#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πολιτικές λύσεις της κρίσης έχουν όνομαΗ Ελλάδα υποφέρει, η Κύπρος στενάζει, η Πορτογαλία ζορίζεται, Ισπανία είναι έτοιμη για «μέτρα» και η Ιταλία βολοδέρνει ανάμεσα σε γρύλλους και γερόντια. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Νότος (και ίσως σύντομα και η Γαλλία μαζί του) μοιάζει να έχει πληγεί από μια επιδημία οικονομικής δυσπραγίας. Η ύφεση αυτή, μπορεί για την κάθε χώρα χωριστά να οφείλεται σε άλλο αίτιο και να παρουσιάζει άλλα κλινικά συμπτώματα, αλλά η εικόνα ενός ασθενούς και οικονομικά ασθμαίνοντος Νότου είναι ενιαία και πολύ καθαρή.

Καθώς ο καιρός περνά δραστικές οικονομικές απαντήσεις δεν έχουν εμφανιστεί στο τραπέζι. Αποσπασματικά μέτρα και κατά περίπτωση θεραπείες (πολλές τοξικές όπως στην χώρα μας), δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν σοβαρές απαντήσεις στο θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα της ευρωζώνης, που όσο περνά ο καιρός αποδεικνύεται πως είναι δομικό και αφορά τόσο τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας της, όσο και την έλλειψη κεντρικών θεσμών ελέγχου της νομισματικής πολιτικής της. Η ένταξη τόσο διαφορετικών οικονομιών (από κάθε άποψη) σε ένα σκληρό νομισματικό περιβάλλον, με συνθήκες ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και αγαθών και χωρίς θεσμικές πρόνοιες για κεντρικό νομισματικό έλεγχο και διορθώσεις, οδήγησαν άλλες χώρες (τον Βορρά) να επωφελούνται και άλλες χώρες (τον Νότο) να βιώνουν βαθιά οικονομική δυσπραγία.

Στον βαθμό που είναι φανερό πια, πως δεν υπάρχουν οικονομικά μέτρα που να μπορούν να αναχαιτίσουν αυτόν τον οικονομικό κατήφορο (την ύφεση δηλαδή, στην οποία αρχίζουν να εισέρχονται και ισχυρές μέχρι πρότινος οικονομίες του Βορρά), όλοι σχεδόν οι σοβαροί οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη πως η λύση του προβλήματος θα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Στην χώρα μας, αυτό έχουμε αρχίσει να το ακούμε από πολύ καιρό και μοιάζει η κοινωνία να το ενστερνίζεται. Κατά βάθος όμως, λίγοι αντιλαμβάνονται ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε όταν λέμε για ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ του οικονομικού προβλήματος του Νότου της Ευρωζώνης. Η πολιτική λύση, έχει όνομα: το όνομά της είναι ΔΙΑΛΥΣΗ της Ευρωζώνης ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΟΜΟΣΠΟΔΟΠΟΙΗΣΗ;) της Ευρωζώνης. Δυοίν θάτερον.

Η κοινή πορεία με το «σκληρό» ευρώ, από την μια των «μαλακών» οικονομιών του Νότου που έχουν ανάγκη από νομισματική «ευελιξία» για να προοδεύσουν οικονομικά και από την άλλη των «βιομηχανικών - σκληρών» οικονομιών του Βορρά που «ανθούν» οικονομικά μέσα στο σκληρό και ανελαστικό νόμισμα, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί χωρίς τις απαραίτητες «διορθώσεις». Και αυτές οι διορθώσεις δεν είναι άλλες από μεταβίβαση πόρων από τις επωφελούμενες οικονομίες προς εκείνες που ασφυκτιούν λόγω ακριβώς αυτής της «σκληρής» νομισματικής ένωσης. Η εξισορρόπηση δηλαδή των ανισοτήτων, όπως ακριβώς θα συνέβαινε εντός μιας ομόσπονδης Δημοκρατίας (λ.χ. η Δ. Γερμανία ή οι ΗΠΑ). Δεν μπορώ να φανταστώ αλλιώς την μεταβίβαση κεφαλαίων από τους ισχυρούς προς τους πιο αδύνατους εντός της Ευρωζώνης, χωρίς κάποιου είδους κεντρικό οικονομικό έλεγχο. Χωρίς δηλαδή θεσμούς όπως μια «αληθινή» Κεντρική Τράπεζα, χωρίς κεντρικό οικονομικό διευθυντήριο και χωρίς συμφωνία των μετεχόντων εθνικών κρατών σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών που θα ελέγχονταν συνεχώς ως προς την τήρησή του από τα ίδια τα εθνικά κράτη, μέσω αδιάβλητων ελεγκτικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και την μορφή συνταγματικών προνοιών.

Όσοι συνέλληνες είναι «ευρωπαϊστές», θέλουν την χώρα εντός της ζώνης του ευρώ και πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα, πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι έτοιμοι και για μια τέτοια πορεία στο άμεσο μέλλον. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αν δεχτούμε ότι η λύση της κρίσης θα είναι πολιτική, δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπονοούμε κάτι διαφορετικό από αυτό. Στο μέλλον λοιπόν, όποιος ομνύει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εντός της ευρωζώνης, οφείλει να δεχτεί ότι είναι ανοικτός σε κάποιου βαθμού πολιτική ένωση των εθνικών κρατών που την απαρτίζουν. Όποιος το αποκλείει κάτι τέτοιο, απλώς είναι οπαδός του εθνικού νομίσματος και αρνείται να το παραδεχτεί.

Αν δούμε το πράγμα γενικότερα, επειδή ο χρόνος μέχρι τις γερμανικές εκλογές είναι πολύς και επικίνδυνος, έχω την άποψη πως η συμμαχία των χωρών του Νότου θα πρέπει να συμπηχθεί τάχιστα, όχι για να επιχειρήσει το (θνησιγενές κατά τη γνώμη μου) άλμα προς την δημιουργία του «ευρώ του νότου» αλλά για να ασκήσει πιέσεις προς τους «πλούσιους» του Βορρά (λέγε με Γερμανία) προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Με εναλλακτική λύση, την συναινετική διάλυση της Ευρωζώνης και την επιστροφή όλων των κρατών συντονισμένα σε εθνικό νόμισμα. Έτσι, οι βόρειοι θα έλθουν γρηγορότερα προ των ευθυνών τους και η πολιτική λύση θα επισπευστεί, επ’ ωφελεία των χωρών του νότου που κάθε μέρα που περνά βυθίζονται περισσότερο στην ύφεση και την οικονομική δυσπραγία.

Φρονώ, πως είναι συμφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο να συμμετέχουν σε μια τέτοιου είδους Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μονάχα για λόγους οικονομικούς αλλά κυρίως, για λόγους εθνικούς, γεωπολιτικούς και ιστορικής συνέχειας. Σε έναν καινούριο, σκληρό και ανελέητο κόσμο που διακρίνω να μορφοποιείται, η πορεία μικρών, αδύναμων και ασύντακτων κρατών πιστεύω πως θα ενέχει άπειρους οικονομικούς, εθνικούς και ιστορικούς κινδύνους. Στην δική μας δε γειτονιά, μπορεί να αποδειχτεί και μοιραία. Δεν θα κουραστώ ποτέ να το γράφω: στην δεδομένη στιγμή, η θέση της χώρας είναι με τους ευρωπαίους εταίρους και όσο γίνεται πιο μακριά από «ξανθά γένη», Κινέζους, Ινδούς, Βραζιλιάνους, Βενεζοελάνους και άλλα εξωτικά πτηνά.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sceptic avatar
  Sceptic 29/03/2013 10:06:10

  Το ερώτημα όμως είναι ότι εάν οι εταίροι μας θέλουν ως "γιουσουφάκι" και μόνο τότε τι κάνεις αγαπητέ μου;

  • tpe avatar
   tpe @ Sceptic 29/03/2013 10:53:22

   Δεν αντέχω να ακούω τέτοια. Πως έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;

   Επειδή δεν ανέχονται να τους δουλεύεις; Επειδή δεν γουστάρουν να πληρώνουν τους αργόσχολους του δημοσίου; Επειδή θέλουν να κοπούν τα φακελάκια σε κάθε μορφή τους κι εσύ κάνεις την πάπια;

   Ας γίνουν πρώτα Ευρωπαϊκό κράτος και μετά βλέπουμε αν όντως μας θέλουν για γιουσουφάκια.

   • tpe avatar
    tpe @ tpe 29/03/2013 10:53:57

    "Ας γίνουν πρώτα..."="Ας γίνουμε πρώτα"

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ tpe 29/03/2013 11:16:39

    Επειδή δεν γουστάρουν να πληρώνουν τους αργόσχολους του δημοσίου;
    Οι μόνοι πληρώνουν "τους αργόσχολους του δημοσίου" είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι άλλοι που εννοείς κερδίζουν (με διάφορους τρόπους) από τη κρίση.
    Επειδή θέλουν να κοπούν τα φακελάκια σε κάθε μορφή τους κι εσύ κάνεις την πάπια;
    Εννοείς τους ογκόλιθους της ηθικής όπως : Siemens AG,MAN SE(Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg),Ferrostaal AG,HDW AG (Howaldtswerke-Deutsche Werft) κ.λ.π.
    σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ !

 2. Storm1a1 avatar
  Storm1a1 29/03/2013 10:15:58

  Υπάρχει ένα πρόβλημα στον συλλογισμό σας.
  Υποθέτετε ότι οι "ισχυροί" ίσως και να θέλουν να λύσουν στην πραγματικότητα το πρόβλημα που περιγράφετε.
  Θα μου επιτρέψετε να έχω σοβαρότατες αμφιβολίες για το κατά πόσο θέλουν να "λύσουν" το πρόβλημα και όχι να κερδίσουν από αυτό, για όσο περισσότερο μπορούν, όσα περισσότερα μπορούν.
  Αν υπήρχαν "καλές" προθέσεις, θα υπήρχαν τουλάχιστον ενδείξεις τους.
  Μου διαφεύγουν, αν έχετε κάτι, χειροπιαστό, όχι "δηλώσεις", με χαρά θα ήθελα να τις καταθέσετε, αγαπητέ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Storm1a1 29/03/2013 14:58:42

   Ακούστε, η Ελλάδα έχει συμφέρον κατά την άποψή μου από όποια πλευρά και αν το δούμε από μια τέτοια πολιτική λύση. Οι Βόρειες χώρες και κυρίως η Γερμανία, χρειάζεται επίσης τόσο ένα νόμισμα όπως το ευρώ, όσο και την μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά για τα προϊόντα της. Στο μέλλον, το μέγεθος θα μετράει διαφορετικά κατά την άποψή μου (τόσο σε προϊόν όσο και σε μέγεθος αγοράς), αν λάβουμε υπόψη ποιοι και πόσο μεγάλοι παίχτες αναδύονται (Κίνα, Ινδία, κλπ). Ο Νότος χρειάζεται τον Βορρά και ο Βορράς τον Νότο. Η ενοποίηση είναι ίσως η μόνη win-win κατάσταση που έχει μπροστά της η Ευρωζώνη και η ΕΕ γενικότερα. Για να το δούμε καθαρά, θα πρέπει απλώς να κοιτάξουμε πολύ πιο μπροστά από δυο-τρία χρόνια. Ελπίζω να το δουν και οι ξεροκέφαλοι που κυβερνούν σήμερα.

 3. man8os avatar
  man8os 29/03/2013 11:05:43

  Ισως το ευρω του νοτου δεν ειναι τοσο θνησιγενες οσο λες...
  Σιγουρα χρειαζεται καποιος μηχανισμος μεταβιβασης πορων.

 4. euagelos avatar
  euagelos 29/03/2013 11:47:06

  Η ευρωπαϊκή ενοποίηση και μάλιστα η από πάνω επιβληθείσα δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας των μεγάλων διαφορών μεταξύ των λαών που την απαρτίζουν. Δεν χωρούν όλα τα πόδια σε ένα παπούτσι. Ούτε πρέπει να χαθούν οι ιδιαιτερότητες των λαών προκειμένου να αποκτήσουν όλοι βόρεια νοοτροπία. Αυτές οι σκέψεις οδηγούν στο φασισμό. Πρέπει να τραβήξει κάθε λαός το δρόμο του. Η συνεργασία να είναι σε διακρατικό επίπεδο όπως επί ΕΟΚ. Το έθνος-κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα. Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη για ενοποίηση. Αυτό φαίνεται καθαρά στο πως συμπεριφέρεται ο ένας λαός στον άλλο μόλις αρχίσαν οι δυσκολίες στην υπάρχουσα ένωση. Είναι σα να βγαίνουν οι Θεσσαλονικείς και να φωνάζουν ότι για την κρίση φταίνε οι Αθηναίοι. Ή οι Αθηναίοι να λένε ότι οι Θεσσαλονικείς τρώνε πολύ μπουγάτσα και ρίξαν 'εξω την οικονομία. Έτσι συμπεριφέρονται οι λαοί της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Για τι είδους ενοποίηση μπορούμε να μιλάμε σε τέτοιες συνθήκες?

 5. νεα χαλκιδας avatar
  νεα χαλκιδας 29/03/2013 11:58:14

  πειραματόζωα είμαστε δύστυχος και περιμένουν να δουν της αντιδράσεις του κόσμου σε κάθε καινούργιο μετρό αλλά δύστυχος δεν γνωρίζουν ότι αν τρελαθεί ο κόσμος η έκρηξη θα είναι πολύ μεγάλη που δεν θα μαζεύεται με τίποτα.http://xalkida-nea.blogspot.gr/

 6. firiki2010 avatar
  firiki2010 29/03/2013 12:49:14

  Ακόμα μια εξαιρετική ανάρτηση akenaton ( την βάζω εκτός αντίθετης άποψης στα "Ανάλεκτα " του blog).
  Παραθέτω copy-paste ένα σχολιάκι που έκαν πριν λίγα λεπτά σε ένα άλλο άρθρο του antinews : " Aυτό που έγινε στην Κύπρο μοιάζει ένα άγαρμπο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση. Εχουν προηγηθεί οι επίσης άγαρμπες προσπάθειες για δημοσιονομική τακτοποίηση σε διάφορες χώρες. Είναι προφανές ότι δίδεται Ευρωπαϊκή στήριξη όταν αυτός που στηρίζεται δείχνει διάθεση να κάνει 5 πραγματάκια κξαι ο ίδιος. Εμένα αυτά μου μοιάζει να σημαίνουν ότι πάμε προς περισσότερη ενοποίηση (που κάποια στιγμή θα σημαίνει και κοινοτικοποίηση των χρεών κλπ) και όχι διάλυση.
  Σ΄ αυτή βέβαια την πορεία οι άγαρμπες και μη επαρκώς εξηγούμενες από τους αρμόδιους προσπάθειες φέρνουν και άγαρμπες αντιδράσεις οπότε τα ατυχήματα είναι πιθανά. Το προβλεπόμενο κόστος τους τα αποτρέπει για την ώρα , αλλά χρειάζεται κάτι θετικό, κάτι οραματικό για να κάνει την ενοποιητική πορεία πιο ασφαλή και γρήγορη."
  Και μια επισήμανση: Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μια συμμαχία των χωρών του Νότου απέναντι στον Βορρά. Κάτι τέτοιο δίνει την αίσθηση ότι οι "μπατίρηδες" του προβληματικού Νότου θέλουν "να τα πάρουν" από τον πλούσιο Βορρά. Η συμμαχία που πραγματικά χρειάζεται είναι όλων αυτών Βορείων και Νοτίων που έχουν ένα ευρωπαϊκό όραμα -που βεβαίως περιλαμβάνει περιορισμό ανισορροπιών, πολιτικές ενοποιήσεις, συμμόρφωση με κοινούς κανόνες αλλά και αλληλεγγύη και σεβασμό εθνικών ιδιαιτεροτήτων- απέναντι σ΄ αυτούς που φοβούνται, αμφιβάλλουν, δεν βολεύονται, λόγω πολιτικού DNA ποτέ δεν θέλησαν την Ενωμένη Ευρώπη κλπ. (Σχηματικά: περισσότερο σύμμαχο μου αισθάνομαι τον "Βόρειο" Μάρτιν Σούλτς παρά τον "Νότιο" Μπέπε Γκρίλλο)

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 29/03/2013 14:36:34

   Ελεύθερα κι ευχαριστώ.

  • dim avatar
   dim @ firiki2010 29/03/2013 15:52:56

   Συμφωνώ... Το όλο σκηνικό που στήνεται είναι ένα σκηνικό επιτάχυνσης των διαδικασιών για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δημοσιονομική, τραπεζική, πολιτική...

   Απλά, όπως σε κάθε επιτάχυνση και απότομη κίνηση, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε και κανένα ατύχημα, να βρεθεί πχ κανείς έξω από το όχημα...

   Επίσης, πλησιάζει η ώρα να επιλέξει πραγματικά ο καθένας τι θέλει (εννοώ όλοι οι λαοί)... Μέσα ή έξω από την Ένωση αυτή... Μια Ένωση που θα έχει ΚΑΙ αυστηρούς κανόνες, όρους, προϋποθέσεις, αλλά ΚΑΙ μεγάλα πλεονεκτήματα για όσους πληρούν τους όρους και συμμετέχουν σε αυτήν...

   Υπό αυτή την έννοια, εμείς που έχουμε κάνει μια μεγάλη διαδρομή ήδη προς τη κατεύθυνση αυτή, δε πρέπει τώρα να ρίξουμε μια και χύσουμε όλο το γάλα... Πρέπει να ολοκληρώσουμε όλα αυτά που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να έχουμε κάνει και από μόνοι μας, και όταν (σύντομα πια) η Ευρώπη αλλάξει, εμείς να είμαστε και ΜΕΣΑ και ΕΤΟΙΜΟΙ, θωρακισμένοι, ανταγωνιστικοί για να φύγουμε μπροστά στη νέα αυτή εποχή...

   Εμείς α) είχαμε έτσι κι αλλιώς δομικά προβλήματα, που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να διορθώσουμε, και να περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, και β) ήμασταν τόσο μικρό μέγεθος (2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.), που δεν είχαμε ποτέ μας πυρηνικά ώστε να απειλήσουμε και να προκαλέσουμε αλλαγές κλπ… Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, μείναμε μέσα, και τώρα οι αλλαγές θα έρθουν από τη πίεση που θα ασκήσουν αυτοί που πραγματικά έχουν τη δύναμη να πιέσουν (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία)

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ dim 29/03/2013 18:38:48

    Η τελευταία φρασούλα σου "..Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, μείναμε μέσα, και τώρα οι αλλαγές θα έρθουν από τη πίεση που θα ασκήσουν αυτοί που πραγματικά έχουν τη δύναμη να πιέσουν (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία)" συμπυκνώνει την εφαρμοζόμενη από τη συγκυβέρνηση τακτική. Την μόνη σώφρονα και ρεαλιστική. Ως προβληματικός και μικρός συνέταιροες δεν μπορείς να πιέσεις. Διορθώνεις όσο μπορείς τις παθογένειες σου, κερδίζεις αξιοπιστία και περιμένεις το ... ιππικό. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτά τα πράγματα να γίνουν κατανοητά από κάποιους;;;

 7. Nik avatar
  Nik 29/03/2013 13:28:29

  Οι διαφορές σε επίπεδο κουλτούρας μεταξύ ενός Ισπανού και ενός Αυστριακού, είναι μικρότερες από αυτές μεταξύ ενός πολίτη της πολιτείας του Τεννεσή και του Νεοϋρκέζου. Ομως εκεί έφτιαξαν ομοσπονδία. Αυτό λέει αρκετά.

  Καλά θα κάνουν οι νότιοι να αναπτύξουν αγορές εκτός Ευρώπης, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Nik 29/03/2013 14:38:58

   Ακόμη κι αν υπάρχει μια δόση υπερβολής σε αυτό που λέτε, κατά βάθος έχετε δίκιο. Οι πολιτικές ενώσεις (αλλά και οι οικονομικές όταν είναι σε σωστή βάση) απαιτούν βαθιές συναινέσεις και αλληλοϋποχωρήσεις.
   Και στην τελευταία σας πρόταση δίκιο έχετε.

  • Vee avatar
   Vee @ Nik 29/03/2013 23:28:52

   Διαφωνώ. Οι διαφορές ανάμεσα στα Ευρωπαικά κράτη είναι πολύ μεγαλύτερες. Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην Αμερική και ξέρω τι λέω. Εκεί υπάρχει η έννοια του one nation, εδώ όχι.

 8. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 29/03/2013 15:21:08

  Η ένωση 5-10 φτωχών δεν μπορεί να τους σώσει ούτε να παράγει πλούτο.
  Η μοίρα του νότου της ευρώπης δεν μπορεί να αποκοπεί απο τον βορρά, όπως και το αντίστοιχο ισχύει και για τους βόρειους.
  Με το παρόν σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά ενοποίηση ούτε πολιτική ούτε οικονομική ούτε νομισματική.
  Το ότι θα αλλάξει είναι δεδομένο.
  Ούτε το ευρώ μπορεί να διαλυθεί ούτε η ευροζώνη.Τα βήματα που έγιναν μπροστά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιστροφή χωρίς σοβαρές καταστροφές , στην πρό ευρώ εποχή.
  Ομως μερικοί εκόντες ή άκοντες μπορεί να βρεθούν εκτός ευρώ και της αντίσοιχης ενοποίησης που είναι πια μονόδρομος.
  Αυτό σημαίνει αποφάσεις πλειοψηφικές χωρίς βέτο μικρών και μεγάλων,δημοκρατικούς θεσμούς κυβέρνησης, κεντρική τράπεζα,ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ...ότι συνεπάγεται μια ομόσπονδη λύση.
  Είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη λύση.Ολοι νοιώθουμε, βόρειοι και νότιοι τις δυσκολίες και τα προβλήματα της συνύπαρξης και την αναγκαιότητα της πορείας.
  Αλλοι με δραματική μορφή και άλλη με μια αδιαόρατη φοβία για το αγνωστο που μας περιμένει.
  Αν εμείς στο νότο περιμένουμε την ενοποποίηση για να αναλάβουν κάποιοι τα χρέη μας, το ίδιο φοβισμένα περιμένουν και οι βόρειοι γιατί ξέρουν ότι αυτοί θα τα πληρώσουν.Και αν εμείς περάσαμε μερικά χρόνια χλιδής και απερισκεψίας αυτοί μέχρι τώρα ήταν σε μια πρέσα που θα συνεχιστεί ακόμη σκληρότερη στο μέλλον για να καλυψουν τις δικές μας κανονιές.
  Σε μακροπρόθεσμη βάση ,με την ενοποίηση οι νότιοι θα βγούν κερδισμένοι..Πάντα το κέντρο της οικονομίας και της ανάπτυξης σε συνθήκες μιας ενιαίας ευρωπαικής μορφής διακυβέρνησης απο την απαρχή του πολιτισμού ,ήταν στην Μεσόγειο και ακόμη πιό συγκεκριμένα στην δική μας γωνιά.
  Οι πολιτικές συνθήκες διαμορφώνουν πρόσκαιρες ανισοροπίες όμως η γεωπολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρονου.
  Ο δρόμος της Ανατολής, του εμπορίου ,του χρήματος περνά απο την γειτονιά μας και όχι απο την Σκανδιναυία..Το οτι εμείς καταφέραμε να τα κάνουμε σκατά είναι άλλο ζητούμενο..
  Ολες οι μεγάλες αυτοκρατορίες του χρήματος και της ισχύος μεγαλούργησαν οταν είχαν ενσωματώσει την ΝΑ Μεσόγειο.Οι μεθοδικοί γερμανοί το ξέρουν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ορεσείβιος 30/03/2013 00:16:23

   Αγαπητέ ορεσείβιε, σχεδόν πάντα οι σκέψεις σας είναι πολύ κοντά στις δικές μου! Χαιρετισμούς από την Μακεδονία και άλλον έναν εκ καταγωγής και φύσης ορεσείβιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.