01/11/2011 13:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κίνδυνοι από την παραίτηση των βουλευτών

(Ανανεωμένο) Αν οι βουλευτές της ΝΔ παραιτηθούν τώρα , αυτό σημαίνει ότι θα μπουν στην Βουλή οι αντικαταστάτες τους. Πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα καταστεί στην συνέχεια ανεξέλικτη. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτή την στιγμή  ότι επιλαχόντες που πρόσκεινται στην Ντόρα δεν θα μπουν στην Βουλή και έτσι η παραίτηση των βουλευτών να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Από την άλλη μεριά ανοίγει έτσι ο ασκός του Αιόλου για την μετέπειτα πολιτική πορεία του τόπου. Δηλαδή, η κάθε αντιπολίτευση θα εκβιάζει το κυβερνών κόμμα με παραίτηση των βουλευτών του και θα οδηγεί τη χώρα όποτε εκείνο θέλει τις εκλογές και όχι όπως προβλέπεται θεσμικά από το Σύνταγμα.

Έπειτα με τις παραιτήσεις μπαχαλοποιείται το κόμμα του οποίου παραιτούνται οι βουλευτές. Και αυτό διότι κανείς δεν διασφαλίζει ότι θα παραιτηθούν και όλοι οι επιλαχόντες βουλευτές στη συνέχεια. Αν δηλαδή κάποιος επιλαχόντας θέλει να ορκιστεί βουλευτής τι γίνεται; Σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να καταλάβει τη θέση του προκατόχου του. Άρα θα εκπροσωπείται τυπικά το κόμμα στη Βουλή, αφού ο επιλαχών βουλευτής έχει ήδη εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις τελευταίες εκλογές.

Σκεφτείτε και το εξής: Αν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές ενός κόμματος ακόμα και οι επιλαχόντες, τότε διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία ΜΟΝΟ για τις κενές έδρες στις εκλογικές περιφέρειες. Το θέμα είναι τότε τι κάνει το κυβερνών κόμμα. Όπως συνέβη το 1990 με την κενή έδρα του Δ. Τσοβόλα (την έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο), η ΝΔ δήλωσε ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές. Τότε, θυμίζουμε, στις εκλογές στη Β Αθηνών για την έδρα «Τσοβόλα» το ΠΑΣΟΚ κατέβασε τον Γ. Αλ. Μαγκάκη ο οποίος και κέρδισε. Όμως, τότε είχε διεκδικήσει τις εκλογές και ο Βασίλης Λεβέντης.

Αυτό είναι το τρίτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Αν δηλαδή παραιτηθούν οι βουλευτές του κόμματος που θα το αποφασίσει να το κάνει και τις έδρες τους διεκδικήσουν άσχετοι και μικρά κόμματα που μετείχαν στις τελευταίες εκλογές. Φαντάζεστε τότε λοιπόν τι βουλή θα προκύψει…

Απαιτείται ψυχραιμία δηλαδή , υπολογισμός και μελέτη κάθε κίνησης αυτές τις δραματικές στιγμές

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stanley@gr avatar
  stanley@gr 01/11/2011 13:39:52

  Ψυχραιμια. Το Πασοκ θα το ριξει το ιδιο το Πασοκ.
  Το οφειλουν στον ελληνικο λαο!

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ stanley@gr 01/11/2011 13:51:31

   αυτη τη στιγμη μετα και την παραιτηση της Αποστολακη, τον λογο εχει ο Προεδρος της Ελληνικης Δημοκρατιας!

 2. akrovolistis avatar
  akrovolistis 01/11/2011 13:46:13

  Παιδιά ηρεμήστε. Ο Σαμαράς έδωσε το στίγμα και τώρα το...πουλόβερ ξηλώνεται από μόνο του. Ο Γιωργάκης πέφτει από τους δικούς του. Τις επόμενες ώρες. Ακριβώς για να μην αφήσουν την πρωτοβουλία στη ΝΔ. Αλλά χωρίς την αποφασιστικότητα του Αντώνη, μπορεί τα πράγματα να μην γίνονταν έτσι.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ akrovolistis 01/11/2011 14:45:25

   Ακριβώς, αλλά να τους διαλύσουμε, όχι να αποκομίσουν επικοινωνιακό όφελος. Ο επαναστάτης, ο ξεκάθαρος και με τίμημα, να μην παραγκωνιστεί από τον ...ύμνο στις ως τώρα κότες!
   Δεν θα το αντέξω να δω στο μέλλον αναγεννημένο από τη στάχτη παρακλάδι Πασοκ με Μιλένες, τύπου 'εμείς τον ρίξαμε'. Δεν θα το αντέξω.

 3. anonymous avatar
  anonymous 01/11/2011 13:46:31

  Και όχι μόνο αυτό. Η βουλή ακόμη κι αν παραιτηθούν όλοι οι επιλαχόντες μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους και το ΠΑΣΟΚ να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

  Εκείνο που πρέπει να εξεταστεί είναι η απόσυρση της αντιπολίτευσης από τα πάντα. (Βουλή, ταμείο αποκρατικοποιήσεων κλπ)

  Προσωπικά δε νομίζω να χρειαστεί. Μετά τη Μιλένα πρέπει να φύγουν άλλοι δύο. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν.

  • pilot avatar
   pilot @ anonymous 01/11/2011 13:57:18

   Η Βασουλα τι θα κανει οεο ;;;;;;;;;

   • Pilot avatar
    Pilot @ pilot 01/11/2011 14:22:28

    Εκανε δηλωση οτι να γινει κυβερνηση εθνικης ενωτητας οπου θα μας οδηγησει σε εκλογες!
    Δηλαδη με αλλα λογια ........GAP αι σιχτιρι !!

 4. kp8 avatar
  kp8 01/11/2011 13:47:15

  Κι εγώ για να είμαι ειλικρινής, έβλεπα από την αρχή με πολύ σκεπτικισμό αυτήν την επιλογή, που πολύ διαφημίστηκε και από σχολιαστές και αλλού. Το Σύνταγμα δίνει άλλες επιλογές, πιστεύω προτιμώτερες από αυτήν, που νομίζω ότι είναι πολύ ανοικτή σε επικοινωνιακή, πολιτική και θεσμική εκμετάλλευση και παραποίηση.

 5. xzetta avatar
  xzetta 01/11/2011 13:47:55

  η κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή θα έχει πέσει από τα έσω.

 6. Σωτήρης Γκ. avatar
  Σωτήρης Γκ. 01/11/2011 13:50:34

  Εγώ λέω να το δοκιμάσουμε. Είμαι περίεργος να δω σε ποια χώρα θα συνεδριάζουν. Το αποκλείω όμως.
  Δεν μπορώ να διακρίνω αν αυτό που ακούγεται είναι τα άλογα της ιστορίας ή ελικόπτερο. Πιθανό και τα δυο.

 7. Χανιώτης avatar
  Χανιώτης 01/11/2011 14:02:52

  Λάθος Φάκτορα. Ψυχραιμία να δείξουν όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει έστω και ένας επιλαχών (διορθώνω: περισσότεροι από 2-3 επιλαχόντες) οι οποίο να αναλάβουν τις κενωθείσες έδρες χάριν της ανύπαρκτης πλέον Ντόρας. Και τί έγινε αν υπάρξουν τέτοιοι ; Θα κάνει κυβέρνηση ο ΓΑΠ με τη Σοφία Καλατζάκου; Θα τους σαρώσει ο κόσμος. Ας μη διασπείρουμε ηττοπάθεια ! Οι μαζικές παραιτήσεις είναι η μόνη λύση που μπορεί και τον τόπο να γλυτώσει από τα χειρότερα και τη Ν.Δ. να βγάλει από το φαινομενικό αδιέξοδο. Ασφαλώς βέβαια αν δεν τον ρίξουν ως την Παρασκευή οι δικοί του.

 8. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/11/2011 14:17:23

  Τί είναι αυτά; Ποιος θα τολμήσει να πάει να ορκιστεί και να βάλει πλάτη στον Παπανδρέου;
  Ούτε 10 μέτρα στον δρόμο δεν θα μπορέσει να περπατήσει. Θα τον λειώσει ο κόσμος, όποιος και να 'ναι.
  Αν δεν τον ρίξουν οι ίδιοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν έχουν χάσει κάθε ένστικτο πολιτικής επιβίωσης και θέλουν να πεθάνουν μαζί του στο υπόγειο της Καγκελαρίας, τότε πρέπει εμείς.
  Πιστεύω όμως πως στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι όλοι οι βουλευτές τυφλοί, κουφοί και μ@λ@κες. Θα τον στείλουν για φρέσκα.

  • Lampros avatar
   Lampros @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/11/2011 14:26:03

   Μ@λ@κες βρίσκονται. Ακομα παιρνον 15% στις δημοσκοπήσεις. Αντι για το λεφτά υπάρχουν, καλύτερα να να ελεγε "μ@λ@κες υπάρχουν" και εφιάλτες

  • Advisor avatar
   Advisor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/11/2011 14:46:05

   Είναι πιθανή και η χρήση ξιφολόγχης!!!

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/11/2011 15:13:45

   Μπράβο Φαῆλο. Σιγὰ μὴν ψαρώσουμε ὅτι θὰ πλακώσουν οἱ ἐπιλαχόντες, ἐδῶ ὁ κόσμος χάνεται. Ἂς κοπιάσουν.

 9. ΔΙΑΥΓΑΣΗ avatar
  ΔΙΑΥΓΑΣΗ 01/11/2011 14:18:46

  ακριβως ετσι Μανα μου Ελλας....

 10. ifer avatar
  ifer 01/11/2011 14:23:42

  Καλά μη ανησυχείτε παιδιά, δεν θα χρειαστεί να σπάσετε κανένα αυγό. Θα τσουγκρίσουν μεταξύ τους..

 11. ad kan avatar
  ad kan 01/11/2011 14:29:47

  Η Ν.Δ. αν δεν πέσει η κυβέρνηση την Παρασκευή θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές πάραυτα, (πάση θυσία ήταν η λεκτική έκφραση).
  Αυτή είναι η απαίτηση του λαού και ό Σαμαράς διαθέτει ευήκοα ώτα.
  Αν ο αρχηγός της Ν.Δ. τοποθετηθεί και στο μείζον ζήτημα της κάθαρσης με συντακτική πράξη ή άλλως, που θα καταργεί αναδρομικά την Συνταγματική διάταξη περί παραγραφής των κακουργημάτων που έχουν λάβει χώρα και που μας οδήγησαν ως εδώ και προτείνει πολιτειακές αλλαγές προς την κατεύθυνση της διέρυνσης και θωράκισης των δημοκρατικών θεσμών τότε είναι ίσως δυνατόν να ικανοποιηθεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα και να οδηγηθούμε σε ομαλές πολιτικές εξελίξεις.
  Ίδωμεν

 12. dracon avatar
  dracon 01/11/2011 14:40:01

  Σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συνταγματος η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους από 200 βουλευτές.Ερμηνευτικά λοιπόν αν παραιτηθούν 101 βουλευτές και οι αναπληρωτές τους (300-101-199) η βουλή βάζει λουκέτο,μέχρι να πλρωθούν οι κενές έδρες.
  Τα ερωτήματα που τίθενται είναι όμως τα παρακάτω:
  -θα γίνουν εκλογές για τη κάλυψη αποκλειστικά και μόνο των εδρών των παραιτηθέντων ,όπως συνέβη το 1991 για τη κάλυψη της έδρας του Τσοβόλα;
  -θα γίνουν εκλογές για τη κάλυψη του συνόλου των εδρών (δηλ.και αυτών που δεν παραιτήθηκαν) ,αφού η βουλή δεν μπορεί να συνεδριάζει με 199 ή λιγότερους βουλευτές ;
  ΚΙΝΔΥΝΟΙ
  Υπάρχει κίνδυνος στη πρωτη περίπτωση να τσιμπήσει εδρα το ΠΑΣΟΚ από τους παραιτηθέντες ,αφού έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για τη πλήρωση των κενών εδρών όπως όλα τα κόμματα.
  Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να ενισχυθεί το κόμμα της Μπακογιάννη ,κερδίζοντας έδρες από τη ΝΔ.σε περίπτωση που δεν παραιτηθούν οι αναπληρωματικοί που ανήκουν στην ομάδα της Μπακογιάννη.
  Σε κάθε περίπτωση η απόφαση εκτός από πολιτική είναι και νομική και χρειάζεται η γνωμοδότηση έγκυρων συνταγματολόγων και δικαστών

 13. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 01/11/2011 14:54:24

  (α) θεωρῶ μὴ ρεαλιστικὸ τὸν κίνδυνο τῶν ἐπιλαχόντων: ἡ κίνηση τῆς παραίτησης θὰ ἔβρισκε ἐνθουσιωδῶς σύμφωνη τὴν κοινὴ γνώμη, ἂς τολμἠσει κάνενας βλαχοδήμαρχος νὰ πεῖ "ἐγὼ θὰ ὁρκιστῶ βουλευτὴς"- οὔτε μέχρι τὸ βῆμα δὲν θὰ προλάβει νὰ φτάσει.

  (β) θεωρῶ μὴ ρεαλιστικὸ τὸν κίνδυνο τῶν ἐκλογῶν μόνο γιὰ τὶς ἀπολεσθεῖσες ἕδρες: στὴν παραίτηση θὰ ἀκολουθοῦσε καὶ ὁ ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώτατα καὶ τὸ ΚΚΕ, ἀκόμα κι ὁ κωλοτούμπας δὲ θὰ δεχόταν νὰ μείνει ὁλομόναχος ἀγκαλιὰ μὲ τὸν ΓΑΠ σὲ ρόλο καταστροφέα Σίβα. Δὲν θὰ τολμήσουν οἱ 151 ποὺ θὰ μείνουν νὰ προκηρύξουν ἐκλογὲς γιὰ 149 ἕδρες, γνωρίζουν ὅτι θὰ τοὺς πάρει καὶ θὰ τοὺς σηκώσει- θὰ ἐπικρατήσει χάος στὴ χώρα.

  (γ) γενικῶς, πιστεύω ὅτι στὸ ἐνδεχόμενο ἑτοιμότητας γιὰ παραίτηση, προφανῶς οἰ ἐκλογὲς θὰ προκηρυχθοῦν πρὶν ὄντως λάβει χώρα ἠ παραίτηση ἢ ἔστω τὰ κατόπιν παρελκόμενά της. ὁ ΓΑΠ θὰ ἀραδιάσει μιὰ μπούρδα τύπου "ἡ ἀντιπολίτευση κινούμενη στὰ ὅρια τῆς συνταγματικῆς νομιμότητας ἐκβιάζει καὶ δὲν μᾶς ἀφήνει ἄλλη ἐπιλογὴ παρὰ τὴν προκήρυξη ἐκλογῶν μπλὰμπλὰμπλὰ δημοκρατία μπλὰμπλὰμπλὰ μὲ ἐκλέξανε" καὶ θὰ προκηρύξει ἐκλογές.

  Μὴν ψαρώνετε. Ὁ Σαμαρᾶς ἔδωσε μιὰ μεγάλη ὑπόσχεση στὸ Ἔθνος, ὅτι θὰ τὸν ΣΩΣΕΙ ἀπὸ τὸν παραλογισμὸ τοῦ δημοψηφίσματος ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ. Ἀφῆστε τον νὰ κάνει τὴ σωτήρια ἐξαγγελία του πραγματικότητα.

 14. SOTPAP avatar
  SOTPAP 01/11/2011 15:18:53

  περιμένουν δύσκολοι μήνες τον Αντώνη Σαμαρά , η ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας και η διάσωση του ευρωπαικού μας μέλλοντος θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον αυριανό πρωθυπουργό .

 15. ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΛΑΜΗΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΛΑΜΗΣ 01/11/2011 15:22:21

  Όσον αφορά το τι θα γίνει αν δεν παραιτηθούν ορισμένοι επιλαχόντες αυτό θα το αναλάβει ο λαός. Αν σκέφτονται ορισμένοι κάτι τέτοιο ας μεταναστεύσουν καλύτερα από τώρα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα αν παραιτηθεί μεγάλο μέρος των βουλευτών τότε δεν πάμε σε αναπληρωματικές εκλογές όπως έγινε με τον Τσοβόλα αλλά πάμε σε γενικές εκλογές. Αν και μάλλον οι ίδιοι θα τον ρίξουν.

 16. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 01/11/2011 15:32:24

  Νίκος Γκάτσος, στίχοι
  Σταύρος Ξαρχάκος, μουσική

 17. nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
  nickname@taleftaiparhoun.gap 01/11/2011 17:07:37

  αν οι κενές θέσεις βουλευτών είναι πάνω από 40 τότε διεξάγονται υποχρεωτικά εκλογες για όλο το κοινοβούλιο ,αν είναι 40 ή λιγώτερες τότε γίνονται εκλογες αναπλήρωσης.

 18. dracon avatar
  dracon 02/11/2011 11:13:36

  θα ήμουν πραγματικά υπόχρεος αν παρέθετες και το άρθρο του συνταγματος που προβλέπει διάλυση της βουλής σε περίπτωση παραίτησης 40 βουλευτών (και των αναπληρωτών τους)
  Οσο και να έχω ψάξει δεν βρήκα ούτε σχετικό άρθρο ,ούτε παρόμοια ερμηνεία

 19. Απορία avatar
  Απορία 02/11/2011 18:02:26

  Δεν έχει νόημα η αυτόνομη παραίτηση των βουλευτών μόνον της ΝΔ. Αυτό δεν θα έχει καμμία σημασία.

  Νόημα έχει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από κοινού από τη βουλή και να πάνε να στήσουν τσαντήρια με τους οπαδούς τους και όλο τον λαό έξω από τη βουλή μέχρι να πέσει ο Παπανδρέου.

  Αυτό έχει βέβαια νόημα υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πάνε πρώτα, πάλι όλοι μαζί, στον πρόεδρο της δημοκρατίας, απαιτήσουν εκλογές και αυτός τους γράψει εις τα παλαιότερα.

  Επίσης αυτό δεν δημιουργεί κανένα προηγούμενο γιατί για να υπάρχει σύμπνοια όλης της αντιπολίτευσης σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όπως έχουμε τώρα.
  Και όχι μόνον αυτό, θα πρέπει να υπάρχει και σύμπνοια μεταξύ του λαού και της αντιπολίτευσης. Περίπτωση που συντρέχει μόνον όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη στον τόπο να γίνει κάτι τέτοιο. Όπως σήμερα δηλαδή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.