28/08/2008 19:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μεσίτες …μοναχοί και ο Ζορμπάς

Ενώ οι αποκαλύψεις για τις εκχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων στην Ιερή Μονή Βατοπεδίου πέρασαν πλέον σε πολιτικό επίπεδο με την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κάνει τους μοναχούς στο Άγιο Όρος …μεσίτες», μένουμε πραγματικά έκθαμβοι με αυτά που μας πληροφορεί το σχετικό ρεπορτάζ.

Επιτελείς του υπουργείου Άμυνας μας λένε, για παράδειγμα, ότι επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και όταν αρμόδιος Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο ήταν ο Γιώργος Ζορμπάς οι επισκέψεις του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου κ. Ευφραίμ στο υπουργείο ήταν συχνότατες. Τι έκανε; Ζητούσε επιμόνως να παραχωρηθούν στη μονή χώροι ….στρατοπέδων που αποδέσμευε το υπουργείο. Τελικά, τα στρατόπεδα γλίτωσαν χάρις στην επίμονη άρνηση του Ζορμπά να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Ο Ζορμπάς όμως δεν την γλίτωσε, τελικά. Λέτε οι σχέσεις του με τα πνευματικά τέκνα της μονής να χάλασαν από τότε; Δεν γνωρίζω και ως εκ τούτου δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα,. Αυτό επειδή οι …κατάρες κινούνται σε υπερβατικό επίπεδο.

Από αρμόδιες πηγές εξάλλου διαψεύδεται κατηγορηματικά η έντονη φήμη που κυκλοφορεί από το πρωί σε δημοσιογραφικά γραφεία, σύμφωνα με την οποία τρεις υπουργοί που πήγαν κόντρα στις επιθυμίες της Μονής βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης και διασυρμένοι. Ποιοι είναι; Τσιτουρίδης, Μαγγίνας, Μπασιάκος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 28/08/2008 19:22:04

  Να πως καρφώνει η σημερινή Καθημερινή για το θέμα των υπουργών:

  "Η μονή Βατοπαιδίου φέρεται να έσπευσε να πωλήσει σε διάστημα 5 μηνών τα δύο κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού σε κατασκευαστική εταιρεία, ενώ άγνωστη είναι η τύχη των υπόλοιπων ακινήτων. Τα κτίρια αυτά προορίζονταν αρχικά για να στεγάσουν μετα-Ολυμπιακά τις υπηρεσίες του υπουργείου Απασχόλησης και η αξία τους είχε εκτιμηθεί από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών σε 40 εκατ. ευρώ.
  Ωστόσο ο τότε υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει τα δύο κτίρια λόγω κακοτεχνιών• τα κτίρια επισκευάστηκαν (χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στον αρχικό κατασκευαστή τους) με επιβάρυνση του Δημοσίου. Οπως υποστήριξε με δηλώσεις του ο τέως υπουργός Απασχόλησης κ. Βασ. Μαγγίνας, του ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να αποδεσμεύσει τα δύο κτίρια ώστε να παραχωρηθούν. Ωστόσο η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου φέρεται να είχε ήδη λάβει δάνειο, προκειμένου να μεταφέρει τις υπηρεσίες του υπουργείου στα δύο κτίρια.
  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε χθες τους δημοσιογράφους για το θέμα στον υπουργό Απασχόλησης. Σημειώνεται ότι νομικός εκπρόσωπος της μονής στην ανταλλαγή ήταν ο πεθερός του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ συμβολαιογράφος η σύζυγος του υπουργού.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/08/2008 20:45:59

  Απλά ερωτήματα κοινής λογικής:

  1. Με ποια διαδικασία και για ποιους λόγους αποφασίσθηκε η απόκτηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, αλλά και άλλων ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου, από το Ελληνικό Δημόσιο;
  2. Πόσο εκτιμήθηκε η αξία των εκτάσεων αυτών, από ποιους και με ποια διαδικασία;
  3. Γιατί για την απόκτηση των ιδιοκτησιών αυτών δεν πληρώθηκε η Μονή Βατοπεδίου σε μετρητά, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση αμέσως;
  4. Από ποιόν, με ποια διαδικασία και κατόπιν ποιας εκτιμήσεως της αξίας τους αποφασίσθηκε η «εξόφληση» με παραχώρηση αστικών ακινήτων στην Μονή και πώς επελέγησαν αυτά;
  5. Στα χέρια ποιών κατέληξαν εν τέλει τα ακίνητα που έλαβε εξ ανταλλαγής η Μονή Βατοπεδίου;
  6. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι για όλες αυτές τις αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε πολλά και διάφορα μέρη της Ελλάδος (Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα, Αττική κλπ), τα συμβόλαια γίνονται από την σύζυγο του υπουργού Αιγαίου κυρία Πελέκη – Βουλγαράκη;


  Αποσπάσματα συνέντευξης Μάρκου Μπόλαρη
  στον Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 9,84" και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλη για την υπόθεση την Μονής Βατοπεδίου (28 Αυγούστου 2008)

  για την αντιγραφή http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/

 3. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 28/08/2008 21:58:46

  Ξέρετε, ένα μεγάλο φυσικό φαινόμενο είναι η κίνηση με επιτάχυνση. Αναπτύσσοναι μεγάλες, τεράστιες δυνάμεις που κάνουν την κίνηση σταθερή αλλά και δύσκολα ελέγξιμη.
  Και η φύση που πάντοτε της αρέσουν τα απλά, μας δείχνει και αυτή τη φορά που βαδίζει η επονομαζόμενη Ν.Δ.

  Αμέσως μετά τις περσινές φλογισμένες εκλογές, άρχισαν να ξηλώνονται οι πρώτοι πόντοι από το πουλόβερ.
  Στην αρχή δεν φάνηκε σαν έργο με συνέχεια. Όμως το τελευταίο τρίμηνο τα γεγονότα κακοδιαχείρισης (σίκ) σκάνε πλέον το ένα πίσω από το άλλο.
  Αυτό στην φύση λέγεται επιτάχυνση.
  Κάθε μέρα θέλεις πολύ περισσότερο χρόνο να συμμαζέψεις τα άπλυτα, από όσο ήθελες την προηγούμενη μέρα.
  Και πως τελειώνει αυτό; Με βίαιο τρόπο, έρχεται η ώρα που σκάς, τρακάρεις, πέφτεις από ψηλά και σταματάς στο έδαφος. Ετσι απλά.
  Οσοι πιστεύουν ότι μία κρίση είναι και θα περάσει, να θα κάνουμε ανασχηματισμό και αμέσως θα βγούν τα φτερά (πού είσαι Γιαννόπουλε !!), να θα κάνουμε εκλογές και θα πάρουμε παραπάνω έδρες, να θα αλλάξουμε αρχηγό και θα ξαναμαζέψουμε την βάση, και στο φινάλε κανουμε και μία σύμπραξη με την "γροθιά", μάλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτε.
  Ισως μερικά να αποτελούσαν κάποια λύση, τώρα όχι.
  Το άγχος των διάφορων να προλάβουν να κλείσουν εγκαίρως τις δουλειές είναι το ασφαλέστερο σημάδι της τράκας που έρχεται.

 4. alex avatar
  alex 28/08/2008 22:02:10

  Tην ίδια ώρα θέλουν να διώξουν απο το μοναστήρι τους μοναδικούς πραγματικούς μοναχούς ασκητές τπου Αγίου όρους στην μονή Εσφιγμένου.Ντροπή σε αυτή την χώρα δεν υπάρχει ,ισως γιατι στην μονή αυτή δεν φιλοξενούνται Υπουργοι,Πρίγκιπες κλπ.
  Πριν 3-4 μήνες όλοι οι μεσίτες της Αθήνας έτρεχαν να πουλήσουν ακίνητα σε μοναχο δεξί χέριτου Εφραίμ,που κατέβηκε με 40 εκατ ευρώ για ψώνια.Μιλάμε για χοντρο νταραβέρι.

 5. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 29/08/2008 00:17:31

  Γεια σου Βασιλη Αλεξακη γιγαντα! (Μ.Χ.)

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/08/2008 01:22:24

  χοχοχο

  Την πλήρη αντίθεσή της στην παραχώρηση στην Μονή Βατοπεδίου έκτασης 9.000 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής είχε εκφράσει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πολυγύρου, θεωρώντας ότι είναι παράνομη. Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ALPHA ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Ιωάννης Ταβλάκης, ο χώρος έχει κηρυχθεί απο το 1965 αρχαιολογικός και τόνισε ότι «απο την στιγμή που ένας τόπος προστατεύεται απο τον αρχαιολογικό νόμο και ανήκει στο Δημόσιο, δεν μπορεί να μετακινηθεί».

  Η αρμόδια Εφορεία μετά απο καταγγελίες κατοίκων απευθύνθηκε εγγράφως στις 10 Ιουλίου του 2007 στο υπουργείο Πολιτισμού, γνωστοποιώντας εκ νέου ότι πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, όπου δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητάς του. Ο αρμόδιος έφορος είναι κατηγορηματικός, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση η υπηρεσία δεν θα γνωμοδοτούσε ποτέ θετικά σε μια τέτοια αλλαγή κυριότητας. «Οποιεσδήποτε παραχωρήσεις είχαν ζητηθεί στο παρελθόν, δεν έγιναν. Δηλαδή, ζητήθηκαν παραχωρήσεις στο παρελθόν δημοσίων κτημάτων εκεί και η υπηρεσία μας είπε όχι... Συνεπώς είναι πράγματι παράδοξο, πως ένας τόσο γνωστός, κηρυγμένος απο το 1965 χώρος, με τέτοια ιστορία, με τέτοιο ενδιαφέρον, πως ας πούμε, έγινε αυτή η πράξη» είπε ο κ. Ταβλάκης μιλώντας στον ALPHA.

  Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο αδιαφανείς διαδικασίες μεταβίβασης. Για την συγκεκριμένη μεταβίβαση μάλιστα, ουδέποτε ζητήθηκε η γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχαιολογικής εφορείας. Όπως είπε ο κ. Ταβλάκης στον ALPHA «η αρμόδια υπηρεσία που είμαστε εμείς, δεν είχαμε συγκατανεύσει σε κάτι τέτοιο, δεν μας είχε ζητηθεί καν η γνώμη μας». Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων απαντώντας στο έγγραφο της 10ης Εφορείας Πολυγύρου στις 17 Σεπτεμβρίου του 2007, υποστήριξε ότι για την συγκεκριμένη έκταση «ο νόμος δεν προβλέπει διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού ή ατομικού οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου». Κάτι τέτοιο θα προβλεπόταν σύμφωνα με την έγγραφη απάντηση της Διεύθυνσης, σε περίπτωση επέμβασης στα ακίνητα μνημεία και στο περιβάλλον τους ή σε περίπτωση αλλαγής χρήσης τους. Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία, η νομιμότητα ορίζει σε τέτοιες περιπτώσεις την ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης μεταβίβασης και την επανάκτηση της κυριότητας απο το Δημόσιο.


  Πηγή: ALPHA & http://makelio.blogspot.com/

  ...εάν είναι αλήθεια, λέω εάν δεν είναι παράνομη η μεταβίβαση της κυριότητας και ότι ακολούθησε? (ανταλλαγές αμοιβές ποινικές ευθύνες κλπ) εάν λέω... εκτός εάν κάποιοι ψεύδονται (πολιτικοί / μοναχοί / δημοσιογράφοι / αρχαιολόγοι / οποιοσδήποτε )

  Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη?
  Το μαχαίρι στο κόκαλο ή άπλετο φως?

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/08/2008 01:27:54

  ... ααα και κάτι που μόλις παρατήρησα, στις ημερομηνίες των εγγράφων: 10 Ιουλίου του 2007, φαντάζομαι ο τότε αρμόδιος υπουργός, θέλω ολόψυχα να πιστεύω, ότι δεν είχε ενημερωθεί. (χωρίς κανένα υπονοούμενο και καμία ειρωνική διάθεση, απλή επισήμανση)
  ...εκτός εάν όσο αναγράφονται και δημόσια διατυπώνονται, δεν έχουν ερμηνευθεί σωστά, δεν έγιναν έτσι κλπ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.