10/09/2009 13:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προσδοκίες και τα παράπονα των Ελλήνων της ΔιασποράςΟι Έλληνες της Διασποράς στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιθυμούν να έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και εκφράζουν το παράπονο ότι η πατρίδα τους θυμάται μόνο όποτε τους έχει ανάγκη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα για τον Ελληνισμό της Διασποράς, που διενεργήθηκε από την Κάπα Research και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Μέγαρο Υπατίας στην Αθήνα.

Στην ερώτηση εάν «θα κινούσατε τις διαδικασίες προκειμένου να ψηφίσετε στις εκλογές για την ελληνική Βουλή» οι Έλληνες «ναι» και «μάλλον ναι» απάντησε το 82,4% των Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 81% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 80% οι Έλληνες που κατοικούν σε άλλα σημεία της Υφηλίου.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν κρύβουν το παράπονό τους για τη στάση της επίσημης Ελλάδας απέναντί τους. Έτσι, το 80.9% πιστεύει ότι «η Ελληνική Πολιτεία θυμάται τους Έλληνες της διασποράς μόνο όποτε τους έχει ανάγκη» και το 58,8% ότι «η Ελληνική Πολιτεία έχει ξεχάσει τους Έλληνες της Διασποράς». Την ίδια ώρα, μόνο το 20,8% των Ελλήνων του Εξωτερικού έχει πειστεί ότι «η Ελληνική Πολιτεία έχει ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική για τους Έλληνες της Διασποράς».

Όσον αφορά τι περιμένουν από την πατρίδα, το 60,5% καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά των Ελλήνων της διασποράς, το 44,6% οικονομικές και νομικές διευκολύνσεις στις επενδυτικές δραστηριότητες των Ελλήνων της διασποράς στην Ελλάδα, το 39,5% δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, το 27,4% περισσότερη ενημέρωση και εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, το 22,4% ελαστικότερη στρατολογία, το 21,1% μεγαλύτερη ευκολία στην είσοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια και το 13,4% μεγαλύτερη ευκολία στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σε ότι αφορά στην παρουσία της Ελλάδας στον κόσμο, διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η διεθνής της θέση και το κύρος της. Στη σχετική ερώτηση «πολύ» απαντά το 35,2%, αρκετά το 24%, λίγο το 30,8% και μόλις το 8,3% απαντά «καθόλου».

Για τους συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό η σημαντικότερος λόγος που έχει συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας είναι η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (69,1%).

Η πορεία της στην ΕΕ αποτελεί άλλωστε, σύμφωνα με ΄τους ερωτηθέντες και το σημαντικότερο θέμα που η Ελλάδα θα πρέπει να ρίξει το βάρος της (59,6%) για να ακολουθήσουν τα ελληνοτουρκικά με ποσοστό 33,3%, το Κυπριακό με 30,3%, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με 16,1%, η πορεία της στα Βαλκάνια με 15,4% και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ποσοστό 12,3%.

Στο ερώτημα τέλος εάν θα επέστρεφαν στην Ελλάδα θετικά απαντά το 34,4% εάν έβρισκε μια θέση απασχόλησης αντίστοιχη με εκείνη που κατέχει στη χώρα διαμονής, το 31,5% εάν συνδύαζε καλύτερα την επαγγελματική με την οικογενειακή ή την κοινωνική ζωή, το 18,4% μετά τη σύνταξη, ενώ το 10,5% δεν σκέφτεται να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Κεντρική ομιλήτρια στην παρουσίαση της έρευνας ήταν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Την έρευνα παρουσίάσε η καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη, επιστημονικός συνεργάτης της Κάπα Research, ενώ παρενέβησαν με ομιλίες τους ο υφυπουρός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και η Zoie Lafis, εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

 (από το in.gr)

 (φωτό Έλληνες της Αθστραλίας)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/09/2009 14:58:46

  Νομίζω ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένες στάσεις, νοοτροπίες και απαιτήσεις, γιατί ξεπερνούν κάθε όριο κοινής λογικής. Άλλο ο νόστος (αρκεί να μην είναι επιλεκτικός μόνο ως προς την άσκηση "δικαιωμάτων") κι άλλο η καλπονοθεία. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πόθεν εκπηγάζει η απαίτηση, 7 εκατομμύρια Έλληνες ΜΟΝΙΜΟΙ κάτοικοι άλλων χωρών, που ζήτημα είναι αν έρχονται μια φορά το χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές, να διαμορφώνουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θα τρώμε στη μάπα κάθε φορά εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι αυτής της χώρας.

  Από την ασφάλεια της αποστασιοποίησης, όλοι μπορούμε να κάνουμε... γκουρμέ επιλογές. Πολύ περισσότερο όταν τις... πληρώνουν οι άλλοι, έτσι δεν είναι;

 2. NIKOS avatar
  NIKOS 10/09/2009 15:17:51

  ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Η ΚΥΤΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΥΜΗΘΞΚΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
  ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.

  ΞΕΧΝΑ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΤΙΣ ΗΠΑ,ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ,ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.

  ΤΩΡΑ ΑΝ Ο ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΗΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΠΑΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΚΛΙΤΣΑΣ.

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ.

  ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΡΟΣ Ο ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ NIKOS 10/09/2009 15:28:53

   Για πες μου αλήθεια, βάσει ποιας ΛΟΓΙΚΗΣ προκύπτει το "δικαίωμα", όπως το αποκαλείς. Μήπως επειδή "έτσι γίνεται και αλλού"; "Opos Ameriki" δηλαδή;

   Όση ροή πληροφόρησης κι αν υπάρχει σήμερα, δεν μπορεί ένας μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού, που δεν μπορεί να αξιολογεί σε καθημερινή βάση τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των εκάστοτε κυβερνητικών αποφάσεων, να διαμορφώνει το αποτέλεσμα (και τελικά τη ζωή την ίδια) εκείνων που υφίστανται τις συνέπειες αυτές.

   • ataktos avatar
    ataktos @ Αυριανιστής 10/09/2009 19:23:30

    Η φράσει σου «δεν μπορεί ένας μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού, που δεν μπορεί να αξιολογεί σε καθημερινή βάση τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των εκάστοτε κυβερνητικών αποφάσεων, να διαμορφώνει το αποτέλεσμα» σπάει κόκαλα δηλ. η μετανάστες που είναι δημιούργημα ελληνικής έννομης τάξης!!! είναι μόνο για άρμεγμα(!!!) μπράβο στην διανοητική σου ικανότητα….. αυτό ονόμαζε ο ΑΓΠ «έρπον φασισμό»

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Αυριανιστής 10/09/2009 21:47:16

    @ataktos
    Δε νομίζω ότι η φράση μου την οποία επικαλείσαι έχει σχέση με αυτό που απαντάς αμέσως μετά. Απεναντίας, κατά τη γνώμη μου, και γενικότερα μιλώντας (ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, σε οποιαδήποτε χώρα), θεωρώ πολύ πιο δικαιολογημένη την απαίτηση να ψηφίζει κάποιος μόνιμος κάτοικος άλλης χώρας στη χώρα αυτή (όπου επέλεξε να ζει και να εργάζεται), παρά σε μία χώρα με την οποία το μόνο που τον συνδέει πια είναι η καταγωγή. Δηλαδή, μου φαίνεται πιο λογικό να ψηφίζει εδώ ένας μετανάστης που έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα, παρά ένας Έλληνας στην καταγωγή, αλλά κάτοικος άλλης χώρας, που φεύγοντας έριξε οριστικά μαύρη πέτρα πίσω του.

 3. Papajohn avatar
  Papajohn 10/09/2009 15:42:40

  Καλα βρε παιδια, εγώ που ειμαι φοιτητής και πληρώνω κανονικότατα εισφορές στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, για ποιο ρημαδολόγο δε μπορώ να πάω να ψηφίσω στη πρεσβεία?

 4. NIKOS avatar
  NIKOS 10/09/2009 16:41:05

  ΑΥΡΙΑΝΙΣΤΗ

  Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΤΟΡΒΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΙΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΑΦΜ ΚΛΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΩ ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ.
  ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ ΓΕΝΙΚΩΣ ,ΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΠ.
  ΤΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥ ΦΕΡΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ.
  ΕΣΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ....ΑΙΩΝΙΑ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ.

 5. φοιτηταριος εξωτερικου avatar
  φοιτηταριος εξωτερικου 10/09/2009 17:34:34

  Η συμμετοχη των αποδημων στις εκλογες εχει και παραεχει νοημα, αρκει να γινεται με τους σωστους ορους.

  Αν πανε να τους προσθεσουν στις υπαρχουσες εκλογικες περιφερειες σαν ετεροδημοτες ας πουμε, θα προκειται ξεκαθαρη καλπονοθεια αφου θα αλλαξουν εντελως τις τοπικες ισορροπιες, ενω η ιδια η εννοια της αντιπροσωπευσης μεσω του τοπικου βουλευτη χανει καθε νοημα.

  Το σωστο ειναι η δημιουργια 3 "εκλογικων περιφερειων εξωτερικου" (Β&Ν Αμερικη, Ευρωπη & Αφρικη, Αυστραλια & Ασια) που να εκλεγουν συνολικα λιγους (3-6) βουλευτες, ωστε να μην ειναι σε θεση να αλλοιωσουν αποφασιστικα τη λαικη βουληση στο εσωτερικο, αλλα να μπορουν ταυτοχρονα να αντιπροσωπευουν τα συμφεροντα των αποδημων.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ φοιτηταριος εξωτερικου 10/09/2009 21:52:51

   Ναι, αλλά τι θα γίνεται με τις ψήφους σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή με το "συντελεστή βαρύτητας" που θα έχουν στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα; Θα εξάγεται το αποτέλεσμα επί όλων των ψηφισάντων δηλ. μαζί με τα 7 εατομμύρια των αποδήμων, ή αυτά τα 7 εκατομμύρια (όσοι από αυτά είναι ψηφοφόροι τέλος πάντων) θα βγάζουν αποτέλεσμα μόνο γι' αυτές τις 3-6 έδρες;

   Αν (όπως επιτάσσει η κοινή λογική) ισχύσει το δεύτερο, θα τεθεί σοβαρό θέμα συνταγματικότητας, καθώς θα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικής αντιπροσωπευτικότητας (7 εκατομμύρια εκλέγουν 3 βουλευτές ενώ άλλα 10 εκατομμύρια εκλέγουν 297 βουλευτές).

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/09/2009 18:00:19

  Δεν υπαρχει ζητημα εγγραφης στους εκλογικους καταλογους ανθρωπων που απλως εχουν ελληνικη καταγωγη.
  Ζητημα υπαρχει δευκολυνσης ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ στους εκλογικους καταλογους και εχοντων την ελληνικη ιθαγενεια να ψηφιζουν στα προξενεια και να μην ειναι αναγκασμενοι να ερχονται στην Ελλαδα.Κανεις δεν μπορει να ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ το δικαιωμα ψηφου σε καποιον επειδη εφυγε στο εξωτερικο.
  Αυτα ειναι αυτονοητα και παρομοιες ρυθμισεις (ψηφος στα προξενεια) εχουν ολες οι χωρες του κοσμου.Στην Ελλαδα μαλιστα ηταν παλια αιτημα της αριστερας που ειχε δυναμη στους μεταναστες της Γερμανιας.Τα τελευταια χρονια ομως η σταση της οπως και του ΠΑΣΟΚ αλλαξε για ευνοητους λογους :οι μεταναστες επηρεαζονται απο το πολιτικο κλιμα των χωρων που ζουν και θεμα "σοσιαλισμου" οτι και αν σημαινει ο ορος στις ανεπτυγμενες χωρες δεν υφισταται.

 7. Greco avatar
  Greco 10/09/2009 19:02:23

  με νοοτροπιες αυριανιστη πιασαμε πατο οντως....

  ολες οι σοβαρες χωρες του κοσμου προστατευουν τους πολιτες τους οπου κ αν βρισκονται κ τους δινουν ψηφο

  εκτος αυτου ειναι απαραιτητο για τη διατηρηση του δεσμου με την ελλαδα...εκτος αν θελουμε να καταληξουμε σε 2-3 γενιες 3 εκατομ. ελληνες και να βγαζουν κυβερνηση οι αφρικανοι στην ελλαδα


  επισης.κατι πολυ σημαντικο.Πολλοι δηλωσαν οτι θελουν κινητρα να επιστρεψουν κ να επενδυσουν.Ευκαιρια κ για το οικονομικο κ δημογραφικο μας προβλημα.Τι κανουμε?

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Greco 10/09/2009 21:57:19

   Στην "προστασία" ποίων πολιτών αναφέρεσαι, αγαπητέ; Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία διάκριση. Άλλο εκείνοι που προσωρινά λείπουν από την Ελλάδα (και που ασφαλώς πρέπει να βρεθεί τρόπος να ψηφίζουν) κι άλλο εκείνοι που έφυγαν οριστικά (και δεν συνεισφέρουν φοροδοτικά) ή που είναι Έλληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς σε άλλες χώρες και κατ' ουσία δεν έχουν καμία πραγματική σχέση με την Ελλάδα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Αυριανιστής 10/09/2009 22:00:42

    Εάν τυχόν ψήφιζαν οι έλληνες μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς (ΗΠΑ,Γερμανία και Αυστραλία) θα είχαμε μονίμως ακροδεξιές κυβερνήσεις.

 8. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 10/09/2009 19:14:07

  Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Ελλάδα, σπούδασα στην Ελλάδα, είμαι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα και έφυγα για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό (ΕΕ) όπου έμεινα έκτοτε (εκτός ενός έτους για τη στρατιωτική μου θητεία). Μ' αυτά έχασα τις εκλογές του 2000, 2007 και τώρα του 2009, ενώ έχασα και τις ευρωεκλογές του 2004 και 2009. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες στην πρεσβεία ο καθένας στην περιφέρειά του. Και επειδή δεν δέχονται την ηλεκτρονική αίτηση του Υπ. Εσωτερικών να τους τη στείλεις ταχυδρομικά! (για να γραφτείς στους εκλογικούς καταλόγους των ευρωεκλογών, όπου -τουλάχιστον εκεί- επιτρέπεται, και αυτό λόγω πίεσης της ΕΕ). Για όσους είναι διατεθειμένοι να υποχρεωθούν στα δύο μεγάλα κόμματα και να χάσουν 1-2 μέρες από την άδειά τους, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας μπορεί να τους προσφέρει δωρεάν εισιτήρια μετ' επιστροφής. Οι υπόλοιποι ούτε να ψηφίσουν δεν μπορούν...

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/09/2009 19:28:41

  Οι Αυστραλοί και οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι που ζουν εδώ ψηφίζουν όλοι στα προξενεία εδώ.
  Τα χρήματά τους τα θέλουν εδώ για επενδύσεις όμως. Την ψήφο τους τη φοβούνται.

 10. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 10/09/2009 20:26:27

  Ο Ελληνισμός της διασποράς αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ελλάδα, που ουδείς σκέφτηκε να αξιοποιήσει. (Εδώ δεν αξιοποιούνται οι μέσα, οι έξω θα αξιοποιηθούν;)
  Η διασπορά υφίσταται συνεχή αιμορραγία σε επίπεδο εθνικής συνείδησης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το "εθνικό κέντρο".
  Το μόνο που ενδιαφέρει το πολιτικό κατεστημένο είναι η ψήφος. Εξ ου και οι ατέρμονοι προβληματισμοί.

 11. pizza avatar
  pizza 10/09/2009 21:26:34

  Ο Ελληνισμος της διασπορας ειναι ενα τεραστιο κεφαλαιο για την Ελλαδα. Οι Ελληνες γενημενοι στην Ελλαδα που εφυγαν στο εξωτερικο θεωρουνται Ελληνες για το κρατος και ας εχουμ αποκτησει δευτερη υπηκοοτητα. Εαν εχουν επενδυσει τα χρηματα τους στην Ελλαδα με το να εχουν ενα η δυο διαμερισματα, πληρωνουν και φορους περιουσιας. Αν αυτα τα διαμερισματα νοικιαζονται τοτε πληρωνουν και φορο εισοδηματος.
  Η δυναμη του Ελληνικου lobby στις ξενες χωρες παιζη μεγαλο ρολο για την Ελλαδα.
  Δνε μπορουν αυτοι οι Ελληνες να στεριζονται το δικαιωμα ψηφου.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ pizza 11/09/2009 13:54:27

   Λάθος.
   Ο ελληνισμός της διασποράς είναι ΔΙΑΦΥΓΟΝ κεφάλαιο για την Ελλάδα.
   Οι πιο πετυχημένοι δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ διάθεση να γυρίσουν πίσω.

   Όσο για τους Ελληνοαμερικάνους, αυτοί ΔΕΝ είναι Έλληνες, είναι Αμερικάνοι ελληνικής καταγωγής.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ pizza 11/09/2009 13:56:20

   Ακόμη, αγαπητέ pizza, το να έχεις ένα σπίτι στην Ελλάδα δεν αποτελεί "επένδυση".
   Όσο για τη δύναμη τού ελληνικού λόμπι, μάλλον με τη λέξη δύναμη εννοείς τη δύναμη τής καρπαζιάς που τρώει.

 12. ambrosiac avatar
  ambrosiac 11/09/2009 03:23:48

  Στο κατω κατω της γραφης αν προκειται να ψηφιζουν εδω Αλβανοι, Πακιστανοι και ποιος ξερει τι αλλοι, μαλλον εχουν δικαιωμα να ψηφιζουν και οι Ελληνες του εξωτερικου!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ambrosiac 11/09/2009 08:39:04

   επιβάλλεται να ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, για τους άλλους δεν έφτασε η ώρα ακόμα ...!!! ας μάθουν να ψηφίζουν πρωτα σωστά στις δικές τους πατρίδες, και όχι με βία και νοθεία, και βλέπουμε.

 13. Στέργιος avatar
  Στέργιος 11/09/2009 13:53:11

  Για τους Βρεττανούς πολίτες ισχύει το εξής: Βρεττανοί πολίτες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού χάνουν το δικαίωμα τού εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μετά από 10 χρόνια. Τα δικαιώματα αυτά τα επαναποκτούν αμέσως αν επανεγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Μου φαίνεται λογικό και σοφό.

  Αλλιώς, όλη η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία θα ψήφιζαν στις βρεττανικές εκλογές.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Στέργιος 11/09/2009 14:09:51

   Στέργιε, πολύ σωστά.
   Οι Αγγλοσάξονες, σε κάποια, έχουν τετράγωνη λογική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.