#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι προεκλογικές υποσχέσεις χάθηκαν σε καταιγίδα μέτρωνΌπως όλα έδειχναν εδώ και πολύ καιρό, η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, η ενίσχυση των φτωχών και η διατήρηση των μισθολογίων στους ένστολους, ήταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τα μέτρα που αποφάσισαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απέχουν παρασάγγας  από τις δεσμεύσεις τους πριν αλλά και λίγο μετά τις εκλογές.

Θες η αδυναμία διαπραγμάτευσης, θες η πίεση της Τρόικας ή οι εκβιασμοί των ξένων, η ουσία είναι ότι οι Έλληνες θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όχι όμως όλοι οι πολίτες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άλλωστε, ακόμη και όσοι φοροδιαφεύγουν, αυτοί που χρωστάνε δισ. ευρώ σε φόρους, τώρα θα γελάνε και θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά διαρρέονται σιγά – σιγά καθώς στην Ελλάδα... ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο.

Έτσι, αν και τα περισσότερα τα έχουμε γράψει κατά καιρούς, μπορούμε να κωδικοποιήσουμε το πακέτο των μέτρων, στα εξής σύμφωνα με όσα βλέπουν την δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες

 Συντάξεις:

- Κατάργηση δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- Μειώσεις αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ (1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ: 2%, 1.500-2.000 ευρώ: 5%, 2000 ευρώ+: 10%).

-  Αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Είναι πιθανό να υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι ως τις 31-12-2013 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το ισχύον καθεστώς, δηλαδή όριο ηλικίας τα 65 έτη, θα βγαίνουν στη σύνταξη.

- Μειώσεις στα εφάπαξ. Το μέτρο αφορά τους 22 Τομείς Πρόνοιας, των οποίων οι αναλογιστικές μελέτες παρουσίασαν ελλείμματα. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι περικοπές θα φτάσουν το 22,6%, ενώ συνολικά το πετσόκομμα κατά μέσον όρο σε όλα τα Ταμεία θα φτάσει το 32%.

- Εξορθολογισμός των παροχών εφάπαξ προηγούμενων ετών. Το μέτρο αφορά όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 1995 και μετά και πήραν κανονικά εφάπαξ βοήθημα, από κάποιον από τους τομείς που τώρα θα υποστεί περικοπή στο εφάπαξ. Ολοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλλουν πιθανότητα ειδική εισφορά 1% έως 3%.

- Μειώσεις συντάξεων στρατιωτικών και αστυνομικών, λόγω της κατάργησης των αυτόματων προαγωγών.

- Μείωση συντάξεων λόγω των παρεμβάσεων στα ειδικά μισθολόγια.

- Αύξηση από τις 4.500 στις 6.000 των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για να θεμελιωθεί δικαίωμα λήψης της βασικής ελάχιστης σύνταξης. Ετσι, αντί για 15 έτη εργασίας, αυξάνεται στα 20 χρόνια το όριο για να μπορεί ένας εργαζόμενος να πάρει την κατώτατη σύνταξη.

- Μειώσεις στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, μέσω καθορισμού ανώτατου ορίου 720 ευρώ τον μήνα.

- Μείωση στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, με διατήρηση των δώρων.

 Μισθολογική δαπάνη

- «Νέου τύπου» εργασιακή εφεδρεία με απομακρύνσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα.

- Κατάργηση δώρων εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για ό,τι είχε απομείνει από τον 13ο και τον 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα, που μετατράπηκε σε επίδομα, στις περικοπές που έγιναν τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

- Μείωση μεοσοσταθμικά σε ποσοστό 12% των συνολικών αποδοχών των δημόσιων λειτουργών (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματών κ.ά.), που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια.

-  Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

-  Κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών ενστόλων.

- Κατάργηση αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ. Επίσης αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 55%.

 Προνοιακά επιδόματα

- Κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας. Το μέτρο αφορά κυρίως εργαζομένους στον επισιτισμό και στην οικοδομή.

- Καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε συνταξιούχους άνω των 64 ετών.

- Εξορθολογισμός οικογενειακών επιδομάτων. Το μέτρο αφορά την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, για να λάβει κάποιος δικαιούχος το σύνολο του επιδόματος θα πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ προβλέπεται να λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος. Το 1/3 του επιδόματος θα παίρνουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 45.000 ευρώ.

- Περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Antinews, με πληροφορίες από την "Δημοκρατία"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 28/09/2012 09:36:15

  Οι αναλυτές της AlfaBank ξανακτυπούν, μετά την προηγούμενη έκθεση τους με την οποία ξετίναξαν την τρόικα, εκτιμούν τώρα ότι
  ο προυπολογισμός του 2012 θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 0,5% σε αντίθεση με το ΔΝΤ που προβλέπει έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ!
  http://www.emprosdrama.blogspot.gr/2012/09/alfabank-05-2012.html

 2. kristim avatar
  kristim 28/09/2012 10:49:21

  Ααααχ, που πήγαν τα Ζάππεια 1,2,3?
  Τελικά δεν κατάλαβα γιατί έγιναν εκλογές. Ή, τώρα που το σκέφτομαι για να ικανοποιήσουμε το καπρίτσιο του κου. Σαμαρά.
  Χάσαμε και 5 μήνες πολύτιμο χρόνο για να συνεχίσουν τα ίδια και χειρότερα.
  Σπιθαμιαία ανθρωπάρια, όπως ευστόχως του είχε αποκαλέσει ο Γιανναράς. Τίποτε άλλο.

 3. Λιογκος avatar
  Λιογκος 28/09/2012 11:35:00

  Στέλιο, είμαι και εγώ παθών από αυτό το γελοίο και δίχως λογική μετρό...το Αντινιους πραγματικά πρέπει να ρωτήσει στη Συγγρού τους λόγους που ένα τέτοιο μέτρο συμφωνήθηκε, γνωρίζω ότι ειλικρινή απάντηση δεν θα λάβουν...μας εξωθούν στη μετανάστευση αλλά προφανώς αυτός είναι ο στόχος τους. Τα βάζω πρώτα όμως με τον εαυτό μου που πίστεψα στα λόγια τα ψεύτικα τα μεγάλα. Ας υποστώ τώρα τις συνέπειες....

 4. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 28/09/2012 13:04:35

  Το ζητούμενο μέχρι τώρα ήταν να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
  Για την αξιοπιστία στο εσωτερικό ,ούτε λόγος να γίνεται.

  Αντε τώρα να πείσεις το λαό οτι δεν γινόταν διαφορετικά.
  Αντε να του πεις οτι είσαι ανίκανος να πιάσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων.
  Αντε να του πεις οτι είσαι ανίκανος να πατάξεις το παρεμπόριο.
  Αντε να του πεις πως όταν έλεγες μείωση των φόρων στους φτωχούς εννοούσες τις Α.Ε.
  Αντε να τους πείς πως οταν έλεγες πως οι Ελληνες ειμαστε ο σπορος που δεν πεθαινει, ενοούσες πως θα κανεις το πείραμα για να αποδέιξεις οτι δεν πεθαίνει.

  Γιατί;
  Ως ρομαντικός ιδεολόγος άλλα περίμενα και ΠΕΡΙΜΕΝΩ(μια που ποτέ δεν είναι αργά)

  1.Θέλω ο καθηγητής του παιδιού μου να παίρνει τον μισθό του και να παίρνει επιπλέον 30 ευρω την ώρα για να του κάνει ιδιαίτερο φροντιστήριο
  2.Θελω οταν πηγαίνω στο νοσοκομείο να μην δίνω (ακόμα και σήμερα) φακελάκι για να με δει ο γιατρός πέρα του τυπικού δίλεπτου και να μην δίνω και φακελάκι στη νοσοκόμα για να έρχεται όταν κτυπάω το κουδούνι.
  3.Θέλω όταν πάω για κάποια υπόθεση μου στο δημόσιο αυτή να διεκπεραιώνεται χωρίς το γρηγορόσημο και την "νόμιμη¨ προμήθεια.
  4. Θελω ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος του δημοσίου να μην έρχεται να μου φτιάξει τις βλάβες προσφέροντας μου ως δέλεαρ την μισή αμοιβή απο οση ένας υδραυλικός ή ηλεκρολόγος με έναρξη επαγγέλματος.
  5. Θέλω όπως εχει απαίτηση το κράτος να το πληρώνω στην ώρα του να με πληρώνει κι αυτό και όχι μετά απο 4 χρόνια χωρίς τον παραμικρό τόκο.
  6. ΘΕΛΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ

  Επίσης

  1.Απαιτώ να δημοσιευθούν όλα τα πόθεν έσχες όσων τα προηγούμενα χρόνια ασχολούταν με τα ευαγή ιδρύματα που ονομαζόταν ΜΚΟ. Το ότι αναστάλθηκε η χρηματοδότηση τους δεν μου λέει απολύτως τίποτα.
  2.Απαιτώ να μην ξαναδώ συνταξιούχο να καταλαμβάνει έμμισθη θέση του δημοσίου.
  3.Απαιτώ να μην πληρώνω ξένους συμβούλους , απο την στιγμή που οι Ελληνες σύμβουλοι ειναι περιζήτητοι ανα τον κόσμο.
  4.Απαιτώ να καταργηθεί το επάγγελμα του πολιτικού. 8 ή 10 χρόνια μάξιμουμ θητεία σε οποιαδήποτε κυβερνητική ή αυτοδιοικητική θέση.

  τελος
  Εκλιπαρώ για την χαμένη μας αξιοπρέπεια μια που σ αυτό το κράτος ο μόνος κερδισμένος είναι εκείνος που έχει σαν σημαία του την αναξιοπρέπεια.

  Ο λαός περιμένει, απλώνει το χέρι
  κι όμως ο ηγέτης δεν τολμά να απλώσει το δικό του.
  Ο μύθος του μαρμαρωμένου βασιλιά θα συνεχίσει να μας στοιχειώνει.
  Αλλη μια ευκαιρία φαίνεται να πάει χαμένη.
  Μακάρι να βγω ψεύτης.

 5. Εθνικιστης avatar
  Εθνικιστης 28/09/2012 13:26:09

  Ειναι θλιβερο που τα πολιτικα ανδρεικελα ακομη λειτουργουν με επικοινωνιακα τεχνασματα. Η τροϊκα ζητησε ρητρα αποκλισης, σε περιπτωση που το ελλειμμα ειναι μεγαλυτερο απο το προβλεπομενο, αυτοματες μειωσεις μισθων/συνταξεων. Την ιδια στιγμη που η Citigroup προβλεπει υφεση σχεδον 11% το 2013, τα πολιτικα ανδρεικελα θεωρουν σκοπιμο να ζητησουν αντι για ρητρα υφεσης, ρητρα αποκλισης προς τα πανω, δλδ σε περιπτωση που υπερκαλυφθουν οι στοχοι (πιθανοτητα 0% με υφεση 11%) να ελαφρυνονται τα μετρα.

  Λογω της υφεσης, παντα θα ενεργοποιειται η ρητρα της τροϊκας, η οποια απο μονη της (χωρις να υπολογιζονται τα κανονικα μετρα) θα προκαλει πολυ μεγαλυτερη υφεση (αρα μεγαλυτερο ελλειμμα) το οποιο αυοτ με τη σειρα του θα την ξαναενεργοποιει, κοκ.

  Πλακα ειχε οσο κρατησε. Αλλα συντομως, τα παραμυθια θα τελειωσουν.

 6. Ανιψιός avatar
  Ανιψιός 28/09/2012 14:30:40

  Κύριοι, μη προτρέχετε. Είμαι σίγουρος ότι ο ΑΣ παίζει ένα παιχνίδι τακτικής με μπλόφες.
  Από Δευτέρα θα τρίβετε τα μάτια σας με τα πραγματικά μέτρα που οπωσδήποτε θα είναι στη λογική της ανάπτυξης και της ελάφρυνσης των βαρών από τους πολλούς, μη προνομιούχους.
  Επίσης πιστεύω ότι ο Στουρνάρας θα τρίβει τα αυτιά του από το τράβηγμα που θα τους κάνει ο ΑΣ, εκτός και αν είναι και ο Στουρνάρας ενήμερος της μπλόφας του Σαμαρά και παίζει το παιχνίδι πολύ καλά.
  Αλλά το μεγάλο γέλιο θα πέσει με τις φάτσες των Τροϊκανών, όταν θ'ακούσουν τα μαντάτα από τον ίδιο τον ΑΣ.
  Περιμένετε και θα δείτε.

  • Enzo avatar
   Enzo @ Ανιψιός 28/09/2012 16:56:28

   Mακαρι αλλα οπως εχω πει σε πολλα σχολια ο χρονος τους τελειωνει.
   μπορει και να εχει τελειωσει ηδη.

  • EL CID avatar
   EL CID @ Ανιψιός 28/09/2012 17:12:46

   Μα σοβαρά τώρα, τα πιστεύετε αυτά που λέτε; Πολιτικοί που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, είναι δυνατόν ποτέ να χαράξουν μακροπρόθεσμη στρατηγική; Είναι τουλάχιστον αφελές να ισχυριζόμεθα ότι θα ξεγελάσουμε τους Ευρωπαίους, όταν μια ζωή ακολουθούμε καταϊδρωμένοι τις εξελίξεις και ποτέ δεν τις προκαλούμε. Η μόνη «μπλόφα» που μπορεί να σκεφθεί ο κύριος Σαμαράς (και όλοι οι περί αυτόν Λεγάτοι), είναι να ξεγελάσει για λίγο ακόμη τον ελληνικό λαό, ο οποίος χωνεύει τα τελευταία υπολείμματα από το κουτόχορτο του ΓΑΠ.

   • Ανιψιός avatar
    Ανιψιός @ EL CID 28/09/2012 17:22:40

    Εντάξει EL CID. Αν δε σας άρεσε αυτό, να σας γράψω ένα άλλο, καινούριο με το Τοτό, που έχει πιο πολύ γέλιο.

 7. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 28/09/2012 14:38:16

  Ὅλα αὐτὰ γιὰ μιὰ χούφτα δημοσίους υπαλλήλους; Ἔλεος! Ἔλεος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.