27/10/2009 23:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις του Ομπάμα με το Ιράν – αναμένεται συμφωνία;Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές της Ουάσιγκτον στο TIME, ο Πρόεδρος Ομπάμα ενεπλάκη προσωπικά τρεις φορές σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς τους τέσσερις τελευταίους μήνες - σε μια προσπάθεια δοκιμής των πυρηνικών προθέσεων του Ιράν, αλλά και σε ένα τεστ των προσπαθειών του Ομπάμα για τον περιορισμό των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών, μέσω ενός συνδυασμού κυρώσεων, απειλών και τα κινήτρων.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όταν Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι η χώρα τους ξέμενε από καύσιμα για τον γηρασμένο ερευνητικό αντιδραστήρα που κατασκευάστηκε για το Σάχη το 1967 από αμερικανούς τεχνικούς. Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τον ΔΟΑΕ για την αγορά περισσότερων ειδικά κατασκευασμένων πλακών εμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του αντιδραστήρα για την παραγωγή ισοτόπων για τη θεραπεία του καρκίνου, ακτινογραφιών και εντομοκτόνων. Ο ΔΟΑΕ, με τη σειρά του, συζήτησε το αίτημα με τις ΗΠΑ.

Στις αρχές του Ιουλίου, ο κορυφαίος βοηθός του Ομπάμα, Gary Samore, μεταβίβασε μια πρόταση στους Ρώσους: Εάν το Ιράν συμφωνούσε να εξάγει ένα ορισμένο απόθεμα στη Μόσχα, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να το εμπλουτίσουν στο επίπεδο που απαιτείται για την λειτουργία του ερευνητικού αντιδραστήρα, και στη συνέχεια οι Γάλλοι, οι οποίοι είχαν προσκληθεί στις συζητήσεις, θα μπορούσαν να το μετατρέψουν στις εξειδικευμένες πλάκες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των ισοτόπων. Οι πλάκες, τις οποίες το Ιράν δεν έχει την ικανότητα να τις μετατρέψει σε όπλα-ουρανίου, θα στέλνονταν έτσι πίσω στην Τεχεράνη. «Οι Ρώσοι αμέσως είπαν: πολύ καλή ιδέα», αποκαλύπτει ανώτερος υπάλληλος της αμερικανικής διοίκησης.

Αυτό που ακολούθησε ήταν υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν, του ΔΟΑΕ, της Ρωσία, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα κάλεσε τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι για να τον ενημερώσει ότι οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να κάνουν τη συμφωνία. Ο Ελ Μπαραντέι επικοινώνησε τότε με τον εκπρόσωπο του Ιράν στον ΔΟΑΕ, ο οποίος είπε ότι θα έπρεπε να συνεννοηθεί με την κυβέρνησή του. Τελικά οι Ιρανοί επικοινώνησαν με τον Ελ Μπαραντέι για να δηλώσουν πρόθυμοι για τη συμφωνία.

Οι Αμερικανοί ήθελαν να βεβαιωθούν, όμως, ότι οι Ιρανοί δεν επρόκειτο να κάνουν κάποιο γρήγορο κόλπο και να πείσουν τους Ρώσους να πάρουν το υλικό για τον ερευνητικό αντιδραστήρα από άλλη πηγή διαφορετική από αυτή των αποθεμάτων του Ιράν. Όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, πίεσε τους Ρώσους "να επιβεβαιώσουν σε προεδρικό επίπεδο ότι όλη αυτή η συμφωνία ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα κάνει την παροχή καυσίμου," λέει ο υπάλληλος, ο οποίος προσθέτει ότι ο Μεντβέντεφ συμφώνησε.

Ο Ομπάμα είχε τότε μια ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελ Μπαραντέι αργά το Σεπτέμβριο για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε οριστικά κατά την 1 Οκτώβρη στις συνομιλίες της Γενεύης ανάμεσα στο Ιράν και τις δυτικές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα. Κατά τις συνομιλίες, ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε μία κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του για να επιβεβαιώσει το ύψος του ουρανίου που θα συμφωνούσαν να σταλεί στη Ρωσία, και αποφάσισαν στη συνάντησης της 19ης Οκτωβρίου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της μεταφοράς.

Παρά τις σοβαρές διπλωματικές εργασίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι ενόψει της συνεδρίασης στη Βιέννη. Μετά από χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών ήταν προετοιμασμένοι για στασιμότητα από το Ιράν ή ακόμη και για κατάρρευση των συνομιλιών. Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Κυριακής κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 15 ανώτεροι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, και για την οποία πολλοί στην Τεχεράνη κατηγορούν τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ρίξει μια σκιά στις πυρηνικές συνομιλίες.

Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν λόγους να επιδιώξουν την επίτευξη προόδου: εάν η συμφωνία προχωρήσει, οι ΗΠΑ θα έχουν επιτύχει να διασφαλίσουν ότι τα υφιστάμενα αποθέματα του Ιράν δε θα πάνε για την κατασκευή όπλων. Το Ιράν, από την πλευρά του, θα μπορούσε να δει τη συμφωνία ως νομιμοποίηση του εμπλουτισμού του ουρανίου που κάνει. Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με αξιωματούχους, η σφράγιση των λεπτομερειών της συμφωνίας του αντιδραστήρα θα δημιουργούσε την ελπίδα για περαιτέρω πρόοδο - η οποία αυτό τον καιρό είναι μεγαλύτερη από ό, τι υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος 28/10/2009 12:17:49

    Οι ΗΠΑ έχουν δυο βασικά στηρίγματα στην Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ και το Ιράν.
    Σε αυτό δεν αντιφάσκει ότι μπορεί να πέσουν και τα πυρηνικά στον σχεδιαζόμενο Αρμαγεδόνα. Όσοι πεθαίνουν γίνονται λίπασμα για την προέλαση του παγκόσμιου "σωτήρα" της "νέας τάξης". Τα μικρά της παιδιά γαλουχούνται με την έννοια της θυσίας. Και τα "μεγάλα κεφάλια" έχουν προεξασφαλισμένη διέξοδο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.