2,2% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Βουλή θα είναι οκτακομματική.

Έμμεση Εκτίμηση της Πρόθεσης Ψήφου

 • η Ν. Δημοκρατία εμφανίζεται ως το πρώτο κόμμα με ποσοστό 29,8%
 • ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 27,6%
 • τα δύο αυτά ποσοστά δείχνουν να είναι ντέρμπι ο μεταξύ τους αγώνας που σημαίνει ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο για την πρώτη θέση
 • η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται ως το τρίτο κόμμα με 6,7%
 • ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (5%) και Ποτάμι (4,9%)
 • η Λαϊκή Ενότητα έχει ποσοστό 4,3% και το ΚΚΕ 3,9%
 • οι ΑΝΕΛ –μετασχηματισθέντες σε μνημονιακό κόμμα– φαίνεται να συγκεντρώνει μόλις 1,6% και δεν έχουν πιθανότητες να ξεπεράσουν το κατώφλι του 3% και συνεπώς μένουν εκτός Βουλής
 • η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει το 3% και φαίνεται πως θα ξεπεράσει το κατώφλι του 3%

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. koostas avatar
  koostas 17/09/2015 10:16:27

  η pro rata μετα θα αναλαβει δημοσκοπησεις στη β. κορεα... δημοφιλιας κιμ γιουν 101!%...εχει ειδικευση φαινεται...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.