#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2010 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «καραγκιόζηδες» πολιτικοί είναι και οι πιο ... δημοφιλείς

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Michael Wolff σημειώνει πως οι πολιτικοί (υποψήφιοι κλπ) που στερούνται «βάρους», «βάθους», και «αξιοπιστίας», τα πάνε μια χαρά. Και όταν τα ΜΜΕ επικεντρώνονται σε αυτές τις ελλείψεις, η αντίδραση των οπαδών των πολιτικών αυτών είναι πως τα ΜΜΕ τους επιτίθενται.

Μια άλλη άποψη όμως είναι, πως αυτού του είδους οι «έκκεντροι» πολιτικοί έχουν  ενσωματωθεί στο καθεστώς. Ναι, οι γραφικοί, οι φωνακλάδες, και οι προβοκάτορες, έχουν γίνει mainstream. Πως όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Μάλλον φταίει η ψύχωση της σύγχρονης κοινωνίας με τις εκπομπές ρεάλιτι και με τη πορνογραφία. Η εύκολη προσβασιμότητα στη διαδικτυακή πορνογραφία την έχει κάνει πιο αποδεκτή και σαφώς πιο κερδοφόρα. Από την άλλη, η τηλεόραση ρεάλιτι φέρνει μέσα στα σαλόνια μας κάθε βράδυ την «πραγματική ζωή». Αυτού του είδους οι εκπομπές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Και όσοι εμφανίζονται σε αυτές, εμφανίζονται σαν απλοί καθημερινοί συνάνθρωποί μας (που μερικές φορές όμως, είναι ιδιαίτερα πειραγμένοι). Μας αρέσουν, και χειροκροτούμε τους πιο απίθανους, επιθετικούς, και πολλές φορές Μακιαβελικούς χαρακτήρες. Χαιρόμαστε με τα πάθη τους και τις περιπέτειες τους. Ταυτιζόμαστε σε κάποιο βαθμό μαζί τους. Αποτελούν μια διέξοδο για όλους μας.

Ίσως η κοινωνία μας έχει πλέον εθιστεί στο να αποδέχεται κάποιου είδους παρεκκλίσεις που δεν θα ήταν αποδεκτές μέχρι πρότινος. Έτσι λοιπόν, όλοι αυτοί οι απίθανοι εκκεντρικοί χαρακτήρες, που πριν την έλευση της τηλεόρασης ρεάλιτι θα ήταν απλά κάποιοι περιθωριακοί στη γωνία της κοινωνίας, μας προετοίμασαν στο να αποδεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές και από τους πολιτικούς μας. Η κουλτούρα είναι πλέον συνυφασμένη  με τη πολιτική, και τούμπαλιν.

S.A. (The Atlantic)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 20/09/2010 11:53:04

  Δημήτρη μου-Δημήτρη μου...για σένα λένε, πού χάθηκες?

 2. Misha avatar
  Misha 20/09/2010 12:12:47

  Καταδρομικές «εκδρομές» στα στούντια και στις κεραίες τους θα είναι μονόδρομος όταν αποφασίσουμε να απαλλαγούμε από τον νεοταξίτικο ευρωφασισμό

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 20/09/2010 12:50:06

  Ο άνθρωπος μαθαίνει και εκπαιδεύεται δια της μιμήσεως. Οτι βλέπει δηλαδή. Και δυστυχώς αυτό που του προβάλλουν για να βλέπει στην τηλεόραση αλλά και τα περιοδικά, είναι ότι χειρότερο. Αυτές είναι οι "προσλαμβάνουσες παραστάσεις" της σύγχρονης κοινωνίας.

  Το ήθος "δεν πουλάει". Ούτε η ολιγάρκεια, η νηφαλιότητα και άλλες τέτοιες αξίες. Η δε αρετή είναι άγνωστη λέξη. Συνήθως χρησιμοποιείται εμπρόθετη για να καλύψει την πλήρη εξαφάνισή της.

  Αγώνας (και ποδοσφαιρικός), πρωτιά, μέγεθος (πάντα το βαρβαρικό μυαλό το προτιμούσε το μέγεθος) και πιστοποιήσεις (ποιότητας, γνώσεων κλπ) της "πλάκας".

  Ιεράρχηση δηλαδή. Η άρχεις ή άρχεσαι. Από νήπιο το μαθαίνουμε αυτό.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Θραξ Αναρμόδιος 20/09/2010 13:01:02

   Καλημέρα Θράξ

   Οι ηθικές αρετές, κατά τον Αριστοτέλη, είναι αποτέλεσμα του έθους, δηλαδή της συνεχούς εξάσκησης και του "εθισμού" του στις ηθικές πράξεις.


   "η φύση μάς έκανε επιδεκτικούς στις αρετές, τέλειοι όμως σ' αυτές γινόμαστε με τη διαδικασία του έθους"

   και ακόμα

   "τις αρετές όμως τις αποκτούμε αφού πρώτα τις εφαρμόσουμε στην πράξη ― όπως ακριβώς γίνεται και στις άλλες τέχνες· τα πράγματα δηλαδή που πρέπει πρώτα να τα μάθουμε προτού αρχίσουμε να τα κάνουμε, τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα· π.χ. οικοδόμοι γίνονται χτίζοντας σπίτια, κιθαριστές παίζοντας κιθάρα· με τον ίδιο τρόπο γινόμαστε: δίκαιοι κάνοντας δίκαιες πράξεις, σώφρονες κάνοντας σώφρονες πράξεις, ανδρείοι κάνοντας ανδρείες πράξεις".

   (από τα Ηθικά Νικομάχεια)

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Γιάννης Φαίλτωρ 20/09/2010 13:16:13

    Πολύ όμορφα το έθεσες.
    Πως να ασκήσει λοιπόν το ήθος και την ενάρετη πράξη ο νέος όταν βομβαρδίζεται καθημερινά από εικόνες απίστευτης εγωμανίας και βαρβαρότητας;

    Κι ακόμα χειρότερα...
    Πως να ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΦΡΟΣ ένας νέος όταν ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του προβάλλονται οι αξίες του βολέματος και της εγωπάθειας;;
    Όταν ο γονιός που είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος του παιδιού αμελεί την ηθική διαπαιδαγώγηση και αγριεύει τα ένστικτά του πως θα περιμένει κανείς μετά αυτός ο νέος άνθρωπος να γίνει δημιουργικό μέλος της κοινωνίας;;

    Το "κοίτα τον εαυτό σου" και το "βολέψου εσύ και βλέπουμε" κυριολεκτικά μας ΡΗΜΑΞΑΝ σαν κοινωνία.
    Καμμία ηθική, καμμία αναστολή, καμμία αίσθηση ευθύνης παρά μόνο το "εγώ" και η αποθέωση της ελαφρότητας.

    30χρονοι με μισθό 700ευρώ αποκαλούν κρίση το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν φέτος να πάνε 3 βδομάδες διακοπές και πήγαν μόνο 2...άντε να επιχειρηματολογήσεις πάνω σε αυτό...!!!

    Ο Θρακας λέει ότι εκπαιδευόμαστε διά της μιμήσεως.
    Εγώ λέω ότι ο άνθρωπος μαθαίνει με 2 τρόπους:
    διά της "πειθούς" ή διά του σοκ

    Ή με το καλό δλδ ή με το κακό που λέει και η γιαγιά.

    Η πειθώς μας τελείωσε.
    Ένα σοκ μας χρειάζεται.

 4. vassilis avatar
  vassilis 20/09/2010 14:56:23

  Ασφαλως και οι καραγκιοζηδες υπερεχουν των ανοητων δυσκοιλιων πολιτικων,οχι ομως των τιμιων και αξιοπρεπων, καθως οι τελευταιοι ειναι εξαφανισμενο ειδος.

 5. Aravas avatar
  Aravas 20/09/2010 15:24:39

  Πολύ μεγάλη αλήθεια αυτή. Αλλοιώς πως εξηγείται ο Μπερλουσκόνι; ο Μπους; ο Ψωμιάδης;

 6. aengus avatar
  aengus 21/09/2010 07:15:41

  «γραφικοί…φωνακλάδες,…προβοκάτορες… Μάλλον φταίει η ψύχωση της σύγχρονης κοινωνίας με τις εκπομπές ρεάλιτι και με τη πορνογραφία.» Ιδού λοιπόν:
  “ «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι». Η περίφημη ρήση του Μαβίλη μας ήρθε στο μυαλό ακούγοντας τον Καρατζαφέρη, χτες, να πλατσουρίζει στον απόπατο της χυδαιότητας, επιλέγοντας να ψηφοθηρήσει φτάνοντας έως και στο σημείο να αφήνει σεξουαλικά υπονοούμενα εναντίον αντιπάλων των δικών του υποψηφίων.” [Ημεροδρόμος-21/9/10]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.