#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/09/2012 08:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι καταθέσεις στην Ελβετία πέταξαν για άλλους ... παραδείσουςΆλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ του εντοπισμού και της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ελβετία, με τις ελληνικές αρχές να ξεκλειδώνουν άλλη μια πόρτα προς τα ελβετικά θησαυροφυλάκια και τους μεγαλοκαταθέτες να ανοίγουν πανιά για άλλες πολιτείες.

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών έχει συναντήσεις στην Ελβετία με στόχο εντός του Σεπτεμβρίου να υπογραφεί η συμφωνία κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι ελβετικές Αρχές με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία.

Αυτό είναι το εύκολο, και δεν έχει καμιά σημασία. Το δύσκολο είναι να προχωρήσει η φορολόγηση αυτών των κεφαλαίων και η χώρα να εισπράξει πολύτιμα ποσά που τα έχει ανάγκη. Όμως, πρώτα πρέπει να μάθει πόσα είναι στην Ελβετία ή πιο σωστά πόσα έχουν απομείνει...

Σήμερα, εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel από αυτά το 99% δεν έχει δηλωθεί σε καμία φορολογική αρχή. Όμως το ίδιο περιοδικό πέρσι έλεγε ότι στην Ελβετία υπάρχουν 300 δις ευρώ ελληνικών καταθέσεων... οπότε ή οι Έλληνες τα πήραν και έφυγαν για άλλους παραδείσους ή πραγματικά κανείς δεν ξέρει τίποτε...

Πριν ένα μήνα είχε υπογραφεί στην Αθήνα μια συμφωνία με την Ελβετία που επέτρεπε στις ελληνικές αρχές να αναζητούν ονομαστικά λογαριασμούς Ελλήνων στη χώρα των ρολογιών, αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί. η συμφωνία αφορά περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι κάποιος έχει καταθέσεις στην Ελβετία και θέλουμε να μας επιτρέπουν οι Ελβετοί να μάθουμε πόσα...

Τώρα, με τη συμφωνία του κ. Μαυραγάνη, ελπίζουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, αν και όσοι παρακολουθούν στενά το θέμα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια έχουν φύγει εδώ και καιρό για άλλες χώρες εκτός Ευρώπης.

Ακόμα και αν δεχθούμε όμως ότι τελικά απέμειναν μόλις 20 δις ευρώ, το όφελος για τα ελληνικά ταμεία θα είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κάτοχοι των κεφαλαίων αυτών θα κληθούν να επιλέξουν  να διατηρήσουν την ανωνυμία τους να πληρώσουν ένα φόρο που θα επιβληθεί στο σύνολο των καταθέσεών τους ή των επενδύσεων που μπορεί να έχουν κάνει. Μάλιστα, το ύψος του φόρου αυτού θα ανέρχεται στο ύψος του φόρου που θα είχε επιβληθεί εάν η κατάθεση είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο φόρος μπορεί να κινείται από 20% έως και 30%. Σε μία τέτοια περίπτωση - και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται τελικά στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ- τότε τα έσοδα για την Ελλάδα θα κινηθούν από 4-6 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό κράτος, κάτι που είναι βέβαια ότι θα οδηγήσει τους καταθέτες των κεφαλαίων αυτών σε έξοδο από την Ελβετία.

Η άλλη επιλογή είναι να συμφωνήσουν με τις ελβετικές τράπεζες να δοθούν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Σε αυτήν την περίπτωση θα ξεκινήσουν έλεγχοι από τις ελληνικές φορολογικές αρχές και όσοι έχουν δηλώσει τις καταθέσεις που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες και έχουν φορολογηθεί γι’ αυτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν θα δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45%.

Επίσης, εάν αποδειχθεί ότι οι καταθέσεις είναι προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων, τότε τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.

Ωστόσο, οι ελβετικές  τράπεζες δεν θα λειτουργήσουν ως τους ελεγκτές του ελληνικού κράτους και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι  θα επικοινωνήσουν με τους Έλληνες καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους και θα τους καλέσουν να υπαχθούν στη συμφωνία και να φορολογηθούν για τα αφορολόγητα κεφάλαια με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγεί το καθεστώς ανωνυμίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neotaxitis avatar
  neotaxitis 03/09/2012 08:56:48

  paei to poulaki petaxe!
  ayta den ta diamifizis,ta kanis!
  alla eipame o paradisos tou maurou xrimatos kai tis oikonomias ton epoikon!

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/09/2012 09:37:35

  ....καί άλλες μακακίες.

 3. elli avatar
  elli 03/09/2012 10:06:42

  Φυσικά, αφού εδώ και 2 χρόνια ειδοποιούν τους καταθέτες ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις τους, χωρίς να προχωρούν γρήγορα στις απαραίτητες ενέργειες, είναι σαν να τους λένε " βρείτε τρόπο να τα κρύψετε αλλού, σας δίνουμε χρόνο!"

  • partyman avatar
   partyman @ elli 03/09/2012 10:48:23

   βασικά, οι περισσότεροι από αυτούς τους καταθέτες είναι οι ίδιοι, οι συγγενείς & φίλοι τους, που τόσα χρόνια ανέθεταν "δουλειές" (του δημοσίου κ.α.) μεταξύ τους και εισέπρατταν μίζες από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς.

   οπότε, απλά όλο αυτό το διάστημα έδιναν χρόνο στους... εαυτούς τους..για να μεταφέρουν το παραδάκι σε πιο μακρυνά φορογολικά λιμάνια..

 4. θΩΜΑΣ Κ avatar
  θΩΜΑΣ Κ 03/09/2012 10:18:39

  Συγχαρητήρια στην μοιρολατρεία της ατιμωρησίας..Αυτό ρε θέλουμε οι Νεοδημοκράτες ?Να διευρύνουμε την αίσθηση της ατιμωρησίας του κάθε λαμόγιου?Άκουσα ότι στο όνομα της σύμπλευσης με την πασοκική νομεκλατούρα η ΝΔ θα καταψηφίσει πρόταση για εξεταστική σχετικά με το μνημόνιο.Μπράβο ρε παιδιά ξεφτιλίστε μας.Να μην έχουμε μάτια να κοιτάξουμε το Συριζικό Συνονθύλευμα.Να αναρωτιόμαστε αν η ΝΔ έγινε Πασοκ..Τέλος να τρέμουμεμήπως η μπλέμπα της ΝΔ ξαναπάρει στο πλαίσιο σωρευμένων λαθών την ηγεσία του κόμματος στα χέρια της

  • tak avatar
   tak @ θΩΜΑΣ Κ 03/09/2012 13:17:41

   Δίκιο έχεις! Ο Ησαΐας έλεγε το 800 π. Χ. (Κεφ. 53, 4-7) προφητεύοντας τα Πάθη του Χριστού τα εξής:
   "Ούτος τας αμαρτίας ημών φέρει και περί ημών οδυνάται, και ημείς ελογισάμεθα αυτόν είναι εν πόνω και εν πληγή υπό Θεού και εν κακώσει. Αυτός δε ετραυματίσθη διά τας αμαρτίας ημών και μεμαλάκισται διά τας ανομίας ημών· παιδεία ειρήνης ημών επ' αυτόν. Τω μωλωπι αυτού ημείς ιάθημεν... Και αυτός διά το κεκακώσθαι ουκ ανοίγει το στόμα αυτού· ως πρόβατον επί σφαγήν ήχθη και ως αμνός εναντίον του κείροντος αυτόν άφωνος, ούτως ουκ ανοίγει το στόμα."
   Εάν συνεχίσει έτσι ο αντ' Αυτού τότε θα βγεις εσύ προφήτης: "Τέλος να τρέμουμεμήπως η μπλέμπα της ΝΔ ξαναπάρει στο πλαίσιο σωρευμένων λαθών την ηγεσία του κόμματος στα χέρια της"...
   Καημένε μου Θωμά! Που φαίνεσαι και πάρα πολύ πιστός!

 5. abc avatar
  abc 03/09/2012 11:40:40

  Διαβάστε το Treasure islands του Nicholas Shaxon και δεν θα έχετε πλέον απορίες για το πώς δουλεύει το καζινο-καπιταλιστικό σύστημα σήμερα.

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/09/2012 12:55:57

  Κατά Κεφαλογιάννη τζούνιορ σήμερα (στόν Χατζηνικολάου), στό θέμα τού τίτλου, "θά επιδιώξουμε νά εντοπίσουμε τούς φοροφυγάδες από τά στοιχεία τής Τράπεζας Ελλάδος" (αντί τού σκόπελου τής Ελβετίας προφανώς καί επειδή είναι η 'δική μας' Τράπεζα, ρέ παιδί μου, άλλους πιάνει, άλλους αφήνει κατά τό δοκούν).
  Αυτή είναι η 'ελληνική διαφθορά'.

 7. Karenin avatar
  Karenin 03/09/2012 13:27:55

  Δείτε απλά τα ρεπορτάζ για το πως έχουν εξοπλίσει τους οικονομικούς εισαγγελείς
  για να καταλάβετε τι πρεμούρα έχουν να κυνηγήσουν πραγματικά το οικονομικό έγκλημα....

 8. akenaton avatar
  akenaton 03/09/2012 13:45:02

  Όσα ακούγονται για συγκεκριμένα ποσά (αριθμητικά) Ελλήνων καταθετών σε διάφορες χώρες (κυρίως Ελβετία μεριά) είναι κατά τη γνώμη μου αυθαίρετα, για να μην πω ευσεβείς πόθοι. Ακούστηκαν νούμερα έως και 600 δις μονάχα στην Ελβετία! Μανιφίκ! Τα "πιάνουμε" τα φορολογούμε - κατάσχουμε και το λύσαμε το "προβληματάκι" μας! Τσιγκολελέτα, πρασινογάλαζα κουφέτα! Και ροζ μπονμπόν! Α, ρε σκουπόξυλο που μας χρειάζεται! Αυτά κυρίες και κύριοι της τρικομματικής δεν γίνονται φόρα παρτίδα, με τρομπέτες και σάλπιγγες. Ακόμη και να υπάρχουν πράγματι (που υπάρχουν) "μαύρα" χρήματα έξω, η αποκάλυψη και σύλληψή τους δεν μπορεί να γίνει με "προεόρτιες" μπαταριές. Απλώς προειδοποιείς έτσι τον "λαγό" να την κάνει για άλλη, πιο ασφαλή "φτέρη". Βολές στο ψαχνό χρειάζεται (ξέρουν οι Γερμανοί, άμα ρωτήσουμε θα μας πουν) που να πονάνε και να τσούζουν! Το θέμα είναι αν θέλει η κυβέρνηση να "πυροβολήσει" ή φοβούνται οι περισσότεροι εκεί μέσα μην πυροβολήσουν "συγγενείς", φίλους ή ακόμη και τα ... πόδια τους;

 9. Nik avatar
  Nik 03/09/2012 14:37:53

  "πραγματικά κανείς δεν ξέρει τίποτε…" το πιθανότερο και ισχύει για τα περισσότερα που σχετίζονται με την οικονομία, όπως είδαμε από το 2008 και μετά. Τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη, αυτό καταλάβαμε. Στοιχεία δεν έχουμε, αυτό είναι το μόνο στοιχείο. Ποιοι λοιπόν κάνουν κουμάντο και με βάση ποια δεδομένα;

 10. ΧΑΡΗΣ avatar
  ΧΑΡΗΣ 03/09/2012 14:42:32

  Δεν θέλουν δυστυχώς να παράσχουν δικαιοσύνη στη κοινωνία και αυτό θα φέρει τυφλή έκρηξη.
  Με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθούν να μιμηθούν το ΠΑΣΟΚ νομίζοντας ότι όλοι είμαστε χαχόλοι.
  Το βαθύ κράτος είναι σάπιο αποτελούμενο από αριστεράντζες αργόσχολους που συνεχίζουν να τακτοποιούν τα παιδιά τους στις ΔΕΚΟ και ο Σαμαράς και οι πέριξ του περί άλλα τυρβάζουν.
  Το λογαριασμό όμως είναι σίγουρο ότι θα τον χρεώσουν στον Σαμαρά.
  Και μετά θα λέει στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα όπως έλεγε κι ο Καραμανλής.
  Εκτός κι αν η σαπίλα είναι βαθιά και στη ΝΔ....

 11. foro avatar
  foro 03/09/2012 19:03:38

  αμα υπαρχει βουληση, εκτος απο τα "βαλιτσάτα", για τα αλλα παντα υπαρχει καποια λυση....

 12. Elvetos avatar
  Elvetos 03/09/2012 19:44:42

  Na ta paroume apo thn elvetia...., xa xa xa xa xa, sto aphrovlhto oi Bahamas to Hong Kong h Singapouri ta Cayman Isl, to Monaco ta Jersay Isl, to Louxembourgo (Europaikes xwres oi teleftaies etsi) Ellhnes vrhte ta prwta me aftous.... ta tou oikou sas !!!! Edw sthn Elvetia en to metaxi emeis oi Elvetoi epidi exoume alithinh dimokratia kai malista amesh, (apo katw pros ta epanw) mazevoume hpografes etsi tha kanoume ena dimopsifisma apo to opoio tha zhtame apo tous polhtes mas na apofasisoun ean epikyrwnoun tis symfwnies h oxi, vevaiws kai tha poume parte ta @@ mas, vrhte ta prwta metaxi sas kai meta ta leme. Outws h allws se ligo pou den tha yparxei tipote orthio sthn ellada pali edw tha erthete na mas ferete kai afta ta liga pou tha sas meinoun gia na sas ta prostatepsoume... vevaiws afta tha einai nomima wpos kai ta alla ta dhlwmena pou exoume idi edw, afta ta ferate apo to 2009 kai meta gia na ta prostatepsete, kai xerete giati ? giati h elvetia exei mia paradwsh, mia sinexeia, mia statherh kivernish, mia statherh oikonomia, kai to kyriotero: eimaste oudeteroi kai anexartitoi den eimastai sthn Europaikh enwsh.... h opoia sas katestrepse !!!

 13. foro avatar
  foro 04/09/2012 01:05:01

  τα περισσοτερα χρηματα μαλλον βγηκαν απο την ελλαδα μεσω τραπεζων.
  ας ζητηθεί αμεσα λιστα για τα μεγαλα ποσα απο τοτε που μπηκαμε στο ευρώ, να γινει ελεγχος ποθεν εσχες και καταλογισμος φορων για τα αδικαιολογητα ποσα.
  αμεση εισπραξη με κατασχεσεις και διεθνη ενταλματα συλληψης για αυτους που μενουν μεγαλα υπολοιπα προς εισπραξη.
  σιγουρα καποιοι θα ξεφυγουν, αλλα τουλαχιστον κατι θα γινει...
  οσο για τους φορολογικους παραδεισους, μονο ενεργειες οπως της εφοριας της γερμανιας με την αγορα του cd μπορουν κατι να αποδωσουν, μεχρι η διεθνης κοινοτητα αποφασισει στο μελλον να τις παταξει....

 14. Geros avatar
  Geros 04/09/2012 07:30:17

  Στην Βουλή έχει ακουστεί μέχρι και το ποσό του ένα τρις! Αν δεν κάνω λάθος από τον Ψαριανό , γνωστό ανακυκλωτή αστικών μύθων.
  Τώρα δημιουργείται ο επόμενος αστικός μύθος "ήταν 600 αλλα πρόλαβαν και τα στείλαν αλλού οπότε απόμειναν 20".
  Το Spiegel που ανάφερε τα 600 δις είχε ανακυκλώσει τον αστικό μύθο που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή , ο τότε πρωθυπουργός είχε υπογράψει συμφωνία για τις καταθέσεις με την Ελβετία και στην σχετική είδηση το Spiegel προσέθεσε ότι το ποσό μπορεί να φτάνει τα 600 δις. Στην συνέχεια η πληροφορία για 600 δις αποδείχτηκε εκτός τόπου και χρόνου μια και οι συνολικές καταθέσεις από πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης στην Ελβετία ανέρχονται στα 800 δις οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι απλά αδύνατον από τα 800 τα 600 να είναι Ελλήνων μια και είμαστε μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής ενώσεως.
  Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη ενάντια στους αστικούς μύθους γιατί σε περιόδους μεγάλης κρίσης όπως αυτή που διανύουμε οι αστικοί μύθοι οδηγούν τον κόσμο σε παράλογα συμπεράσματα , ανεδαφικές λύσεις και γενικευμένο αίσθημα αδικίας. Μια κοινωνία που είναι δέσμια αστικών μύθων δεν μπορεί να αποφασίσει ορθά , η διασπορά αστικών μύθων αλλοιώνει την δημοκρατία την ίδια.
  Στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από την Ελβετία το νούμερο των καταθέσεων πριν δυο χρονια και να το δημοσιοποιήσει. Να πει απλά "τόσες ήταν οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία το 2010 , τόσες το 2012" . Δεν θα πειστούν όλοι οι συνωμοσιολόγοι φυσικά αλλα η κοινωνία θα πάψει να είναι έρμαιο τους.

 15. new age avatar
  new age 04/09/2012 15:42:22

  οταν καποιο κρατος δεχεται καταθεσεις απο οποιονδηποτε (αρα και απο κλεφτες) και τον καλυπτει παρακολυοντας την οποια συμφωνια φορολογίας, ειναι ενας διεθνης ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΣ για μεγαλο μερος των καταθεσεων αυτών και ετσι πρεπει να αντιμετωπιζεται απο την διεθνη κοινοτητα.
  η ελλαδα ειναι πολυ μικρη να πολεμησει το φαινόμενο αυτο απο μονη της, πιστευω ομως οτι στην παγκοσμια οικονομικη κρίση που ερχεται θα βρεθουν λυσεις απο την παγκοσμια κοινοτητα να παταξει την παρανομια αυτη με καθε τροπο.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.