14/06/2010 10:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών στο Ασφαλιστικό

Μέσα στην εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Τρόικας που φτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα δώσουν το πράσινο φως στις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό. Δεν αποκλείεται να έχουν νέες απαιτήσεις, οπότε οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, και πάντως, το τελικό πακέτο θα κλείσει και θα ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο.

Τις βασικότερες αλλαγές σας τις έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό, με βασικότερη την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τα περισσότερα χρόνια δουλειάς. Στα 40 χρόνια κλεισμένα η σύνταξη πάει στα 60, με λιγότερα χρόνια πάει στα 65 έτη ενώ αν κάποιος φεύγει νωρίτερα θα έχει ποινή 6% το χρόνο.

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν θα προσμετρώνται στον συντάξιμο χρόνο τα έτη του στρατού, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως ταμείου, η περίοδος γέννας και λοχείας για τις γυναίκες, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας ή και οι σπουδές στο πανεπιστήμιο.

Φυσικά οι συντάξεις θα είναι μικρότερες, όλα τα ταμεία θα ενοποιηθούν σε τρία οπότε θα ισχύουν για όλους τα ίδια, θα επιβληθεί ο ΛΑΦΚΑ μέσα στο καλοκαίρι οπότε θα μειωθούν οι υπάρχουσες συντάξεις, θα πληγούν οι γυναίκες με ανήλικα, τα βαρέα και ανθυγιεινά, θα κοπούν πολλές αναπηρικές συντάξεις.

Στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας θα πρέπει να δούμε αν η βασική σύνταξη θα προστεθεί στην αναλογική όπως μας έχουν διαβεβαιώσει κι αν η επικουρική θα «πετσοκοφτεί» μέχρι να καταργηθεί. Δεν αποκλείεται να μπει πλαφόν για όσους παίρνουν μισθό πάνω από 2.000-2.500 ευρώ να μην παίρνουν τη βασική των 360 ευρώ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλη τη λαίλαπα είναι το εξής: Οι μεγάλοι χαμένοι των ανατροπών είναι όσοι θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την τετραετία 2011 – 2015. Κι αυτό διότι δε θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη με βάση το παλιό σύστημα (μόνο όσοι προλάβουν μέσα στη χρονιά που έχουμε) ενώ το 2015 είναι χρονιά από την οποία ξεκινά το απόλυτο χάος στο ασφαλιστικό.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. 14/06/2010 14:56:40

    Ξέρει κανείς τι θα γίνει με τις γυναίκες που είναι στον ιδιωτικό (ΙΚΑ) και θα έπαιρναν σύνταξη στα 60, το 2011-2012;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.