#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/08/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι λομπίστες καταργούν τους πράκτορεςΟι 10 Ρώσοι πράκτορες που ανταλλάχτηκαν στη Βιέννη στις 9 Ιουλίου είχαν προσληφθεί για συλλογή πληροφοριών. Τώρα όμως αυτή η δουλειά γίνεται πλέον από λομπίστες ιδιωτικών συμφερόντων.

Αντί να πληρώνουν μυστικούς πράκτορες επί σειρά ετών με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα διεισδύσουν σε κύκλους λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, οι περισσότερες χώρες προτιμούν σήμερα να αφήσουν τη συλλογή πολιτικών και διπλωματικών πληροφοριών στην Ουάσιγκτον σε λομπίστες. Έτσι, παρόλο που οι λομπίστες υποτίθεται ότι όταν εργάζονται για μία ξένη κυβέρνηση, θα πρέπει να το δηλώνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πολλοί δεν μπαίνουν στον κόπο να το κάνουν και σπανίως τιμωρούνται.

Η Μονάδα Καταγραφής Αλλοδαπών Πρακτόρων ( Foreign Agent Registration Unit)  είναι αρμόδια να παρακολουθεί λομπίτσες για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και να εντοπίζει ξένους πράκτορες. Συστάθηκε το 1996 και από τότε έχει υποβάλει μερικές καταγγελίες, αλλά έχουν υπάρξει μόνο δύο καταδικαστικές αποφάσεις.

Μέσω εταιρειών lobbying, αρκετοί πρώην πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών  πουλάνε την τεχνογνωσία τους σε ξένες κυβερνήσεις. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Mark D.Cowen, πρώην βοηθός του νομοθετικού συνηγόρου( assistant legislative counsel) του επικεφαλής της CIA, ο οποίος είναι τώρα εταίρος  στην εταιρεία  lobbying Patton Bogs. Στους πελάτες του Cowen έχει συμπεριληφθεί  και το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η  Sandra Charles μέσω της εταιρείας της C&O Resources απασχολεί την Mellissa Boyle Mahle, η οποία εργαζόταν  στη CIA επί 16 έτη και δραστηριοποιόταν στην Παλαιστίνη για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι βετεράνοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Charles Waterman και Samuel Hoskinson (πρώην επιτελικοί του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών) και ο Samuel Wyman (ο οποίος πέρασε 11 χρόνια στο κέντρο επιχειρήσεων της CIA) διοικούν την εταιρεία Jefferson Waterman, η οποία έχει συνάψει συμβόλαιο με την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν και την κυβέρνηση του Κοσσόβου.

Η Κίνα στην αρχή έδειχνε απρόθυμη να προσλάβει Αμερικάνους , αλλά άλλαξε μυαλά από το 2005 . Στον αντίποδα η Ταιβάν, δεν έχει ενδοιασμούς στο να ιδιωτικοποιήσει εντελώς τη συλλογή πληροφοριών της στην Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν βασίζετε σε λομπίστες, παρά το γεγονός ότι κρατικοί όμιλοι εταιρειών είναι τακτικοί πελάτες. Η Gazprom απασχολεί τη δικηγορική εταιρεία Venable και την εταιρεία lobbying Gavin Anderso, ενώ η Rosatom χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Apco Worldwide και της δικηγορικής εταιρείας White & Case.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 07/08/2010 08:20:36

  Πληρώνεις κάτι παραπάνω ,κάνεις τη δουλειά σου.

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 07/08/2010 14:24:42

  Λομπίστες; Παρωχημένες μέθοδοι.

  Στην δική μας "δημοκρατία" με μια χορηγία στον υπουργό, και μη φανταστείς τίποτις πολλά λεφτά, κάνεις την δουλειά σου άνετα και κυρίως σίγουρα. Ούτε κατάσκοποι ούτε τίποτε. Τον υπουργό κατ' ευθείαν.

  Αλλά αυτές οι "προεδρικές δημοκρατίες", όπως οι ΗΠΑ, είναι όντως πιο δημοκρατικές τελικά, και δεν επιτρέπουν χορηγίες απ' ευθείας στον υπουργό. Τα χώνεις στον λομπίστα και του τα πάει αυτός.

  Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.