31/07/2009 22:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την οικονομική κρίσηΚαθώς η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον κόσμο από την εποχή του περίφημου  οικονομικού κραχ του 1929 συνεχίζεται, ξεγυμνώνοντας όλες τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων 20 χρόνων, παρατηρούμε ότι κανένας δεν αναφέρεται και στο ποιοι συγκεκριμένα ευθύνονται γι αυτή. Επειδή όμως στην Ελλάδα θα αργήσει ακόμα να καταδειχθεί κάτι τέτοιο, διαβάστε  ένα πολύ καλό άρθρο που δημοσιεύτηκε παλαιότερο στο TEMPO NEWS και αναφέρεται στις συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες κομμάτων και πολιτικών της Αμερικής, της χώρας δηλαδή από όπου ξεκίνησε η κρίση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών φαίνεται μάλλον να αγνοεί πλήρως το ποιος εν τέλει ευθύνεται για  την εξέλιξη αυτή. Και παρόλο που η προσοχή της κοινής γνώμης δεν είναι εύκολο να αποσπάται μακριά από τα οικονομικά προβλήματα που  ταλανίζουν τον κόσμο, τα μεγάλα ΜΜΕ συνεχίζουν να αποφεύγουν να εστιάζουν στους πραγματικούς υπεύθυνους. Αυτούς  δηλαδή τους λίγους προνομιούχους που κρύβονται στις σκιές και που κατάφεραν να διχάσουν την μεσαία τάξη σε έχοντες και μη. Αντί λοιπόν να αποκαλύψουν την γυμνή αλήθεια, ότι δηλαδή η παρούσα οικονομική κρίση οφείλεται κυρίως στη καταστροφική δράση αλλά και στην αδράνεια των δυο πολιτικών σχηματισμών της χώρας κατά τα τελευταία 20 χρόνια, οι φωστήρες των μεγάλων ΜΜΕ την αγνοούν επιδεικτικά.

Ούτε κουβέντα δεν ακούγεται για την τεράστια απάτη,  από τους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους και αναλυτές που όμως αμείβονται με εκατομμύρια δολάρια από τους «σπόνσορές» τους.Οι συνθήκες που καθόρισαν την σημερινή κρίση ξεκίνησαν από την εποχή που αποφασίστηκε η επιτάχυνση της «απορύθμισης» στις χρηματιστηριακές και οικονομικές αγορές. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί αλλά τα πρόσωπα κλειδιά είναι γνωστά. Ο Bill  Clinton, Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Sanford Weill, Διευθύνων Σύμβουλος της Citigroup, ο Robert Rubin του επενδυτικού ομίλου Goldman Sacks αλλά και Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ο  Phil Gramm Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από το Τέξας. Οι παραπάνω συμμετείχαν ενεργά στην ανάκληση του νομοσχεδίου Glass-Steagall Act (GSA) θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την μη διαφανή χειραγώγηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης το 1999. Η κίνηση αυτή επέτρεψε στους πολιτικά δικτυωμένους ανθρώπους και επιχειρήσεις (όπως η Citigroup) να κατορθώσουν να συσσωρεύσουν τεράστιες περιουσίες σχεδιάζοντας και βγάζοντας στην αγορά τυχοδιωκτικά  επενδυτικά προϊόντα τα οποία πλέον ήταν μη ελεγχόμενα από το κράτος.

Η ανάκληση λοιπόν του Glass-Steagall Act είναι χωρίς καμιά αμφιβολία η κύρια αιτία της σημερινής παγκόσμιας κρίσης. Μια κίνηση που «επέτρεψε σε χαλαρά οργανωμένους οικονομικούς ομίλους να κυριεύσουν και να κυριαρχήσουν αναλαμβάνοντας πλήρως τον έλεγχο των οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών παραμέτρων της  οικονομικής πολιτικής της χώρας.» Βασικοί συμμέτοχοι σε αυτήν την κίνηση είναι και οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτούς όταν είναι πασίγνωστος ο έλεγχος που ασκούν επάνω τους οι διεθνείς οικονομικοί κολοσσοί οι οποίοι χρηματοδοτούν φερέφωνα και στα δυο κόμματα συνεχίζοντας να «παίζουν το βιολί τους» ενώ η Ρώμη καίγεται;

Για παράδειγμα, το δίκτυο NBC ανήκει στην  General Electric, το CBS στην Westinghouse, το ABC στη Disney, το CNN στην Time Warner και το Fox News είναι ιδιοκτησίας του  News Corporation του Rupert Μurdock.   

Οι επιδέξιες τακτικές εξαπάτησης  που χρησιμοποιούν αυτοί οι Οργανισμοί ελέγχοντας  κατά το δοκούν την γενικότερη πληροφόρηση της κοινής γνώμης της χώρας είναι απίστευτες.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η τελείως παθητική παρουσίαση εκ μέρους των ΜΜΕ για το πώς η    NAFTA, που είναι και  η κατ`εξοχήν αντιεργατική και πλέον καταστροφική για τον μέσο πολίτη νομοθεσία σε ισχύ,    δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τεράστια οικονομική αποτυχία. Ούτε λέξη δεν ξεστόμισαν τα εν λόγω Μέσα  για την «ντροπιαστική» συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο να περάσει η NAFTA σαν νόμος από το Κογκρέσο. Αν τυχόν το 1999 είχαμε Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση και πλειοψηφία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει περίπτωση να τολμούσαν να περάσουν τόσο τη NAFTA όσο και να ανακαλέσουν τη GSA. Μόνο ένας Δημοκρατικός Πρόεδρος και ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από την πλεονεξία των μεγάλων επιχειρήσεων θα το τολμούσε όπως και έκανε τελικά. Ας μην υπάρχει βέβαια η ψευδαίσθηση πως οι Ρεπουμπλικανοί υπερασπίζονται τον εργαζόμενο. Κάθε άλλο.  Μόλις οι Δημοκρατικοί άνοιξαν τις πόρτες, οι Ρεπουμπλικανοί έσπευσαν σαν τρελοί  να «μπουκάρουν και αυτοί στο κόλπο.»

Αφού λοιπόν την μεγάλη ζημιά την έκαναν οι Δημοκρατικοί το 1999, είναι πλέον μάταιο να συζητάμε για την πολιτική του George W. Bush που ακολούθησε στα επόμενα 8 χρόνια. Και σε όλη τη διάρκεια που η Αμερικανική μεσαία  και εργατική τάξη δέχονταν τις συνέπειες αυτής της μεθοδευμένης καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, τα μεγάλα ΜΜΕ τηρούσαν σιγήν ιχθύος. Η σιωπή όμως  αυτή των Μέσων, εξαγοράσθηκε  με συμβόλαια και συμφωνίες εκατομμυρίων  δολαρίων που έκαναν με τα πραγματικά τους αφεντικά. Όπως αναφέρει ο φιλόσοφος και ψυχολόγος Michael Lerner: «Το κόστος του να παραμένεις σιωπηλός απολαμβάνοντας μεγάλες αμοιβές, είναι να αποδέχεσαι και να συμφωνείς απόλυτα με την παρούσα διανομή του πλούτου και της εξουσίας…» Ο Noam Chomsky περιγράφει τους περίφημους “spin masters” ως αυτούς που «αμείβονται αδρά προκειμένου να υπηρετούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και σχεδιάζοντας τη δημοσιογραφία τους έτσι ώστε να είναι υποστηρικτική του κατεστημένου και να περιορίζει όσο το δυνατόν τις τυχόν διαφωνίες και συζητήσεις για ότι αποφασίζεται…»

Αυτό που όμως είναι αστείο αλλά και συνάμα  τρομακτικό, είναι το γεγονός ότι οι ίδιες αυτές πολιτικές και εταιρικές δυνάμεις που δημιούργησαν την οικονομική κρίση για λογαριασμό των ολίγων προνομιούχων… είναι οι ίδιες που ακόμη και σήμερα παίρνουν  όλες τις κρίσιμες  αποφάσεις αναφορικά με την αντιμετώπισή της! Και ποια είναι η προτεινόμενη και γενικά αποδεκτή λύση; Η χορήγηση δισεκατομμυρίων στους ίδιους τους δισεκατομμυριούχους που οργάνωσαν το χάος. Αυτό θυμίζει την περίπτωση του να βοηθάει κανείς κάποιον αλκοολικό αναλαμβάνοντας να πληρώνει για τα ποτά του… Παρεμπιπτόντως,  πως νομίζετε ότι θα αντιδρούσε κάποιος book maker απέναντι σε κάποιον που θα αρνείτο  να πληρώσει τα χρέη του από τον τζόγο;

Ας εξετάσουμε  τώρα τις μεγάλες δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην ανάκληση του νομοσχεδίου Glass Steagall Act που ήταν και η απαρχή των όσων οικονομικών δεινών ακολούθησαν. Ο Robert Rubin ήταν ο Υπουργός Οικονομικών του Clinton και συγχρόνως ο κύριος οικονομικός του σύμβουλος. Ήταν μάλιστα αυτός που κατάφερε ώστε η NAFTA να κερδίσει την «πολιτική» προτεραιότητα από την τόσο απαραίτητη αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ο Rubin ήταν στέλεχος της Goldman Sacks πριν πάει δίπλα στον Πρόεδρο και ο κύριος υπεύθυνος για την προώθηση της NAFTA. Ποιος κέρδισε δις από αυτό; Κυρίως η Goldman Sacks.  Τι ακολούθησε; Οικονομική κατάρρευση του Μεξικού. Πως αντιμετωπίσθηκε; Με τεράστια εισροή Αμερικανικών κρατικών δολαρίων στο Μεξικό η οποία εισροή διέσωσε πλήρως τους ξένους επενδυτές όπως την Goldman Sacks! Μια μικρή και σχετικά άγνωστη παράμετρος της NAFTA, επέτρεπε σε ξένες τράπεζες να εξαγοράζουν τις Μεξικανικές. Ο Rubin λοιπόν, σαν γνήσιος κομπιναδόρος και αφού είχε ήδη επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στη Citigroup, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε την εξαγορά της μεγαλύτερης τράπεζας του Μεξικού Banamex από την Citigroup για το ποσό των $12.5 δις. Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του επιτήδειου Rubin ήταν  η αναθεώρηση και κατάργηση του νόμου Glass-Steagall Act του 1933 που είχε σχεδιαστεί ακριβώς για να αποτρέπει την κερδοσκοπική χειραγώγηση και την σύγκρουση συμφερόντων που κυριαρχούσε στη Wall Street κατά τη δεκαετία του `20 και που είχαν οδηγήσει στην διαβόητη οικονομική κατάρρευση του 1929.Ένας άλλος αρχιτέκτονας της διαπλοκής που συνετέλεσε τα μέγιστα και αυτός στην παραπάνω εξέλιξη είναι και ο Phil Gramm πρώην Γερουσιαστής από το Τέξας.  Εισέπραξε ως προεκλογική βοήθεια πάνω από $4 εκατομμύρια και μάλιστα από ασφαλιστικές και κτηματομεσιτικές εταιρείες που πίεζαν για την ανάκληση του GSA.  Ο έτερος της «παρέας» είναι ο Sanford Weill που ήταν και  ο Διευθύνων Σύμβουλος της Citigroup. Η κατάργηση του νόμου   GSA επέτρεψε την εξέλιξη της εταιρίας του (αξίας πολλών δις) σε ένα από τα πλέον ισχυρά χρηματοοικονομικά σχήματα του πλανήτη. Ήταν αυτός που στη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο κάλεσε προσωπικά τον τότε Πρόεδρο πιέζοντάς τον να μεσολαβήσει. Κάτι που βεβαίως και έγινε. Ο Clinton διευκόλυνε τον φίλο του και η συμφωνία τελικά επετεύχθη και τελικά  υπογράφηκε στις 2:45 το πρωί. Υπογράφοντας, μάλιστα, ο Πρόεδρος δήλωσε πασιχαρής πως «Η σημερινή είναι μια πολύ καλή ημέρα για την Αμερική..» Μερικές μόνο ημέρες μετά την υπογραφή της ανάκλησης του συγκεκριμένου νόμου, ο Υπουργός επί των Οικονομικών Rubin, παραιτείται και αναλαμβάνει ρόλο στενού συνεργάτη του Weill στην  Citigroup! Την προηγούμενη χρονιά και όταν ο Weill ενημέρωσε σε κάποια φάση τον Υπουργό Rubin για μια μελλούμενη συνένωση και ανάπτυξη της Citigroup, αυτός αναφώνησε «Μα έτσι αγοράζετε την κυβέρνηση!».

Όσο για τον Πρόεδρο Bill Clinton, δεν υπάρχει λόγος να περιγράψουμε τον ρόλο του στην ανάκληση του νόμου Glass- Steagall ο οποίος ήταν και η ραχοκοκαλιά της πολιτικής του F.D. Roosevelt στην λελογισμένη προσπάθειά του να αποτρέψει τυχόν νέα οικονομική κρίση. Τι σημαίνει η εν λόγω ανάκληση; Τα διάφορα ομόλογα και στεγαστικά δάνεια είχαν βγει εκτός ελέγχου και στην ουσία είχαν καταντήσει τρόποι ξεζουμίσματος των απλών πολιτών. Από την ανάκληση λοιπόν του  νόμου το 1999, οι μεγάλες τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν και επί μια δεκαετία επανεισήγαγαν τις απαράδεκτες μεθόδους που ίσχυαν στη δεκαετία του `20 δανείζοντας δηλαδή τεράστια κεφάλαια σε κερδοσκόπους που στη συνέχεια αυτοί, σπεκουλάροντας αισχρά, μεταπωλούσαν τα δάνεια (χονδρικά και λιανικά) και απομυζώντας κέρδη σε κάθε βήμα δημιούργησαν  την χειρότερη οικονομική κρίση από το 1929.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα  σήμερα είναι το εξής: Γιατί δεν αντιμετωπίζουν τον οποιοδήποτε έλεγχο οι γνωστοί πλέον υπεύθυνοι της τωρινής οικονομικής κρίσης; Η απάντηση είναι πασιφανής και εύκολη ακόμη και για κάποιον που δεν θεωρείται ιδιαίτερα έξυπνος.  Μην περιμένετε όμως να την μάθετε από τα «ξεπουλημένα» μεγάλα ΜΜΕ. Μην περιμένετε να την ακούσετε από τους περίφημους οικονομικούς ειδικούς αναλυτές οι οποίοι είναι και  συνδαιτυμόνες στο μεγάλο φαγοπότι με τους υπαίτιους της κρίσης. Μην περιμένετε από τον Πρόεδρο Obama να αποξενωθεί από τους συντρόφους του Δημοκρατικούς. Φανταστείτε να αποφασίσει να τα βάλει με τον πρώην Πρόεδρο Clinton και τον συνεργάτη του  Robert Rubin.  Δεν θα γίνει. Απλά θυμηθείτε πως όταν ο Obama πρωτοανακοίνωνε την δέσμευσή του να προχωρήσει στη διάσωση της Wall Street προσφέροντας $1.000.000.000.000, αυτός που ήταν ακριβώς δίπλα του χαμογελώντας ήταν ο … ROBERT RUBIN!!

Έτσι λοιπόν, η τελευταία Προεδρική εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ κρίθηκε μεταξύ του McCain με οικονομικό σύμβουλό του τον Phil Gramm και του Obama με στενό του οικονομικό συνεργάτη τον Robert Rubin. Είπατε τίποτα;

TEMPO NEWS, Jon Susce

(απόδοση Strange Atractor)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/07/2009 22:39:44

  τα έλεγε το αλλενάκι χτές ή προχτές

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 31/07/2009 23:31:21

   Tι λες αρχαιοπτέρυγα, τι έλεγε; εδώ τα διαβάζω αυτά τα εξωτικά και τα ψάχνω λίγο, οικονομικές γνώσεις από τη σχολή σε επίπεδο διοίκησης επιχειρήσεων-οργάνωσης παραγωγής-πολιτικής οικονομίας και κάποια στατιστική, στο τρέχον καθημερινό επίπεδο του μέσου Έλληνα εργαζόμενου φορολογούμενου που παρακολουθεί το λογιστή του, τις υποχρεώσεις του. That's all. Που να προλάβει κανείς να ενημερωθεί περισσότερο όταν δουλεύει;
   Αυτά τα εξωτικά Glass Seagall Act etc., Rubin, Stiglits και την άλλη την κα που ήταν κύριος (Κρούγκμαν νομίζω;) και έδωσε διάλεξη, στο Antinews τα διάβασα πρώτη φορά κι'εσυ τάγραφες.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ αλλενάκι 31/07/2009 23:43:34

    ο Κρουγκμαν είναι άλλο ανέκδοτο. Ο Rubin είναι πονηρός. Εγώ τα έγραψα; Πάει τα έχω χάσει πλήρως.

    Η κατάργηση του Glass Steagall ήταν μέγα λάθος (στερνή μου γνώση, ευχαριστώ πολύ, αλλά μερικοί παλιοί το έλεγαν τότε, αλλά και εκεί, "πολλά τα λεφτά". Οι αρχαίοι, δεν ήταν παλιοί τότε, ήταν απλοι ...παρατηρητές)

    Οι αγορές και η δυναμική τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Και ο Nash για μελέτη αγροών πήρε το Nobel. Μερικοί χλευάζουν την εμμονή μου στο να παρακολουθώ τις αγορές ή τα επιτόκια. Το βρίσκω όσο συναρπαστικό όσο να μου λένε την μοίρα μου ή τον καφέ...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/07/2009 22:55:53

  κι από το antinews, πριν ένα χρόνο περίπου...

  • Factorx avatar
   Factorx @ archaeopteryx 31/07/2009 23:05:18

   σε ποια αναφέρεσαι; το έβαλε πάλι το antinews; το αλλενάκι;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Factorx 31/07/2009 23:10:30

    Το antinews, πέρυσι το φθινόπωρο είχε διάφορα κομμάτια για την κρίση και τις πιθανές αιτίες της (όχι τις αφορμές). Η κατάργηση του Glass Steagal, και νομίζω ο ρόλος του Rubin είχε ανεφερθεί... Δεν είμαι σε γρήγορη γραμμή, αλλιώς θα σου έλεγα τις αναρτήσεις.

 3. Orestios avatar
  Orestios 31/07/2009 23:03:22

  Το 1 τρις το τσέπωσαν πάντως εις βάρος όλων.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 31/07/2009 23:48:11

   'Το τσέπωσαν"... Δύσκολο.. Ναί κάποιοι τσέπωσαν, αλλά το τρις (και μην είναι 2 τα τρις) δεν είναι σαφές που πήγε. Ξεκίνησε σαν paper loss. Νόμιζες ότι είχες λεφτά και ξύπνησες και έχεις τα μισά ή το 1/3. Λεφτά θα βγούν αν οι έχοντες ρευστότητα αγοράσουν χαμηλά και πουλήσουν στον φουκαρά αργότερα, ακριβά. Πλεονέκτης αυτός, θα ξαναπάρει. Ναι, ο Rubin και ο Weil μπορεί να έκαναν _ουστιά. Χωρίς όμως την δικια ΜΑΣ απληστία δεν θα υπήρχε κρίση.

  • zaza avatar
   zaza @ Orestios 01/08/2009 02:52:59

   Να ήταν μόνο το 1 τρις, έχουν τσεπώσει $13 τρις!!!!

 4. sakis avatar
  sakis 31/07/2009 23:56:04

  Με κουράζουν αυτές οι αναλύσεις.Σίγουρα θα υπάρχουν άλλα τόσα πρόσωπα, και άλλα τόσα και άλλα τόσα και ετερείες πολλές που έπεξαν με περισσή τέχνη αυτό το παιχνιδάκι της υπεραξίας...και όχι μόνο...!Εγώ θέλω όμως από τους "γκουρούδες" να μου απαντήσουν σε απλά ερωτήματα όπως:
  1. Σε ποιόν χρωστάμε ΟΛΟΙ;(κράτη και πολίτες του κόσμου). Διότι εάν χρωστάμε π.χ στον Μήτσο τον βρίσκουμε και το κανονίζουμε να μας δώσει ρέφα κ.λ.π. κ.λ.π. Εάν ο Μήτσος δεν μας δώσει ρέφα ή ζητάει του παππούλι του τα...και εμείς γνωρίζουμε ότι χρωστάμε πολλά γιατί ο Μήτσος τόσα χρόνια μπανόβαζε και μας έλεβε και στο ζύγι τον αρχίζουμε στις γρήγορες (αφού είμαστε και πολλοί) και λύνεται το πρόβλημα...
  2. Εάν χρωστάμε ο ένας στον άλλο δεν υπάρχει πρόβλημα!Εμείς τα βρίσκουμε!Γιατί εάν δεν τα βρίσκαμε δεν θα είμασταν μες στη τρελή χαρά κάθε φορά που θα βρισκόμασταν στις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ.....αλλά θα ζήταγε η Αγγλία από την Αμερική, η Κίνα από την Αμερική, η κάτω Παναγιά από την πάνω Παναγιά κ.ο.κ. Και έπειτα,
  3. Και που τα βρήκε ο Μήτσος;....Μήπως και ο παππούς του έκανε την ίδια "δουλειά"...;
  3. Και τι χρωστάμε;Αβγά;Τυρί;Δολάρια;Ευρώ;Χρυσό;Πετρέλαιο;Ορυκτό πλούτο...;ΨΥΧΗ;Και τι τελικά έχει αξία το χρεόγραφο...το "αυγό" ή η ΨΥΧΗ;
  3. Και καλά όταν ο Μήτσος μας τα έδινε δεν γνώριζε ότι δεν έχουμε τόσες "κότες" για τα "αυγά" που θέλει;...
  4. Ρε Μήτσο; και αφού με πήρες στο μπακάλικο (ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ...)και μου 'μαθες τα κόλπα (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ) και με' κανες δουλευτή σου και εγώ άρχισα να το ρίχνω έξω το μαγαζί...εσύ που ήσουν να με αρχίσεις στις ζφουριχτές;
  5. ΡΕ ΜΗΤΣΟ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΡΙΞΑ ΕΞΩ ΑΛΛΑ ΑΓΟΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ "ΧΩΡΙΟ"...ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ "ΑΛΛΑ"...;

  ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ", ΤΟΝ "ΘΕΟ" ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ!!!!!ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ!!!Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!!!ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Jimmy Daras avatar
  Jimmy Daras 01/08/2009 06:25:27

  OLA TA GOUROUNIA EXOUN THN IDIA MOURH.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Jimmy Daras 01/08/2009 07:02:00

   όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια μούρη, απλά, μερικοί είναι πιο γουρούνια από τους άλλους. Εύκολο να το διαπιστώσεις. Εύκολο επίσης να πεις "απαγορεύεται". Το μυστικό είναι να βρεις ποιές ελάχιστες παρεμβάσεις ή ρυθμίσεις περιορίζουν την κατάχρηση.

 6. kontin avatar
  kontin 01/08/2009 12:18:18

  Η κρίση δημιουργείται από το Όποιο σύστημα όταν αυτό φτάνει στα οριά του και καθορίζετα Πάντα από Πολιτικές αποφάσεις έχοντας σαν σκοπό τη λειτουργία του και τη διαιώνισή του. Κάθε φορά η όποια ¨οικονομική¨ κρίση πηγάζει από αναγκαιότητες του σχεδιασμού των Πολιτικών Ταγών που βρίσκονται στα ηνία των εκάστοτε Μεγάλων δυνάμεων. Μια ανάγνωση της Ιστορίας από την οικονομική σκοπιά θα θα δείξει ότι η Οικονομία Πάντα ήταν όργανο ελέγχου των εκάστοτε κοινωνιών και πολιτικών επιδειώξεων όπως και οι Πόλεμοι αντίστοιχα. Ελάχιστα πράγματα γίνονται τυχαία και όποτε αυτό συμβαίνει μαζεύεται γρήγορα.
  Η Καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών είχε μεταφέρει για Πολιτικούς λόγους Τεράστια κεφάλαια στην λεγόμενη Μεσαία Τάξη η οποία τα διαχειριζόταν χωρίς τον Απόλυτο έλεγχο της Εξουσίας αυτό (ιδίως μετά την κατάρευση της ΕΣΣΔ) έπρεπε να έρθει στη σωστή του βάση. Κάποιοι θα μπορούν και οι περισσότεροι Δεν θα μπορούν αλλά θα επιβιώνουν απλά.
  Το ¨κοπάδι¨ είχε αρχίσει να ξεφεύγει (μέσω της λογιστικής ευμάρειας) από τον απόλυτο έλεγχο του συστήματος Εξουσίας όπως αυτό απαιτούσε να λειτούργεί στην νέες Παγκοσμιοποιημένες συνθήκες. Άρα θα έπρεπε να επέλθει μία νέα ισορροποία με εξαθλίωση, φόβο επιβίωσης και ψυχολογικής κατάθλιψης και ανασφάλεια της μάζας ωστε θα βρεθεί στο επίπεδο να αποδεχθεί τις νεες συνθηκες που διευκολίνουν τους νέους σχεδιασμούς.
  Ήμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής που θα πρέπει να μας οδηγήσει σε συσπείρωση κα ομοψυχία σαν κράτος και Έθνος με αντίστοιχα σοβαρούς, υπεύθους,γνώστες και όχι ¨καλόψυχους¨ Ηγέτες να μας οδηγήσουν.
  Συγγνώμη για το μάκρος της άποψης αλλά σαν Οικονομικός γνωρίω ότι η Οικονομία ειναι εργαλείο σχεδιασμού και πραγματοποίησης μια απόφασης τίποτε άλλο.

 7. Δήμος avatar
  Δήμος 01/08/2009 12:26:59

  Υπάρχει και αυτό το άρθρο στο Rolling Stone περιοδικό:

  (Inside The Great American Bubble Machine
  Matt Taibbi on how Goldman Sachs has engineered every major market manipulation since the Great Depression)

  http://www.rollingstone.com/politics/story/28816321/the_great_american_bubble_machine

  Αλλά πάλι δεν εξηγεί ποιοί ειναι απο πάνω απο τους JP Morgan, Goldman Sachs και Federal Reserve Bank

 8. nik avatar
  nik 01/08/2009 12:46:30

  Δεν ισχύουν αυτά, το Glass-Steagall Act έλεγε ότι μια τράπεζα που δίνει δάνεια στεγαστικά και καταναλωτικά δεν μπορεί συγχρόνως να έχει και επενδυτικό τμήμα και αντίστροφα. Ε, λοιπόν, αυτός ο περιορισμός που ίσχυε για τις αμερικανικές τράπεζες δεν ίσχυε για τις ευρωπαϊκές με αποτέλεσμα οι δεύτερες να έχουν σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα.
  Εκτός αυτού, η άρση του GSA επέτρεψε σε μεγάλες τράπεζες να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους κι έτσι να είναι πιο ανθεκτικές σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή. Ενδεικτικό είναι ότι οι τράπεζες που κατέρρευσαν ήταν επενδυτικές που ΔΕΝ εκμεταλλεύθηκαν την άρση του περιορισμού αποκτώντας δηλαδή και καταναλωτικό τμήμα.

  Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι πρέπει πάντα να αποδίδουν τις κρίσεις στην απληστία κάποιων παικτών της αγοράς και στην "έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου". Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πάντα αρνούνται να δουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι κατά κύριο λόγο η μονεταριστική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία έριξε δραματικά τα επιτόκια την επαύριο της χρηματιστηριακής κρίσης του 2000 με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει μια νέα φούσκα, αυτή των ακινήτων. Αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η οποία υποχρέωνε (ναι, ΥΠΟΧΡΕΩΝΕ) τις τράπεζες να δίνουν στεγαστικά δάνεια με τελείως επισφαλείς όρους σε πολίτες που ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δε θα μπορούσαν να τα ξεπληρώσουν. Όλη η δουλειά των Fannie Mae και Freddie Mac (ημι-κρατικών οργανισμών που χρεωκόπησαν) ήταν ακριβώς αυτή, να "ασφαλίζουν" επισφαλή δάνεια μεταπωλώντας τα ως επενδυτικά προϊόντα στις αγορές παραγώγων.

 9. zaza avatar
  zaza 01/08/2009 14:01:40

  H εξέλιξη του σημερινού ΚΡΑΧ εχει την παρκάτω εξέλιξη /ανάπτυξη
  Βήμα 1
  Όλα αρχίζουν επί προεδρίας Jimmy Carter με την νομοθεσία Community Reinvestment Act (CRA). Φυσικά η σημερινή φούσκα δεν δημιουργήθηκε τότε. Αυτό όμως που δημιουργήθηκε τότε ήταν η προσδοκία στην πολιτική τάξη ότι μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού στις μειονότητες μέσο νομοθεσίας.
  Είναι πασίγνωστο ότι ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα είναι τόσο έντονος στις ΗΠΑ που αν κάποιος θελήσει να κάνει διακρίσεις με μη χρηματοοικονομικά κριτήρια θα πάει για κλείσιμο.
  Για το CRA όμως δεν ήταν αρκετό να μπορείς να αποδείξεις ότι χρησιμοποιείς τα ίδια κριτήρια για όλους - ανεξάρτητα με το ποια είναι η φυλή τους. Πρέπει τα αποτελέσματα να δείχνουν ή τουλάχιστον να τείνουν προς μια ισότητα μεταξύ των φυλών στις ΗΠΑ. Μιας και οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι είναι οικονομικά ασθενέστεροι από ότι οι άσιάτες και οι λευκοί αυτό σημαίνει ότι αν μια τράπεζα θέλει να βελτιώσει τα νούμερα της για τις οικονομικά ασθενέστερες μειονότητες θα πρέπει να κατεβάσει τα κριτήρια με τα οποία κρίνει την πιστωτική φερεγγυότητα των πελατών της. Αυτό σημαίνει αύξηση του ρίσκου, και αν το φαινόμενο επεκταθεί σημαίνει αύξηση του ρίσκου σε όλη την οικονομία.

  Βήμα 2
  H νομοθεσία CRA δεν ήταν αρκετή σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς. Αργότερα δημιουργούν δυο ημικρατικούς οργανισμούς Fannie Mae και Freddie Mac που σκοπό έχουν να παρέχουν στεγαστικά δάνεια όσον το δυνατόν πιο φθηνά. Το Fannie Mae και Freddie Mac έχουν την δυνατότητα να παρέχουν αυτά τα δάνεια γιατί το χρέος τους το εγγυάται το Αμερικάνικο δημόσιο. Όταν το 2003 βγαίνουν στην επιφάνεια λογιστικά σκάνδαλα σε αυτούς του οργανισμούς, οι διοικήσεις των Fannie Mae και Freddie Mac, ως αντιστάθμισμα των αμαρτιών τους υπόσχονται στους πολιτικούς γενναία αύξηση των subprime mortgages, στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου/χαμηλής ποιότητας που απευθύνονται στα χαμηλά εισοδήματα.
  Η αύξηση στη ποσότητα αυτών των δανείων από Fannie Mae και Freddie Mac θα είναι δραματική, +250%

  Όχι μόνο η ποσότητα θα αυξάνεται δραματικά αλλά με παρόμοιους δραματικούς ρυθμούς θα πέφτει η ποιότητά τους εν συνγρίση με ιστορικά επίπεδά.
  Μέσο του τραπεζικού συστήματος, και μιας και το Fannie Mae και Freddie Mac έχουν κρατική εγγύηση στο χρέος τους, η παραγωγή αυτών των δανείων θα ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια.


  Βήμα 3
  Μετά την φούσκα του 2000 με τις τεχνολογικές μετοχές το Federal Reserve θα κατεβάσει δραματικά τα επιτόκια. Μια σωστή κίνηση τη σωστή στιγμή. Το λάθος είναι ότι θα κρατήσει τα επιτόκια πολύ χαμηλά για ένα διάστημα μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε. Αυτό κάνει τα στεγαστικά δάνεια ακόμα πιο προσιτά, και βραχυπρόθεσμα διευκολύνει το Fannie Mae και Freddie Mac να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα subprime mortgages.

 10. sweet avatar
  sweet 01/08/2009 15:08:51

  Οι πολυεπίπεδες αναλύσεις έχουν πλάκα γιατί κανείς μα κανείς απ τους ’αναλυτές’ δεν απορρίπτει το μοντέλο του Νεοφιλελευθερισμού της Οικονομίας.Ουδείς θα ’πληρώσει’ γι αυτή τη άθλια κρίση παρά μόνο αυτοί που τους υποχρέωσαν να ’μπορούν’ δηλαδή τους μικροαστούς όλου του κόσμου που προσφέρουν άπλετο άλλοθι στους δυνάστες τους εξαιτίας της ιδεολογίας της απληστίας που τους εμφύτευσαν τ αφεντικά τους μέσα απ την ’εκπαιδευτική’ διαδικασία των ΜΜΕ...Η επόμενη γενιά των 300 ευρό έρχεται....

  • zaza avatar
   zaza @ sweet 01/08/2009 16:15:40

   Οι αναλύσεις στα μοντέλα / θεωρείες δεν έχουν νόημα γιατί κανένα δεν μιλά για αισχροκέρδια και εξαφάνιση του κοινωνικού ιστού. Η "κακοδιαχείρηση" των μοντέλων (=αφαιρ'ντας οποιαδήποτε ηθική βάση) με τις ευλογίες των κρατικών λειτουργών έχουν φέρει τα σημερινά αποτελέσματα είτε στο Ανατολικό είτε στο Δυτικό μπλογκ. Με τι τερτίπια όμως προσπαθούν να αφαιρέσουν την "ηθική" πρέπει να το γνωρίζουμε. Το να απορίπτεις μία θεωρία δεν λέει και τίποτα άλλοι είναι φιλευθεροι και άλλοι Μαρξιστές και λοιπόν? η θεωρία φταίει που έχουν ξεκλριστεί εκατ. ανθρώπων σωματικά αλλά και ψυχικά?
   Το μόνο που δεν έχουν εμπορευματοποιήσει είναι ο αέρας και αυτό γιατί δεν μπορούν ακόμα, είναι το μόνο για το οποίο δεν παρεμβαίνει μονεταριστική συναλλαγή και δεν έχει γίνει πόλεμος. Με αυτή την έννοια "για τα λευτά τα κάνεις όλα για τα λευτά δεν μ'αγαπάς" γνωστό σε όλους αλλά.... τι πιστεύεις, τι θεωρείς καλύτερο για όλους μας

   • zaza avatar
    zaza @ zaza 01/08/2009 16:16:48

    λεφτα

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/08/2009 16:22:01

  και ένα χρήσιμο λινκ για τη δομή της Federal Reserve:

  zerohedge(.)blogspot
  (.)com/2009/07/23,7-trillion-backstop-heist.html

  και
  federalreserveeducation.org/FED101/structure

 12. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 02/08/2009 00:25:03

  Πολύ καλό το άρθρο και δείχνει ακριβώς που βρίσκεται ακόμη το μαγειρείο της κρίσης. Τραπεζικά άντρα απάτης με διεθνείς πωλήσεις σε πονηρούς (για την μίζα) και σε ηλίθιους (για την υπεραπόδοση).

  Μην ξεχνάτε τον εγχώριο μαέστρο Αλογοσκούφη που με τον κολλητό του τον Τσουπίδη και τον κουμπάρο του, διέλυσαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική και οργάνωσαν και το κόλπο με τας ωραίας επενδύσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.

  Ευτυχώς που τον πήρε χαμπάρι αμέσως ο Καραμανλής και τον έστειλε στο σπίτι του.

 13. ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ avatar
  ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ 02/08/2009 09:11:00

  «Το κόστος του να παραμένεις σιωπηλός απολαμβάνοντας μεγάλες αμοιβές, είναι να αποδέχεσαι και να συμφωνείς απόλυτα με την παρούσα διανομή του πλούτου και της εξουσίας…»

  ΕΞΕΡΕΤΙΚΟ!!

 14. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 04/08/2009 10:49:44

  Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

  "Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα -με νιώθεις;"

  ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ anexartitovima.blogspot.com/2009/02/blog-post_12.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.