#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μάγκες και οι...δάγκες επιχειρηματίες

[caption id="attachment_190195" align="alignnone" width="600" caption="Ο εκπρόσωπος της UNILEVER στο Μαξίμου"][/caption]

Όπως σε όλη την καθημερινότητα έτσι και στις επιχειρήσεις υπάρχουν αυτό που λέει ο σοφός λαός: «μάγκες και… δάγκες». Στο ελληνικό επιχειρείν λοιπόν υπάρχουν εκτός από μάγκες και ορισμένοι… δάγκες που μόλις είδαν τα δύσκολα την κοπάνησαν για το εξωτερικό, κλείνοντας εργοστάσια, απολύοντας υπαλλήλους και αποστερώντας από την Ελλάδα φόρους και ανάπτυξη.

Εκτός από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που την… έκαναν για άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, υπήρξαν κι αυτοί που πρόσφατα άλλαξαν έδρα για φορολογικούς λόγους. Να θυμηθούμε την Κόκα Κόλα ή τη ΦΑΓΕ και επίσης να θυμηθούμε ότι τότε γράφαμε ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, οπότε δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε με τον ανθελληνισμό ορισμένων.

Κάποιοι, πριν από μόλις ένα μήνα που πίστευαν ότι η ελληνική οικονομία καταστρέφονταν αποφάσισαν να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να εξαφανιστούν μη τυχόν και χάσουν τα τεράστια κεφάλαιά τους. Χωρίς να σκεφτούν ότι αφήνουν πίσω τους μια χώρα κατεστραμμένη. Ίσως και να το επεδίωκαν ώστε να γυρίσουν αργότερα θριαμβευτές και να σαρώσουν την Ελλάδα της δραχμής.

Όμως, έστω και δειλά, κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τομέα της ανάπτυξης. Το κλίμα βελτιώνεται και τώρα κάποιες ξένες επιχειρήσεις έρχονται να ξεγυμνώσουν τους «δάγκες» που την κοπάνησαν.

Την αρχή έκανε η αμερικανική HP η οποία συμφώνησε με την κινεζική Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά πύλη προς την Ευρώπη για όλα τα προϊόντα της. Μεγάλη υπόθεση κι όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι ανόητος. Και για να έχουμε καλό ερώτημα: Καμιά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κακού αμερικανικού κεφαλαίου που έρχεται στην Ελλάδα, γιατί δε διαβάσαμε;

Εν πάση περιπτώσει, μέσα σε λίγα 24ωρα ήρθαν κι άλλα ευχάριστα νέα στο τομέα των επενδύσεων. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι η μεγάλη αμερικανική εταιρεία του λιανεμπορίου, η Wal – Mart ετοιμάζει την είσοδό της στην Ελλάδα μέσω της βορειοελλαδίτικης εταιρείας «Βασίλαγας».

Υπάρχει μάλιστα καταρχήν συμφωνία με την αλυσίδα από τις ΗΠΑ για ανάπτυξη μεγάλων σούπερ-μάρκετ στην ελληνική αγορά αρχής γενομένης από το 2013 και στις περισσότερες πρωτεύουσες νομών.

Τα συγκεκριμένα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε όλων των ειδών τα προϊόντα σε ελκυστικές τιμές, ενώ η επωνυμία τους δεν θα είναι «Wal-Mart», αλλά θα καθορισθεί σύντομα. Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της “Βασίλαγας” και της «Wal-Mart» τοποθετείται χρονικά στους πρώτους μήνες του 2013. Αντιλαμβάνεται κανείς τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αλλά και το θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη διεθνή αγορά. Θα καταλάβουν ότι στην Ελλάδα έχουν αλλάξει τα πράγματα και αξίζει κανείς να επενδύσει. Μάλιστα, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης είπε ότι δύο αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα ενώ μια ακόμη επιχείρηση που διατηρεί Έλληνας ομογενής ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στη χώρα μας δημιουργώντας θυγατρική.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόθεση της πολυεθνικής Unilever να φτιάχνει στη χώρα μας τουλάχιστον 13 προϊόντα της.

Όλοι αυτοί είναι λοιπόν μάγκες και δεν είναι… δάγκες  να την κοπανάνε με το παραμικρό, όπως έκαναν ορισμένοι… πολύ Έλληνες.

Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι στην αντιστροφή της κατάστασης έχει μερίδιο η κυβέρνηση. Μπορεί τα πράγματα να γίνονται αργά και επώδυνα, όμως, φαίνεται κάτι να αλλάζει σημαντικά. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό είναι από τις πρώτες χώρες με εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες κατακτούν με τα προϊόντα τους το εξωτερικό. Φαίνεται ότι η δουλειά, η καινοτομία, η εξυπνάδα αρχίζουν σιγά – σιγά να νικούν τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, την τεμπελιά.

Μάντεις… καλών δε θέλουμε να γίνουμε, αλλά ελπίζουμε να υπάρξει  επενδυτικό μπουμ που θα διαλύσει το μαύρο σύννεφο που έχει σκεπάσει τη χώρα. Αρκεί, φυσικά να πάψει και λίγο ο Τσίπρας που εκβιάζει και εκφοβίζει τους ξένους επενδυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 17/11/2012 16:52:44

  Οι πλούσιοι πολίτες στους οποίους αναφέρεσθε συντελούν με την στροφή των προς το εξωτερικό, έστω και ασυνείδητα και εν αγνοία των, στην βελτίωση κάποιων παραμέτρων στο εσωτερικό. Στερώντας το σπάταλο και αντιπαραγωγικό κράτος των κομματοβολεμένων μετρίων τους φόρους των και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων των, το αναγκάζουν να εκλογικευθεί, να συρρικνωθεί και να αναζητήσει εναλλακτικές μεθόδους λειτουργίας του. Επιπλέον, θέτουν εν αμφιβόλω την ορθότητα της φορολογικής πολιτικής (καλύτερα απληστίας) των εκάστοτε κυβερνώντων, το οποίο έχει ενδεχομένως θετικές συνέπειες και για τους υπόλοιπους. Ενώ οι πολλοί επιλέγουν και διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας με την ψήφο των, κάποιοι το κάνουν και με τα χρήματά των (ή τις επιχειρήσεις των ή τα πλοία των).

  Το παραπάνω τούς το οφείλουμε, ακόμη και αν δεν το είχαν ποτέ κατά νουν, όταν έκαναν -ιδιοτελώς σκεπτόμενοι- αυτά για τα οποία τους μέμφεσθε.

  Και κάτι τελευταίο: αν οι υφιστάμενες συνθήκες και οι ασκούμενες οικονομικές, φορολογικές και διοικητικές πολιτικές (ή η έλλειψη σταθερότητας και συνοχής αυτών) οδηγούν - όπως ισχυρίζονται αρκετοί - τις ελληνικές επιχειρήσεις (ακόμη και τις υγιέστερες εξ αυτών) στην καταστροφή, οι επιχειρήσεις που αποχωρούν εκτός συνόρων ίσως παραμείνουν ζωντανές ως την επόμενη μέρα, για να επιστρέψουν, αν και όταν οι συνθήκες αντιστραφούν. Όπως γνωρίζετε, η εκ νέου δημιουργία μιας επιχείρησης είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος. Αυτές που θα καταστραφούν σήμερα, δύσκολα θα αναγεννηθούν. Το σύστημα έχει τεράστια αδράνεια (συσσώρευση ζημιών, απαξίωση και καταστροφή της υλικής και άυλης περιουσίας της επιχείρησης) και δεν θα επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση αυτομάτως μετά τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Γι' αυτό είναι θέμα εθνικής σημασίας η επιβίωση των άλλοτε κραταιών (και με σοβαρές βάσεις) επιχειρήσεων. (Αυτό -να σημειωθεί- ανεξάρτητα από την διατήρηση στην Ελλάδα ή την φυγή στο εξωτερικό των κερδών των μετόχων των).

  Άσχετο με το θέμα της δημοσίευσης, αλλά σχετικό με την αδράνεια του συστήματος: όπως μού έχουν εκμυστηρευθεί γνωστοί, οι συρόμενοι σήμερα σε δικαστήρια και φυλακές επιχειρηματίες, που μέχρι χθες ήταν κατά τεκμήριο επιτυχημένοι και συνεπείς στις υποχρεώσεις των, μετά την υφιστάμενη ταλαιπωρία, τους Τειρεσίες, την αμαύρωση του ονόματός τους στην αγορά και τα λοιπά, δεν έχουν ουδεμία διάθεση ή δύναμη να επανέλθουν στο επιχειρείν και η απογοήτευση αυτή μεταδίδεται και στα παιδιά των. Ποιοι λοιπόν θα επιχειρήσουν την πολυαναμενόμενη - αλλά μηδέποτε αφικνούμενη - ανάπτυξη; Οι εξ Εσπερίας, Ν.Α. Ασίας ή Αραβίας ξένοι μεγαλοεπενδυτές; Φρονώ ότι δεν αρκούν και γι' αυτό η ύφεση και υπανάπτυξη θα συνεχισθούν επί μακρόν.

 2. MCMLII avatar
  MCMLII 17/11/2012 17:13:11

  Ο εκπρόσωπος της στο Μαξίμου, που αναφέρει η φωτογραφία, πήγε για να απολογηθεί επειδή η εταιρεία του πουλά στην Ελλάδα τα (εισαγόμενα) προϊόντα της ακριβότερα από ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχε καταγγελθεί πρόσφατα από το υπουργείο εμπορίου και την παρούσα ιστοσελίδα, ή για να ζητήσει άφεση αμαρτιών; Μια πολίτις που αναρωτιέται...

 3. anonymous avatar
  anonymous 17/11/2012 18:44:33

  Οι Ελληνικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να φύγουν για πολλούς και διαφόρους λόγους.
  1) Δε γίνονται δεκτές εγγυητικές ελληνικών τραπεζών. Άρα μεταφέρουν την έδρα τους συνεργάζονται με τράπεζες του εξωτερικού και μπορούν να επιβιώσουν
  2) Διαφθορά: Θα πάει κάποιος έφορος να ζητήσει φακελάκι από τη Χ ξένη πολυεθνική; Σαφώς και όχι διότι την άλλη μέρα θα είναι φυτεμένος. Αμέσως θα έχει αναφερθεί ο εκβιασμός και θα αναλάβουν οι "υπηρεσίες" να καθαρίσουν. Στην Ελληνική όμως πάνε κι εκβιάζουν
  3) Οι ξένες πολυεθνικές δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα. Με διάφορα κόλπα τα κέρδη τους μεταφέρονται στο εξωτερικό.

 4. monson avatar
  monson 17/11/2012 20:05:25

  η walmart δεν πουλαει τροφιμα...αλλα ειδη σπιτιου,ηλεκτρονικα ,εχει φαρμακεια in store και αλλα...τουλαχιστον( σε χαμηλες τιμες εκει) αυτο εχω δει στο εξωτερικο αμερικη και ευρωπη οπου εχει αναπτυξει δικτυα (γερμανια,αγγλια)

 5. anonymous avatar
  anonymous 18/11/2012 09:15:27

  Ξαναδιαβάζοντας μου έρχεται στη σκέψη το σχέδιο Μάρσαλ. Ίσως να έδωσαν εντολή οι αμερικάνοι σε δυο δικές τους εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έτσι για να βλέπετε ποιος κατευθύνει τα κεφάλαια και τις επενδύσεις

 6. Zame avatar
  Zame 19/11/2012 22:11:32

  !.. αν όπως "ψιλο-λέγετε" ο στόχος των τραπεζων είναι ακομα & η απορρόφηση 9 στις 10 των ελληνικών επιχειρήσεων.. τοτε δεν ειναι τυχαιο ότι έφυγαν από την Ελλάδα η Φάγε και η 3Ε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.