#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2012 20:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «κόκκινες γραμμές» της ΝΔΌλα τα μέσα και τις απειλές χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες το κρατικοδίαιτο σύστημα στήριξης του Λ. Παπαδήμου προκειμένου να επιβάλει τα νέα μέτρα. Όπως έχουμε ξαναγράψει ο στόχος τους δεν είναι φυσικά να σώσουν την Ελλάδα, ούτε τα λεφτά τους σε αυτήν την φάση. Αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση Σαμαρά και να υπονομεύσουν από τώρα το εγχείρημά του.

Η «Καθημερινή» το έγραψε πρόσφατα καθαρά: «Το παράδειγμα της Ουγγαρίας είναι άκρως διδακτικό για τους Έλληνες πολιτικούς. Μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της ρήξης με τους εταίρους της, το ΔΝΤ και τις αγορές πληρώνει ακριβά το τίμημα. Οι υπερήφανες απειλές και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για έναν «άλλο δρόμο» οικονομικής πολιτικής έχουν ημερομηνία λήξεως. Και συνήθως αυτή η λήξη συμπίπτει με την έλλειψη ρευστού και την αγανάκτηση όσων πίστεψαν σε υποσχέσεις και αντ’ αυτών δεν πληρώθηκαν τις συντάξεις και τους μισθούς τους...». Αυτό που αποφεύγει βεβαίως να γράψει η "Καθημερινή" είναι ότι η Ουγγαρία διέρχεται το δεύτερο στάδιο, δηλαδή αντάλλαξε το εθνικό χρέος με διακρατικό (αγγλικό δίκαιο) και ωθήθηκε σε νέα χρεοκοπία. Αυτό που θα πάθουμε και εμείς έτσι που μας πάνε.

Το μήνυμα είναι λοιπόν σαφές στον Σαμαρά: «Υποτάξου» του λένε, «μην αντιστέκεσαι» γιατί εμείς έχουμε την δύναμη στα κανάλια και θα ξεσηκώσουμε τον λαό εναντίον σου

Απέναντι λοιπόν σε αυτές τις πιέσεις και ενόψει του PSI και της δανειακής ποια είναι η θέση της ΝΔ; Ποιες κόκκινες γραμμές βάζει ο Σαμαράς;

Καταρχήν, η Ν.Δ. έχει ήδη δεχτεί τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, άρα και τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι αυτά τα μέτρα.  Τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες για το διάστημα 2013-2015 έχει συμφωνηθεί ότι θα ληφθούν τον Ιούνιο. Κατά συνέπεια αυτά τα μέτρα θα τα διαπραγματευτεί  η επόμενη κυβέρνηση. Άρα το ερώτημα «ποια μέτρα» αφορά τα 3 -4 δισ. ευρώ που όπως εκτιμάται θα απαιτηθούν για να κλείσει η τρύπα που άφησε η κυβέρνηση Παπανδρέου στο έλλειμμα του 2011.

Η Ν.Δ. έχει εδώ σαφείς «κόκκινες γραμμές. Λέει «όχι σε νέους φόρους» και «όχι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων».

Σήμερα για παράδειγμα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε: «Η πολιτική των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αποδείχθηκε τραγικά αδιέξοδη. Δύο χρόνια τώρα, οι θυσίες πάνε στο βρόντο. Το έλλειμμα αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Ο κόσμος δε αντέχει άλλα χαράτσια. Αν δεν υπάρξει άμεσα αναπτυξιακή πολιτική θα βουλιάζουμε όλο και περισσότερο στο φαύλο κύκλο της ύφεσης»

Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η τρόικα ζητάει μείωση μισθών, κατώτατου μεροκάματου – μισθού και κόψιμο 13-14ου μισθού. Μένει να διευκρινιστεί και δημοσιογραφικά και πολιτικά. Ο κόσμος είναι στα όρια του, δεν αντέχει παρακάτω. Η ΝΔ έχει πει ότι την στρατηγική για την οικονομία θα την κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Η ΝΔ έχει κόκκινες γραμμές. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινες γραμμές και δεν υπάρχει αξιοπρέπεια χωρίς όρια. Όποιος έχει χάσει τις κόκκινες γραμμές να πάει να τις βρει...»

Η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ επιβεβαιώνεται εξάλλου από την στάση της στο θέμα των επικουρικών όπου είπε νέο «όχι» σε περαιτέρω μείωση. Η θέση του Σαμαρά είναι ότι μακροπρόθεσμα μπορούν να δοθούν στα επικουρικά ταμεία περιουσιακοί πόροι που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάει το κράτος. Άμεσα θεωρεί ότι μπορούν να βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα για να μην υποστούν και τρίτη μείωση οι επικουρικές. Διαμηνύει επίσης στην Τρόικα ότι αυτό που προέχει να δούμε πόσα θα χάσουν όλα τα ταμεία από το «κούρεμα» και πόσα θα τους λείψουν φέτος, πέρα από τα 310 που έχουν εξοικονομηθεί. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Όπως αναφέρει και ο «Τύπος της Κυριακής» η ΝΔ αναμένεται να συμφωνήσει, όπως και στο παρελθόν, σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που είναι στο πρόγραμμά της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Συγγρού θα μπορούσαν να συζητήσουν αυστηρά μέτρα μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα να μη γίνει καμιά πρόσληψη στο Δημόσιο για τρία χρόνια, περικοπές στο χώρο του φαρμάκου, σε κάποια κοινωνικά επιδόματα που δεν δίνονται με σωστούς όρους κλπ.

«Την  καταστροφή που προκάλεσε ο ΓΑΠ στην Ελλάδα δεν θα την χρεωθούμε εμείς».

Τα πράγματα είναι λοιπόν απλά για όποιον δεν έχει χάσει την αντικειμενικότητά του. Το Μνημόνιο επιβλήθηκε από τον Παπανδρέου χωρίς καν να διαπραγματευθεί και χωρίς να υπάρχει ανάγκη δεδομένου ότι το χρέος που είχε αφήσει η ΝΔ ήταν βιώσιμο. Τα spreads ήταν σε λογικά επίπεδα και ο ΓΑΠ τα εκτόξευσε στα ύψη με τις δηλώσεις του περί Τιτανικού. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αποκαλύψεις του Στρος Καν, ότι το μνημόνιο είχε συμφωνηθεί από πριν. Και ότι ο ΓΑΠ κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του το μόνο που έκανε ήταν να εκβιάζει τον λαό με το δίλημμα "επόμενη δόση ή χρεοκοπία", να εισπράττει τις δόσεις, χωρίς να μειώνεται το χρέος και να ψηφίζει νέα μέτρα χωρίς να τα εφαρμόζει  πλην των προσλήψεων των δικών του. Την ίδια στιγμή η ακατάσχετη φορομπηχτική πολιτική σε συνδυασμό με την μείωση μισθών και συντάξεων πάγωσε την αγορά και τα κρατικά έσοδα, φέρνοντας σήμερα την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

Αντιθέτως, ο Σαμαράς πολιτεύτηκε εξ αρχής με υπευθυνότητα. Στην αρχή είπε όχι στο Μνημόνιο αλλά δεν τον άκουσαν.  Μετά πρότεινε βιώσιμες λύσεις μέσω του Ζαππείου Ι, αλλά πάλι δεν εισακούστηκαν οι θέσεις του. Μετά ήρθε το Ζάππειο ΙΙ, όπου παρουσίασε ένα καταρτισμένο οικονομικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και πάλι τον αγνόησαν και συνέχισαν να στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ στην ξέφρενη πορεία του προς τον γκρεμό.

Σήμερα ύστερα από δυο χρόνια το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η πατρίδα κινδυνεύει να καταστραφεί εντελώς. Ο Σαμαράς είναι υποχρεωμένος λοιπόν να διαπραγματευθεί την σωτηρία της. Οι εύκολες και ανέξοδες κουβέντες του στυλ «τα τινάζουμε όλα στον αέρα», ή «καταγγέλλουμε τα πάντα και όποιον πάρει ο χάρος» είναι για άλλους, όχι γι αυτόν.

Έτσι, κατά την διάρκεια  της  συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, την Τετάρτη, ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση του PSI και της συμφωνίας για την δανειακή σύμβαση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές εντός του Μαρτίου. “Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για να το επιτύχουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να κυβερνηθεί ούτε να σταθεί…» είπε και πρόσθεσε: «Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου...»

Ξεκαθάρισε επίσης ότι “δεν δεχόμαστε τα πάντα, όπως έκανε με το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου. Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά.”

Λέει δηλαδή με άλλα λόγια ο Σαμαράς: Έπρεπε να στηρίξω μία μεταβατική κυβέρνηση  για να μην οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία λόγω των τυχοδιωκτισμών ΓΑΠ με το δημοψήφισμα, να σταθεροποιήσω την χώρα με το psi και την νέα δανειακή σύμβαση, να κάνω εκλογές και μετά να τροποποιήσω τα κακώς κείμενα του μνημονίου. (Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι μέσω της επιστολής που απέστειλε ο Σαμαράς στους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές κατάφερε να τους δεσμεύσει για τροποποίηση των λανθασμένων πολιτικών που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της κυβέρνησης ΓΑΠ).

Πήρε έτσι ο Σαμαράς αποφάσεις που επικρίθηκαν και για ορισμένους στοίχισαν κομματικά. Το πιθανότερο είναι όμως ότι το εκλογικό σώμα θα ανταμείψει αυτόν που πάνω από το μικροκομματικό όφελος θέτει την Πατρίδα. Τον πολιτικό που δεν έκανε λάθη στην «ανάγνωση» των χαρακτηριστικών της κρίσης,  της εσωτερικής κοινωνικής κατάστασης αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος.

Όσο για την κυβέρνηση Παπαδήμου  θα πούμε για πολλοστή φορά ότι υπήρξε προϊόν ανάγκης, διεθνών πιέσεων και στιγμιαίου πολιτικού  αδιεξόδου. Έχει λοιπόν υπηρεσιακά χαρακτηριστικά και βασικός σκοπός της είναι η ομαλή μετάβαση σε εκλεγμένη Κυβέρνηση. Αν ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί μέσα σε ένα τρίμηνο συνολικού «πολιτικού χρόνου» να πράξει τα δέοντα και να αποχωρήσει αξιοπρεπής, δεν θα μπορέσει ούτε σε τριάντα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που τονίζουν στην Συγγρού είναι ότι «την  καταστροφή που προκάλεσε ο ΓΑΠ στην Ελλάδα δεν θα την χρεωθούμε εμείς».

 Πάνος Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 07/01/2012 21:00:25

  Πολύ καλό άρθρο. Αν το συνδιάσουμε με το χθεσινό άρθρο (Ο Σαμαράς αγκαλιά με το ημερολόγιο) και το κομμάτι που ανέλυε πως λειτουργούν οι άλλοι (ΠΑΣΟΚ, κρατικοδίαιτοι, εξαπτέρυγα) για μένα το συμπέρασμα είναι ένα: Ο Σαμαράς είναι ο μόνος που νοιάζεται και ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας (ακόμα και με κόστος) και όλοι οι άλλοι, αδίστακτοι, κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον (ακόμα και αν κάνουν κακό στη χώρα). Αυτό είναι που είναι όλοι ίδιοι.....τι να λέμε τώρα....η μέρα με τη νύχτα είναι.

 2. Y. avatar
  Y. 07/01/2012 21:18:01

  Μπράβο σου για το άρθρο, με μερικά σχόλια
  1.“..έχουμε την δύναμη στα κανάλια”.....”και στο πολιτικό σύστημα”
  2. Θα περίμενα επωδό στις δηλώσεις Χαρακόπουλου-Μαρκόπουλου, “… για όλους αυτούς τους λόγους, οφείλεται οι εκλογές να γίνουν στις 19/2, κατά τα συμφωνηθέντα ”
  3. “…στη Συγγρού θα μπορούσαν να συζητήσουν αυστηρά μέτρα μείωσης δαπανών”. ..Ελαστικές δαπάνες εννοείται (...εκεί είναι το λίπος)
  4. “Οι εύκολες και ανέξοδες κουβέντες του στυλ «τα τινάζουμε όλα στον αέρα»....”, μπορεί να είναι ανέξοδη (..μπορεί και όχι), θέλει όμως τεκμηρίωση
  5. “Τον πολιτικό που δεν έκανε λάθη στην «ανάγνωση» των χαρακτηριστικών της κρίσης, της εσωτερικής κοινωνικής κατάστασης αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος”. Αυτό θα το δείξει η ιστορία (..πιστεύω όχι η νεκροψία), και εύχομαι και επιθυμώ, η ιστορία να δικαιώσει το Σαμαρά
  6. Για την υπηρεσιακή στο τέλος. Πρέπει ο Σαμαράς να βάλει άμεσα στην ατζέντα, τα προεόρτια της πραγματικά υπηρεσιακής κυβέρνησης, αν είναι έτοιμοι οι κατάλογοι, ποιά υπουργία θα γίνουν πραγματικά υπηρεσιακά, με ποιους θα πλαισιωθουν, κλπ κλπ κλπ

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ Y. 07/01/2012 21:30:20

   Για μένα η ουσία του άρθρου είναι η ουσία της πολιτικής του!Και όλο αυτό συνοψίζεται σε μια πρόταση που γράψατε ''Δεν δεχόμαστε τα πάντα...Δεν απορρίπτουμε τα πάντα...''

 3. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 07/01/2012 21:37:45

  ''....Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Συγγρού θα μπορούσαν να συζητήσουν αυστηρά μέτρα μείωσης δαπανών, όπως για παράδειγμα να μη γίνει καμιά πρόσληψη στο Δημόσιο για τρία χρόνια, περικοπές στο χώρο του φαρμάκου, σε κάποια κοινωνικά επιδόματα που δεν δίνονται με σωστούς όρους κλπ'' & ''...Λέει δηλαδή με άλλα λόγια ο Σαμαράς: Έπρεπε να στηρίξω μία μεταβατική κυβέρνηση για να μην οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία λόγω των τυχοδιωκτισμών ΓΑΠ με το δημοψήφισμα, να σταθεροποιήσω την χώρα με το psi και την νέα δανειακή σύμβαση, να κάνω εκλογές και μετά να τροποποιήσω τα κακώς κείμενα του μνημονίου''
  Εν΄ολίγοις τι μας λέει ο αρθρογράφος;
  1)Περικοπές που τις έχουμε ακούσει χίλιες φορές από σχετικούς και άσχετους.
  2)Δικαιολογίες για την ''σούπα'' της παπαΔήμιας συγκυβέρνησης.
  3)Όταν (πότε;) και αν (πώς) ολοκληρωθεί το PSI και εμείς (πόσοι ΄΄εμείς΄΄ θα έχουμε μείνει ;) γίνουμε κυβέρνηση τότε ΘΑ διαπραγματευτούμε , ΘΑ τα κάνουμε καλύτερα και ΘΑ δώσουμε προοπτική & ανάπτυξη στον τόπο.

  Παιδιά μας κατάλαβαν !!!!
  Λύση μία. Εκλογές άμεσα (πολύ πριν το Πάσχα) και ο Λαός να αποφασίσει τι θέλει.
  Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πει ξεκάθαρα στον Λαό τι προτείνει και τι προτίθεται να πράξει.
  Όταν θα έχουν ξεπουληθεί τα πάντα (π.χ τα ενεργειακά κοιτάσματα) της Χώρας (όπως πρόσφατα τα Airbus) θα είναι πολύ αργά.

  • Ανδρομέδα avatar
   Ανδρομέδα @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 07/01/2012 22:49:50

   Καλά εντάξει ότι να ναι.
   Πού κάνουν οι ΠΑΣΟΚοι μείωση δαπανών; Δε βλέπεις τι μισθούς δίνουν ακόμα στα φιλαράκια τους στη ΔΕΗ; Νέους οργανισμούς και προσληψεις έκαναν μέχρι πρόσφατα. Και από την όποια εφεδρεία υποτίθεται θα εφάρμοζαν εξαιρούσαν πάλι τα φιλαράκια τους και δεν έκαναν και τίποτα στο τέλος. Και μετά κατακρεουργούν τους πάντες δήθεν για να μειώσουν τη σπατάλη. Ίδιο είναι να κόβεις από τους πάντες με τις επιπτώσεις που έχει αυτό και ίδιο είναι να εντοπίζεις που βρίσκεται η πραγματική σπατάλη;

   Όταν λες έτσι αβίαστα "Δικαιολογίες για την ”σούπα” της παπαΔήμιας συγκυβέρνησης." τι είναι αυτό το στυλάκι; Δε σας καταλαβαίνω. Ούτε ο πιο υποκειμενικός κριτής δε θα ξεχνούσε να λάβει υπόψιν του την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος για τη χώρα. Αν δεν το υπολογίζεις αυτό τότε σε τι ασκείς κριτική και με ποια λογική ασκείς κριτική στην διαχείριση εκείνης της κρίσης όταν δεν αναγνωρίζεις καν οτι ήταν μια στιγμή ιδιαίτερης κρίσης. Αντί να ξεσκίζετε τον ΓΑΠ που έφερε τη χώρα στο αδιέξοδο κατηγορείτε το Σαμαρά που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει.

   Να μην ξεχνάς οτι η δυνατότητα εκλογών (που όλοι θέλουμε πολύ) υπάρχει χάρη στους χειρισμούς Σαμαρά. Αν περιμέναμε από οποιονδήποτε άλλον ούτε άμεσα ούτε έμμεσα θα είχαμε εκλογές. Αντε γιατί έχω βαρεθεί να ακούω το ΠΑΣΟΚ και τους πολιτικούς δορυφόρους του να προσπαθούν να εμποδίσουν τις εκλογές, την αριστερά να ασκεί κριτική αφ υψηλού για το θέμα των εκλογών( όπως και για όλα τα άλλα). Αλλά τελικά ο Σαμαράς να είναι αυτός που βγάζει το φίδι από την τρύπα.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Ανδρομέδα 08/01/2012 18:41:45

    Πες τα. Αν δεν ήταν ο Σαμαράς τότε θα είχαμε τον ΓΑΠ αυτή τη στιγμή να ετοιμάζει δημοψήφισμα για να μας πετάξουν έξω από την ΕΕ. Θα είχαμε τον Παπανδρέου ακόμα πρωθυπουργό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 07/01/2012 21:58:59

  +1000...κι αμήν...
  ΥΓ: Έχω πελώρια λαχτάρα να δω δηλώσεις Καρατζαφέρη μετά τις δηλώσεις Σαμαρά...

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 07/01/2012 22:31:18

  εφόσον θα υπογράψουμε την δανειακή σύμβαση ,η ποια θα ειναι στο αγγλικο δίκαιο ,πως θα αποφύγουμε ότι έπαθε και η Ουγγαρία δηλ αντάλλαξε το εθνικό χρέος με διακρατικό (αγγλικό δίκαιο) και ωθήθηκε σε χρεοκοπία?

  • πρων κνίτης avatar
   πρων κνίτης @ Δημήτρης 08/01/2012 11:00:31

   To πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι στην παρούσα φάση το Χρέος αλλά :
   α) τα συνεχή Ελλείμματα που μάλιστα μεγαλώνουν το χρέος και που ακόμη χειρότερα δεν οφείλονται σε αναπτυξιακές επενδύσεις ενδυνάμωσης της οικονομίας αλλά σε σπατάλες κάθε είδους
   β) Η νέκρωση της οικονομίας λόγω υπερφορολόγησης , ΦΟΒΟΥ και ακρίβειας.
   Κατά συνέπεια η οικονομική πολιτική του Σαμαρά για επανεκίνηση της Οικονομίας είναι Σοφή γιατί απαντά στην καρδιά του προβλήματος και ξεπερνά τους κρατικοδίαιτους και τα κολπάκια τους.
   γ) αποδεικνύεται σοφή η επιλογή στήριξης της ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ κυβέρνησης Παπαδήμου και η συμμετοχή της Ν.Δ. με μη Πολιτικά Στελέχη για τον όσον είναι δυνατόν έλεγχο και ρύθμιση της κατάστασης.
   δ) Η ανωτέρω επιλογή Δυνητικά πολλαπλασιάζει τις δυναμεις ενός κόμματος που βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση
   Τελικά δώσε δουλειά στον Ελληνα θα στην κάνει.
   Αξιοποίησε σωστά το αποτέλεσμα και σίγουρα δεν θα χρεοκοπήσεις αλλά θα πας και μπροστά.

 6. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 08/01/2012 10:51:08

  Σε περίπτωση (που απεύχομαι ολόψυχα) που η ΝΔ, μέσω εκβιασμών παρόμοιων με αυτούς που ζήσαμε προκειμένου να υπογράψει ο Σαμαράς, επιστολή υποδούλωσης προς τους βιαστές της Ελλάδας, δεχτεί να μειωθούν μισθοί και να κοπούν τα δώρα του ιδιωτικού τομέα, Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Παναγιώτης 08/01/2012 18:45:23

   Παναγιώτη, να είσαι σίγουρος ότι τα σενάρια της αυτοκτονικής για την οικονομία περικοπής μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα ΔΕΝ εκπορεύονται από την τρόϊκα ή κυρίως από αυτήν. Προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑγΟΣ (και την ξεδοντιασμένη πολιτικά Μπακογιάννη-Μητσοτάκη) για να ικανοποιήσουν αφενός τους διαπλεκόμενους υποστηρικτές τους που θέλουν καταβαράθρωση των μισθών και αφετέρου για να δεσμεύσουν τον Σαμαρά πριν ακόμα αναλάβει πρωθυπουργός, καταστρέφοντας την προοπτική να αλλάξει τα πράγματα. Δεν θα τους περάσει.

 7. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 08/01/2012 15:16:08

  Αφού το προκαλούν από μέσα από τη χώρα το κακό. Οι Έλληνες πολιτικοί αντίπαλοι του Σαμαρά κοντεύουν να αποδειχτούν πολύ πιο επικίνδυνοι από τους δανειστές.

  "...Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η τρόικα ζητάει μείωση μισθών, κατώτατου μεροκάματου – μισθού και κόψιμο 13-14ου μισθού...."

  Το ίδιο δεν είχε συμβεί όταν μας έλεγαν οτι οι δανειστές απαιτούσαν από το Σαμαρά να συνυπογράψει μαζί με τους άλλους κοινό κείμενο εγγυήσεων υπαγορευμένο από τους δανειστές; Δεν είχαν βάλει το χεράκι τους από εδώ μέσα; Και μετά λύθηκε με τις επιστολές;

  Το ίδιο δεν είχε συμβεί και στο πολυνομοσχέδιο; Η ίδια η Κατσέλη δεν είπε οτι δε ζητούσε η τροϊκα τις αλλαγές στα εργασιακά και όλο αυτό που είχε προκύψει με το άρθρο 37; Τότε η Κατσέλη δεν κατηγόρησε το Βενιζέλο οτι αυτό ήταν δικιάς του έμπνευσης; Οτι περνάει τη γραμμή ορισμένων εργοδοτών;Ότι κάνει ρουσφέτι σε 4-5 επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εκδότες;

  Ακόμα ο Βενιζέλος δεν είναι υπουργός οικονομικών; Εγώ δεν πιστεύω οτι άλλαξε στάση.

 8. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/01/2012 15:17:30

  Άρα παραδέχεσαι πως με την ανθρώπινη λογική μόνη λύση για πρωθυπουργός είνα ο Σάμ...

 9. Πέτρος Κορμικιάρης avatar
  Πέτρος Κορμικιάρης 08/01/2012 18:08:56

  Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ των απολύσεων;Τότε γιατί δεν το λέει ανοιχτά; Δεν γνωρίζει ότι έτσι θα εκτιμηθεί η στάση της;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.