#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/10/2010 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι λόγοι της αναποτελεσματικότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεωνΚάθε Οκτώβριο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, έρχεται και η ώρα για τη κατάταξη των νέων στρατεύσιμων της Ρωσίας. Ο φετινός στόχος είναι να καταταγούν 278.000 νέοι, έως την 31/12/10. Φέτος μάλιστα, ο στρατός θα εφαρμόσει κάποιες περισσότερο ανθρωπιστικές μεθόδους, προκειμένου η εμπειρία της υποχρεωτικής θητείας να γίνει πιο ευχάριστη. Για παράδειγμα, οι γονείς των νέων θα μπορούν να τους συνοδεύουν στις διαδικασίες κατάταξης και μέχρι τη τελική τους μονάδα. Αυτή η αρχική περίοδος είναι και η περίοδος στη διάρκεια της οποίας σημειώνονται τα περισσότερα προβλήματα προσαρμογής και οι περισσότερες παραβάσεις. Επιπλέον, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν στο εξής να έχουν και κινητό τηλέφωνο, ώστε να διατηρούν επαφή με τις οικογένειες τους, ή και για να καταγγέλλουν τυχόν καταστρατηγήσεις εκ μέρους των ανωτέρων τους. Μάλιστα θα γίνονται προσπάθειες, ώστε να μετατίθενται και να υπηρετούν κοντά στο τόπο καταγωγής τους. Τέλος, αποφασίστηκε, οι στρατιώτες να έχουν ρεπό κάθε σαββατοκύριακο.Το όλο σκεπτικό είναι να μετεξελιχθεί η μέχρι σήμερα θητεία, που θύμιζε φυλακές, σε κάτι σαν κατασκήνωση.

Όλα αυτά ακούγονται ευχάριστα. Όμως δεν θα έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα όσον αφορά στη μαχητικότητα των ενόπλων δυνάμεων, και αυτό για δυο λόγους: Πρώτον, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε το σύγχρονο μοντέλο ενός συμπαγούς, ειδικά καταρτισμένου, και εκπαιδευμένου επαγγελματικού στρατού. Δεύτερον, από τη στιγμή που η κατάταξη γίνεται δυο φορές το χρόνο, φθινόπωρο και άνοιξη, και η θητεία έχει μειωθεί στο 12μηνο, αυτό σημαίνει πως οι πλέον έμπειροι φαντάροι ανά πάσα στιγμή, θα έχουν το πολύ μια 6μηνη υπηρεσία πίσω τους, που ουσιαστικά δεν αρκεί ούτε για μια βασική εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα θα είναι λυπηρό: μια χαμηλή μαχητική ετοιμότητα, ειδικά σε έναν κόσμο όπου ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί υψηλή κατάρτιση στις επικοινωνίες, και χειρισμό οπλισμού ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας. Βεβαίως και χρειάζεται ο εξανθρωπισμός της στρατιωτικής εμπειρίας, όμως αν αυτός δεν συνοδευτεί και με αποτελεσματική εκπαίδευση, εκσυγχρονισμό, και κατανόηση των σύγχρονων μορφών πολέμου, τότε η ετοιμότητα του ρωσικού στρατού θα πάσχει μονίμως.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να χρειάζεται η υποχρεωτική στράτευση, αφού η χώρα δεν σχεδιάζει να κινητοποιήσει εκατομμύρια εφέδρων σε περίπτωση πολέμου; Γίνεται δηλαδή φανερό, πως η διατήρηση πελώριων αριθμών ημι- εκπαιδευμένων φαντάρων, θα χρησιμεύσει μόνο ως κρέας για τα κανόνια σε περίπτωση που η χώρα πάει σε πόλεμο.

Σε οποιαδήποτε παρόμοια συζήτηση, οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής στράτευσης υπογραμμίζουν την ανάγκη ύπαρξης στρατού, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Αυτός ο αριθμός έχει καταντήσει μυθικός. Εδώ και μια δεκαετία, όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας σημειώνουν πως αν τα νούμερα πέσουν κάτω από το ένα εκατομμύριο, η Ρωσία κινδυνεύει. Η πιο συνηθισμένη, και όχι και τόσο πειστική εξήγηση, είναι πως η χώρα διαθέτει απέραντες εκτάσεις οι οποίες θα πρέπει να υπερασπίζονται από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Στη πραγματικότητα όμως, την ακεραιότητα της Ρωσίας μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια πολύ μικρότερη, εξειδικευμένη δύναμη ταχείας αντίδρασης. Οι αποθήκες βαρέως οπλισμού θα πρέπει να εγκαθίστανται σε περιοχές όπου οι απειλές είναι οι μεγαλύτερες, με ετοιμοπόλεμες δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν αν υλοποιηθεί κάποια απειλή.

Οι αμυντικές στρατηγικές της Ρωσίας έχουν μείνει στην εποχή του Ναπολέοντα. Τότε που τα μεγέθη των συνταγμάτων αποφάσιζαν το ποιος θα κέρδιζε τη μάχη. Ας προχωρήσουμε όμως 200 χρόνια μπροστά  και ας δούμε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.  Ο ιρακινός στρατός των 400.000 ανδρών, διαλύθηκε από μόλις τρεις  μεραρχίες, δυο αμερικανικές και μια βρετανική. Ο πόλεμος κερδήθηκε  από την εκμετάλλευση εξελιγμένων μεθόδων επικοινωνίας, σε συνδυασμό με  όπλα ακρίβειας, που κατέστρεψαν κάθε ιρακινή αντίσταση.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να κατατρύχονται από το λανθασμένο σκεπτικό ότι η ποσότητα νικάει τη ποιότητα. Αυτό εξηγεί και την εμμονή των ανώτατων στρατιωτικών, να διατηρείται ισάριθμος  στρατός με αυτόν της Βορείου Κορέας, μιας χώρας με πληθυσμό 24 εκατ. που έχει στρατό 1.1. εκατομμυρίων! Σε αντίθεση όμως με τους Κορεάτες, η Ρωσία όσο και να θέλει δεν μπορεί να πιάσει τον μαγικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου. Υπάρχουν δυο λόγοι για αυτό: Ο πρώτος και κυριότερος είναι το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των δεκαοχτάχρονων αγοριών. Ο αριθμός τους είναι μόλις 800.000. Ο δεύτερος λόγος είναι η εξάπλωση της διαφθοράς που επιτρέπει σε χιλιάδες ικανούς για στράτευση νέους, να απαλλάσσονται από την υποχρέωση της θητείας.

Το αποτέλεσμα των δυο παραπάνω παραγόντων είναι ότι στη διάρκεια της διπλής ετήσιας κατάταξης, να εμφανίζονται μόνο 564.000 νεοσύλλεκτοι. Αν σε αυτούς προστεθούν οι 150.000 αξιωματικοί, και οι 100.000 επαγγελματίες οπλίτες, το συνολικό νούμερο είναι περίπου 800.000 ενεργό προσωπικό. Και παρά τη σκληρή αυτή αλήθεια, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία συνεχίζει να ονειρεύεται έναν στρατό του ενός εκατομμυρίου, καταδικάζοντας έτσι τη χώρα στην ίδια στρατιωτική ετοιμότητα με αυτήν της Βορείου Κορέας.

S.A. -The Moscow Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. klausevitz avatar
  klausevitz 14/10/2010 08:02:05

  Η Ρωσσία ξυπνά πάντα σε οριακές στιγμές:

  από τον Μεγάλο Πέτρο μέχρι την...Εβδόμη του Σοστακόβιτς!

  Αλήθεια, οι Moscow Times, είναι παράρτημα των Μητροπολιτικών
  ΤIMES;

 2. AegeanHawk avatar
  AegeanHawk 14/10/2010 09:02:11

  Μπορεί ο Ιρακινός στρατός να διαλύθηκε απο τρεις μεραρχίες αλλά μετά απο 10ετές εμπάργκο και ούτε ένα αεροπλάνο Ιρακινό στον αέρα.

  Τρεις μεραρχίες στο έδαφος αλλά και καμμιά χιλιάδα ιπτάμενα μέσα από πάνω τους να τους υποστηρίζουν κάθε στιγμή.

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ AegeanHawk 15/10/2010 14:05:17

   Σωστός!

 3. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 14/10/2010 10:05:11

  Ολοι οι πολεμοι που εχουν δωσει οι Αμεικανοι απο το 1990 και μετα ειναι παιδικη χαρα, για να σκεφτονται με χαιρεκακη ηδονη οι γελαδαρηδες στο τεξας τη μυθικη δυναμη του στρατου τους και να πηγαινουν να αγοραζουν το επομενο Barett για τη προστασια του σπιτιου τους.
  Σε ολες τις περιπτωσεις η αεροπορικη υπεροχη ηταν συντριπτικη, για την ακριβεια ο αντιπαλος δεν ειχε καν αεροπορια, ουτε σοβαρη αντιαεροπορικη αμυνα. Αποτελεσμα, οι πιλοτοι να παιζουν play station για μερες σε ενα ασφαλες εναεριο περιβαλλον κτυπωντας κατα βουληση (με ακριβεις πληροφοριες απο τους δορυφορους και το intelligence) και ανενοχλητοι στοχους στο εδαφος και επομενως διαλυοντας την αμυνα και το ηθικο του πεζικου. Οταν κατεφθαναν τα Abraams, ο αντιπαλος δεν ιχε ουτε αξιομαχα αρματα, ουτε αντιαρματικα και το ηθικο του ηταν διαλυμενο. Υγιεινο περιπατο εκαναν στα πεδια των μαχων οι Αμερικανοι και εκει που τα βρηκαν δυσκολα, στις μαχες σωμα με σωμα στις πολεις εναντιον ανεκπαιδευτων στρατιωτων-πολιτων στην ουσια, με πενιχρα μεσα, αρχισαν να εχουν απωλειες. Οποιαδηποτε αντιπαραθεση συγχρονων στρατων, ακομα και μικρου μεγεθους,θα εχει πολλαπλασιες απωλειες σε μερικες μερες εκατερωθων, απο οσες εχουν δει οι Αμερικανοι σε 2 χρονια πολεμου. Με τους ιθαγενεις με τοξα βελη καλα τα πηγαν...

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Αθωος Περαστικος 14/10/2010 10:18:49

   Εισαι ακριβέστατος.

   Οι Αμερικανοί δεν έχουν ποτέ κερδίσει κάποιο πόλεμο στα... σοβαρά. Στον 1ο Παγκόσμιο μπήκαν όταν οι Γερμανοί ήταν πλέον εξουθενωμένοι και έκαναν παρέλαση.("Ουδέν νεότερο...)
   Στον 2ο Παγκόσμιο, πάλι οι Γερμανοί προτιμούσαν να τους παραδίδονται (από το 44 και μετά) και να "πολεμούν" στο δυτικό μέτωπο παρά να αντιμετωπίσουν την λύσσα των Σοβιετικών.

   Μεταπολεμικά... ας μην επεκταθούμε πολύ. Παιδική χαρά το λες...

   Κορέα: Δεν κέρδισαν ποτέ τον πόλεμο, η Σεούλ έγινε μπαλάκι μεταξύ νοτίων και βορείων.
   Βιετνάμ: No commment
   Οι υπολοιπες.. "αναμετρήσεις" είναι επιπέδου στρατιωτικού νηπιαγωγίου.

   • Kasut avatar
    Kasut @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 14/10/2010 17:49:33

    Το 1917 οι Γερμανοι νικουσαν σε ολα τα μετωπα και ο Αμερικανικος στρατος μονος του κατατρπωσε την Ιαπωνια στον Ειρηνικο.
    Στην Κορεα ηρθε ισοπαλια.
    Στο Βιετναμ δεν εχασαν ουτε μια μαχη, εχασαν τον πολεμο στον εσωτερικο μετωπο απο τους αριστερους και τους διανοουμενους. Δηλαδη τους δικους τους Σωμεριτηδες.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 15/10/2010 14:07:39

    Το 1917 ...του κατατρπωσε την Ιαπωνια στον Ειρηνικο...

    Huh?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αθωος Περαστικος 14/10/2010 10:38:32

   Ξεχνάς την περιφανή νίκη τους στη νήσο ...Γρενάδα!

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Strange Attractor 14/10/2010 10:53:48

    φυσικά... γιαυτό είπα επιπέδου στρατιωτικού νηπιαγωγείου...
    Στον Παναμά, στην ..."μαρτυρική Γρενάδα" :P και κάτι άλλα μερεμέτια...

    Εδώ το Κοσσυφοπέδιο ήθελαν να κατακτήσουν και βομβάρδιζαν το ...Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα για να τους το παραδώσουν... Θα είχε "πλάκα" αν έβαζαν στρατεύματα να το κατακτήσουν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο...

   • Misha avatar
    Misha @ Strange Attractor 14/10/2010 11:00:11

    Τα έβαλαν τα στρατά στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και όσοι δεν σκοτώνονται ή αυτοκτονούν ή τρελαίνονται

 4. Misha avatar
  Misha 14/10/2010 10:28:23

  Aναπολούν τις μέρες του Βόριδος του μπεκρή οι γιάνκηδες και δεν τους βγαίνει.

  Οι Moscow Times (h--p://en.wikipedia.org/wiki/The_Moscow_Times) είναι μια free press φυλλάδα που ανήκει στην φινλανδική Sanoma Corp h--p://en.wikipedia.org/wiki/Sanoma (γνωστή και παλιά η ρωσοφινλανδική «φιλία»)

  Εκδότης της είναι ο Andrew McChesney, αμερικανάκι που πήγε στη Μόσχα επί Γιέλτσιν, και ασκεί συστηματική αντιπολίτευση στον Πούτιν.

  Για πολλές κλωτσιές και το πορτοκαλί ξανθομπαμπουράκι με τη φράντζα και οι απόψεις του.

 5. rage avatar
  rage 14/10/2010 11:14:36

  Προφανώς οι νέοι στη Ρωσία δεν είναι και τοσο διατεθειμένοι να γίνονται κρέας στα κανόνια, όπως εύστοχα λες. Αντε και στα δικά μας.

  • προβοκατορας avatar
   προβοκατορας @ rage 14/10/2010 12:00:25

   σε εμας κατι τετοιο ισχuει εδω και παρα πολλες δεκαετιες,οποτε μην σε ανησuχει! να'ναι καλα χοuντες και ''αριστερα''...

 6. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 14/10/2010 12:02:38

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και ακόμη πιο εύστοχα τα σχόλια.

  Θα ήταν χρήσιμο όμως να διαβάσουμε καλύτερα τη δεύτερη παράγραφο και να την αντιπαραβάλουμε με τα δικά μας....

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Αρματιστής 14/10/2010 12:24:16

   Ειναι η πιο σημαντική παράγραφος για εμάς (η 2η).

   Καταλήγουμε να χάνουμε παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό για μήνες που αντί να εκπαιδευτεί στα όπλα κάνει την παραδουλεύτρα του κάθε ταξίαρχου κλπ η απλα εκπαιδεύεται στο πως να ξενυχτα στη σκοπιά.
   Κρίμα

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 14/10/2010 13:31:21

    Πράγματι είναι η πιο σημαντική παράγραφος, αλλά παρακάτω το χαλάς. Γνωρίζεις σίγουρα ότι οι ταξίαρχοι έχουν για παραδουλεύτρες φαντάρους; Πόσοι είναι οι Ταξίαρχοι; Και άν κάποιοι "ολιγοστοί" έχουν, εκεί εντοπίζεις το πρόβλημα;

    Οι στρατιώτες και σκοπιά θα φυλάξουν και αγκαρεία θα πάνε. Έχεις κάποια άλλη ιδέα ποιοι θα πρέπει να τα κάνουν αυτά;

    Το πρόβλημα βρίσκεται αλλου αγαπητέ φίλε και όλοι το γνωρίζουν. Δυστυχώς όμως μας βολεύει να πετάμετη μπάλα έξω από το γήπεδο.

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 14/10/2010 13:40:03

    Το χαλάω επειδή ίσως θεωρείς ότι συκοφαντώ τον στρατό...μιας και είσαι αρματιστής.

    Φυσικά και γνωρίζω και μιλάω εξ'ιδία πειρα. Οπως εσύ υπογράφεις ως αρματιστής θα μπορούσα κι εγώ να υπογράφω ως Α.Σ.Π.Μ. φίλε μου. Άλλος κληρωτός για οδηγός, να τον πάει στο σουπερ μαρκετ, άλλος να του φτιάχνει τον καφέ, άλλος να πάει στην Αθήνα ένα πακέτο "μιας που πάει εκεί το παιδι και ειναι ο δρόμος του ας παρει και μια μερούλα αδεια".

    Φύσικά και ειναι εκει το πρόβλημα. Οχι ακριβώς στους Χ,Ψ ταξίαρχους-λ/γους, συν/χες κλπ που έχουν παραδουλεύτρες- παιδιά με υψηλή μόρφωση αντί τα παιδιά αυτά να εκπαιδεύονται στα όπλα, αλλά στο τι συνιστά ολο αυτό το concept που είναι χτισμένη η θητεία: Ενας χαμένος χρόνος

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 14/10/2010 14:12:51

    "....αλλά στο τι συνιστά ολο αυτό το concept που είναι χτισμένη η θητεία: Ενας χαμένος χρόνος"

    Γνωστό το τραγούδι, αλλά πρότεινε κάτι.

    Και επιμένω ότι δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα. Και δεν θέλεις να το δεις.

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 14/10/2010 14:20:48

    Αρματιστή: Εάν είσαι στέλεχος των Ε.Δ. απ'οσο αντιλαμβάνομαι σίγουρα δεν νιώθεις τον πόνο κάποιον ευσεινήδητων φαντάρων που στην πιο παραγωγική τους ηλικία στρατεύττηκαν και αντι να εκπαιδευτουν στο όπλο που τους ανέθεσαν τους έκαναν παραδουλεύτρες. Γιατί αγνοείς την πραγματικότητα;; Αυτή είναι και δεν θες να την δεις.

    Και σου ειπα τι προτείνω και συμφωνουμε. Εκπαιδευση, μαχητικότητα. Αφού τους εχεις που τους έχεις, καντους ΜΑΧΗΤΕΣ και μην τους αναλώνεις να κάνουν τους σερβιτόρους και τους καφετζήδες

 7. Katsis avatar
  Katsis 14/10/2010 13:42:46

  Πολύ ενδιαφέρον και μεστό το άρθρο. Θυμίζει και τα δικά μας προβλήματα με τη θητεία. Ειδικά τα τρελοχαρτα καιοι απαλλαγές.

 8. gram avatar
  gram 14/10/2010 14:02:24

  Το άρθρο, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα των Ρωσικών δυνάμεων. Μιάς χώρας με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τεχνολογικά καθυστερημένης, που "λιώνει" πληθυσμιακά, και που ο μέσος όρος ζωής του ανδρικού πληθυσμού δεν ξεπερνά τα 57 χρόνια. Αναγκαστικά λοιπόν ο στρατός της θα αντικατοπτρίζει αυτές τις πραγματικότητες. Θυμηθείτε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη Γεωργία ή το δίμηνο ταξίδι που η ναυαρχίδα τους χρειάστηκε για να φτάσει στη Βενεζουέλα. Τώρα εάν ορισμένοι με ιδιαίτερες όπως φαίνεται ευαισθησίες προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν στο θέμα εφευρίσκοντας αδυναμίες στου αμερικανούς, αυτό μόνον μειδιάματα προκαλεί

  • Misha avatar
   Misha @ gram 14/10/2010 14:07:04

   Δυσκολίες στη Γεωργία;
   Σαν αυτή ας πουμε;

   h--p://www.youtube.com/watch?v=6IMg7fB-KMY

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ gram 14/10/2010 15:40:52

   Και για την ακρίβεια... το προσδόκιμο ζώης δεν ξεπερνά απλα λίγο τα 57 έτη αλλά κατά 11 έτη ...Εχεις μείνει στην εποχή Γιελτσιν-ΔΝΤ. Να ψάχνεις πριν ποστάρεις, εκτός αν μας νομίζεις όλους άσχετους εδώ...

   Και ναι, δεν ειναι στο τεχνολογικό επίπεδο των ΗΠΑ (που στηρίζονται στα μυαλά των ξένων που προσελκύουν) αλλά βρίσκονται σε ανώτατο επίπεδο. Ευτυχώς για αυτόν τον περήφανο λαό, πάντα βρίσκει τρόπο και προοδεύει και δημιουργεί.

   • Misha avatar
    Misha @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 15/10/2010 15:32:09

    Ο μέσος όρος ζωής στη Ρωσία επεσε δραματικά μαζί με την πτώση της ΕΣΣΔ.Οι λόγοι προφανείς: υπολειτουργία έως καταργήσεως του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις με συνέπεια απολύσεις και ελάττωση έως εξαφανίσεως του εισοδήματος για εκατομμύρια ρώσους και συνεπαγόμενη κατάθλιψη που οδηγεί μαθηματικά στον αλκοολισμό σε αυτές τις χωρες.

    Ο Μ.Ο. των γυναικών είναι τα 75 χρόνια των ανδρών μόλις τα 62 λόγω βότκας.

    Όποιος επικαλείται μ.εσους όρους και προσδόκιμα επιβίωσης για να μεμφθεί τους «ανατολικούς», ας ρίξει μια ματιά στα στοιχεία της Κούβας να πάθει νταράκουλο από το ποσοστό υπεραιωνόβιων.

 9. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 14/10/2010 15:30:01

  Νομίζω ότι μάλλον για "μη αποδοτικότητα" μιλάει τελικά το άρθρο...
  Πολλά από αυτά που ανακαλύπτεις στην Ρωσία είναι είτε ανύπαρκτα (τεχνολογικά καθυστερημένη, 57 έτη μ.ο. ζωής) είτε παγκόσμια (τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα). Ποιές είναι οι δυσκολίες στη Γεωργία? Τι εννοείς με το δίμηνο ταξίδι προς τη Βενεζουέλα?

  Μάλλον εσύ στρουθοκαμηλίζεις, ή απλά πιστεύεις μόνο ότι ανακοινώνει το Στεϊτ Ντηπάρτμεντ...

  Η Ρωσία είναι η δεύτερη πιο αξιόμαχη δύναμη στον κόσμο, κι αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς...

 10. gram avatar
  gram 14/10/2010 16:15:59

  Είσθε απλώς εκτός πραγματικότητας κύριοι, όπως ακριβώς συνέβαινε και επί Σοβιετίας. Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα βεβαίως...

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ gram 14/10/2010 18:10:28

   Αναρωτιέμαι από που ενημερώνεσαι... Μπορείς να απαντήσεις τι εννοούσες με το δίμηνο ταξίδη του "Μέγα Πέτρου" στη Βενεζουέλα? Μπορείς να μας πεις ποια προβλήματα συνάντησαν οι Ρώσοι στη Γεωργία που να καταδεικνύουν πρόβλημα στις ΕΔ τους?
   Επί "Σοβιετίας" δε, η αποτρεπτική ικανότητά τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τη σημερινή (αναλογικά με τον αντίπαλο)...
   Όποιος ονειρεύεται έναν κόσμο χωρίς Ρωσίες, Κίνες, Ινδίες, προκειμένου να αλωνίζει εντελώς ανενόχλητο το Αμερικανοϊσραηλινό τερατούργημα να αλλάξει πλευρό.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ (A)θανάσης 15/10/2010 15:04:21

    Αυτά με τα ρυμουλκά που συνόδευαν τον Μέγα Πέτρο είναι αμερικάνικες σαχλαμάρες. Είχε ήδη εκσυγχρονιστεί όταν έκανε το ταξίδι. Αντιθέτως, τα βλήματα που φέρει (όπως και το Ναύαρχος Τσαμπανένκο που τον συνόδευσε) είναι ιδιαίτερα "φονικά" και ενόχλησαν (εκεί) τους Αμερικάνους.
    Για την Γεωργία, ισχύει ότι (ακόμη) ο ρωσικός στρατός ακολουθεί σοβιατικά δόγματα και τακτικές. Ένα απ'αυτά είναι η μη χρήση προηγμένου εξοπλισμού ή "αιχμών δόρατος" μονάδος αν δεν υπάρχει (κατ'αυτούς) λόγος. Στην Γεωργία φυσικά και δεν υπήρχε.

    Κανείς δεν λέει ότι πρόκειται για τον αποτελεσματικότερο στρατό στον κόσμο. Παραμένει όμως ανάμεσα στους πρώτους.
    Και μάλιστα με αποκλειστική εγχώρια παραγωγή των συστημάτων του (άντε καλά, εκτός απ'το Μιστράλ).

   • AegeanHawk avatar
    AegeanHawk @ (A)θανάσης 15/10/2010 15:24:35

    (Α)Θανάση....ξέχασες και την σχεδόν τελική συμφωνία για προμήθεια UAV απο το Ισραήλ. Φαίνεται ότι σε αυτόν τον τομέα οι Ρώσοι έχουν κάποιες "δυσκολίες"

    Επίσης στην Γεωργία χρησιμοποίησαν Iskander και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ (A)θανάσης 15/10/2010 15:49:22

    Τέλος πάντων, νομίζω ότι εσύ ειδικά γνωρίζεις ότι και το ρωσικό ναυτικό, και ο στρατός και η αεροπορία, θεωρούνται αξιόμαχα. Κανείς - επαναλαμβάνω - δεν λέει ότι είναι ισχυρότεροι οι Ρώσοι από τις ΗΠΑ.

    Αυτό που προσπαθούν να χωνέψουν (και να αξιοποιήσουν ενδεχομένως) είναι η μετάπτωσή τους από "αυτοκρατορία" (υπερδύναμη) σε ισχυρή (μάλλον την ισχυρότερη) περιφερειακή δύναμη.

   • AegeanHawk avatar
    AegeanHawk @ (A)θανάσης 15/10/2010 16:21:23

    Φυσικά και είναι αξιόμαχοι. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί επειδή "ψωνίζουν" μερικά "παιχνιδάκια" απο Γάλλους και Ισραηλινούς. Το αντίθετο θα έλεγα....δείχνει ευελιξία, οικονομία χρόνου και περισσότερη θέληση για εξωστρέφεια.

 11. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 14/10/2010 17:40:05

  Η Ρωσία ποτέ δεν είναι τόσο αδύναμη ή τόσο δυνατή, όσο φαίνεται
  -Βίσμαρκ

  • gram avatar
   gram @ Αρράκις الراقص 15/10/2010 06:57:00

   Ditto

 12. gram avatar
  gram 14/10/2010 19:26:55

  Μην γίνεστε αναιδής παρακαλώ. Ο 'Μεγας Πετρος" αναγκάστηκε στο πολύμηνο ταξίδι του από την αβεβαιότητα που υπήρχε για την μηχανική του αξιοπιστία. Η κατάσταση του είναι ενδεικτική της πολύχρονης έλλειψης συντήρισης, εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του υλικού των ρωσικών δυνάμεων. Συνοδεύετο από δύο ρυμουλκά και έκανε το ταξίδι σε μικρές σκάλες για να αποφύγει καταπονήσεις. Ηταν η τελευταία "εκδρομή" που επιχείρησε το ρωσικό ναυτικό.
  Στην εισβολή της Γεωργίας, ο ρωσικός στρατός έδειξε ότι επιχειρεί ακόμα με όρους του προηγούμενου αιώνα και ότι τα βασικά του συστήματα είναι αναξιόπιστα και παρωχημένα. Αναφέρομαι τόσο στα συστήματα C3I όσο και στα ΤΟΜΑ BMP που έχουμε και εμείς. Ενδεικτικά σημειώνω ότι η έλλειψη δορυφορικων στοιχείων δεν επέτρεψε τη χρησιμοποίηση βλήμάτων ακριβείας ενώ το ευάλωτο των ΤΟΜΑ ανάγκασε το προσωπικό να μεταφέρεται επάνω και όχι μέσα στα οχήματα.
  Τέλος, αναφορικά με την (σχετική) αποτρεπτική ικανότητα της Σοβιετίας, σας υπενθυμίζω ότι η ίδια ήταν που (σοφά)πέταξε τη λευκή πετσέτα στο ρίνκ. Φοβάμαι αγαπητέ ότι διαπράτετε το συνηθισμένο (νεο)ελληνικό ατόπημα να είσθε βασιλικότερος του βασιλέως.

 13. The Narrator avatar
  The Narrator 15/10/2010 01:56:01

  @ Αρράκις
  Έγραψες αγαπητέ! Με την παράθεση μιας ρήσης του Ότο "είπες" όλα όσα ήθελα να γράψω σε έκταση. Εύγε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.