#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2011 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι τα μαντρόσκυλα των ΗΠΑΤο παιχνίδι ξεκίνησε. Η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε επίπεδο junk. Αν τώρα κάνουν το ίδιο και οι Fitch και  Standard and Poor's, τότε η Λισαβόνα θα βρεθεί σε μια ακόμη κρίση. Τι είδους σύστημα όμως είναι αυτό, που μια ανεξέλεγκτη υπηρεσία στην άλλη πλευρά του ωκεανού, μπορεί να βλάψει μια ανεξάρτητη χώρα;

Τι θα συνέβαινε αν η Πορτογαλία έλεγε στη Moody's να… ξεκουμπιστεί;

Πράγματι, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της χρόνιας κακοδιαχείρισης του κράτους, από την εποχή της επανάστασης του 1974, είτε λόγω βλακείας, είτε λόγω ανικανότητας για στρατηγικό σχεδιασμό.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (1986), την εκσυγχρόνισαν σε επίπεδα υποδομών, αλλά έχασε πολλά αφού οι αγρότες της επιδοτούνταν για να μη παράγουν, κάτι που συνετέλεσε στον μαρασμό της βιομηχανίας και της αλιείας, αφού οι ποσοστώσεις πήγαιναν αλλού.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, υπάρχει μια κατάσταση όπου το 30% των νέων είναι άνεργοι αφού δεν υπάρχει εργασία, και έτσι κυριαρχεί μεταξύ τους η απογοήτευση, ενώ πολλοί εξ αυτών μεταναστεύουν. Κι αυτό, παρά την ύπαρξη ενός αρκετά καλού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, που τους προετοίμασε κατάλληλα.

Πρόσφατα, οι Πορτογάλοι ψήφισαν δημοκρατικά μια νέα κυβέρνηση η οποία και στρώθηκε στη δουλειά. Ο νέος πρωθυπουργός Pedro Coelho υποσχέθηκε διαφάνεια, και έχει συστήσει ανεξάρτητες υπηρεσίες για να παρακολουθούν τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και τα υπουργεία.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της. Ο πορτογαλικός λαός πιέζεται οικονομικά, και τελευταία του κόπηκε το χριστουγεννιάτικο δώρο, κάτι που αποτελεί δράμα για τις οικογένειες που βασίζονται σε 14 μισθούς για να τα φέρουν πέρα.

Παρόλα αυτά, η γενική αίσθηση στη χώρα είναι πως αφού αυτό πρέπει να γίνει, άσχετα αν αρέσει ή όχι, θα το αποδεχθούν. Αρκεί να πληρώσουν όλοι εξίσου, και όχι μόνο η μεσαία τάξη, όπως γίνεται πάντα.

Και πάνω που η χώρα άρχισε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, εφαρμόζοντας αυτά που της ζητάει η τρόικα, έρχεται η Moody's και την υποβαθμίζει. Είναι σαν να το έκανε επίτηδες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αποτυχίας της χώρας να πετύχει τους στόχους της, και να καταλήξει σε χρεοκοπία.

Για να το πούμε πιο απλά: Οι οίκοι αξιολόγησης είναι τα μαντρόσκυλα των ΗΠΑ, που ροκανίζουν το ευρώ, προκαλώντας αστάθεια, με την ελπίδα οι υπόλοιπες χώρες να σταματήσουν να συναλλάσσονται σε ευρώ και να συνεχίσουν με το δολάριο. Μια στρατηγική που είναι προσεχτικά σχεδιασμένη να επιτρέψει στο ευρώ να είναι ισχυρό, έτσι ώστε το δολάριο να είναι υποτιμημένο, προς όφελος των αμερικανικών εξαγωγών εις βάρος αυτών της ΕΕ.

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα, και η Ιρλανδία αποτελούν τα χαρτιά τζόκερ σε αυτή τη τράπουλα με την οποία παίζεται ένα μακροοικονομικό τυχερό παιχνίδι. Δεν θέλουν να καταστρέψουν το ευρώ, απλά το θέλουν ασταθές.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση υπάρχουν δυο στρατηγικές: Ή κάποιος αρχίζει και ρυθμίζει αυτούς τους οίκους, εξηγώντας πως καταλήγουν στα συμπεράσματά τους, ή θα πρέπει επιτέλους οι οικονομολόγοι να βρουν ένα εναλλακτικό σύστημα αξιολογήσεων, αφού το υπάρχον δεν λειτουργεί.

Ποιος στον διάολο είναι η Moody's, η Fitch και η Standard and Poor's, που θα υπαγορεύσουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος πόσο αξίζει το χρέος του, μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης του λαού, θίγοντας  τα ασφαλιστικά του ταμεία, και βλάπτοντας το μέλλον των παιδιών του; Δεν μπορεί η ΕΕ, που ούτως ή άλλως ρυθμίζει τα πάντα χωρίς να ρωτάει, να συστήσει μια δική της εσωτερική υπηρεσία αξιολόγησης, ώστε να μην χρειάζεται η Moody's και οι άλλες;

Φανταστείτε μια Πορτογαλία (και άλλες χώρες) που θα αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ευρωζώνη, και την επιστροφή σε ένα νόμισμα όπως το Escudo.

Φανταστείτε πως επαναδιαπραγματεύεται το χρέος της σε ευρώ, και στη συνέχεια νομοθετεί για την επιστροφή του Escudo (με κατάλληλους χειρισμούς της εσωτερικής αγοράς, ώστε οι μισθοί να παραμείνουν οι ίδιοι και να μη τριπλασιαστούν οι τιμές) χρησιμοποιώντας το για να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Φανταστείτε επίσης πως μέσα από μια σωστή μακροοικονομική διαχείριση, καταφέρνει να ξαναζωντανέψει τις βιομηχανίες που έχει χάσει στην ΕΕ, την γεωργία, την αλιεία, κλπ. δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ένα μέλλον για τα παιδιά της.

Και αν όλα αυτά δεν αρέσουν στην Ευρώπη, τότε η Πορτογαλία θα πρέπει να θυμηθεί ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο, πως έχει φιλικά κράτη παντού που μιλάνε πορτογαλικά, και πως μπορεί μέσω της CPLP να έχει εμπορικές σχέσεις με τη Βραζιλία, την Αγκόλα, την Μοζαμβίκη, το Κάπε Βέρντε, και άλλες πολλές περιοχές του πλανήτη.

Έφτασε η ώρα που η Πορτογαλία θα πρέπει να αντιληφτεί ότι το χαζό πείραμα του ευρώ οδεύει προς το ίδιο τέλος με αυτό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Έφτασε η ώρα να σταματήσει να αποστρέφεται το παρελθόν της, με πολλούς αιώνες ιστορίας στη διάρκεια των οποίων η χώρα αυτή άνοιξε εμπορικούς δρόμους και κυριαρχούσε στις θάλασσες.

Για αυτό και η Moody's μπορεί να πάει να γ…..

Η Πορτογαλία την χρειάζεται (αυτήν και τις φίλες της) όσο χρειάζεται και τη … σύφιλη!

S.A.-Pravda

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/07/2011 10:10:15

  H εφημεριδα που δημοσιευεται αυτο το αρθρο ειναι βεβαια και ενδειξη για το ποιος εχθρευεται την ΕΕ περισσοτερο και απο τις ΗΠΑ και αυτος δεν ειναι αλλος απο τη μεγαλυτερη ευρωπαικη χωρα που θελει να ηγεμονευσει στη ηπειρο διασπωντας τις μικροτερες χωρες.
  Οσο για τους οικους αξιολογησης αυτοι κανουν μια και μονο δουλεια : προειδοποιουν τους αγοραστες ομολογων ποσο ασφαλεις ειναι οι επενδυσεις τους.
  Εαν η ΕΕ εφτιαχνε ενα προγραμμα - μνημονιο για τις χρεωμενες χωρες που οδηγουσε σε αποπληρωμη των χρεων η βαθμολογια τους θα ανεβαινε.
  Εαν φτιαχνει προγραμμα που στο τελος του υπαρχει κουρεμα και "συμμετοχη ιδιωτων" - δηλαδη μη ολικη πληρωμη η βαθμολογια πεφτει.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ψυχραιμια 11/07/2011 14:11:52

   Δεν έχει τους πόρους η ΕΕ να φτιάξει αυτό το Πρόγραμμα-Μνημόνιο ομπρέλα για όλη την Ευρώπη.
   Το Ευρωπαϊκό Ταμείο EFSF ανακοίνωσε ότι αν πέσει η Ιταλία θα πρέπει να αυξήσουν το αποθεματικό στα 2 τρις (σήμερα είναι καν 1 τρις). Ποιος θα τα δώσει αυτά; H Σλοβακία μήπως, ή η Φινλανδία, ή η Ολλανδία, ή η Γερμανία...;

   Ποιαν εννοείς "μεγαλυτερη ευρωπαϊκή χώρα;" Η Ρωσία δεν είναι τύποις ευρωπαϊκή χώρα. Άρα τη Γερμανία.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ αλλενάκι 11/07/2011 16:41:11

    Η Ρωσια ειναι ευρωπαικη χωρα.Αλλο Ευρωπη και αλλο ΕΕ.Και η εφημεριδα ειναι ρωσικη.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ψυχραιμια 11/07/2011 18:09:08

     α, έτσι το εννοείς, κατάλαβα

 2. popolaros avatar
  popolaros 11/07/2011 10:19:01

  ουα ου...έχει τόσο δίκιο ο αρθρογράφος.
  Όλα αυτά τα χρόνια θυσιάσαμε εθνική παραγωγή για φτηνά δανεικά ευρά.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/07/2011 10:58:53

  Οι μετοχοι της FITCH ειναι 2
  α. Fimalac, S.A. ( Γαλλια 60% )
  β. Hearst Media ( ΗΠΑ 40% )

  Εμεις τι ψαχνουμε να βρουμε τωρα?? για το αν οι Γαλλοι μεγαλομετοχοι της Fitch χαϊδεψουν την ΕΕ ??? Για δειτε το 40%.. ψαξτε..
  και οι 3 μαζι ειχαν πανω απο 4Δισ Δολλ Εσοδα το 2010 !! χρεωνοντας και τις Χωρες πελατες και τις Τραπεζες Πελατες και ολους....τους πελατες.

  ΠΠ

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/07/2011 15:29:21

   Όταν ακούω την λέξη πελάτες αυτόματα μου έρχεται στον νου ακόμα μια λέξη που αρχίζει από πι και τελειώνει με ....νες.

 4. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης avatar
  Αλέξανδρος Αρβανιτάκης 11/07/2011 11:33:28

  Η ανάλυση του άρθρου περιέχει μια μεγάλη αντίφαση. Αναφέρει ότι: "Οι οίκοι αξιολόγησης είναι τα μαντρόσκυλα των ΗΠΑ, που ροκανίζουν το ευρώ, προκαλώντας αστάθεια, με την ελπίδα οι υπόλοιπες χώρες να σταματήσουν να συναλλάσσονται σε ευρώ και να συνεχίσουν με το δολάριο. Μια στρατηγική που είναι προσεχτικά σχεδιασμένη να επιτρέψει στο ευρώ να είναι ισχυρό, έτσι ώστε το δολάριο να είναι υποτιμημένο, προς όφελος των αμερικανικών εξαγωγών εις βάρος αυτών της ΕΕ".
  Ας μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται η κρίση στην Πορτογαλία, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. να ενδυναμώνουν το ευρώ...Προφανώς συμβαίνει το αντίστροφο και αυτή είναι η αιτία που οι ΗΠΑ δείχνουν τόσο ενδιαφέρον για την ελληνική κρίση χρέους. Τους ενδιαφέρει να παραμείνει το ευρώ ισχυρό, σε σχέση με το δολλάριο, ούτως ώστε να μπορούν οι ΗΠΑ να εξάγουν τα προϊόντα τους.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Αλέξανδρος Αρβανιτάκης 11/07/2011 13:24:59

   Δεν είναι πραγματικη δλδ σε απόλυτους οικονομικούς όρους ενδυνάμωση τού Ευρώ.
   Για μεγαλύτερη αντίσταση στην υποτίμηση μεταξύ των δύο πρόκειται..
   ...¨η για μικρότερη πληθωριστική αξία τού ευρωπαικού νομίσματος...
   Διαλέγετε και παίρνετε
   Τά πάντα είναι σχετικά...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 13:14:03

  Η Πράβντα πιό αντιευρωπαική από τη Financial Times (ακόμα και αυτή βλέπει πιά Hedge των ΗΠΑ πίσω από την επίθεση κατά της Ιταλίας; Έλεος!
  h**p://www.e-typos.com/content.aspx?catid=13&cid=25050
  Μήπως καποιοι Ρώσοι πουτ(ι)νικοί πετρελαιάδες έχουν ακουμπήσει τις οικονομίες τους σε Αμερικάνικα Hedge;
  Μιάου μιάου, αλλά είναι γλωσσομαθής σκύλος ;

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 13:26:32

  Χε χε, ποιός παίρνει φέτος το "Βραβείο" Quadriga;
  Ασφαλώς θα θυμάστε ότι το πήρε πέρισυ ο "Ξέρετε-Ποιός" (χε χε, ο "αντίπαλος")!
  Φέτος ο βραβευόμενος είναι ο Πούτιν! Κούκου!

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 15:35:20

  Η Gazprom σκέπτεται να κάνει τράστ με τον Γερμανικό ενεργειακό γίγαντα RWE (έχει από πυρηνικά με ημερομηνία λήξεως 2020, μέχρι αναπτυσσόμενα αιολικά πάρκα).
  Πουτινισμός, ο πιό σύντομος δρόμος προς τον (υβριδικό) πετρελαιο-καζινο-καπιταλισμό.

 8. xristina avatar
  xristina 11/01/2012 14:26:58

  ti opaio poy einai to skilaki einai mia oraia fatsa

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.