#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2013 14:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να διαλυθούνTo πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως…ενιαίο κόμμα κινδυνεύει να μείνει… πρώτο και τελευταίο καθώς δεν περπατάει το σχέδιο του Α. Τσίπρα για διάλυση των συνιστωσών. Λίγα 24ωρα πριν το συνέδριο κι ενώ ο Τσίπρας και η ομάδα του πίστευαν ότι έπεισαν τους πάντες να αυτοδιαλυθούν, ήρθε νέα βόμβα από τις συνιστώσες οι οποίες του ζητούν να ξεχάσει το σχέδιό του και να το βγάλει και από τον προσυνεδριακό συνέδριο. Οι εκπρόσωποι των τριών συνιστωσών, Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Θεωνάς και Αντώνης Νταβανέλλος αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους ότι παρακολουθούν με ανησυχία στην προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ «την επιμονή στο αδιέξοδο θέμα της "αυτοδιάλυσης" των συνιστωσών, στα πλαίσια του -αναγκαίου- μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Εμείς, προσθέτουν, «είμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δράση και κοινές εμφανίσεις. Σημειώνουμε ότι η "αυτοδιάλυση" είναι μια εθελοντική διαδικασία που επαφίεται στην ελεύθερη απόφαση της κάθε μιας από τις συνιστώσες. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με επιβολή και με τελεσίγραφο».

Οι κύριοι Γλέζος, Θεωνάς και Νταβανέλλος, σημειώνουν ότι από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, οι «συνιστώσες» αποδείχθηκαν πολύτιμο συστατικό του συμμαχικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άνοιξαν δρόμους, πήραν ευθύνες, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση κρίσεων τις οποίες συχνά - άλλοι δημιούργησαν…

Προβληματική γίνεται επομένως η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και η ενιαιοποίησή του και μένει να δούμε τις… οργανωτικές ικανότητες του Τσίπρα και το πόσο μπορεί να επιβληθεί στις συνιστώσες. Αν δεν το κάνει τότε θα έχει υποστεί την πρώτη και πολύ μεγάλη πολιτική του ήττα μέσα στο κόμμα που νομίζει ότι ελέγχει.

Η δήλωση των Γλέζου, Θεωνά και Νταβανέλλου

Με ανησυχία παρακολουθούμε στην προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ την επιμονή στο αδιέξοδο θέμα της «αυτοδιάλυσης» των συνιστωσών, στα πλαίσια του –αναγκαίου– μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εμείς είμαστε υπέρ του ενιαίου Φορέα του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δράση και κοινές εμφανίσεις.

Σημειώνουμε ότι η «αυτοδιάλυση» είναι μια εθελοντική διαδικασία που επαφίεται στην ελεύθερη απόφαση της κάθε μιας από τις συνιστώσες. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με επιβολή και με τελεσίγραφο.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, οι «συνιστώσες» αποδείχθηκαν πολύτιμο συστατικό του συμμαχικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άνοιξαν δρόμους, πήραν ευθύνες, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση κρίσεων τις οποίες –συχνά– άλλοι δημιούργησαν...

Στις εκλογές του Μάη-Ιούνη του 2012, ο «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» τέθηκε στη δοκιμασία του κόσμου –παρά τις σχετικές κραυγές των αντιπάλων μας– έφτασε στη μεγάλη πολιτική νίκη του 27%.

Στους μήνες που ακολούθησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαντικά βήματα και κατακτήσεις: Οι οργανώσεις μελών, η αρχή «1 μέλος-1 ψήφος», η διαδικασία λήψης αποφάσεων, έχουν κατοχυρωθεί.

Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτή διαδικασία, με προοπτική την υλοποίηση του ιδρυτικού στόχου του, για ενότητα στη δράση όλης της Αριστεράς. Η διαδικασία αυτή που αφορά οργανώσεις, κόμματα, ανένταχτους-ες αγωνιστές και αγωνίστριες που δεν έχουν κάνει την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να τεθεί σε δοκιμασία με βιαστικές και αυθαίρετες προτάσεις, όπως αυτή περί διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες κάθε πλευράς, μέσα από μια ειλικρινή, έντιμη και έγκαιρη συνεννόηση, να αποσύρουμε από την προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα «αγκάθι» που –ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα– μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 03/07/2013 16:51:54

  Δυστυχώς οι συνιστώσες ζουν σε παληές καλές εποχές της "ανεύθυνης" [να μην παρεξηγηθώ για τον όρο] αριστεράς με πολύ μπλα μπλα, χωρίς εμφανή αποτελέσματα.
  Θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί όλοι την δραματική κατάσταση της χώρας και τις ευθύνες που έχει επωμισθεί το κόμμα τους σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση και να ρίξουν λίγο νερό στην αριστερή νοοτροπία τους και την κατά γράμμα τήρηση των "δημοκρατικών" διαδικασιών στο προσυνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
  Το 4% από το 27% απέχει μόλις 23 νούμερα και γνωρίζουμε καλά ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται και αν χάσεις την ευκαιρία να αναδειχθείς και να προσφέρεις στην Πατρίδα, τότε θα δεις τους αριθμούς να αλλάζουν μέσα σε μια ατέλειωτη νύχτα σαν ένα κακό όνειρο.
  Ότι ισχύει για την Κυβέρνηση, πρέπει να ισχύει και για την Μείζονα Αντιπολίτευση : "Οι καιροί ου μενετοί".
  Χανόμαστε αδέλφια, χρειάζεται ειλικρινής προσπάθεια από ΟΛΟΥΣ.

 2. ΠΙΛΟΤΟΣ avatar
  ΠΙΛΟΤΟΣ 03/07/2013 17:38:22

  Οι συνιστώσες μπορεί να χάνονται.
  Η πατρίδα δε χάνεται !

 3. Απορών avatar
  Απορών 03/07/2013 18:26:10

  Με τη διάλυση των συνιστωσών τελειώνει η μάσα και η επιχορήγηση μένει στο κόμμα. Γιατί πιστεύετε ότι βρέθηκαν όλοι μαζί από μαοϊκούς και σταλινικούς έως τροτσκιστές και οικολόγους; Για τα ποσοστά της επιχορήγησης που αναλογούν στην κάθε συνιστώσα παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ (τα οποία από μόνες τους δεν θα βλέπανε ούτε με κυάλια) και για κανέναν άλλο λόγο.
  Αυτοί στα αμφιθέατρα "σφάζονται" μεταξύ τους και στην ιστορία του 20ού αιώνα αλληλοσφαγιάζονταν στην πραγματικότητα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Απορών 03/07/2013 20:31:03

   Είσαι στην ουσία του θέματος αλλά κάποιοι νομίζουν πως είναι ακραιφνείς ιδεολόγοι εκεί στο σύριζα...

  • MCA avatar
   MCA @ Απορών 03/07/2013 23:40:04

   Έχω την εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε ως ενιαίο κόμμα για να μπορεί να πάρει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που θα έβγαινε πρώτος. Άρα πλέον οι συνιστώσες δεν νομιμοποιούνται να διεκδικούν ποσοστά από την κρατική επιχορήγηση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.