#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/01/2012 04:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι καταστροφικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας της ΕλλάδαςΔεδομένης της οικονομικής καταστάσεως της Ελλάδας, η οποία ολοένα και χειροτερεύει, το εύλογο θα ήταν απλώς να χρεοκοπήσει.

Η επιμονή που επιδεικνύει η Ευρωζώνη στην προσπάθειά της να πετύχει το psi, χαρακτηρίζεται ευρέως ως ένα τέχνασμα σχεδιασμένο για να μην ενεργοποιηθούν τα CDS. Μία εξέλιξη, που θα επιτρέψει στους ομολογιούχους να αποσβέσουν τις απώλειες τους.

Όμως, μια “συντεταγμένη” χρεοκοπία όπως υποστηρίζουν αρκετοί, θα ήταν πιο αποτελεσματική και πιο έντιμη.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

Καταρχάς, αποδεικνύεται ότι η εθελοντική συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί.  Από την άλλη υπάρχουν σοβαροί λόγοι που αιτιολογούν τις προσπάθειες που καταβάλουν τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες όσο και η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη σκληρή ή άτακτη χρεοκοπία.

Είναι ευνόητο, ότι η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (ΕΚΤ) αντιτίθεται στην ιδέα μίας χρεοκοπίας, καθώς θα υποστεί απώλειες λόγω της έκθεσής της σε ελληνικά ομόλογα αξίας 45 δις. ευρώ.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ κατέχει σήμερα ομόλογα αξίας  217 δις. ευρώ, τα οποία προέρχονται από άλλες οικονομικά αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, μια ελληνική πτώχευση θα έπληττε την αξιοπιστία της και θα της καθιστούσε πολύ δύσκολο να συνεχίζει την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος αγοράς  κινητών αξιών.

Πιο σημαντικό όμως, αποτελεί το γεγονός πως σε περίπτωση μίας ελληνικής πτώχευσης οι εγχώριες τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ. Βάσει του καταστατικού της, η ΕΚΤ μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο με φερέγγυους οργανισμούς. Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα υποστούν μόνο μεγάλες κεφαλαιακές ελλείψεις, αλλά θα υποστούν και πλήγμα όσον αφορά στην αξία των ομολόγων που διαθέτουν. Η αξία των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία εγγυάται το κράτος και χρησιμοποιούν για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ θα είναι άχριστα χαρτιά  και δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να επανακεφαιλαιοποιήσουν  της Ελληνικές τράπεζες και να τους παράσχουν νέες εγγυήσεις. Η όποια αποτυχία, θα σημαίνει τον εξαναγκασμό της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ. Διακινδυνεύοντας έτσι, ένα ντόμινο, που θα μπορούσε να καταστρέψει το κοινό νόμισμα.

Παράλληλα, το κόστος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, θα είναι τεράστιο.

Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιλέξουν ανάλογο δρόμο και άλλες χρεωμένες χώρες, αντί να συνεχίσουν την πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Και να χρεοκοπήσει όμως η Ελλάδα, πάλι δεν θα λυτρωθεί από τον εφιάλτη της, καθώς η χώρα έχει ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Ακόμα και μετά από την χρεοκοπία, η χώρα θα χρειάζεται να δανείζεται. Η εναλλακτική λύση είναι ακόμα πιο σκληρές κυβερνητικές περικοπές από αυτές που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς δανειστές της.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αρεστές λύσεις. Η σκληρή χρεοκοπία όμως  αποτελεί την λιγότερο αρεστή λύση για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και τους περισσότερους  κατόχους ομολόγων.

Φυσικά, η χρεοκοπία ενδέχεται να καταστεί αναπόφευκτη , είτε  επειδή η ΕΕ δεν είναι σε θέση να βρει μια κοινά αποδεκτή πολιτική λύση, είτε επειδή η Αθήνα αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί, κινδυνεύοντας να βρεθεί εκτός ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις δύο πλευρές δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ως προς το τι διακυβεύεται.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203735304577166542319625430.html?KEYWORDS=Greece

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 18/01/2012 08:10:59

  Μιά υπέρ της χρεοκοπίας, μία κατά τα διεθνή μέσα. Ανάλογα με το ποιός πιέζει την ιδιοντησία. Κάτοχοι ομολόγων χωρίς αντιστάθμισμα από τη μιά, ραντιέριδες με CDS από την άλλη. Όσο για την ΕΚΤ, τα 45 δις ελλ. ομολόγων στα βιβλία της, είναι αγορασμένα με ντισκάουντ

 2. franc avatar
  franc 18/01/2012 11:12:07

  Aν η χρεωκοπία της Ελλάδας έλυνε το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης έστω και κατά 10% θα είχε γίνει.
  Το κύριο πρόβλημα στο χρέος της Ευρωζώνης ήταν εξ αρχής και παραμένει η ΙΤΑΛΙΑ. Η Ελλάδα λόγω και της βλακείας του ΓΑΠ χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα καπνού. ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ δεν ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.(Tο θέμα του ποιός έφαγε τα λεφτά του χρέους σε κάθε μία απο τις χώρες που το έχουν, είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση και δεν παίζει ρόλο στη δημιουργία του. Το χρέος πρώτα το δημιουργούν οι κατέχοντες τα "κλειδιά του" και μετά γίνεται η διανομή των κλοπιομαίων. Πχ. οι τραπεζίτες της Ιρλανδίας, αν και λιγώτεροι, "εφαγαν" περισσότερα απο τους συνδαιτημόνες του Πάγκαλου). Ο Ρομάνο Πρόντι το είπε σαφέστατα:
  Aν το πρόβλημα ήταν η Ελλάδα, θα είχε λυθεί σε 5 λεπτα. (Πχ. ενα "στατιστικό λάθος " στο τύπωμα ευρώ θα έβγαζε την Ελλάδα απο το κάδρο).
  Αμφιβάλλει κανείς οτι αν αύριο σωθεί η Ιταλία αυτομάτως σώζεται και η Ελλάδα?
  Θα μου πείτε και τι μας νοιάζει εμάς για την Ιταλία?. Mας νοιάζει απόλυτα μάλιστα, αφού απ' την Ιταλία εξαρτάται η δική μας σωτηρία ή καταστροφή.
  Αν το πρόβλημα ήταν μόνο Ελληνικό, θα είχε λυθεί εδώ και 2 χρόνια έιτε με χρεοκωπία είτε με διάσωση της Ελλάδας.
  Και επειδή ο Μόντι δεν είναι Παπα-κάτι, το ξεκαθάρισε: Tη λύση θα δώσει, αν και όποτε μπορέσει η Γερμανία. Αν δεν μπορέσει, θα πάμε όλοι μαζί στην άλλη ζωή, είτε αυτή είναι Κόλαση ή Παράδεισος...

 3. TARAMAS avatar
  TARAMAS 18/01/2012 12:53:05

  "Και να χρεοκοπήσει όμως η Ελλάδα, πάλι δεν θα λυτρωθεί από τον εφιάλτη της, καθώς η χώρα έχει ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Ακόμα και μετά από την χρεοκοπία, η χώρα θα χρειάζεται να δανείζεται. Η εναλλακτική λύση είναι ακόμα πιο σκληρές κυβερνητικές περικοπές από αυτές που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς δανειστές της."

  Αυτό τα λέει όλα και σε αυτό δεν έχουν απάντηση οι ΚΚΕΤσιπροΚαμενοΚαζάκηδες.

 4. panos avatar
  panos 18/01/2012 17:41:58

  Oι ΚΚΕτσιπροκαμμενοκαζακηδες αλλα πραγματα ονειρευονται κι οχι το πως θα σωθει η χωρα και πως θα γινει πραγματικο κρατος,αφηνοντας πισω τα κουσουρια της οθωμανικης κατοχης.

 5. JOHN avatar
  JOHN 18/01/2012 18:25:28

  Τελικα ποιος ενδοιαφερεται για τη σωτηρια της ερημης αυτης χωρας; Μηπως οι Παπα...κατι που μας κυβερνησαν και μας κυβερνουν μαζυ με τα γνωστα εξαπτερυγα κωλοτουμπες;Μηπως οι Μερκοζι,το ΔΝΤ;Ποιος τελος παντων;Η καποιος προσπαθει να περασει το μηνημα οτι η συνταγη καταστροφης που ακολουθειται ειναι μνοδρομος;Ευθυνες για τη καταντια μας ποιοι τελικα εχουν.Η αριστερα,η δεξια οι οικολογοι,εμεις ολοι,ποιοι; Εκτος και αν καποιοι υποστηριζουν οτι η κριση ηταν παρθενογεννεση,ηλθε ξαφνικα απο το πουθενα και σαν ανιατη επιδημια μας ξεκανει ολους! Οχι ομως δεν ειναι ετσι.Η ανικανοτητα,η λαμογια,η απατη η κλεψια ειχαν γινει τροπος διακυβερνησης εδω και πολλα χρονια.Κι εδω ακριβως ειναι το προβλημα,δημιουργησαμε ενα κρατος παρωδια,μια πελατειακη δημοκρατια που εδινε δυναμη και εξουσια σε ανικανους και τυχοδιωκτες.Και το χειροτερο οι ιδιοι ανθρωποι με τους ιδιους μηχανισμους σημερα φορεσαν το μανδυα του σωτηρα με τ αποτελεσματα που καθημερινα βιωνουμε και διχως κανεις δεν μας λεει που ακριβως οδηγουμαστε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.