#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική θα αποτελέσουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις τρεις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Από άποψη κόστους, η ελληνική προεδρία θα είναι λιτή, «σπαρτιάτικη», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, με προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 60-80 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν ξεχωριστά για τις τελευταίες προεδρίες της Ε.Ε. (την ιρλανδική και την κυπριακή).

Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια σημαντική μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η ανεργία και η ύφεση έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία έχει επηρεάσει σημαντικά την κοινωνική συνοχή σε ορισμένα κράτη - μέλη.

Ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ελληνική προεδρία αποτελεί η προώθηση πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ισορροπία μεταξύ πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και πολιτικών ανάπτυξης αποτελεί την λυδία λίθο για την επίτευξη της αναγκαίας συνοχής μεταξύ των οικονομιών της Ε.Ε.

Ως εκ τούτου η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει να εξισορροπήσει το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο να μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, με επίκεντρο την απασχόληση.

Παράλληλα, στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να μπορεί να έχει ισχυρό ρόλο αναφορικά με τα έργα εντάσεως εργασίας (π.χ. προγράμματα για τις ΜΜΕ, βασικές υποδομές, ενέργεια και κλίμα) με την στήριξη και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της τραπεζικής ένωσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Κατά το διάστημα της ελληνικής προεδρίας θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM). Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης, με στόχο τον δημοσιονομικό συντονισμό, καθώς και στην κοινωνική διάσταση της ευρωζώνης, ως απάντηση στη δημογραφική και δημοσιονομική κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της μετανάστευσης, της φύλαξης των συνόρων και της κινητικότητας, η ελληνική προεδρία στοχεύει να αναδείξει τις θετικές συνέπειες μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη όλων των διαστάσεων της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης που επικεντρώνονται στην επανεισδοχή, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στην οικοδόμηση θεσμικών ικανοτήτων για τη διαχείριση των συνόρων. Μία από τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής προεδρίας είναι η ενίσχυση όλων των δράσεων πρόληψης σε τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ, η ελληνική προεδρία αναμένεται να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας που αφορούν στη διαχείριση των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης αλλά και τη διαφύλαξη της αειφορίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΩΡΙΩΝ1 avatar
  ΩΡΙΩΝ1 02/10/2013 09:57:23

  Στο θέμα της μετανάστευσης, ο Δένδιας λογικά θα προωθήσει την πρότασή του για κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ και αναλογική ανακατανομή των μεταναστών με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές δυνατότητες υποδοχής μεταναστών της κάθε χώρας-μέλος. Εκτός αν την κάνει γαργάρα...

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 02/10/2013 10:44:39

  Θέλεις να διοικείς την Ευρώπη;
  Οργάνωσε καταλήψεις σε σχολεία και μην εργασθείς ποτέ σου.
  Απλά γράψου σε ένα κόμμα.
  Γίνε Alex ρε παιδάκι μου...να τον χαίρονται στις Βρυξέλλες...έδωσαν το καλύτερο μάθημα στους Ευρωπαίους φορολογούμενους...
  Μήπως ήρθε πράγματι η ώρα να την κάνουμε από την ΕΕ;;;;
  Τί λέει ο Mr. Alex γι' αυτό;
  Η ΕΕ κατήντησε μία γελοιότητα.
  Ένα Γερμανικό προτεκτοράτο...το 4ο Ράιχ...
  Ο Χίτλερ θα γελά...
  Ένα άντρο χρυσοκάνθαρων χαρτογιακάδων...

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 02/10/2013 10:44:46

  *Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης που επικεντρώνονται στην επανεισδοχή, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και στην οικοδόμηση θεσμικών ικανοτήτων για τη διαχείριση των συνόρων.*

  - Δημοσιογράφος:
  *Τι σημαίνει αμετάκλητα και άνευ όρων; Δεν σημαίνει αιχμάλωτος;*

  - Γεώργιος Κασιμάτης, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και Πολιτειολογίας:
  *Αιχμάλωτος. Θα δοθεί δικαίωμα στους δανειστές, αμετακλήτως και άνευ όρων, να επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο και σε οποιοδήποτε δικαίωμα κυριαρχίας της χώρας. Ειδικά δηλαδή, καλύπτει και μία επέμβαση κατάσχεσης, ή οποιασδήποτε άλλης επέμβασης σε μία παραμεθόρια περιοχή. Στον Έβρο παραδείγματος χάριν. Να τον δώσουν σε μία εταιρεία αξιοποίησης του Έβρου με δικαιώματα με τα οποία εμείς να μη μπορούμε να παρέμβουμε εάν παραβιάζεται η άμυνά μας.*

  - Τζων Πέρκινς (πρώην οικονομικός εκτελεστής της ΣΙΑ): *Εμείς, οι οικονομικοί δολοφόνοι δουλεύαμε με διάφορους τρόπους. Συνήθως προσδιορίζαμε ποιά τριτοκοσμική χώρα διέθετε τους φυσικούς πόρους που ήθελαν οι εταιρείες, όπως το πετρέλαιο. Κανονίζαμε να εκδοθεί γι αυτή τη χώρα ένα τεράστιο δάνειο από κάποιον οργανισμό, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Η χώρα θα φορτωνόταν ένα τεράστιο χρέος. Τόσο μεγάλο, που δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να το εξοφλήσει. Εμείς, οι οικονομικοί δολοφόνοι, πηγαίναμε στη χώρα και λέγαμε: *Δεν μπορείτε να πληρώσετε, οπότε, κάντε μας μια χάρη. Ψηφίστε υπέρ μας στην επόμενη ψηφοφορία του ΟΗΕ, ή, στείλτε στρατεύματα σε κάποιο μέρος όπως το Ιράκ. Η καλύτερα, πουλήστε μας φτηνά, πολύ φτηνά το πετρέλαιό σας. Ψηφίστε να ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρεία Ηλεκτρισμού. Το υδρευτικό και το αρδευτικό σύστημα να ιδιωτικοποιηθούν και να πωληθούν σε άλλες αμερικανικές εταιρείες, ή άλλες πολυεθνικές.*

  - Άλεξ Τζόουνς: *Eίναι μια παγκόσμια μάχη ενάντια στο τραπεζικό καρτέλ. Μαξ, εξήγησέ μας τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει και πως ο Παπανδρέου τοποθετήθηκε εκεί και πως σχεδίασαν τη κατάρρευση της Ελλάδας.*

  - Μαξ Κάιζερ: *Φτάσαμε χθες και κατά λάθος μπήκα σε διπλανό ξενοδοχείο. Εκεί, έπεσα πάνω στον Στηβ Φόρμπς, γιό του γνωστού Μάλκομ Φόρμπς, του περιοδικού Φόρμπς. Ο Στηβ Φόρμπς βρίσκεται εδώ με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο. Θέμα συζήτησής τους είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε ξένες τράπεζες, σ’ αυτούς που δημιούργησαν τη κρίση. Η κρίση αυτή είναι σχεδιασμένη από τις τράπεζες ώστε να κάνουν τη χώρα να ματώσει και να τη φέρουν σε σημείο ν’ αρχίσει να ξεπουλάει.*

  - Άλεξ Τζόουνς: *Τα αρπακτικά είναι εκεί λοιπόν, έτοιμα να ρουφήξουν.*

  - Μαξ Κάιζερ: *Σωστά. Εγώ λοιπόν γνωρίζω την οικογένεια Φόρμπς εδώ και 25 χρόνια, όταν ο Μάλκομ Φόρμπς άραζε το πλοίο του στο λιμάνι της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’80 που ήμουν χρηματιστής. Κουβέντιασα λίγο με τον Φόρμπς και είπα: * Στηβ, τι παίζει εδώ πέρα;* και μου είπε: *Μαξ, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ευκαιρία ζωής! Θα πάρουμε τα αεροδρόμια, τον τζόγο τα πάντα, για ψωροδεκάρες.*
  Είναι μια φανταστική ευκαιρία για τη τσέπη τους..*
  ~από το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες! (αποσπάσματα)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.