#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2012 23:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πρώτες πληροφορίες για το νέο φορολογικό σύστημαΣε πέντε άξονες θα βασισθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Τις μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, καθώς, οι διαρροές και οι πληροφορίες, χρησιμοποιούνται συνήθως, για να μετρηθούν οι αντιδράσεις του κόσμου.

Οι πέντε αυτοί άξονες είναι:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί.

2. Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.

3. Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια.

4. Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

5. Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενο στον «κεφαλικό φόρο», τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι «αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».

Όπως πρόσθεσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, για να «χτυπήσει» τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο, και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης, να «κλείνει» τις «τρύπες» του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/09/2012 08:19:30

  Και να μην τροποποιηθεί για τα επόμενα 10 χρόνια. Γίνεται;

 2. Σωτος avatar
  Σωτος 21/09/2012 08:53:39

  Δικαιο ; Διαφανο; Εγω το μονο που βλεπω ειναι η μεγιστοποιηση του αρμεγματος ολων μας !

 3. θΩΜΑΣ Κ avatar
  θΩΜΑΣ Κ 21/09/2012 09:01:20

  Ερώτημα σοβαρό.Τι θα γίνει με ην απόφαση να παραμείνει μια ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα νομού προκειμένου να περισταλούν οι δαπάνες με την διατήρηση τόσο κτιρίων με ενοίκιο υψηλό για το Δημόσιο?Υπάρχει μείζον ζήτημα με την Αιτ/νία όπου ενώ ο σχεδιασμός μιλάει για μια ΔΟΥ στην πρωτεύουσα του νομού και έδρα πλέον της περιφερειακής ενότητας Αιτ/νιας ,στο Μεσολόγγι, όπου υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο υπερσύχρονο και δεν θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προυπολογισμός,παλαιοκομματικοι πασοκικοί παπανδρεικοί με την πλήρη υποστήριξη των Σαλμά και Καραγκούνη(υφυπουργών) προσπαθούν να διατηρήσουν την ΔΟΥ Αγρινίου που το δημόσιο πληρώνει μεγάλα ποσά για ενοίκιο με γνώμονα και στόχευση την ψηφοθηρία.Το Αγρίνιο έχει απλά περισσοτερο πληθυσμό και τον Σαλμά τον συμφέρει πχ να παίξει με τον άκρατο τοπικισμό μια μεγαλύτερης πόλης.Είναι ντροπή να κάνουν κουμάντο και να καταλύουν το κράτος τυχάσπαρτα ανθρωπάκια που δεν σέβονται ούτε διοικητικές έδρες ουτε την επιβάρυνση του Δημοσίου με μεγάλα ποσά για να ικανοποιήσουν αυτοί το μεγαλοιδεατισμό τους και τον ψήφο τους

 4. elli avatar
  elli 21/09/2012 10:12:47

  "Ελεύθεροι επαγγ. και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται σύμφωνα με τον εταιρικό φόρο"
  Με τη διαφορά ότι στις εταιρίες μπορούν και δικαιολογούν στα έξοδα της εταιρίας ακόμα και τη βαφή μαλλιών της γυναίκας τους! Μπορεί να γίνει το ίδιο και στις ατομικές επιχειρήσεις?
  " Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών"
  Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές αφορούν τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Δηλαδή οι έχοντες θα πληρώνουν λιγότερο!
  Δεν βλέπω κανένα μέτρο να διευκολύνει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Εκτός κι αν αυτό θέλουν , σε λίγο να μην υπάρχει μεσαία τάξη, ή έχοντες , ή επαίτες!

 5. H pena tis logikhs avatar
  H pena tis logikhs 21/09/2012 10:33:19

  Για τους χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι που λογίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα υπάρξει κάποιος διαχωρισμός ;

  • romeo avatar
   romeo @ H pena tis logikhs 21/09/2012 13:40:45

   Ναι! Θα τους κεράσουν ένα γλυκό του κουταλιού!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ H pena tis logikhs 21/09/2012 14:34:53

   Είναι θέμα πολιτικής βούλησης:
   Άν έχεις μπλοκάκι και μέσα σε μια χρονιά κόβεις 5 ή 7 αποδείξεις στον ίδιο εργοδότη (και τίποτε άλλο ή σχεδόν τίποτε άλλο), καταλαβαίνει και η γάτα μου ότι είσαι στην πραγματικότητα μισθωτός και μόνον κατ' όνομα "ελεύθερος επαγγελματίας".
   Προφανώς, πίσω από αυτό, δεν υπάρχει μόνον φοροδιαφυγή του εργοδότη και υπερφορολόγηση του εργαζόμενου, αλλά και ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ εισφοροδιαφυγή του εργοδότη, με ασφαλιστική υπερεισφορά του εργαζόμενου (πληρώνει μόνον αυτός ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ, τίποτε ο εργοδότης του).
   Αυτό όμως είναι τερατώδης στρέβλωση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.
   Μόνον οι επιστήμονες που εργάζονται έτσι με μισθό ως δήθεν "ελεύθεροι επαγγελματίες", είναι εκατοντάδες χιλιάδες (π.χ. γιατροί σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά θεραπευτήρια , μηχανικοί, δικηγόροι σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί σε φροντιστήρια, και πολλοί άλλοι).
   Όλοι το βλέπουν και κανείς δεν θίγει αυτό το τέρας.
   Οι συνδικαλιστές κάνουν τα στραβά μάτια.
   Είναι καιρός να το αντιμετωπίσουν.

 6. xp avatar
  xp 21/09/2012 15:08:25

  Οταν πήγαινα για δουλειές στην Ορεστιάδα (Από Αθήνα), έπρεπε να κοιμάμαι στο ιχ, να μην εβαζα βενζινη και να μην επισκευαζα την φθορά , να μην τρώω κατά την εφορία ! Γιατί είχα βιβλία β κατηγορίας!
  Δια ταύτα:
  Εμενα σε ωραιο ξενοδοχείο στην Βουλγαρία (είχα και μπονους...) , εβαζα βουλγάρικη βενζίνη ,έκανα και σέρβις εκεί. Θα έτρωγα και στην αλλοδαπή εάν δεν είχε υπέροχα ταβερνάκια με λουκάνικο ,γουλιανο και οτι καλυτερο διέθεταν οι μπαχτσέδες του Εβρου.

 7. φορομπηχτόνι avatar
  φορομπηχτόνι 22/09/2012 10:11:37

  "Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα."

  Ενα από τα πιο σημαντικά "εργαλεία" που έχουν στη διάθεση τους είναι οι πτυχιούχοι πληροφορικής σε κάθε εφορία, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξάγουν όποια στοιχεία χρειάζεται από τις τοπικές βάσεις δεδομένων και να προβαίνουν σε διασταυρώσεις άμεσα και ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
  Αντ αυτού, περιμένουν όλοι πότε θα δεήσει το υπέρ-συγκεντρωτικό ΚΕΠΥΟ να στείλει στοιχεία και διασταυρώσεις, κάτι που γίνεται σπανιότατα.
  Και τέλος ας γίνει μια αναδιάρθρωση στι διεύθυνση ελέγχου που έχει να συνεννοηθεί με το κεπυο εδω και κάτι χρόνια. Του αλλουνού εκεί του ζητήσανε στοιχεία για όλες τις ελεγμένες υποθέσεις που καταχωρούνται επι σχεδόν μια δεκαετία΄, για να τις βάλουν μέσα στο νέο μηχανογραφικό σύστημα ελενξις, και αυτός απλά... δεν τα έδωσε.
  Με τέτοια μυαλά, σε τέτοιες θέσεις, όσο και να φτιάχνουν νομοσχέδια, τίποτα δε θα προχωράει.

 8. franc avatar
  franc 22/09/2012 13:09:42

  Αν δεν πιάσουν τους 1500 που κλέβουν κλάθε χρόνο 30 δις τουλάχιστο απο τους φόρους, ακόμα κι αν πιάσουν τους υπόλοιπους "ελευθεροεπαγγελματίες" μόνο 2 δίς στην καλύτερη θα εισπράξουν . Και θα τα έχουν ξοδέψει στον "μηχανινισμό σύλληψης".
  Εξ άλλου αν ισχύσει η καταφανώς άδικη αυτή μεταχείρηση ελ. επαγγελματιών -υπαλλήλων, οι ελ. επαγγελματίες απλά θα εξαφανιστούν. Θα έχουν οι περισσότεροι μετατραπεί σε "υπαλλήλους συγγενικών εταιρειών" 2-3 ή και 5-10 μαζί...οι λογιστές ετοιμάζουν ήδη τα χαρτιά...

  • dim avatar
   dim @ franc 22/09/2012 14:22:35

   Για να καταλάβω. Ποιοί είναι αυτοι οι 1500 που κλέβουν 30 δις το χρόνο? Μεγάλες επιχειρήσεις εννοεις? Που κάνουν τι? Υποτιμολογούν? Πωλούν χωρίς τιμολόγιο? Γιατί άλλο το "δεν το εμφανίζουν καθόλου", και αλλό το "το έχουν δηλώσει αλλά μετά δε το πληρώνουν". Ως προς το πρώτο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγορους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ) ξέρουμε όλοι ότι δεν δίνουν σχεδόν ποτέ απόδειξη. Για μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε ακούσει για το δεύτερο, και ως προς αυτό εννοείται να γίνουν και δημεύσεις, και φυλακίσεις κλπ, αλλά για το πρώτο είναι πολύ δύσκολο και να εντοπιστεί και να ελεγχθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.