#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2010 07:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι νεόπτωχοι κοιμούνται στις BMW τουςΣτην αρχή όλα έδειχναν πως η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει σημαντικά την Αμερική. Πολλοί μάλιστα πίστευαν πως η χώρα θα βγει από το τούνελ με αναζωογονημένη ενεργητικότητα. Μέχρι που οι Αμερικάνοι συνειδητοποίησαν πως κάπου στην εξέλιξη των πραγμάτων, η μεσαία τάξη τους εξαφανίστηκε, και αυτό που άφησε στη θέση της ήταν μια μικρή ζάπλουτη ελίτ, και μια τεράστια τάξη νεόπτωχων. Σήμερα, το 40% των Αμερικανών που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη, πιστεύουν πως δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την παρούσα οικονομική τους κατάσταση επί πολύ.

Τα έσοδα των περισσότερων Αμερικανών παραμένουν στάσιμα επί δεκαετίες, καθώς η ανισότητα κυριαρχεί. Πριν από 30 χρόνια, το πιο πλούσιο 1% ήλεγχε το 1/3 του αμερικανικού πλούτου, σήμερα ελέγχει το 60%. Εν τω μεταξύ, όλο και πιο πολλοί πρώην ευκατάστατοι Αμερικανοί, θεωρούνται νεόπτωχοι, όπως οι κάτοικοι της πόλης Βεντούρα στη Καλιφόρνια, που τρέφονται σε συσσίτια και κοιμούνται στις BMW τους, προσπαθώντας να κρατηθούν όπως όπως  στα πρότυπα της  παλιότερης καλής ζωής τους.

Der Spiegel.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 24/08/2010 07:50:09

  Θα έλεγα κάτι εδώ τώρα, αλλά γίνομαι κουραστικός...
  ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΡΟΛΟΙ πάντως...

 2. The Saint avatar
  The Saint 24/08/2010 07:55:52

  Και τελικά όλο αυτό το πανηγύρι με τη λεγόμενη μεσαία ταξη πόσο κράτησε ρε παιδιά? 30-40 χρόνια? Ισα που μας άφησε το σύστημα να πάρουμε μιά μικρή γεύση απο τη χλίδα των πλουσίων, μόνο και μόνο γιά να μας έχει υπο έλεγχο...
  Τα γρανάζια να λαδώνονται, και η μηχανή δουλεύει μιά χαρά...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ The Saint 24/08/2010 08:29:38

   Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα πολύ λίγοι έχουν προς το παρόν καταλάβει ότι ξεκίνησε η διάλυση ΚΑΙ της εγχώριας μεσαίας τάξης. Οι περισσότεροι συνεχίζουν τις ζωές τους όπως πριν, δεν παίρνουν μυρωδιά για το τι έρχεται και δεν δείχνουν διατεθιμένοι να αντιδράσουν ΠΡΙΝ έρθει και η δική τους σειρά (γιατί μετά, θα είναι ΠΟΛΥ αργά).

 3. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 24/08/2010 10:06:21

  Αυτός που έχει την επιμέλεια των καυτών φωτογραφιών πρέπει να τρώει στο σπίτι απίστευτη παντόφλα και μουρμούρα και μέσω του τρόπου αυτού προσπαθεί να ελευθερώσει το Εγώ του. Λεφτεριά στον καταπιεσμένο αρθρογράφο! Χεχεχεχε.

  • Alex avatar
   Alex @ H pena tis orghs 24/08/2010 10:06:55

   χαχαχαχαχαχα καλο

 4. undercover gpr avatar
  undercover gpr 24/08/2010 10:32:46

  Οι περισσότεροι συνεχίζουν τις ζωές τους γιατί δεν έχουν βρει (προς το παρόν ελπίζω) την εναλλακτική πρόταση που θα τους κάνει να κινητοποιηθούν έχοντας κάτι ελπιδοφόρο στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

  Με πλαιοπολιτικαντισμό και ΚΚΕ περιμένετε επανάσταση της μεσαίας τάξης?

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ undercover gpr 24/08/2010 12:18:04

   Άρνηση...η άποψη του "δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό".
   'Αγνοια κινδύνου...ίδιον των τρελών και των παιδιών.
   Η ανάγκη του να επαναλαμβάνουμε γνωστές συμπεριφορές ασχέτως περιβάλλοντος.
   Λιποψυχία...φόβος μπροστά στην πιθανότητα να χρειαστεί να αναλάβουμε δράση.
   Και φυσικά χρόνια και χρόνια υπνωτισμού και εμφύτευσης παθητικών κοινωνικών ρόλων μέσω της τιβί...matrix.

   Take your pick...

   Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της ανθρωπότητας όπου η παγκόσμια ελίτ επιτίθεται μανιωδώς και πολυεπίπεδα σε κάθε τι φυσικό, ανθρώπινο και λογικό προκειμένου να τσεκάρει εάν οι μέθοδοι ελέγχου έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
   Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα και πρέπει να κρατήσουμε reserves.
   Μπροστά σε μια ολοκληρωτική ρήξη μεταξύ των "λίγων πλούσιων" και των "πολλών φτωχών" οι πολλοί θα νομίσουν ότι κάτι έκαναν, θα ενθουσιαστούν και τότε το matrix θα κάνει πίσω, θα θολώσει τα νερά με νέες ιδεοληψίες,θα αποθεώσει την "αφύπνιση", θα εμφανίσει νέους ηγέτες και πρόσωπα και ενώ η ανθρωπότητα θα νομίζει ότι κέρδισε εκίνη ακριβώς τη στιγμή το σύστημα θα χει ΗΔΗ ρίξει νέα δίχτυα και παγίδες και ελεγκτικές πλατφόρμες.

   It's all about control.
   Money is just the aphrodisiac for pumbing up the hunter.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ tsilivithras 24/08/2010 12:44:55

    Μάλλον η "δυτική" ελίτ βλέπει ότι από δικά της λάθη χάνει σιγά σιγά την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία (πρωτοβουλίας και ισχύς) και αντιδρά σπασμωδικά και αυταρχικά.

    Πλούσιοι και φτωχοί θα υπάρχουν όπως υπήρχαν πάντα (είτε ο πλούτος είναι υλικός είτε πνευματικός) , το σημαντικό είναι να μην γίνουν ανεξέλεγκτοι όπως έχουν γίνει τα τελευταία 10-15 χρόνια (ελέω νεοφιλελευθερισμού) λόγω υποβάθμισης της πολιτικής (είτε μέσω μιζών είτε μέσω της ισχύος των πολυεθνικών).

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 13:09:03

    "Μάλλον η “δυτική” ελίτ βλέπει ότι από δικά της λάθη χάνει σιγά σιγά την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία (πρωτοβουλίας και ισχύς) και αντιδρά σπασμωδικά και αυταρχικά."

    Και αυτό είναι μια πιθανότητα.
    Αν εννοείς ότι υπάρχει και "ανατολική" ελίτ εκτός της δυτικής (υποδεικνύοντας Κίνα-Ρωσία) προφανώς το βλέπεις σε εθνικό επίπεδο.
    Εγώ το βλέπω σε επίπεδο behind the scenes.
    Κάποτε ήταν οι Ισπανοί με του Πορτογάλλους, μετά οι Άγγλοι, μετά οι Αμερικάνοι...άυριο μεθαύριο οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι δεν ξέρω...
    Το μόνο που δεν αλλάζει είναι ότι όλοι αυτοί χρηματοδοτούνται από κάποιους (banksters) οι οποίοι αποβλέπουν στον πλήρη έλεγχο πληθυσμού και πλούτου.

    "Πλούσιοι και φτωχοί θα υπάρχουν όπως υπήρχαν πάντα (είτε ο πλούτος είναι υλικός είτε πνευματικός) , το σημαντικό είναι να μην γίνουν ανεξέλεγκτοι όπως έχουν γίνει τα τελευταία 10-15 χρόνια (ελέω νεοφιλελευθερισμού) λόγω υποβάθμισης της πολιτικής (είτε μέσω μιζών είτε μέσω της ισχύος των πολυεθνικών)."

    Δεν διαφωνώ καθόλου.Ας έχει ο Γερμανός βαριά βιομηχανία κι ας έρχεται να αγοράζει "ήλιο" και πορτοκάλια από μένα.
    Να χαίρεται αυτός (πλούσιος ων) να χαίρομαι κι εγώ (φτωχός ων).
    Γιατί πρέπει να παράγω πορτοκάλια με σπόρο Ζουαζιλάνδης με royalties αμερικάνικης εταιρίας με ελληνικούς φόρους και τιμές γερμανίας ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ και το εκλαμβάνω ως εχθρική ενέργεια...
    Γιατί πρέπει να πουλάω τον ήλιο που μου χάρισε ο θεούλης σε τιμές γερμανικές στον έλληνα ΑΛΛΑ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙΑ στον άγγλο tour operator;;;;

    Φτωχός δεν έχω κανένα πρόβλημα...αρκεί να μπορώ να παράγω και να πουλάω αναλογικά και με το συμφέρον του σπιτιού μου.

    Ο φιλελευθερισμός είναι μια απάτη η οποία κατ'εμέ ξεκινά από την στιγμή που στο "προσφορά-ζήτηση" του κλασικού καπιταλισμού μπήκε η σπέκουλα...!!!
    Έκτοτε οι τιμές είναι πλασματικές και μανιπιουλάρονται απ'τους σπεκουλαδόρους κατά βούληση.

    Hence...όλο το σύστημα είναι λάθος.
    Δεν είναι κατά περίπτωση...

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 13:12:42

    @undercover gpr
    Το πα και στον Θράκα σε άλλη ανάρτηση...
    Οι χρηματοδότες/επενδυτές/σπεκουλαδόροι είναι εδώ και πάαααρα πολύ καιρό στα της Ινδίας-Κίνας (φρούτα, αλεύρι, ρύζι αν θυμάμαι καλά).
    Θέλει ψάξιμο όμως πολύ γιατί το matrix δημιούργησε ένα λαβύρινθο παραπληροφόρησης και χάνεσαι εύκολα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 13:14:54

    Φίλε tsilivithras, την παγκόσμιας κλίμακας επιδρομή ακρίδων και άλλων επιβλαβών όντων που λέγεται "καπιταλισμός", δεν μπορείς να την νικήσεις σε μιά μόνη χώρα. Ο τελευταίος που επιχείρησε κάτι τέτοιο είναι ο γνωστός Γεωργιανός σιδερένιος ομορφάντρας (αυτό να λέγεται!) με το μουστάκι. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι καλά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 13:23:16

    Ο "κλασικός καπιταλισμός" είναι μύθος, ποτέ δεν υπήρξε. Πάντοτε επιχορηγήθηκε από το κράτος, το κράτος των αστών.
    Στην Αγγλία το 1800, π.χ., τη φτηνή εξαθλιωμένη εργασία την χορήγησε το ίδιο το κράτος, με διοικητικές πράξεις, εκδιώκοντας τους αγρότες από τη γή τους με τις "περιφράξεις". Και την Ελλάδα, 1950 - 2009, αυτό το κράτος, των αστών, οι νικητές του 1949, την έφτιαξε όπως την έφτιαξε. Με αντιπαροχή και μετανάστευση πρώτα, με στεγαστικά θαλασσοδάνεια και σικέ φοροδιαφυγή (είδες ο Αλογό και ο Γιαννό!) μετά.
    Το τί (χειρότερο) θα γινόταν, άν το 1949 νικούσαν οι "άλλοι", είναι μιά άλλη θλιβερή ιστορία. Από δυό μεριές μας την είχανε στημένη.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 24/08/2010 13:23:47

    Ατσάλινος, Θείο, όχι σιδερένιος.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 13:25:29

    Σωστό, Stahl - Στάλιν, κατά κόσμον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 24/08/2010 13:26:01

    @ Ο Θείος

    "Το τί (χειρότερο) θα γινόταν, άν το 1949 νικούσαν οι “άλλοι”, είναι μιά άλλη θλιβερή ιστορία."

    Αχ, βρε Θείο, τα ίδια δεν είχε πει κι ο Κύρκος στην περιβόητη, κατάπτυστη συνέντευξή του προ 2-3 ετών στην "Καθημερινή";

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 13:28:56

    Γιατί, ψέμματα είναι, Αυριανιστή;
    Ειδικά με τέτοιους ηγέτες που είχαν, Ζαχαριάδη κτλ, ο ίδιος ο Στάλιν θα φαινόταν μπροστά τους μετριοπαθής φιλελεύθερος, μαθητούδι του Μοντεσκιέ και της διάκρισης των εξουσιών.

   • Μisha avatar
    Μisha @ tsilivithras 24/08/2010 13:31:44

    Aυριανιστή

    Ο Θείος μάλλον λέει πως ο εμφύλιος ήταν στημένη ιστορία αφού μετα τη Γιάλτα δεν μπορούσε η Ελλάδα να ανήκει στο ανατολικό μπλόκ.Απλά μας άφησαν να ξεσκιστούμε μεταξύ μας για να μπορούν να μάς ελέγχουν καλύτερα, και το πέτυχαν.
    Δε θα ήταν ευκολα ελεγχόμενη από την Αμερική μια Ελλάδα με ισχυρή Αριστερά και γι αυτό επέλεξαν την «τελική λύση» δια του εμφυλίου.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ tsilivithras 24/08/2010 13:32:57

    Όχι, Θείο, δεν είναι ψέματα, αλλά να... πώς να στο πω, πάντα ανεπίκαιροι αυτοί οι σαλονάτοι ψευτοαριστεροί. Έτσι και τώρα: η κοινωνία φλέγεται ολόκληρη με το μνημόνιο, κι αυτοί επιμένουν να "απομνημονιοποιήσουν" τις αυτοδιοικητικές εκλογές...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ tsilivithras 24/08/2010 13:39:26

    Μονο που οι Αμερικανοι αναμιχθηκαν στον εμφυλιο μετα την κηρυξη του.Δεν επελεξαν τιποτα,ειχε ηδη αρχισει και διεξαγοταν προ πολλου.

   • Μisha avatar
    Μisha @ tsilivithras 24/08/2010 13:41:40

    Ψυχραιμία

    Τις βόμβες Ναπάλμ στο Γράμμο και στο Βίτσι εγω τις έριχνα;

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 13:44:39

    @ Θειος

    "Ο “κλασικός καπιταλισμός” είναι μύθος, ποτέ δεν υπήρξε. Πάντοτε επιχορηγήθηκε από το κράτος, το κράτος των αστών."

    Το "προσφορά-ζήτηση" είναι δίπολο, κατανοητό και λειτουργικό.Μπορεί να το καταλάβει η νοικοκυρά και ο συνταξιούχος που θεωρεί νορμάλ να πληρώνει την ντομάτα το χειμώνα διπλά και τριπλά από ότι το καλοκαίρι.
    Για να ελεγχθεί έγιναν πόλεμοι και χύθηκε αίμα.
    Κοστίζει πολύ.

    Η σπέκουλα μεταφέρει την ουσία από το "ποιος/πόσο έχει" στο "ποιος ξέρει αν αύριο αυτός/τόσο θα ξαναέχει"...!!!!

    Από κει και πέρα είναι πεδίο δράσης για ψυχοπαθείς του κέρδους γιατί πλέον είναι Τ-Ζ-Ο-Γ-Ο-Σ...!!!

    Το κράτος είναι οικονομική/ελεγκτική οντότητα που λειτουργεί προς όφελος δικό του και όχι της κοινωνίας πολιτών.Ανέκαθεν.
    Τα "αόρατα χέρια" του Σμιθ μπήκα στις τσέπες μας και μας έσκιασν πατόκορφα.
    Το τελευταίο "φρούριο" μη παρεμβατισμού (παραίσθησης δλδ) έπεσε μαζί με τη Fannie και τη Freddie.

    Δεν ασχολούμαι με τον κουμουνισμό...η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι χρηματοδοτημένη από τα ίδια συμφέροντα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ tsilivithras 24/08/2010 13:45:22

    Oχι,η αεροποερια.Τι σχεση εχει ομως αυτο;Μιλησα για χρονο.
    Οι Αμερικανοι αρχιζουν να ασχολουνται απο το Μαρτιο 1947.
    Αν εσυ νομιζεις οτι τοτε ξεκινησαν ολα παω πασο.

   • Μisha avatar
    Μisha @ tsilivithras 24/08/2010 13:47:49

    Η εμπλοκή των αγγλοαμερικανών στις ελλαδικές υποθέσεις δε σταμάτησε ποτέ καθ΄όλη τη διάρκεια της κατοχής.
    Τα στοιχεία είναι τόσα πολλά πια που δεν αμφισβητούνται.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 13:48:54

    tsilivithras, τι προτείνεις λοιπόν;
    Άν ρωτήσεις εμένα, ο κομμουνισμός πέθανε, ο καπιταλισμός μάλλον πεθαίνει, κι εγώ δεν αισθάνομαι τόσο καλά τελευταία. Τουλάχιστον να μη παραμυθιαζόμαστε, όμως.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ tsilivithras 24/08/2010 13:53:06

    Η Αγγλια και η Αμερικη ειναι διαφορετικες χωρες.Με στενες σχεσεις και ειδικες σχσεις αλλα διαφορετικες.

    @ Θειος

    Να εξετασεις μηπως η εννοια "καπιταλισμος" εχει πλεον ξεχειλωσει τοσο ωστε δεν καταλαβαινουμε τι εννοια θα εχει η πτωση του.Ουσιαστικα εχει φθασει να σημαινει οποιαδηποτε βιομηχανικη κοινωνια.Αρα εφ οσον δε γυρισουμε ολοι στα χωρια μας ή δεν κανουμε το αλμα να παραγουμε προιοντα με τηλεπαθεια δεν μπορει να πεσει αλλα μονο να αλλαξει μορφη.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 13:54:07

    ψυχραιμια, Misha
    Τό έργο με τον "καλό" και τον "κακό" είναι χιλιοπαιγμένο, σκίστηκε η οθόνη: Καποδίστριας-Μαυροκορδάτος, Βενιζέλος-Κωνσταντίνος, Ζαχαριάδης-Παπάγος (και οι σύν αυτούς) και πάει λέγοντας.
    Ελπίζω, αυτή τη φορά, το Γιώργος-Αντώνης να είναι απλώς οπερέττα και όχι δράμα.
    Και μη μου πείτε "οι ξένες δυνάμεις" και μπλά μπλά. Δυστυχώς τα θέλει πάρα πολύ ο κόκος μας. Διαχρονικά.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ tsilivithras 24/08/2010 13:56:43

    Προφανως το ντερμπυ των συμμαθητων δεν εχει σχεση με τα προηγουμενα.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 13:56:48

    @Ο Θείος

    Glass Steaggal Act...με επέκταση σε κάθε οργανισμό ασφαλιστικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό και οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.

    Για αρχή και βλέπουμε...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 14:02:33

    ψυχραιμια, άν και όχι βιομηχανική, είναι κρίση και αποτυχία της οικονομίας της ανάπτυξης εν γένει. Της μεγέθυνσης.
    Η αποτυχία δηλώνεται από δυό μεριές: Οικονομική και περιβαλλοντική (κλιματική κρίση, πρώτες ύλες).
    Τα σοβιετικά καθεστώτα ήταν επίσης οικονομίες της ανάπτυξης. Ακραίας μορφής. "Εσκασαν" πρώτα, επειδή πήγαν να τρέξουν δρόμο 10.000 μέτρων με τέμπο κατοστάρη.
    Μια σταθερή οικονομία, χωρίς μεγέυθνση, πώς θα ήταν άραγε; Θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα να λειτουργεί ως κεφαλαιοκρατικό, δηλαδή με μισθωτή εργασία και επανεπένδυση του οικονομικού πλεονάσματος ως κεφάλαιο;
    Κανείς δεν ξέρει, αλλά νομίζω ότι ίσως η ίδια η οικονομική πραγματικότητα έχει ήδη μπεί σε "άγνωστη ήπειρο".

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ tsilivithras 24/08/2010 15:11:41

    Η κρατική παρέμβαση (έλεγχος κ ίσως υπερφορολογία) στα cds's,naked short κτλ υποπροιόντα που φουσκώνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ όσων αφορά κρατικά ομόλογα και πρώτες ύλες (περιλαμβάνονται και τρόφιμα) θα είναι όντως μια πάρα πολύ καλή αρχή.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 15:30:36

    Και ποια καλύτερη περίοδος (και σημαδιακή) από αυτήν που ζούμε;;;
    Μιας που και το γνωστό σύμφωνο Glass Steaggal υπογράφτηκε το 1933 μετά το κραχ του '29-'30;;;

    Εξ ου και η αποδόμησή του από το '80 και μετά έφερε και την μανιώδη ορμή του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποιήσης.

    Αλλά εδώ θέλει έναν ηγέτη με κάκαλα-αλέτρι...να περπατάει και να οργώνει...όχι σαν αυτούς που έχουμε που τα χουν παραμάσχαλα σε ένα ροζ τσαντάκι Luis Vuiton.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ tsilivithras 24/08/2010 16:03:20

    Μεταξύ μας όμως, tsilivithras και undercover gpr, η κρίση ξεκίνησε στην πραγματικότητα από την πραγματική οικονομία (υπερεπένδυση σε ακίνητα στις ΗΠΑ, με τερατώδη φούσκα τιμών). Το χρηματοπιστωτικό virtual μπάμ ήρθε μετά, ήταν παράγωγο σκάσιμο.
    Πρώτα "σκάσανε" οι δανειζόμενοι, μετά οι εργολάβοι, μετά οι δανείστριες τράπεζες και τα funds με τα "σύνθετα προιόντα". Στο τέλος προέκυψε και το τσίρκουλο με το χρέος κρατών και τα CD's, επειδή αυτοί που τρομπάριζαν αφειδώς αέρα σε κάθε λογής φούσκα, ξαφνικά(!) ανακάλυψαν ότι οι δανειζόμενοι (ιδιώτες, επιχειρήσεις ή κράτη) ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους. Ενώ μέχρις εκείνη τη στιγμή, οι τρόμπες παρακαλούσαν (ή εκβίαζαν) τους τρομπαριζόμενους να δανειστούν και άλλο.
    Εκεί έξω επικρατεί ζουρλάδα. Και τη ζουρλάδα, με κανένα Glass Steaggal δεν την δένεις.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ tsilivithras 24/08/2010 16:14:01

    Δεν μπορώ να συμφωνήσω 100% με αυτό που λες Θείε μου , η φούσκα ξεκινάει όταν μοχλεύεις και τη μόχλευση δεν την προκάλεσε η πραγματική οικονομία ακριβώς αλλά την χρησιμοποίησε όσο καιρό της παραχωρήθηκε.

    Η μόχλευση παραχωρήθηκε με "εικονική τεχνογνωσία" και συγκεκριμένα από τα ίδια ιδρύματα που μετά έπαιξαν με την μόχλευση και εννοείται έχασαν.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 16:25:37

    Θείο καμμία σχέση με την πραγματική οικονομία δεν είχε η κρίση.
    Συνέβει ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΥΘΕΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ στην πραγματική οικονομία.
    Όπως εδώ έτσι κι εκεί (και πιο πρόστυχα) οι τράπεζες μοίρασαν δάνεια αφειδώς σε ανθρώπους που δεν είχαν εισοδήματα για να τα αποπληρώσουν ούτε την παιδεία για να καταλάβουν την παγίδα.
    Είναι καθαρά μαφιόζικο κόλπο (draining through interest) και αποσκοπεί στο να σε καταστρέψει ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ.
    Αυτό συνοδεύτηκε και από την επέκταση της ψυχασθενούς κερδοσκοπίας δλδ τιτλοποίηση δανείων και μεταπώληση/διασπορά του κινδύνου.
    Η φούσκα συνέβει επειδή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν θα πρεπε συμμετείχαν σε σπεκουλαδόρικες μπίζνες. Αυτός ήταν ένας λόγος…υπήρχαν κι άλλοι σαφώς αλλά τα αμερικανά έστρεψαν την προσοχή τους εκεί.
    Σου λέει όταν το είχαμε το ρημάδι το Act αυτά τα κερατιάτικα ήταν για τους gamblers του συστήματος…οι άλλοι γιοκ. Κι εκεί οι νόμοι εφαρμόζονται.
    Το virtual μπαμ όπως λες συνέβει σε δεύτερο χρόνο λόγω του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου που έχει παρεισφρήσει σε όλες τις χώρες γιατί υπόσχεται τρελό χρήμα ελέω σπέκουλας. Δεν γινόταν δλδ να μην εξαπλωθεί…(αυτό φυσικά είναι και το στοίχημα που παίζουν οι behind the scenes τραπεζίτες για να προβοκάρουν και να προωθήσουν περισσότερο έλεγχο).
    Κοντολογίς…το σύστημα βρήκε την αδυναμία, χτύπησε παγκόσμια και διέσπειρε την σπέκουλα/ρίσκο και σε τρίτο χρόνο υποθήκευσε κρατικές περιουσίες (κοινωνικοποιώντας την χασούρα) και έβαλε θεμέλια για περισσότερο έλεγχο…

    That’s it.

    Πως το πολεμάς;;;
    Πως δένεις τους τρελούς;;
    Ξεκινώντας σιγά σιγά και κλείνοντας τρύπες. Τους αφαιρείς τα εργαλεία.
    Μετά έχεις περιθώριο γι αυτά τα θεεικά που λέει ο Θράκας και συμφωνώ μαζί του απόλυτα.

    Οι αμερικανοί έχουν ξυπνήσει πλέον. Αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα, έχουν πέσει με τα μούτρα στο ίντερνετ και για καλή τους τύχη έχουν μικρή ιστορία σαν έθνος αι θυμούνται ακόμα τους founding fathers. Εκεί είναι δύσκολο να μιλήσεις αρνητικά για το τι έκαναν οι σοφότεροι των ιδρυτών τους.
    Και όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, μας ξέρουν, μας σέβονται και περιμένουν εναγωνίως να δουν πως θα ανταποκριθούμε σε όσα περνάμε ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ Η ΠΑΓΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    Όταν μου τα λεγαν δεν πίστευα στ’αυτιά μου.

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ tsilivithras 24/08/2010 17:07:32

    Tsilivithra δυστυχώς δεν φτάνει ένας ηγέτης.Ούτε δυο ούτε τρεις ούτε τέσσερεις.Τέτοιες παρεμβάσεις στο σύστημα δεν έχουν κανένα νόημα εάν δεν επιβληθούν σε όλο το παγκόσμιο ΑΕΠ.

    Όπως καταλαβαίνεις το πρόβλημα γίνεται πιο πολύπλοκο όταν κάποια πρόταση παρέμβασης προυποθέτει παγκόσμιο συγχρονισμό σε περιβάλλον που δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα.

    Οι χώρες κέντρα των διεθνών κεφαλαίων εννοείται θα αντιδράσουν αφού το ΑΕΠ τους εξαρτάται όλο και περισσότερο από τέτοιου είδους "υπηρεσίες".

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ tsilivithras 24/08/2010 18:10:34

    @ undercover gpr

    «Tsilivithra δυστυχώς δεν φτάνει ένας ηγέτης.Ούτε δυο ούτε τρεις ούτε τέσσερεις.Τέτοιες παρεμβάσεις στο σύστημα δεν έχουν κανένα νόημα εάν δεν επιβληθούν σε όλο το παγκόσμιο ΑΕΠ.»

    Φυσικά και δεν φτάνει. Πόσοι πρόεδροι στην αμερική «χτυπήθηκαν» επειδή εναντιώθηκαν στο σύστημα που εκτρέφει και υπεραμύνεται του παγκοσμιοποιημένου φιλελευθερισμού;;..2-3 ήταν σίγουρα
    Γι αυτό μιλάμε για τον αιώνα της διασποράς της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
    Μεγάλο ευεργέτημα το διαδίκτυο και δεν το υπολόγισαν καλά.
    Γιατί φέρνει σε επαφή ανθρώπους με ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.
    Απομένει σε εμάς να την αναλύσουμε, να φορμάρουμε απόψεις και να τις διασπείρουμε.
    Να οξύνουμε επιτέλους το προσωπικό κριτήριο.

    Επέτρεψέ μου λίγο να πω μια γνώμη…έστω και σαν υπόθεση εργασίας.

    -Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να συνοδευτούν από ένα σοκ.
    Το σοκ αυτό θα είναι/ήταν η εθελούσια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (έστω και ονομαστικά για μια περίοδο 5 ετών).
    ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ.
    -Σε δεύτερο χρόνο ένας πραγματικός ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ θα έβγαζε ένα διάγγελμα που θα το ονόμαζε «Ελληνικό Μανιφέστο 2010» ή κι εγώ δεν ξέρω πως αλλιώς ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΡΙΘΜΟΥΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.
    Ταυτόχρονα θα κήρυττε στάση πληρωμών σε εξωτερικούς δανειστές και αναδιάρθρωση εξωτερικού χρέους.
    -Θα οριζόταν εξεταστική ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ επιτροπή που θα εξέταζε όλες τις δανειακές συμβάσεις τα τελευταία 30 χρόνια και όπου διαπιστωνόταν προμήθεια ή κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος άνθρωποι θα έμπαιναν φυλακή.
    Θα δημοσιεύονταν ονόματα…ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ.
    -Θα σχεδιαζόταν ένας νόμος όπως το διάταγμα Glass Steaggal Act που θα διαχώριζε καταθετικές από επενδυτικές τράπεζες, που θα απαγορεύει την σπέκουλα να συνδέεται με την πραγματική οικονομία…για να μην σου πω καλύτερα να το κάναμε και κομμάτι του Συντάγματος.
    -Θα έσκιζε αυτόν τον σιχαμένο νόμο περί ευθύνης υπουργών και θα νομοθετούσε ώστε κάθε ένας που έμπαινε στην πολιτική να καταγράφονταν τα περιουσιακά του στοιχεία στο 100% και να μπορούσε ανά πάσα στιγμή ο Νόμος να τον ελέγξει κατά την διάρκεια και στο τέλος της θητείας του ώστε να δούμε ποιοι βγαίνουν πλουσιότεροι από την πολιτική.
    -Όλα τα παραπάνω θα γινόταν σε εθνικό δίκτυο και σε συνεργασία με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και κανάλια. Φυσικά για το διαδίκτυο δεν χρειάζεται να τα πούμε. Θα δημιουργούνταν θόρυβος μέρες πριν ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει ένα διάγγελμα όπου θα απαριθμεί λάθη και θα προτείνει λύσεις.
    -Επαφή με Ισπανία και Ιταλία για σύμφωνο και ένωση μεσογειακών χωρών.
    -Επαφή με Αργεντινή, Ιρλανδία και Ισλανδία για ανταλλαγή ιδεών και υπογραφή μνημονίου εναντίον των τακτικών του ΔΝΤ
    -Επαφή με Ρωσία και Κίνα για εμπορικές συμφωνίες και ενδεχόμενο δανεισμό.

    Και άλλα πολλά…

    Αλλά να γίνει ΤΩΡΑ…που όλοι μας κοιτάνε. Που έχουμε το ηθικό έρεισμα. Που το φρόνημα όλων των λαών έχει πέσει και περιμένουν την καταστροφή.
    Που είναι ευκαιρία για την χώρα του πολιτισμού και του φωτός να δώσει ελπίδα ιδέα και πνοή…σε όλο τον κόσμο.

    Φυσικά και είναι περίπλοκο.
    Φυσικά και θα αντιδράσουν οι απανταχού φεουδάρχες.
    Το ίντερνετ έχει δημιουργήσει μια δυναμική που μπορεί να καταστρέψει ή να ξαναφτιάξει τον κόσμο από την αρχή.
    Πρώτη φορά μετά τον πύργο της Βαβέλ έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα την ίδια πληροφορία την ίδια χρονική στιγμή.

    Το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ το βγαλε αυτή η χώρα γιατί πάντα ήταν λίγοι εναντίον πολλών.

    Το ίδιο θέλω να δω και σήμερα. Η αρχή μπορεί να γίνει .
    Όπως ένας άνθρωπος αποτυγχάνει στη ζωή του αλλά είναι αξιοπρεπής, παραδέχεται τα λάθη του και κάθεται στην άκρη για να ξεκινήσει από την αρχή.
    Η χώρα είναι υπό κατοχή και ούτε καν υπό διαπραγμάτευση.

    Όλος ο κόσμος είναι εναντίον του Μαμμωνά και της παγκοσμιοποίησης ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!!!!!
    Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα χεις βαριά και να βγεις μπροστά.
    Θα σε ακολουθήσουν κι άλλοι.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/08/2010 13:01:34

  Δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή πρόκειται για τυπική κυκλική κρίση (όπως περίπου του 1929 - αλλά αυτή τη φορά υπερεπένδυσης στο πεδίο της κυκλοφορίας, και όχι πλεονάζουσας παραγωγής), είτε το σύστημα καταρρέει λόγω της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους.
  Στην πρώτη περίπτωση, το όλον έχει περιγραφεί επαρκώς από τους Schumpeter και Κοντράτιεφφ: "Δημιουργική καταστροφή", το σύστημα λειτουργεί όπως ο Άτλας, "πέφτει" και πέφτοντας αποκτά εκ νέου δυνάμεις.
  Στη δεύτερη περίπτωση η πορεία της κρίσης είναι άδηλη, σε σκοτεινό τούνελ, και κανείς δεν ξέρει τι θα υπάρχει στην έξοδο. Η ανάλυση του Μάρξ είναι ανεπαρκής, δεν υπάρχει πιά "προλεταριάτο" ως αντίπαλο δέος.

 6. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 24/08/2010 13:24:58

  Η υπουργός Παιδείας, δήλωσε αλλαζονικά χθες, ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η δυσκολότερη της Μεταπολίτευσης».
  Αυτοκριτική κι αποδοχή αποτυχίας δηλαδή, ως μάταιη προσπάθεια για τόνωση της ιδιωτικής παιδείας; ...υπάρχει άραγε τόσο μεγάλη διαρροή απο τα ιδιωτικά λόγω κρίσης;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ χελιδόνι 24/08/2010 14:06:03

   Έννοια σου και έχουν αυτοί τον τρόπο να μην αφήσουν τους πάτρωνές τους παραπονεμένους. Ρίχνουν αβέρτα μερικές καταργήσεις τμημάτων, να πώς φτάνουν πάλι τους 35 και τους 40 ανά τμήμα οι μαθητές, κι εκεί να δεις πώς αναγκάζουν το γονιό να κάνει το σκ*** του παξιμάδι για να στείλει το παιδί στο ιδιωτικό...

   • Redim avatar
    Redim @ Αυριανιστής 24/08/2010 21:48:52

    Στα καλύτερα και ακριβότερα ιδιωτικά οι μικρότερες τάξεις είναι 35 παιδιών εδώ και πάρα πολύ καιρό.

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ χελιδόνι 24/08/2010 14:13:44

   Δεν ξέρεις τίποτα η Μπίλντεμπεργκ βγήκε στον Σκαι και το πρωι όπου η δημοσιογραφική αλητεία του καναλιού της έκανε "σκληρές ερωτήσεις". Τι είπε ότι θα ε΄ναι η δυσκολότερη χρονιά της μεταπολίτευσης. Κοινώς τα έχω κάνει σκατά ΄και πάω για αναδόμηση. Είπε μάλιστα και το αντίθετο οτι στα ιδιωτικά φοιτά το 6% τωμ μαθητών και αναμένει λόγω κρίσης να γίνει 3-4%, αρα περισσότεροι μαθητές στα δημόσια, με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Το μόνο που την νοιάζει είναι οι καταλήψεις φυσικά όπου βέβαια θα ξαναζήσουνμε ημέρες Τεμπονέρα

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ χελιδόνι 24/08/2010 15:09:28

   Η ποια είπες ;;;;Υπουργός ΠΑΙΔΕΙΑΣ;;;;ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...

   Home schooling είναι η απάντηση αλλά δεν βολεύει το σύστημα γιατί κατ'αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν τα παιδιά να διδαχθούν πραγματική ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ και όχι τα κατά παραγγελία κατασκευάσματα των δραγωνω-ρεπούσηδων.
   Άσε που υπάρχει κι ο κίνδυνος να περνάν περισσότερες ώρες τα παιδιά με τους γονείς και ποιος το θέλει αυτό;;;

   Ιδιωτική παιδεία όπως ιδιωτική αφάλιση (σκάνδαλα ασφαλιστικών ταμείων και λουκέτο/εκκαθάριση εταιριών προ μερικών ετών) όπως ιδιωτική ΔΕΗ, ιδιωτικό νερό, ιδιωτικές θάλασσες, ιδιωτικά μουσεία/μνημεία, ιδιωτικά νησιά μέχρι όλη η Ελλάδα να περάσει στα χέρια διαχειριστών.

   Όχι παιδεία, όχι μνήμη, όχι ιστορία, όχι δικαιώματα, όχι κοινωνική παροχή, όχι ιδιοκτησία, όχι αποταμιεύσεις, όχι έθνος, όχι σημαία, όχι οικογένεια, όχι συνεκτικοί δεσμοί...

   Ό καθένας μόνος του μέσα σε ένα "απολίθωμα" κοινωνίας άοπλος και άβουλος, έρμαιο των Μαμμωνά και του σκοταδιού.

 7. donaE avatar
  donaE 24/08/2010 14:03:52

  Ευελεξεια δεν θελαμε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.