03/03/2011 10:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι περικοπές του ΔΝΤ δεν θα φέρουν την ανταγωνιστικότητα

Το ψέμα της κυβέρνησης, αλλά και άλλων προηγούμενων κυβερνήσεων, προσπάθησε να αποδομήσει η ΓΣΕΕ η οποία με έκθεση που δημοσίευσε τονίζει ότι η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, και όχι οι μισθοί είναι η βασική αιτία για την  επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας. Η έρευνα έχει θέμα «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1995-2009».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν εκείνη που κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα (αγαθά αλλά και υπηρεσίες) ακριβότερα και υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητά τους. Τόσο οι μεταβολές στο μέσο περιθώριο κέρδους όσο και οι μεταβολές του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος δεν επηρέασαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα κατά την περίοδο 1995-2009, διότι αθροιστικά μεταβλήθηκαν µε ρυθμούς ανάλογους προς τους αντίστοιχους στις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες.

Ως προς το κόστος εργασίας, η Ελλάδα βρίσκεται 5η από το τέλος στη λίστα με τις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες. Σε σύγκριση µε τις άλλες χώρες της ΕΕ οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν από τις χαμηλότερες αποδοχές, όταν οι επιχειρήσεις στη χώρα µας διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

Το πραγματικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρουσίασε κατά την περίοδο 1995-2009 μεγάλες αυξήσεις. Αυτό έχει μικρύνει την απόσταση έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, το πραγματικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρέμεινε το 2009 σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες: Περίπου κατά 35% έναντι των μικρών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, 25% έναντι της Γαλλίας και της Βρετανίας, περίπου 20% έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σε ολόκληρη της περιόδου 1995-2009, το µέσο περιθώριο κέρδους της ελληνικής οικονομίας (40%) ήταν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 18 πιο προηγμένων χωρών, µε εξαίρεση την Ιρλανδία. Ακόμη και το 2010, παρά την κάμψη του μέσου περιθωρίου (-5%) εξαιτίας της κρίσης, οι επιχειρήσεις της Ελλάδας διατηρούν τα υψηλότερα περιθώρια µαζί µε την Ιρλανδία, τη Γερµανία και την Ισπανία.

Έναντι των 35 κυριότερων ανταγωνιστριών χωρών τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα µειώθηκαν ελαφρώς (µείωση της τάξεως του 5%). Εντούτοις, η µείωση αυτή στο µέσο περιθώριο κέρδους ήταν µικρή (5%) και είχε ως σηµείο εκκίνησης το πολύ υψηλό επίπεδο του 40%, ενώ στις άλλες χώρες το αντίστοιχο περιθώριο κυµαίνεται µεταξύ 10% και 35% (και είναι µικρότερο του 30% στις περισσότερες περιπτώσεις).

Την περίοδο 2006-2007, η παραγωγικότητα της εργασίας ακολούθησε μεν την ανάκαμψη της ζήτησης και του ΑΕΠ, πλην όμως, ο μέσος ρυθμός αύξησής της κατά το 2006-2007 υπολειπόταν των επιδόσεων των προηγουμένων ετών (μέσος όρος 1,7% έναντι 3,5% σε ετήσιους ρυθμούς). Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά την τετραετία 2005-2008 ανήλθε σε περίπου 6% αθροιστικά, ενώ κατά τις δύο προηγούμενες τετραετίες (2001-2004 και 1997- 2000) είχε υπερβεί το 12% για κάθε μία από αυτές.

Τέλος, στην Ελλάδα, οι αποδοχές υπολογισμένες σε εθνικά νομίσματα, αυξήθηκαν κατά 12,5% περισσότερο από ό,τι οι αποδοχές στις ανταγωνίστριες χώρες, υπολογιζόμενες σε δολάρια παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση (30%), κάτι που δείχνει ότι τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες εκτός Ευρωζώνης έγιναν δυσπρόσιτα.

 

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περικοπές που ζητά το ΔΝΤ και που με προθυμία υλοποιεί η κυβέρνηση δε θα φέρουν την ανταγωνιστικότητα που περιμένει κανείς. Θα γίνουν φτωχότεροι οι Έλληνες εργαζόμενοι αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εσωτερική υποτίμηση δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί. Σημαίνει ότι θα βαθύνει το χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα γίνουμε… Βουλγαρία με μισθούς πείνας και προϊόντα στα σούπερ μάρκετ που δε θα μπορούμε να αγοράσουμε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρητικός avatar
  Κρητικός 03/03/2011 10:59:21

  "Σε ολόκληρη της περιόδου 1995-2009, το µέσο περιθώριο κέρδους της ελληνικής οικονομίας (40%) ήταν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 18 πιο προηγμένων χωρών, µε εξαίρεση την Ιρλανδία. Ακόμη και το 2010, παρά την κάμψη του μέσου περιθωρίου (-5%) εξαιτίας της κρίσης, οι επιχειρήσεις της Ελλάδας διατηρούν τα υψηλότερα περιθώρια µαζί µε την Ιρλανδία, τη Γερµανία και την Ισπανία."

  ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑς ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΤΕΟΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ 40% ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ,ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΛΠ ,ΚΑΙ ΥΠΟΠΟΛΑΠΛΑΣΙΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

 2. zackii avatar
  zackii 03/03/2011 11:14:44

  Σωστά, αλλά δεν ακούω την άποψη της ΝΔ. Τι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση? Θα βγεί από το μνημόνιο? Θα το επαναδιαπραγματευθεί, και με ποιές κόκκινες γραμμές?Θα επιστρέψει δώρα και συντάξεις? Καλά είναι να λέμε ότι δεν ψηφίσαμε το μνημόνιο, αλλά τι θα κάνουμε πρακτικά? Πρέπει να αποφασίσει γρήγορα, γιατί ούτε η πολιτική της πτώσης του ώριμου φρούτου θα αποδώσει έτσι, γιατί χωρίς καθαρές κουβέντες ακόμα και να σαπίσει θα μας περιγελά, πεισματικά κολημμένο στο κλαδί του!!

 3. σακης avatar
  σακης 03/03/2011 11:19:32

  Δηλαδη η πτωση της ανταγωνιστικοτητας μας απεναντι στις ευρωπαικες χωρες που οφειλεται?
  Αυτες δεν εχουν Ευρω?
  Η ΓΣΕΕ ενδιαφερεται μονον για ο,τι εισπραττει ο εργαζομενος,ομως οι επιχειρησεις πληρωνουν πολυ περισσοτερα απο αυτα.

 4. ΣΤΕΦΑΝΟΣ avatar
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ 03/03/2011 12:43:32

  «Αναπόφευκτη» η αναδιάρθρωση χρέους για Ελλάδα και Ιρλανδία, λέει ο Κ.Ρογκόφ
  Ελλάδα και Ιρλανδία θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία ίσως χρειαστεί να κάνουν το ίδιο, εκτιμά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ.
  «Νομίζω ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση σε δύο η τρεις χώρες -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- είναι αναπόφευκτη, είπε την Τετάρτη, σε εκδήλωση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο.
  Η αναδιάρθρωση «μπορεί να ονομαστεί κάπως αλλιώς, για προφανείς λόγους», συμπλήρωσε.

  «Είναι αναπόφευκτο να έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους και στις τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος είναι πως «όσο περιμένουμε τόσο μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα και κοστίζει περισσότερο».
  Αν η Ισπανία έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, «δεν νομίζω ότι αυτό θα τελείωνε εκεί», σημείωσε, καθώς θα επηρεαζόταν και το Βέλγιο και άλλες χώρες. «Η Ισπανία είναι απλώς πολύ μεγάλη», ανέφερε.
  Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη, είπε ότι το να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ «θα ήταν μια λογική λύση αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί».
  «Δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι μια χρεοκοπία θα είναι δύσκολο να αποτραπεί» κατέληξε.

  3/3/2011
  Πηγή: www.in.gr

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/03/2011 12:55:35

  Πεταλωμενος : "δε μιλαμε για αναδιαρθρωση"...!! χαχα

  *Η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορεί επίσης να χρειαστεί να πράξουν αναλόγως προκειμένου να επιβιώσουν από την κρίση κρατικών χρεών της Ευρώπης, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τέως ηγετικό στέλεχος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ.

  *Τα δέκα μεγαλύτερα hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) είχαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 κέρδη 28 δισ. δολαρίων για τους πελάτες τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
  ΔΕ ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ !! Τ+10

  *Η Moody's προχώρησε χθες σε υποβάθμιση αξιολογήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών: Tράπεζας Kύπρου, Eλληνικής και Marfin Popular Bank.

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.