#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2013 19:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι πλειστηριασμοί και οι απολύσεις στο Δημόσιο, τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα(Ανανεωμένο) - Εμείς τα γράψαμε από το πρωί (Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα) αλλά διαβάστε και τα νεότερα: Δύο μεγάλα «αγκάθια» βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία, πλέον επανέρχεται στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο «αγκάθια» αφορούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας - ο οποίος, αμέσως μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «δεν τα βρήκαμε» και στόχος, πλέον, είναι «τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου»-, θα μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία με την τρόικα στις αποσκευές του. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η θετική αξιολόγηση (review) της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα) αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο εφέτος.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του επιτρόπου Όλι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης.

Αλλά, κοινή διαπίστωση ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Όμως, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, με τα έως τώρα δεδομένα (το βαρύ πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου), υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί έως και κατά μία εβδομάδα η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νικος π. avatar
  νικος π. 30/11/2013 08:28:32

  οπου ειναι εφικτο θα πρεπει να δημιουργηθει ενας μηχανισμος των τραπεζων με ταχειες διαδικασιες αντικαταστασης κατοικιων ,οπου ειναι δυνατον ,αντι για πλειστηριασμο,ο οφειλετης να συμβιβαζεται με μικροτερης αξιας ακινητο που να καλυπτει τις αναγκες του ,και η τραπεζα θα παιρνει το δικο του,με αλλα κριτηρια επελεξε καποιος σπιτι προ κρισης και με αλλα θα επελεγε τωρα .Ετσι και η κοινη γνωμη δεν θα λεει για πεταμενους στο δρομο δανειοληπτες ,και οι τραπεζες θα μειωσουν τη ζημια και οι δανειοληπτες θα ελαφρυνθουν.

 2. dim avatar
  dim 01/12/2013 00:29:16

  Τα πράγματα είναι πολύ απλά και έχουν ως εξής:

  Α. Επιχειρηματικά δάνεια: Αν έχει βάλει σπίτι προσημείωση, ή αν ευθύνεται κάποιος εξ' ολοκλήρου με τη περιουσία του για κάποιο δάνει που πήρε, θα πρέπει να το αποπληρώσει μέχρι το τελευταίο σεντ, ή μέχρι να εξαντληθεί η περιουσία του, και μετά το υπόλοιπο να διαγραφεί.

  Β. Καταναλωτικό ή πιστωτικές: Αν δεν έχει βάλει προσημείωση και είναι από πιστωτικές, θα γίνει υπολογισμός πόσο θα έπρεπε να είναι το χρέος του αν πλήρωνε εξ΄αρχής ένα εύλογο επιτόκιο (πχ 10%) και όχι αυτό το ληστρικό 17%. Η όποια διαφορά θα διαγραφεί. Αν έχει βάλει προσημείωση, ας πρόσεχε... (προφανώς έχει γίνει εξόφληση καρτών, και έχει υπογραφεί νέα σύμβαση τύπου «όλα σε ένα» με "σωστά" επιτόκια).

  Γ. Στεγαστικά: Εδώ είναι το «ζουμί». Και εξηγούμαι: Η τράπεζα έδωσε σε κάποιον κάποτε χρήματα, για να τα δώσει αυτός σε κάποιος άλλον για να αγοράσει το σπίτι αυτού του «κάποιου άλλου». Ο «κάποιος άλλος» λοιπόν, αν θεωρήσουμε ότι τώρα οι τιμές έπεσαν, έκανε μια έξυπνη και πετυχημένη πώληση... Το παιχνίδι είναι πάντα zero sum game… Κάποιος κερδίζει και κάποιος άλλος χάνει... Όπως, αν οι τιμές ανέβαιναν, θα είχε κάνει μια λάθος πώληση, αφου την ευκαιρία θα την είχε ο νέος αγοραστής, που θα μπορούσε να πουλήσει πιο ακριβά και να βγάλει κέρδος. Η τράπεζα λοιπόν απλά μεσολάβησε για να δώσει ο αγοραστής στον πωλητή τα χρήματα της αγοροπωλησίας. Για εξασφάλιση η τράπεζα προσημείωσε το ακίνητο, με βάση την εκτίμηση που οι εκτιμητές της έκαναν. Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Ανεξάρτητα τι λένε τα «ψιλά γράμματα» ο αγοραστής πάντα βάζει προσημείωση με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας (του εκτιμητή). Άρα, ειδικά για στεγαστικά δάνεια, το μόνο που πρέπει να μπορεί να προσφέρει ο αγοραστής στη τράπεζα, είναι αυτό το ίδιο το ακίνητο που έχει προσημειωθεί. Αν ισχύσει αυτή η παραδοχή, τότε ναι, ας γίνουν όσοι πληστηριασμοί θέλουν. Αυτό είναι το δίκαιο, αυτό είναι το σωστό. Δε το είχα και από πριν το σπίτι. Η τράπεζα με δάνεισε για να το πάρω. Αν η τιμή που θα πιάσει στην αγορά τώρα το σπίτι δε καλύπτει το ποσό που οφείλω, θα χάσει και η τράπεζα (θα χάσω και εγώ το σπίτι, και τις δόσεις που στην ουσία θα είναι σαν ένα ενοίκιο για όσο έμενα μέσα και θα έχει κερδίσει ο αρχικός ιδιοκτήτης βέβαια – zero sum game είπαμε βλέπεις), και δε θα μπορεί να με κυνηγήσει όμως και για το υπόλοιπ η τράπεζα... Είπαμε, και η τράπεζα χάνει, δε κυνηγάει και το υπόλοιπο, πάει το έχασε αυτό... Αλλιώς τι νόημα έχει? Όταν δανείζεις, με επιτόκιο, παίρνεις και ένα ρίσκο... Αυτός είναι ο ορισμός του επιτοκίου... Το ρίσκο που περιλαμβάνει... Και το ρίσκο στη προκειμένη περίπτωση είναι για τη τράπεζα, το ποσό που εκτίμησε να μην ανταποκρίνεται πια στη πραγματική αξία... Αν θέλει ας περιμένει, μπας και ξανανέβουν οι αξίες. Αλλιώς ας το πουλήσει και όσο πιάσει, και θα διαγράψει όμως τη διαφορά, όχι να ζητάει και μετά και τη διαφορά από δεύτερο ακίνητο πχ κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.