#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2011 21:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι καιροί απαιτούν Ηγέτες με πυγμήΘυμάστε τους πανηγυρισμούς των Ευρωπαίων ηγετών για την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών;  Τότε που οι.. νάνοι της Ευρώπης έκαναν το καθήκον τους πιστεύοντας ότι έλυσαν το ελληνικό πρόβλημα και ησύχασαν;  Όμως, οι αγορές τιμωρούν τους άτολμους και τους φυγόμαχους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Θυμάστε που γράφαμε τόσες ημέρες, σε πείσμα των κυβερνητικών …παπαγάλων ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι "τζίφος" και να περιμένετε τις αντιδράσεις της αγοράς;

Θυμάστε την Wall Street Journal που έγραφε ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στις διαθέσεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διακόψουν τις διακοπές τους και να προσπαθήσουν να βρουν μια άλλη, πιο σωστή λύση.

Θυμάστε και την γαλλική  “Le Monde” που έγραφε ότι μας κυβερνούν ... παιδάκια και ότι η διχογνωμία των υποτιθέμενων "ηγετών" οδήγησαν τις αγορές στο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους;

Οι καιροί απαιτούν ηγέτες με πυγμή λοιπόν. Ακόμα και οι ...αγορές το λένε.

Για τους καθ’ ημάς κυβερνώντες, κανείς μπορεί να πει πολλά. Ενδεχομένως είναι άγνοια. Μπορεί και σκοπιμότητα, ίσως και απύθμενη βλακεία και Βοναπαρτισμός.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δικά μας ξεφτέρια, φαντάζουν νάνοι μπροστά στα άλλα “παιδάκια” της Ευρώπης, δεκτικοί κάθε κουταμάρας και πολιτικάντικης πλην όμως ατελέσφορης δήθεν λύσης του προβλήματος χρέους της Ευρώπης.

Λίγο καλύτερα τα πράγματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Όχι γιατί εκεί είναι τίποτα φωστήρες, αλλά γιατί είναι λίγοι, σφιχτοί και όταν είναι να μαζευτούν και να αποφασίσουν κάτι, δεν χρειάζονται 12 μήνες διαβουλεύσεις από 27 χώρες και αμέτρητους μανδαρίνους αλλά μεζεύονται πέντε – έξι decision makers, κάθονται τρεις – τέσσερις μέρες, και παίρνουν μια απόφαση, καλή ή κακή δεν το εξετάζω, αν και συνήθως είναι κακή.

Όλα αυτά τα ωραία, τα βλέπουν οι διαβόητες “αγορές”.

Είκοσι δηλαδή πολυεθνικές τράπεζες μαζί με καμιά δεκαριά επενδυτικούς συμβούλους διεθνούς κύρους είναι αυτές οι αγορές.

Το ωραίο, είναι ότι αυτές οι μέγα – εταιρείες, είναι ταυτόχρονα και με μικρές διαφοροποιήσεις
α) μέλη των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου,
β) του IIF,
γ) του ISDA,
δ) των διεθνών συστημάτων διακανονισμού συναλλαγών

Και μέσα σε όλα αυτά, πανίσχυρα και διακεκριμμένα στελέχη των “αγορών” κατέχουν εξέχουσες θέσεις είτε στα οικονομικά επιτελεία χωρών, είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης χρέους παγκοσμίως είτε δρουν ως μυστικοσύμβουλοι κυβερνήσεων.

Η μικρή εικόνα λέει ότι η ταπεινή Ελλάς θα βασανιστεί οικονομικά πολύ περισσότερο από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η κάπως μεγαλύτερη εικόνα λέει ότι η Ευρώπη και η Αμερική θα δυσκολευτούν πολύ (δεν λέω ακόμη, θα αποτύχουν) να τιθασεύσουν το πρόβλημα χρέους τους.

Η ακόμη μεγαλύτερη εικόνα λέει ότι και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής σύντομα θα εισέλθουν και αυτές σε έντονο κλυδωνισμό παρά τους τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης όσο οι παγκόσμιοι καταναλωτές (κατά βάση, Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί πιέζονται και περικόπτουν δαπάνες).

Τέλος, η πολύ μεγάλη εικόνα λέει ότι ο κόσμος θα εισέλθει σε σφοδρή παγκόσμια οικονομική ύφεση με πιθανό σενάριο έντονες τοπικές αρχικώς και ίσως πιο διευρυμένες πολεμικές συγκρούσεις στο απώτερο μέλλον.

Και σε όλες αυτές τις εικόνες οι περίφημες “αγορές”, συνεργάζονται, ταυτόχρονα με κυβερνήσεις, με επενδυτές, με κρατικές υπηρεσίες, με υπερεθνικά οικονομικά σώματα και fora, με οίκους αξιολόγησης, κλπ.

Η μπίζνα του χρέους είναι πολύ προσοδοφόρα. Η Ιταλία αυτές τις μέρες χτυπιέται σαν το χταπόδι. Αλήθεια, τί άλλαξε σήμερα σε σχέση με πριν 6 μήνες στην πραγματική οικονομία της Ιταλίας; Τίποτε σπεύδω να απαντήσω. Χρηματοοικονομικό και χρηματιστηριακό παιχνίδι γίνεται και μάλιστα χοντρό.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Τα λέω γιατί οι “αγορές” όσο απρόσωπες και άν είναι σαν έννοια, δεν παύουν να στελεχώνονται από ανθρώπους. Ικανότατους, αδίστακτους, πανέξυπνους, γρήγορους και προπάντων, αποτελεσματικούς.

Αν με τα εγχώρια και διεθνή χαϊβάνια που καθορίζουν σήμερα τις τύχες των χωρών και των λαών τους ελπίζουμε σε ταχεία και αναίμακτη έξοδο από την κρίση χρέους νομίζω ότι θα γελαστούμε.

Οι καιροί απαιτούν Ηγέτες με πυγμή που θα καθηλώνουν με το λόγο και το παράδειγμά τους και πολιτικές λυσσαλέας σύγκρουσης και θέσης ξεκάθαρων και αυστηρών κανόνων που θα επανακαθορίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο το πως θα παίζεται το παιχνίδι από τις “αγορές”.

Πολύ φοβούμαι ότι, αν δεν γίνουν σύντομα αυτές οι δύο βασικές κινήσεις, θα στοιχημάτιζα τις πενιχρές οικονομίες μου υπέρ των …. “αγορών”…!

Ierofantis

ΣΧΟΛΙΑ

 1. danaos avatar
  danaos 05/08/2011 22:18:30

  Μας έλειψες Ierofanti !Όπως πάντα εξαιρετικός!
  "Τα δικά μας ξεφτέρια, φαντάζουν νάνοι μπροστά στα άλλα “παιδάκια” της Ευρώπης, δεκτικοί κάθε κουταμάρας και πολιτικάντικης πλην όμως ατελέσφορης δήθεν λύσης του προβλήματος χρέους της Ευρώπης." Νάνοι των νάνων!Άψογα!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ danaos 08/08/2011 00:02:12

   Σε ευχαριστώ Δαναέ.

   Και οι μύστες, πρέπει να αναπληρώνουν δυνάμεις...

   • danaos avatar
    danaos @ ierofantis 08/08/2011 00:27:48

    Μας ετοιμάζει ο ΓΑΠ μια μυσταγωγία άλλο πράμα!

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ danaos 08/08/2011 00:39:05

     Μην ανησυχείς...

     Δε θα προλάβει πολλά πράγματα.

     Θα τον ξεπεράσουν οι καιροί και τα προβλήματα άλλων και θα χαθεί.

 2. Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... avatar
  Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... 05/08/2011 22:39:59

  "Λίγο καλύτερα τα πράγματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Όχι γιατί εκεί είναι τίποτα φωστήρες, αλλά γιατί είναι λίγοι, σφιχτοί και όταν είναι να μαζευτούν και να αποφασίσουν κάτι, δεν χρειάζονται 12 μήνες διαβουλεύσεις από 27 χώρες και αμέτρητους μανδαρίνους αλλά μεζεύονται πέντε – έξι decision makers, κάθονται τρεις – τέσσερις μέρες, και παίρνουν μια απόφαση,... "

  Λαθος!! στην προκειμενη περιπτωση του αμερικανικου χρεους, ολοι (ο αμερικανικος τυπος εν προκειμενω) ψεγουν την κυβερνηση και τους Ρεπουπλικανους οτι αργησαν πολυ να παρουν την αποφαση! Το προβλημα υπηρχε εδω και καιρο, και την αποφαση της αυξησης του χρεους μπορουσαν να την παρουν εδω και εξι μηνες. Αρα και περαν του Ατλαντικου τα ιδια λαθη γινονται με τις αναβολες!

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Θα τους παρει και θα τους σηκωσει... 05/08/2011 23:59:47

   Λάθη...; Δεν υπάρχουν λάθη...

 3. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 05/08/2011 22:47:09

  Ιεροφάντη,ο τίτλος που χρησιμοποιείς με αντιπροσωπεύει απόλυτα.Επίσης,όσα αναλύεις,δημιουργούν γόνιμους προβληματισμούς.

  • Komis Montechristo avatar
   Komis Montechristo @ Komis Montechristo 06/08/2011 01:10:26

   Και κάτι ακόμη.Που είναι σήμερα εκείνες οι εποχές κατά τις οποίες υπήρχαν ηγέτες τεράστιας εμβέλειας...Όταν ξεκινούσε η Ιδέα της Ευρώπης,στο πολιτικό στίβο δέσποζαν προσωπικότητες ολκής...Πριν αρκετά χρόνια,η ευρωπαϊκή Ιδέα είχε την εξής θεμελιώδη αρχή:Τοποθετούσε την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού ανθρώπινων και φυσικών πόρων.Δηλαδή,πρωταρχικό ρόλο θα διαδραμάτιζε ο παράγοντας άνθρωπος.Και φυσικά,σε όλη αυτή τη προσπάθεια,βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή οι τότε ηγέτες της Ευρώπης που είχαν όραμα και ιδανικά.Δυστυχώς,σήμερα συμβαίνει το αντίθετο,δηλαδή ο άνθρωπος έχει οργανωθεί γύρω από την οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τ'οποίο βλέπουμε.Ηγέτες κρατών της ΕΕ αποτελούν πειθήνια όργανα των αγορών και είναι παθητικοί δέκτες της εκρηκτικής περιόδου που διανύουμε.Ο τίτλος του αρχικού κειμένου είναι απόλυτα εύστοχος και μ'εκφράζει απόλυτα.Οι καιροί απαιτούν Ηγέτες με πυγμή....

 4. sawas avatar
  sawas 05/08/2011 23:38:54

  Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το ποιος κάνει κουμάντο εκεί, εδώ:
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25853

  Παρόμοιο βλέπω το σκηνικό και στην δίκη μας όχθη!!!

 5. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 05/08/2011 23:40:57

  Έλειψε γιατί ήταν στους Δελφούς για προφητεία

 6. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 06/08/2011 00:46:08

  Οι καιροί απαιτούν πολίτες με αξίες, αρχές και ιδανικά. Πολίτες ενεργούς με συλλογική συνείδηση και συναίσθηση της ευθύνης τους. Αυτοί οι πολίτες θα αναδείξουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.

 7. abyssus avatar
  abyssus 06/08/2011 01:19:32

  Οι ηγέτες αναδεικνύονται στις μάχες και για να λειτουργήσουν πρέπει να μπορούν να στηριχτούν πάνω σε αξίες γερές στη συνείδηση του κόσμου. Στον πλανήτη των 7 δισεκατομμυρίων ψυχών η αξία του ανθρώπου και η αξία της ανθρώπινης κοινωνίας έχουν χαθεί απότον ορίζοντα. Κυριαρχούν οι αξίες του χρήματος, των πόρων, της ισχύος. Κι έτσι οι μεγάλες μάχες και οι πιο ικανοί ηγέτες μάχονται γι' αυτές τις αξίες και για τα σκιώδη συμφέροντα που τις ενσαρκώνουν.
  Οι πιο ικανοί άνθρωποι σήμερα στρατολογούνται από τις τράπεζες, από τις μεγάλες εταιρίες, από τις αγορές. Γιατί εκεί είναι οι κυρίαρχες αξίες...
  Για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς 7 δις εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί πρώτα απ' όλα ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το δίκαιο και την ιδιοκτησία και τον τρόπο να μοιραζόμαστε τον ίδιο τον πλανήτη και τους πόρους του, κάτι που δεν το βλέπω καν στον ορίζοντα... Μάλλον θα χρειαστεί πολύ ακόμη αίμα και πολλή δυστυχία και να φτάσουμε ίσως στο χείλος της εξαγφάνισης σαν είδος, για να γεννηθούν νέες αξίες... και πάλι αν...

 8. Απόστολος Γ. avatar
  Απόστολος Γ. 06/08/2011 01:52:19

  Εμείς έχουμε τέτοιον Ηγέτη , Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου ή εν συντομία G.A.P.
  Όργωσε την υφήλιο για την Ελλάδα (πολλά ταξίδια) , έδωσε Ομηρικές μάχες στα συμβούλια κορυφής της ΕΕ , μιλάει με όλους τους παγκόσμιους ηγέτες , είναι επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (αυτό κι' αν είναι).

  Η Ελλάδα μπορεί να αισιοδοξεί για ένα λαμπρό μέλλον.....

 9. Bright Blue Skies avatar
  Bright Blue Skies 06/08/2011 02:06:27

  Από το άρθρο,
  «Everything You Think You Know About the Collapse of the Soviet Union Is Wrong»
  «It was the intellectual and moral quest for self-respect and pride that, beginning with a merciless moral scrutiny of the country's past and present, within a few short years hollowed out the mighty Soviet state, deprived it of legitimacy, and turned it into a burned-out shell that crumbled in August 1991. The tale of this intellectual and moral journey is an absolutely central story of the 20th century's last great revolution.»
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2011/06/20/everything_you_think_you_know_about_the_collapse_of_the_soviet_union_is_wrong?page=0,4

 10. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 06/08/2011 02:35:57

  Εξαιρετικό Ιεροφάντη..όπως λες και στο τέλος το κειμένου σου..
  ''με το λόγο και το παράδειγμά τους και πολιτικές λυσσαλέας σύγκρουσης και θέσης ξεκάθαρων και αυστηρών κανόνων''...έργα λοιπόν, γιατί από λόγια μπουχτίσαμε..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.