24/04/2010 22:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι οίκοι αξιολόγησης είναι σαν τα ναρκωτικά…

Το τελευταίο διάστημα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της δανειοληπτικής φερεγγυότητας  (credit rating agencies), που μεταξύ άλλων συντελέσαν και στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, δέχονται πυρά από παντού εξαιτίας του ότι στο παρελθόν βαθμολόγησαν με υψηλά σκορ κάποιες κάθε άλλο παρά υγιείς επενδύσεις και τραπεζικά προϊόντα.

Όπως όμως γράφει η εφημερίδα New York Times, η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά των οίκων αυτών. Σε μια απόπειρα να προωθήσουν τη διαφάνεια, οι οίκοι Moody's, Standard & Poor's, και Fitch, δημοσιοποίησαν τα υπολογιστικά μοντέλα με βάση τα οποία αξιολογούν τα διάφορα τραπεζικά προϊόντα, και οι τράπεζες τα «έκλεψαν». Στη συνέχεια τα εκμεταλλεύτηκαν έτσι ώστε να «μεταμφιέσουν» τα διάφορα τοξικά προϊόντα τους σε επιθυμητά και κερδοφόρα. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν  θετικές, ουσιαστικά όμως πλαστές, υψηλές  αξιολογήσεις από τους «έγκριτους»  αυτούς οίκους.

Όπως λέει ένας από τους αναλυτές της Fitch, «Πρόκειται για φαύλο κύκλο και πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι στους οίκους. Από  τη μία πρέπει να εξηγούν πως εργάζονται, από την άλλη όμως υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται αυτά τα στοιχεία».

Για να πετύχουν το σκοπό τους, η Goldman Sachs και άλλες τράπεζες προσέγγιζαν και προσελάμβαναν ειδικούς αναλυτές των οίκων αυτών, οι οποίοι τις βοηθούσαν στο σχεδιασμό σύνθετων προϊόντων, όπως το περιβόητο Abacus, που αποτελεί και το κύριο λόγο της πρόσφατης αγωγής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) εναντίον της Goldman Sachs.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε πως μέχρι την ημέρα που η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση, και οι τρεις οίκοι ορκίζονταν στη βιωσιμότητα της, βαθμολογώντας την με Α ή και καλύτερα. Την AIG  μάλιστα, την είχαν βαθμολογήσει με ΑΑ. Οι οίκοι Moody's, Standard & Poor's, και Fitch, ήταν εν ολίγοις, μέρος του προβλήματος που γέννησε την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να παραμένουν κερδοφόρες επιχειρήσεις και καμία κρατική αρχή δεν τις ακουμπάει.

Το πρόβλημα  έγκειται στο ότι το όλο σύστημα των αξιολογήσεων είναι λάθος στη βάση του. Οι οίκοι αμείβονται από τις ίδιες τις εταιρίες που καλούνται να αξιολογήσουν. Όμως το σύστημα αυτό είναι πλέον τόσο κυρίαρχο που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Αμέτρητα συμβόλαια, συμφωνίες, νόμοι και κανονισμοί έχουν προ πολλού χτιστεί και συνεχίζουν να χτίζονται επάνω σε αυτές τις βαθμολογίες που οι οίκοι προσφέρουν. Ακόμη και τα διάφορα οικονομικά πακέτα διάσωσης κρατών, εξαρτώνται εν πολλοίς, από τις βαθμολογίες αυτές. Οι οίκοι δηλαδή είναι κάτι σαν ναρκωτικό. Ελάχιστοι τους εκτιμούν, όλοι όμως εξαρτώνται από αυτούς.

  (NY Times,  Bloomberg).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/04/2010 22:58:46

  To "rating" είναι εκτίμηση. Έχει (δημιοσιοποιημένα) ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Οι επενδυτικές τράπεζες παρέχουν σαν υπηρεσία προς εταιρίες και κυβερνήσεις, «παρουσιάσεις σε rating agencies». Τίποτα μεμπτό.

  Σε αγορές αποτελεσματικές αγορές, αλλά και σε αγορές με εσωτερική πληροφόρηση, τα μοντέλα δεν δουλεύουν. Πχ, ελάχιστοι ήξεραν την ανατίμηση του γιεν πριν δεν ξέρω πόσα χρόνια που παραλίγο να χρεοκόπήσει τους περισσότερους έλληνες εφοπλιστές. Όσοι το ήξεραν έβγαλαν πάααρα πολλά λεφτά. Ελάχιστοι ξέρουν γενικώς τι κάνουν οι Κυβερνήσεις. Ένα το κρατούμενο.

  Όσο τα χρηματοοικονομικά προϊόντα εξειδικεύονται, τα καταλαβαίνουν μόνο οοι Ph.D.'s που τα σχεδιάζουν. Ακόμα και αν τα εξηγήσουν σε rating agency, είναι δυνόητα. Έτσι, εκ των πραγμάτων, το Μαντείο είναι ατελές (και σι΄γά μην δεν ήταν). Άσε που η «αγορά» πάντα ξέρει, πρώτη.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/04/2010 23:08:09

  Οι αλγοριθμοι ειναι ομορφοι. Τα Μαθηματικα υπεροχα. Τα νουμερα λενε παντα την αληθεια??? Οταν εμενα την εγκεκριμενη αιτηση πιστωτικης καρτας την κανουν leverage οι δικοι μας για να εχουν ανοιγμα μου δινουν πισω κατι?? χαχαχχαχααααααααααα στα απλα να μενουμε και τα καθημερινα. Φορολογια Τραπεζων πχ. Κοστος δανεισμου του Κρατους απο τις Τραπεζες του πχ. ( εκτος ΑΤΕ επι Λαμπρου... χαχαχαχααααα ) Διαθεσιμα ταμειων πχ. Υπεραξιες εισηγμενων πχ. το 0,50ε 0,350λτ νερο καρτελ ( ευτυχως δεν ακολουθησε απολυτα πια τη βενζινη)

  Τους "κοιμωμενους" λογαριασμους 20Δισ ευρω στης Ελληνικες Τραπεζες πχ.

  ΠΠ

 3. nemo avatar
  nemo 25/04/2010 02:51:51

  οταν η κρατική αποτίμησή του πρώην πρωθυπουργού gap, τής προαλες μιλούσε για μια ελλαδα με 2 δυο ολογράφως δις ευρω στα ταμεια, 1 μερα πριν δντ ρευστοτητα, τι εννοούσε ο ποιητης?εντος του hellenic fir δεν βρίσκονται και 228 περιπου δις σε καταθέσεις?η μηπως τα αλανια στα γκισέ τα εκαναν τραπουλόχαρτα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.