#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/05/2013 18:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προκλήσεις της κεντροδεξιάς είναι μπροστά, δεν πετυχαίνονται όμως με τεχνάσματαΚρίση. Εμπιστοσύνη. Πολιτική. Κόμματα. Τέσσερις λέξεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά με νοήματα άμεσα συνδεδεμένα με τις καθημερινές συζητήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Μια Ελλάδα που βρέθηκε στο επίκεντρο της οξύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλαπλών παραγόντων, εσωτερικών και εξωτερικών. Και σε μια Ελλάδα που η οικονομική κρίση τροφοδότησε μια εκτεταμένη κοινωνική και πολιτική κρίση, που όταν ξεπεραστεί θα έχει αφήσει πίσω της διαφορετική χώρα από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Σε όλα τα επίπεδα.

Σ’αυτό τον τυφώνα αμφισβήτησης, το πολιτικό σύστημα ταρακουνήθηκε συνθέμελα περνώντας βιώνοντας και το ίδιο οξύτατες μεταβολές και διανύοντας περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης αλλά και νομιμοποίησης. Τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 απλά επικύρωσαν την εικόνα. Το εκλογικό σώμα εκδικήθηκε τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν, πρέπει να αλλάξουν αναζητώντας την Άνοιξη του 2013 τη δική τους εαρινή αναγέννηση. Για το λόγο αυτό από έχουν μπει σε διαδικασίες αναδιοργάνωσης και εσωτερικών αλλαγών, σε μια προσπάθεια να ξαναβρούν τον προσανατολισμό τους.

H Νέα Δημοκρατία είναι το παλαιότερο κόμμα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας και ραχοκοκκαλιά της σημερινής κυβέρνησης. Ένα κόμμα που συνδέεται με ιστορικές επιλογές για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, την έξοδο της από τη διεθνή απομόνωση και τη συμμετοχή της στην κοινότητα των αναπτυγμένων κρατών της Ευρώπης και του Δυτικού Κόσμου. Και ένα κόμμα που από το Νοέμβριο του 2009, οπότε και η βάση του εξέλεξε για πρώτη φορά τον Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία εξέλιξης. Η Νέα Δημοκρατία οδεύει όμως και αυτή με τη σειρά της προς Συνέδριο, με τις απαιτήσεις, τις προσδοκίες, αλλά και τις προκλήσεις, να είναι πολλές και σημαντικές. Καλείται να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το ποιος είναι ο ρόλος ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος στο δεδομένο οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον, πως οι βασικές ιδεολογικές της αρχές θα μπορέσουν να απαντήσουν στο σημερινό ρευστό σκηνικό αλλά και άλλα ζητήματα, πιο εσωτερικά. Για παράδειγμα, πως θα ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά άνηκαν στην κεντροδεξιά, αλλά και πως οι δομές και οι διαδικασίες του κόμματος θα αποτελέσουν γέφυρα για τη συμμετοχή των νέων κοινωνικών δικτύων, στην πολιτική διαδικασία.

Το 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας όμως αποκτά για πρώτη φορά κομβικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα του θα πρέπει να επηρεάσει τις εσωτερικές του δομές και τα «κανάλια» αλληλεπίδρασης του με άλλα «κύτταρα» του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μέλλον και πιθανότατα ο Αντώνης Σαμαράς το έχει αντιληφθεί περισσότερο από όλους. Δομές που θα ξεφύγουν από τις ακαμψίες του παρελθόντος και θα αναδιαμορφωθούν με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με όλες τις οντότητες του ευρύτερου κόμματος. Από τις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις μέχρι τις επαγγελματικές οργανώσεις, όλα τα υπό-σύνολα θα πρέπει να είναι σε μόνιμο «διάλογο» μεταξύ τους, με τον κεντρικό μηχανισμό να συνθέτει δημιουργικά. Η ευέλικτη διοίκηση είναι προαπαιτούμενο λοιπόν και θα πρέπει να αφορά λίγους, που θα έχουν τη δυνατότητα με τις αποφάσεις τους να εμπνεύσουν περισσότερους να ασχοληθούν σε περιφερειακό επίπεδο και ανά αντικείμενο ενασχόλησης. Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξαναγίνει ένα έντονα παρεμβατικό κόμμα, με συνεχή παρουσία σε όλα τα «μέτωπα» του πολιτικού και κοινωνικού βίου, ώστε οι ιδέες και οι προτάσεις της να διαμορφώνουν τη δημόσια συζήτηση.

Θα πρέπει να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός παραγωγής πολιτικής και όχι απλά διαχείρισης εξουσίας και ισορροπιών. Η λογική δώσε καρέκλες- όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα αφειδώς- σε σφουγγωλάριους για να μη γκρινιάζουν πρέπει να τελειώσει. Δεκάδες γραμματείες και μέλη αυτών χωρίς να ξέρουν τι κάνουν. Αυτά τα τεχνάσματα είναι που μας έφεραν ως εδώ. Η Συγγρού πρέπει να λειτουργεί με εταιρικά πρότυπα και όσοι θα έχουν τιμή να εργάζονται από εκεί θα πρέπει να εκτελούν συγκεκριμένες δουλειές ανάλογα με τις δεξιότητες τους. Για να μπορεί να παρέχει στήριξη τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και στους ίδιους τους βουλευτές. Θα πρέπει να εξελιχθεί λοιπόν σε ένα κόμμα που θα παράγουν τα στελέχη του πολιτική βασισμένη στα ερεθίσματα της κοινωνίας και οι βουλευτές θα τη διεκδικούν και θα την ολοκληρώνουν.

Ένα ακόμα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο Συνέδριο είναι η ριζική ανανέωση του στελεχιακού του δυναμικού. Άνθρωποι νέοι, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, πολιτικοποίηση, νέες και καινοτόμες ιδέες και δραστήρια παρουσία στον κοινωνικό και επαγγελματικό τους περίγυρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού. Δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται μόνο από την ΟΝΝΕΔ, αλλά ούτε να βαπτίζουμε ανανέωση το ότι τοποθετούνται κάποιοι που  πέρασαν πριν από κάποιες δεκαετίες από την νεολαία και σήμερα είναι στη δύση τους, αφού βέβαια έχουν μπει σε αμέτρητες κυβερνητικές θέσεις.  Οι νεότερες γενιές, μαζί με την εμπειρία των προηγούμενων, μπορούν να συνθέσουν το δυναμικό εκείνο που θα βγει στην κοινωνία και θα επικοινωνήσει τις διαχρονικές αρχές και αξίες της Κεντροδεξιάς και τις απαντήσεις της στα πολύπλοκα και αυξανόμενα προβλήματα του σήμερα. Είναι τεράστια πρόκληση άλλωστε να μπορέσει η ΝΔ να γίνει ελκυστική σε καταρτισμένους ανθρώπους να ασχοληθούν με την παραγωγή πολιτικής της, μιας και σήμερα κάτι τέτοιο έχει πάψει να συμβαίνει.

Με τη ριζική ανανέωση λοιπόν σε δομές, διαδικασίες και στελεχιακό δυναμικό, η Νέα Δημοκρατία μετά το 9ο Συνέδριο της θα μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για «σπάσιμο» όλων των παθογενειών του παρελθόντος και έναρξη ενός ενάρετου κύκλου στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, που θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα και θα την επαναφέρει δυναμικά στο διεθνές σκηνικό.

Έγελος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εθεροβάμων avatar
  εθεροβάμων 06/05/2013 22:22:57

  "ούτε να βαπτίζουμε ανανέωση το ότι τοποθετούνται κάποιοι που πέρασαν πριν από κάποιες δεκαετίες από την νεολαία και σήμερα είναι στη δύση τους, αφού βέβαια έχουν μπει σε αμέτρητες κυβερνητικές θέσεις. "

  Εδώ τα είπες όλα. Τι ανανέωση και τι καινούργιο μπορούν να προσφέρουν οι μεγαλοπαράγοντες που έχοντας περάσει από τόσες θέσεις στο Δημόσιο τομέα έφεραν το κόμμα ως εδω; Που πάμε μωρέ με ανθρώπους που έχουν περάσει από κάθε συνδικαλιστικοθέση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και χίλιες δυο θέσεις; Ο κόσμος δε θα μας πετάει απλά ντομάτες όσο τους βγάζουμε μπροστά, αλλά θα μας τελειώσει.

  Η ΝΔ θέλει κόσμο που να μιλάει με την κοινωνία και όχι άλλους κουστουμάτους βολεμένους του μηχανισμού.

 2. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 07/05/2013 10:07:40

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους.
  Καλά τα σχέδια όμως υπάρχει ένα ας πούμε ασύμβατο στην όλη ιστορία. Το 'χω ξαναγράψει. Πως μπορεί να γίνει ανανέωση όταν το δικαίωμα στην πολιτική είναι κληρονομικό;;; Πέρασαν και θα βρεθούν στα πολιτικά δρώμενα άνθρωποι που το μόνο τους προσόν ήταν και θα είναι όχι η εξυπνάδα τους, όχι η προσφορά τους, όχι οι ικανότητές τους, όχι ο εξαιρετικός χαρακτήρας τους, όχι οι φαεινές ιδέες τους α λ λ ά οι ψηφοφόροι του μπαμπά που μπορεί να υπήρξε στο παρελθόν δήμαρχος, νομάρχης, πολιτευτής και γενικά άνθρωπος της εξουσίας. Και δεν αντιλέγω ότι μέσα σε αυτή την ομάδα ανθρώπων δεν υπάρχουν άξιοι. Όμως δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχουν και τεμπέληδες που απλά βρέθηκαν κάπου και έζησαν καλά χωρίς όμως να κάνουν το παραμικρό για να ζήσουμε και εμείς καλύτερα... Τι να λέμε τώρα. Δεν σηκώνει άλλα πειράματα αυτός ο τόπος και οι πολίτες του. Με όμορφες, καλούς αθλητές, ανθρώπους που μπροστά στον αρχηγό ξέρουν "να λένε καλά το ποίημα" και μετά κάνουν ότι λάχει ΔΕΝ γίνεται να πάει μπροστά ο τόπος. Το γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες. Έλα όμως που θέλουν ψήφους;;Εδώ βρίσκεται και η ευθύνη των ψηφοφόρων. Οπότε... μηδέν εις το πηλίκον.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 07/05/2013 15:00:56

  «Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι εκείνοι που δεν μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν.» ~Άλβιν Τόφφλερ (1928 -), Αμερικανός, πρώην εκδότης του περιοδικού fortune, συγγραφέας κι επιστήμων μελλοντιστής, διάσημος για τις εξειδικευμένες Εργασίες του για τη ψηφιακή κι επικοινωνιακή επανάσταση, τη τεχνολογική ιδιομορφία, τις επιδράσεις της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή, π.χ. η υπερφόρτιση της πληροφορίας.

 4. Γνώστης avatar
  Γνώστης 07/05/2013 15:32:51

  Δυστυχώς Dimi, στην Ελλάδα δε μαθαίνουμε. Οι ίδιοι και οι ίδιοι βολεύονται στις καρέκλες βάση μιας ιδιότυπης κομματικής επετηρίδας. Οι περισσότεροι από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα δε θα περνούσαν ούτε το κατώφλι μεγάλων επιχειρήσεων.

  Άραγε ο διαχειριστής των οικονομικών σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τι σπουδές έχει; Ο υπέυθυνος επικοινωνίας; Ο υπεύθυνος πολιτικού προγράμματος; 110 στις 100 φορές αυτοί οι άνθρωποι είναι άσχετοι από το αντικείμενο το οποίο καλούνται να υπηρετήσουν και φυσικά αντι να κάνουν καλό απωθούν άλλους που θέλουν, να ασχοληθούν.

  Και αυτό δε σημαίνει μόνο στην κορυφή, αλλά σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Άμα είναι μάγκας ο πρωθυπουργός, ας χτίσει το κόμμα του, όπως ονειρεύεται τη χώρα. Με αξιολόγηση όσων δουλεύουν, απολογισμό και ξεσκαρτάρισμα βιογραφικών. Έχουμε πήξει στους μεγαλοπαράγοντες και τα παιδιά τους. Όσο δεν αλλάζει αυτό, δε θα αλλάξουν και οι πολιτικές.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 07/05/2013 19:23:00

  Φίλε Γνώστη, Χρόνια Πολλά. Κι εγώ από τον ιδιωτικό τομέα προέρχομαι και θεωρώ τον αρνητισμό «αυτο-σαμποτάρισμα και παράλυση» της θετικής σκέψης. Γι αυτό και τον αντιμετωπίζω μετωπικά (μόνο τότε διαλύεται ο φόβος), γι αυτό και καθημερινά ξορκίζω τον αρνητισμό από τη ζωή μου. Ιστορικά, τις πιο κρίσιμες αποφάσεις του ο Ελληνας, τις παίρνει στο ακέραιο της ώρας. Φαίνεται να είναι στον γενετικό του κώδικα καταγεγραμμένο αυτό, όταν οι καταστάσεις στη ζωή τον έχουν φέρει στα άκρα. Τότε, επιστρατεύονται όλες οι δυνάμεις του και το θάρρος του και γράφει ιστορία. Είναι θέμα επιβίωσης πλέον. Οι Ελληνες ενωμένοι, δεν ήμαστε ποτέ μόνοι. Είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε. Για εμάς, υπάρχει μόνο μία διέξοδος. Προς τα επάνω!

 6. Μέλανας avatar
  Μέλανας 08/05/2013 13:35:30

  Μη φοβάστε τίποτα. Έχει το σύστημα εφεδρείες. Άντε δείτε ποιοι είναι στην Κεντρική Επιτροπή σήμερα και που έχει δουλέψει καθένας τους. Όλοι βολεμένοι του συστήματος. Πως μετά να πάμε μπροστά;

  παλιά ο κόσμος τους έκανε τεμενάδες επειδή του έκαναν κανένα ρουσφέτι. σήμερα που ρουσφέτια γιοκ, τους φτύνει κατάμουτρα και νομίζουν πως βρέχει. στο προσυνέδριο της κοζάνης ζήτημα είναι αν ολόκληρη ΝΔ να μάζεψε 100 κορμιά να ακούσουν όλους αυτούς που ήρθαν να το παίξουν καθοδηγητές. ο κόσμος πλέον θέλει να μιλήσει και να τον ακούσουν και όχι να κάτσει να ακούσει αυτούς που έφεραν τη ΝΔ στο 18%. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Σαμαράς είναι να διώξει όλους τους υπαλληλους της Συγγρού και να κάτσει μια βδομάδα να εξετάζει βιογραφικά για να στελεχωσει το κόμμα. με το 1/3 των υπαλληλων θα γίνεται η δεκαπλάσια δουλεια.

  όσο για την ιδεολογία που πρέπει να επιστρέψει ξανά, ένα πράγμα είναι σίγουρο. η ΝΔ ήταν και πρεπει να ξαναγινει δεξιό κομμα. ολοι οι δηθεν μεσαιοι που πήραν το 2004 τη χώρα στα χερια τους και απο εργοτάξιο την κατάντησαν ερείπιο πρεπει να φυγουν νυχτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.