#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2010 22:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι στρατηγοί χάνουν στη κόντρα τους με τον ΕρντογάνΤο τελευταίο διάστημα ήταν δύσκολο για τους στρατηγούς της Τουρκίας. Η κόντρα τους με το κυβερνών κόμμα όσον αφορά στο ποιος θα προαχθεί κατά τη διάρκεια των ετήσιων κρίσεων, κατέληξε σε οδυνηρή ήττα για αυτούς. Ο στρατηγός Ilker Basbug που αποστρατεύεται στις 30/8, μετά από δυο χρόνια ως αρχηγός του γενικού επιτελείου, υπέστη ταπεινωτική ήττα. Η επιθυμία του ήταν, ο Hasan Igsiz να αναλάβει την αρχηγία των χερσαίων δυνάμεων, όμως ο Erdogan το εμπόδισε. Το όνομα του  Igsiz έχει συνδεθεί με διαδικτυακές σελίδες που συκοφαντούν το κόμμα του πρωθυπουργού. Το περιεχόμενο τους μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο ενοχής, όταν ο αρχιεισαγγελέας της χώρας προσπάθησε να απαγορεύσει τη λειτουργία του πριν από δυο χρόνια. Ο στρατηγός είναι επίσης μπλεγμένος σε μια συνομωσία εναντίον του κινήματος Fethullah Gulen, μιας ισλαμικής αδελφότητας που στηρίζει το κόμμα ΑΚ.

Η παλιά φρουρά υπέστη και άλλες ήττες. Έντεκα αξιωματικοί που εμπλέκονται σε σχεδιαζόμενο «πραξικόπημα», δεν προήχθησαν. Η μόνη προαγωγή που επεδίωξαν οι στρατιωτικοί και έγινε, είναι αυτή του στρατηγού Isik Kosaner, που θα διαδεχτεί τον Basbug.

Οι οπαδοί του ΑΚ χαιρετίζουν τις εξελίξεις ως μια νίκη της δημοκρατίας. Η κυβερνητική αποφασιστικότητα εξασθένησε τους πολεμοχαρείς στρατιωτικούς, λένε.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις κρυφών συναλλαγών. Ο πρωθυπουργός επικράτησε μόνο αφού οι δημόσιοι κατήγοροι αποφάσισαν τη τελευταία στιγμή να αναστείλουν τα εντάλματα σύλληψης για 102 αξιωματικούς που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα.

Η μείωση της πολιτικής επιρροής του τουρκικού στρατού, που έχει ανατρέψει 4 κυβερνήσεις από το 1960, αποτελεί απαράβατο όρο της ΕΕ, προκειμένου να δεχτεί τη Τουρκία στις τάξεις της. Ένα πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων που θα εξασθενήσουν περαιτέρω τη στρατιωτική επιρροή, πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα την 12η Σεπτεμβρίου. Συμπεριλαμβάνει μια πρόβλεψη που θα επιτρέπει τους πραξικοπηματίες να δικάζονται από πολιτικά και όχι από στρατιωτικά δικαστήρια. Θα προβλέπει επίσης όπως οι πολίτες δικάζονται αποκλειστικά από τα πολιτικά δικαστήρια, και μόνο σε καιρό πολέμου από τα στρατοδικεία.

Το κλειδί της αποστρατιωτικοποίησης βρίσκεται στα νέα μέτρα που αλλάζουν τη δομή του δικαστικού σώματος. Από τη πλευρά τους, οι αντίπαλοι του ΑΚ θεωρούν πως οι όποιες αλλαγές, απλά  ανοίγουν το δρόμο στον Erdogan για να πετύχει τη «δικτατορία» του. Η αλήθεια είναι πως οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν το αξίωμα του προέδρου, το οποίο λέγεται πως καλοβλέπει ο Erdogan. Για παράδειγμα, τα νέα μέτρα προβλέπουν πως ο πρόεδρος θα μπορεί να διορίζει τα 14 από τα συνολικά 17 μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου.

Economist

ΣΧΟΛΙΑ

  1. anonymous avatar
    anonymous 18/08/2010 00:01:56

    Ο Σαρρής έχει άλλη άποψη. Η συνέντευξη είναι μια ώρα και μιλάει και για το θέμα αυτό.
    http://www.aliatv.com/synenteukseis/sarris.htm

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.