#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2010 16:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς επιβιώνουν με δανεικά και "κομπόδεμα" !!!Από το «κομπόδεμά» τους και με δανεικά ζουν πλέον σχεδόν οι μισοί Θεσσαλονικείς (ποσοστό 47%), καθώς τα έσοδά τους δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά -για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009- το αντίστοιχο των πολιτών, που δηλώνουν ότι τα βγάζουν πέρα με το εισόδημά τους, έστω "ίσα-ίσα" (40%). Αυτά προκύπτουν από την έρευνα "Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου 2010" της Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 πολιτών.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς (ποσοστό 79%, έναντι 74% στο "Βαρόμετρο Μαρτίου 2010"), αναμένουν ότι η ανεργία «θα αυξηθεί πολύ» στο επόμενο 12μηνο, φόβος που επιβεβαιώνεται από τη σφυγμομέτρηση προθέσεων των επιχειρήσεων για απολύσεις.

Το βαρόμετρο αφήνει πάντως κάποια περιθώρια αισιοδοξίας: αυτά προέρχονται από το γεγονός ότι υπάρχει σαφής βελτίωση δεικτών, που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, το 6% των ερωτηθεισών επιχειρήσεων (έναντι μόλις 1% τον Μάρτιο) δήλωσε ότι το επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό είναι "παραπάνω από ικανοποιητικό".

Εννιά στους δέκα δεν προτίθενται να αγοράσουν ΙΧ ούτε σπίτι

Οι καταναλωτές, πάντως, εξακολουθούν να «τα βρίσκουν σκούρα». Το 36% (24% τον Μάρτιο) των ερωτηθέντων Θεσσαλονικέων δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση «επιδεινώθηκε πολύ» το τελευταίο 12μηνο. Πάνω από τρεις στους δέκα (33%) προβλέπουν ότι το επόμενο 12μηνο θα είναι χειρότερο.

Απρόθυμοι εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών: σε ποσοστό 92% απάντησαν ότι δεν θεωρούν «καθόλου πιθανό» να αγοράσουν ΙΧ στους επόμενους μήνες (90% τον Μάρτιο) ή να χτίσουν σπίτι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε ότι «πλησιάζουμε σε οριακές καταστάσεις». Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο τέλος του 2011 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα πιθανότατα θα ενταθούν κι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας «δεν είναι κοντά».

Πρότεινε την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας (συγκεκριμένου εμβαδού και αντικειμενικής αξίας), ώστε να κινηθεί ο κλάδος των κατασκευών και εισηγήθηκε να υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση των εταιριών ασφαλιστικών πιστώσεων, ώστε να αυξηθούν τα πλαφόν των πιστώσεων, που δίδονται στις ελληνικές εταιρίες, από τις ξένες επιχειρήσεις.

«Οι αντοχές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μειώνονται», είπε και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα σημειώματα περαίωσης, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έκτακτης εισφοράς και ημιυπαίθριων».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από ποτέ. Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο νομό διαμορφώθηκε στις -63 μονάδες, έναντι -67 σε εθνικό επίπεδο και -12 σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι Θεσσαλονικείς θεωρούν ακόμη ότι η κατάστασή τους είναι χειρότερη το τελευταίο 12μηνο (με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται στις -58 μονάδες, έναντι -48 τον Μάρτιο 2010), ενώ εκτιμούν ότι θα επιδεινωθεί στο επόμενο (-47 μονάδες, έναντι -45 τον Μάρτιο, με βάση μια κλίμακα όπου το +100 σημαίνει ότι όλοι προβλέπουν βελτίωση και το -100 ότι όλοι αναμένουν επιδείνωση).

Απαισιοδοξία σε όλους τους κλάδους

Στο μεταξύ, σταθερά κακή (σε σχέση με τον περασμένο “Μάρτιο 2010”) είναι η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για την πορεία τους στο περασμένο εξάμηνο, ενώ επιδείνωση παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις παραγωγής για το προσεχές.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αποτυπώνει κατάσταση έντονης απαισιοδοξίας, αφού βρίσκεται στις -47 μονάδες, έναντι -17 σε εθνικό επίπεδο και +5 σε ευρωπαϊκό.

Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει και ο αντίστοιχος δείκτης για το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, που διαμορφώνεται στις -43 μονάδες (από -41 τον Μάρτιο), έναντι -45 σε εθνικό επίπεδο και +2 μονάδων σε ευρωπαϊκό. Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις προβλέπουν επιδείνωση τζίρου, διατυπώνουν αυξημένη απαισιοδοξία για την πορεία πωλήσεων και παραγγελιών προς τους προμηθευτές στο επόμενο εξάμηνο και εξακολουθούν να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης, αλλά και των τιμών των προϊόντων κατά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατασκευαστές: υποφέρουν, αλλά δεν ρίχνουν τις τιμές

Στο πιο χαμηλό του επίπεδο, από την καθιέρωση των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ, τον Μάρτιο του 2009, βρίσκεται ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές” στο νομό Θεσσαλονίκης, που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις -56 μονάδες, έναντι -66 σε εθνικό και -29 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, αν και το τρέχον επίπεδο παραγγελιών στο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αρνητικό, η πρόθεση μείωσης των τιμών παραμένει σε πολύ χαμηλότερα, επίπεδα συγκριτικά με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη._

ΣΧΟΛΙΑ

 1. 11888 avatar
  11888 19/10/2010 16:37:23

  Συγκεκριμένα, το 6% των ερωτηθεισών επιχειρήσεων (έναντι μόλις 1% τον Μάρτιο) δήλωσε ότι το επίπεδο παραγγελιών από το εξωτερικό είναι “παραπάνω από ικανοποιητικό”.

  Οταν οι περισσοτερες εταιριες εχουν κανει του κοσμου τις απολυσεις,εχουν μετατρεψει with a little help of my friends το ωραριο σε λαστιχο και τους μια ζωη χαμηλους μισθους σε ψιχουλα, λογικο ειναι να γινονται ανταγωνιστικες στο εξωτερικο.Αντε και πληρης κινεζοποιηση για το καλο των εταιριων.

 2. JOHN avatar
  JOHN 19/10/2010 17:37:59

  Που ηταν ολοι αυτοι οι Θεσσαλονικεις το Σεπτεμβριο οταν ο ΓΑΠ ηταν εκει για την εκθεση?Γιατι δεν κατεβηκαν στους δρομους να ΤΟΝ ΓΙΟΥΧΑΙΣΟΥΝ?Τιποτε σ αυτο το κοσμο δεν χαριζεται ολα απαιτουν καποιες θυσιες και κυριως οταν προκειται για αγωνα επιβιωσης.

  • Y. avatar
   Y. @ JOHN 19/10/2010 18:33:37

   Ενώ οι Αθηναίοι, κάθε μέρα μαζεύονται δέκα χιλιάδες νοματέοι στου Μαξίμου και στο Καστρί να τον γιουχάρουν. Μόλις η επανάσταση ξεκινήσει στην Αθήνα, θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη

   • JOHN avatar
    JOHN @ Y. 19/10/2010 20:23:39

    Το ιδιο ισχυει και για τους Αθηναιους και για ολους τους Ελληνες αν θελεις και γι αυτο η μοιρα μας ειναι προδιαγεγραμενη!

   • soulis avatar
    soulis @ Y. 19/10/2010 20:29:18

    Φροντισαν εκτακτος να αλαξουν τις ημερομινιες των παιχνιδιων ποδοσφερου μια βδομαδα νωριτερα. Την μερα της εκθεσης το χαριλαου ειχε 21 χιλαιδες κοσμο μεσα καμια 20 χιλιαδες θα το βλεπαν απο το σπιτι τους, και σιγουρα καμια 60αρια χιλιαδες θα βλεπαν παοκ στον καναπε τους ... τετοια ζωα ειμαστε. Τελικα οι τα γαλακια εχουν πολλα κιλα @@ .. εμεις με φενετε για πολλα λογια ειμαστε.

   • Zara avatar
    Zara @ Y. 19/10/2010 20:31:48

    soulis, πρώτα μαθαίνουμε βασική ορθογραφία και μετά μιλάμε για @@ και βρίζουμε τους Έλληνες. Εκτός και αν είσαι Αλβανός από το Σούλι.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Y. 20/10/2010 11:40:20

    JOHN
    έχεις εν μέρει δίκιο.
    Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο επίπεδο ασφάλειας, τόσο μαζική αστυνομοκρατία και τόσο καλό σχέδιο ασφάλειας της περιμέτρου.

    Δεν μπορούσες να πλησιάσεις στην έκθεση από το μεσημέρι και μετά και η περίμετρος ήταν στα 500+ μέτρα με οδοφράγματα διπλά και τριπλά.

    Φυσικά η τιβι δεν έδειξε τίποτα από όλα αυτά και ο κόσμος θεώρησε ότι δεν έγιναν πορείες ή ότι γενικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να "ενοχλήσει".
    Φυσικά έπεσαν τα απαραίτητα χημικά πάλι και οι πορείες έπιασαν το μύνημα.

    Και φυσικά περιττό να πούμε ότι όλη η παραφιλολογία των μπαχαλάκηδων έχει τρομάξει πολύ τον κόσμο άσχετα αν αποδεδειγμένα πλέον και ο τυφλός κατάλαβε τη διαφορά ανάμεσα σε αντιδράσεις που προκαλούνται όταν έχουμε κυβέρνηση δεξιά.

 3. tony avatar
  tony 19/10/2010 17:40:27

  Αντε και πληρης κινεζοποιηση για το καλο των εταιριων.
  Μακάρι φίλε μου άλλα πλήρης πλήρης.
  Και στους δημόσιους και στους ιδιωτικούς.

 4. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 19/10/2010 18:03:31

  Η αλήθεια είναι ότι έρχονται πίνες και το άδειο στομάχι είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις.

  • MatrixRevolutionEra avatar
   MatrixRevolutionEra @ Σοσιαληστής 19/10/2010 18:35:52

   Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για το γεμάτο στομάχι. Στην Ελλάδα αποδείχτηκε περίτρανα.

 5. A.M. avatar
  A.M. 19/10/2010 19:53:10

  Εδώ ζεί με δανεικά όλος ο πλανήτης γιατί οι Θεσσαλονικείς θάπρεπε ν' αποτελούν την εξαίρεση.

  @Υ.
  Σωστός!
  Στην Ελλάδα όλοι είναι «εντάξει» φαίνεται ακόμα.
  Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω την ...μακαριότητα στην οποία ζούν οι Έλληνες μή αντιδρώντας στα τόσα αρνητικά σε βάρος τους μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.

  @MatrixRevolutionEra
  Έχει πράγματι αποδειχτεί ότι το γεμάτο στομάχι είναι ίσως και χειρότερος σύμβουλος απ το άδειο.
  Και το παραγεμάτο στομάχι οδηγεί και αυτό στον θάνατο όπως και το πολυάδειο στομάχι.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/10/2010 20:00:49

  Η ύφεση είναι φανερή στην Θεσσαλονίκη από πριν το 2004 όταν οι σοσιαληστές έκαναν τους Ολυμπιακούς και όλοι χειροκροτούσαμε.

  • Y. avatar
   Y. @ archaeopteryx 19/10/2010 21:21:53

   Η ύφεση στην Θεσσαλονίκη +Κιλκίς (καθετοποιημένα εξαγωγικές κλωστοϋφαντουργομάνες), ξεκίνησε το 2000, και έφυγε σταδιακά το 80% της παραγωγικής διαδικασίας στην υπόλοιπη Βαλκανία. Όσες μείναν (το 20%), κλείσαν κι αυτές μετά το τσουνάμι των Κινέζικων προϊόντων ένδυσης

  • Mak avatar
   Mak @ archaeopteryx 19/10/2010 21:29:32

   Επιτέλους και κάποιος που θυμάται!

   Η ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη που θα έδινε δουλειές και χρήματα στον κόσμο τα προηγούμενα 8 χρόνια, έγινε τσιμεντένιο γήπεδο μπιτς βόλλεύ (!!!!!!).

   Και οι εργολάβοι του Φαραώ θα ζήλευαν την εφευρετικότητα των μεγαλοεργολάβων προκειμένου να τα οικονομήσουν από τους ολυμπιακούς χαντακώνοντας την Ελλάδα...

   Αντί για επενδυτικά έργα χρεωθήκαμε για να κάνουμε γήπεδο για την άρση βαρών, η οποία πλέον έχει εξαφανιστεί από το χάρτη λόγω εκτεταμένου ντόπινγκ!

   Και με τα δύο χέρια να ψηφίσετε Σγουρό... (Σημ: πρέπει να βάλετε εμότικονς και συγκεκριμένα καμιά μούντζα, ευχαριστώ)

   1897-2010 σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 7. antiochos avatar
  antiochos 19/10/2010 21:20:55

  Οδος Λαγκαδα αποψε στις 8.30 εξω απο το εκλογικο κεντρο του Θεοδωριδη(;)
  Λαααααααααααααααααααααααααααααος.
  Ουτε μνημονιο,ουτε πεινα,ουτε τιποτα.
  Η σουβλα δεν εχει φτασει στο στομα.

  • Y. avatar
   Y. @ antiochos 19/10/2010 21:25:51

   Ποιός είναι ο Θεοδωρίδης, και τίνος υποψήφιος?

 8. δημης avatar
  δημης 19/10/2010 21:48:18

  "Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς επιβιώνουν με δανεικά και “κομπόδεμα” !!!"
  ΘΑΥΜΑ ! ΘΑΥΜΑ ! Ε Π Ι Β Ι Ω Ν Ο Υ Ν!!!!

  • titina avatar
   titina @ δημης 19/10/2010 23:26:03

   Κάτι που δεν ισχύει για πολλούς άλλους!

 9. antiochos avatar
  antiochos 19/10/2010 22:02:50

  Y.
  Mαλλον τυμπανιστης του Μνημονιου.
  Ας μας διαφωτισει καποιος για σιγουρια.

 10. titina avatar
  titina 19/10/2010 23:23:46

  Αφού έχουν "κομπόδεμα", τυχεροί είναι! Οι υπόλοιποι που δεν έχουμε τίποτα πέρα από τη δουλειά μας, τι κάνουμε; τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα! Υπομονή, μέχρι να πάρουμε με τις πέτρες όλους αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση!

  • Y. avatar
   Y. @ titina 20/10/2010 00:11:50

   Δε λες πάλι καλά που έχεις και δουλειά?

 11. ευτυχια avatar
  ευτυχια 20/10/2010 05:28:04

  Μα πώς! Η Θεσσαλονίκη διαθέτει "Κέντρο Καινοτομίας" το οποίο παραμένει φάντασμα πάνω απο 5 χρόνια. Φάντασμα, βέβαια, δεν είναι ο μισθός του διακομματικού και δραστήριου στις Δημόσιες Σχέσεις (και μόνο)"golden boy" Δ.Συμβούλου που ξεπερνάει τα 13.000 τον μήνα.Θέλετε και ανάπτυξη΄? Ολόκληρο Κέντρο σας κάναμε!
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το Κέντρο δεν έχει λειτουργήσει ΠΟΤΕ!Τρέχα Σαλονικιέ κακομοίρη να βρείς δανεικά!
  Φυσικά όποιος είχε λίγο τσίπα θα παραιτιόταν απο μόνος του, μια που αποδείχτηκε τόσο ΑΝΙΚΑΝΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.