#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/02/2009 03:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κίνδυνοι από τις υποθήκες των στεγαστικών

Ένα πρόβλημα «τοξικότητας» στην Ελλάδα είναι των υποθηκών στα στεγαστικά δάνεια.

Αν θέλει κανείς ν' αντιμετωπίσει τα ακίνητα σαν επενδυτικό προϊόν από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος, πρέπει να στηρίξει τους υπολογισμούς του στα θεμελιώδη μεγέθη, δηλαδή στην αξία της γης και στο κόστος κατασκευής του ακινήτου. Αλλά η τιμολόγηση της γης, και λόγω του συστήματος της αντιπαροχής, είναι εξαιρετικά παραμορφωμένη και αδιαφανής υπόθεση. Το κόστος κατασκευής, είναι πολύ πιο αντικειμενοποιημένο, αλλά οι τελευταίες μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις στις τιμές των υλικών δυσκολεύουν κι εδώ τα πράγματα.
Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς ένα «μεικτό κέρδος» που μοιράζεται στην πλευρά του εργολάβου και στους οικοπεδούχους (μέσω της αντιπαροχής), οι αγοραίες τιμές είναι αυτή τη στιγμή περίπου τριπλάσιες από μια θεμελιώδη πραγματική τιμή κόστους.
Η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη και ανάλογη θα μπορούσε να είναι η φυσιολογική «διόρθωση» της αγοραίας τιμής. Αλλά οι υποθήκες έχουν εγγραφεί στην αγοραία τιμή και τα χρήματα που έχουν δανείσει οι τράπεζες αντιστοιχούν σ' αυτό το ύψος.
Αν πέσουν οι τιμές, και σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων, τι θα εισπράξουν οι τράπεζες μέσω των πλειστηριασμών; Τη νέα χαμηλή τιμή πώλησης, φυσικά. Ιδού ο κίνδυνος ζημιών.
Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει αυτό το ενδεχόμενο: Η μετοχή της ΕΤΕ από 45 Ευρώ μέγιστο είναι ήδη κάτω από 10. Η Eurobank από 30 είναι 4. Οποιαδήποτε παραπάνω πτώση φαίνεται υπερβολή.
Παραμένει όμως ένας κίνδυνος χρεοκοπίας κάποιων τραπεζών, σε περίπτωση που μετά τα δημιουργημένα αποθέματα κερδών, «ροκανισθούν» τα ίδια κεφάλαια. Οι μεταβολές στις ταμειακές ροές αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά απότομες. Μια αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών, συνοδευμένη από μεγάλη πτώση στις εγχώριες τιμές των ακινήτων, είναι παράγοντας που θα μπορούσε να δημιουργήσει δισεπίλυτα προβλήματα σε μερικές Τράπεζες.

Λογιστάκος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 27/02/2009 09:57:47

  Η πυραμίδα των ακινήτων φούσκωνε 60 χρόνια.Έφαγε τα πάντα ακόμη και τον κοινό νου.Έγινε τρόπος σκέψης,έγινε τρόπος διοίκησης,έγινε τρόπος ζωής.
  Θρεφότανε με σάρκες και το ξέραμε όλοι αλλά δεν μας ένοιζε.
  Ετρωγε μακριά από εμάς,στην Ασία στην Αφρική,
  στην Νότια Αμερική,αλλά τι μας ένοιαζε εμάς.Ολο το οικονομικό μας σύστημα είναι στηριγμένο στην πυραμίδα του ακινήτου.Ο μύθος του βασιλιά Μήδα,η πραγματικότητα μας.Ο γκρίζος χρυσός,χώμα πιάναμε τσιμέντο το κάναμε,χρυσό πιαναμε τσιμέντο το κάναμε, τσιμεντοπιοίσαμε την ψυχή μας και το μυαλό μας την κοινωνία μας και την ηγεσία μας.
  Γίναμε τσιμεντάνθρωποι.Οπως ακριβώς ο βασιλιάς Μήδας έγινε χρυσός.
  Τωρα κοντεύει η ωρα που θα πρέπει να θραφούμε με το μόνο που έχουμε.Τσιμέντο.Σκληρή αλήθεια αλλά δυστυχώς την κάναμε.Εμείς.

 2. donaE avatar
  donaE 27/02/2009 10:13:02

  Επισης τα ακινητα σαν επενδυση εχουν μικρη αποδοση και λογω της φυσης τους καθε χρονο απαξιωνονται πολυ.Ενα σπιτι μετα απο δεκα χρονια εχει πολυ απο την αξια του.Ειναι πολλα τα στεγαστικα στην Ελλαδα,ολοι σχεδον εχουν παρει.

 3. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/02/2009 10:50:22

  Οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν υψηλές εώς ότου τελειώσουν τα μαύρα λεφτά των εργολάβων οικοδομών . Δηλαδή εντελώς διαισθητικά υπολογίζω 3-4 χρόνια για τους επιτυχημένους και 1-2 για τους μικρομεσσαίους .

  Όπως καταλαβαίνετε αν η κρίση διαρκέσει μέχρι το 2010 ή 2012 (διόλου απίθανο) θα υπάρξει τουλάχιστον προβληματισμός .

  Αν διαρκέσει παραπάνω το ποστ θα έχει μεγάλες πιθανότητες να βγει προφητικό .

  Αν διαρκέσει λιγότερο πολύ απλά θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σπίτια τρεις και τέσσερις φορές το κόστος τους .

  Μια η άλλη εμείς πάντα χαμένοι

 4. tony avatar
  tony 27/02/2009 10:54:51

  Ας μην τρελαθούμε το ακίνητο δεν είναι επένδυση είναι κατανάλωση.Οι τρελές υπεραξίες ήταν αποτέλεσμα της πυραμίδας.Το ιχ και το ακίνητο ειναι απλώς κατανάλωση.Επένδυση είναι κάτι που παράγει.
  Καμιά παραγωγή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε απόδοση την πυραμίδα.Αυτός είναι ο λόγος που μείναμε με τα τσιμέντα στο χέρι.Τώρα ας φάμε τσιμέντα.

 5. donaE avatar
  donaE 27/02/2009 11:00:51

  @5 Τα νοικιαζουν κιολας τα σπιτια και τα μαγαζια.Πολυς κοσμος σωθηκε με την αντιπαροχη και το διαμερισμα της νυφης.Οπως και να εχει μικρη αποδοση,και οι τραπεζες θα μεινουν με τα κατασχεμενα στο χερι.

 6. tony avatar
  tony 27/02/2009 11:39:10

  Η ενοικίαση του ακινήτου ειναι άλλη μια μορφή τοκογλυφίας.Παράγει μεν υπεραξία αλλά τοκογλυφικά.
  Ειναι επένδυση όσο και η τοκογλυφία.

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/02/2009 12:12:51

  Το γεγονός είναι ότι πολλές περιουσίες θα αλλάξουν χέρια προσεχώς.

 8. αλλος avatar
  αλλος 27/02/2009 12:23:02

  εχω ενα ακινητο αξιας 100000 ευρω.παιρνω δανειο,υποθηκευοντας το.λαδωνω τον μηχανικο-εκτιμητη,λαδωνω και το διευθυντη που θα εγκρινει το δανειο.το ποσο του δανειου ανερχεται σε τριπλασιο ποσο βασει της εκτιμησης του ακινητου.μετα απο λιγο καιρο δεν πληρωνω και η τραπεζα το κατασχει.βραχυπροθεσμα δεν εχω τρελη αποδοση;αμετρητες τετοιες πρακτικες.πως διαμορφωνεται ετσι το χαρτοφυλακιο των τραπεζων;

 9. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/02/2009 12:48:58

  Σωστός ο αλλος , τέτοια όμως έκαναν όλες οι τράπεζες του κόσμου . Αυτά στην τραπεζική ονομάζονται ελεγχόμενες απώλειες προς χάρην της μίζας . Διευθυντές καταστημάτων οι αρχηγοί του σχεδίου .

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/02/2009 13:10:47

  Οι τράπεζες μέσω των κατασχέσεων γίνονται νομείς απίστευτου όγκου ιδιωτικών περιουσιών, σε επίλεκτες και μη περιοχές του λεκανοπεδίου. Απώλειες μακροπρόθεσμα επομένως δεν θα έχουν.
  Ένα το κρατούμενο.

  Δεύτερον, τα 28 δις έπρεπε να διοχετευθούν απευθείας στην αγορά, με διαγραφή χρεών επιχειρηματικών, στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων, για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να αποκτήσουν πάλι μια στοιχειώδη αγοραστική δύναμη.

  Οι προτάσεις αυτές έγιναν από την αντιπολίτευση συνολικά, αλλά για να το δεχθεί αυτό η δεξιά που κυβερνά πρέπει να αλλάξει δέρμα.

 11. αλλος avatar
  αλλος 27/02/2009 13:14:04

  και αυτοι που δεν ειχαν χρεη,δε θα ηταν τα κοροιδα του συμπαντος;

 12. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/02/2009 13:25:26

  Αν είχαν απώλειες μακροπρόθεσμα αλλενάκι μου λες οι μέτοχοι να πάρκαραν τα λεφτά τους εκεί ??

  Ελεγχόμενη απώλεια του κάθε καταστήματος ξεχωριστά είναι με βάση τους στόχους πριμ που έχει το κάθε ένα . Το πριμ εάν ο στόχος επιτευχθεί ια το πάρει κυρίως ο διευυντής του καταστήματος και από αυήν την οπτική για τον διευθυντή είναι ελεγχόμενη απώλεια .

 13. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/02/2009 13:27:47

  Θεωρείς τους δανειολήπτες απριόρι απατεώνες, οι τράπεζες είναι συμμέτοχες στο τρελό πάρτι που είχαν στήσει με τα δάνεια.
  Η κατάσταση έχει ξεφύγει από το σημείο που αναφέρεις, αυτά ίσχυαν προ κρίσης, τώρα μεσούσης της κρίσης τα δεδομένα είναι άλλα.

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/02/2009 13:28:37

  το @14 στο @12

 15. αλογοσκουφιτσα avatar
  αλογοσκουφιτσα 27/02/2009 13:31:42

  14. Οι τραπεζες ειναι υπαιτιες μαζι ομως με την κυβερνηση, που δεν ελαβε κανενο μετρο για την προστασια του καταναλωτη.
  Η τηλεφωνικη ενοχληση ,που δεχονταν οι πολιτες σε καθημερινη βαση απο τραπεζικους υπαλληλους
  για την προωθηση δανειων και εισπραξη αναλογης προμηθειας,
  θεωρειται μεσα στην πολιτισμενη Ευρωπη και ειναι παρανομη.
  Μονο στην Ελλαδα συμβαινουν τοσα ευτραπελα.

 16. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/02/2009 13:35:10

  Μην ξεχνάς και την αποστολή έτοιμων πιστωτικών καρτώ μέσω ταχυδρομείου σε πελάτες που δεν τις είχαν ζητήσει καν !!!!!

  Πολύ γέλιο μιλάμε.Τη είχε πατήσει κάποτε μια χαζή ξάδερφή μου.Της έστειλαν την κάρτα και η ηλίθια νόμιζε ότι έγινε πλούσια.Μετά από δυο μήνες πληρώναμε για να μην της πάρουν και το σκαλπ .

 17. αλλος avatar
  αλλος 27/02/2009 13:41:01

  15.δε θεωρω τους δανειοληπτες απατεωνες,αλλωστε και εγω ανηκω σε αυτους.και ελευθερος επαγγελματιας ειμαι.αλλα το να χαριστουν τα χρεη το θεωρω αστειο.τα δεδομενα θα αλλαζουν συνεχως.οποτε δεν υπαρχουν δεδομενα πλεον.

 18. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/02/2009 13:43:25

  Μάλλον το 12 πάει στο 13 αν καταλαβαίνω καλά (αν όχι αγνόησέ το) , σε πληροφορώ ότι μεσούσης της κρίσης η συγκυρία είναι ιδανική για τέτοιυ είδους απάτες . Και όχι δεν θεωρώ τους δανειολήπτες a priori απατεώνες , δεν προκύπτει από πουθενά άλλωστε , μόνο αυτούς που μιζάρουν του διευθυντές .

 19. stelios avatar
  stelios 27/02/2009 14:25:04

  Ο μυθος οτι τα σπιτια ΠΑΝΤΑ θα εχουν υπεραξια,στηριχθηκε σε αληθειες του παρελθοντως,διαρκης αναπτυξη,επιστροφη μεταναστων μετα απο χρονια δουλειας και οικονομιων στο εξωτερικο,αλλαγη κοινωνικων συνθηκων(χωριστα απο τους γονεις και τα ανυπαντρα αδελφια τα νεα ανδρογυνα)και κυριως στην ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ των οικογενειων.Με την ΦΟΥΣΚΑ της ρευστοτητας και την ελεευση αλλοδαπων,η ανοικοδομηση εξερραγη,με ΑΡΝΗΤΙΚΗ παραλληλα αποταμιευση,οιτη δανεισμο των νυκοκυριων.Συναμα αστρονομικα εκτος πραγματικοτητας εφαπαξ και μισθοι σε ΔΕΚΟ-Δημοσιο μοχλευσαν τη φουσκα μαζι με το παρανομο χρημα σε σπιτια και εξοχικα.Τωρα για να συντηρηθει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το σημερινο επιπεδο τιμων,πρεπει να δανειστει ο τοπος ΑΛΛΑ τοσα+να ερθουν 2-3 εκατομμυρια αλλοδαποι με εξασφαλισμενη εργασια ΑΥΡΙΟ το πρωι.Ακομη και αν αγορασουν ΟΛΟΙ οι Αλαβανοι σπιτια στην Ελλαδα,τα σπιτια που θα αφησουν για να παν στα δικα τους,θα μοχλευσουν με τα εξευτελιστικα τους ενοικια τις τιμες προς τα κατω.Οσοι μοσχοπουλησαν τα οικοπεδα κερδισαν,οι υπολοιποι αγορασαν γαιδαρο για καθαροαιμο ιπποδρομιων.

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/02/2009 14:54:25

  Αλογοσκουφίτσα συμφωνώ.

  greekpoliticalreview: νομίζω δάνεια τέλος, αυτά που λες ίσχυαν ως ένα βαθμό στην προ κρίσης εποχή, σήμερα πραγματικά το δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που λέει και ο @άλλος.

 21. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 27/02/2009 16:22:26

  Δεν έχεις δίκιο , τα δάνεια δεν τελειώνουν ποτέ ειδικά αυτή τη περίοδο δάνεια δίνουν εκεί που θέλουν . Αυτή η εποχή είναι ιδανική για τέτοιου είδους απάτες διότι 1) οι διευθυντές δεν έχουν το άγχος των bonus αφού δύσκολα θα πιάσουν στόχους (κι αν πιάσουν δεν ξέρουν αν θα το πάρουν βλ.28δις) 2) Το να βρεθεί ένα δάνειο που να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα αυτήν την εποχή .

  Όπως καταλαβαίνεις αλενάκι η εποχή αυτή είναι ιδανική για τραπεζικές απάτες απλά μόνο για αυτούς που έχουν τα κατάλληλα βύσματα .

 22. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/02/2009 17:48:46

  @22: Δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι τι γίνεται με το ΤΕΜΠΕ, αλλά από ότι γράφεται τα δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο, σε υγιείς επιχειρήσεις, χρειάζονται τρεις ισολογισμοί ή τρεις κερδοφόρες χρήσεις, και κατάθεση στην τράπεζα του 20% του ποσού του δανείου, δηλαδή εκτός του πάλι ότι ευνοούνται οι έχοντες, οι τράπεζες βρήκαν έναν τρόπο να παρουσιάσουν ρευστότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.