#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2012 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος: όσες και οι συνιστώσες τουΗ πολυφωνία και η διάσταση θέσεων και απόψεων πάνω στο ίδιο θέμα αποτελούσε σύνηθες χαρακτηριστικό  της -μη παραδοσιακής Αριστεράς.

Αυτό σε κάποιο βαθμό είναι θεμιτό και αναγκαίο προκειμένου να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος θέσης-αντίθεσης και εν τέλει σύνθεσης του προγραμματικού της λόγου.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέουμε αυτήν την πολυφωνία με την πολιτική ασυνέπεια και τον οπορτουνισμό, όπως αυτός αποτυπώνεται όλο αυτό το διάστημα,  στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του χρέους:

Πως διαφοροποιήθηκαν λοιπόν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Αρχικά υπέδειξε «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους», την οποία έκανε η κυβέρνηση, συμφωνώντας με τους δανειστές στο «κούρεμα», με τις γνωστές συνέπειες για το λαό - το «κούρεμα» των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, του ΟΕΚ κλπ.
Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε τη συγκρότηση «επιτροπών ελέγχου του χρέους», αναγορεύοντας το χρέος σε «εθνικό ζήτημα» (άρα να πληρώσει ο λαός;), που θα αποφανθούν για το «επαχθές» τάχα κομμάτι του, το οποίο θα διαγραφεί.
Λίγο μετά, πρότεινε... «απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαγραφή μέρους του ή επαναγορά του ή κοινό μηχανισμό δανεισμού, έκδοση ευρωομολόγου».
Μετά πρόβαλε τη θέση για... «ριζική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ριζική διαγραφή του χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο και βιώσιμο και μετά να μπορείς και να δανείζεσαι αν θέλεις και να έχεις δυνατότητα να κάνεις επενδύσεις για ανάπτυξη, το πρόβλημα είναι το χρέος (...) η αιτία είναι το χρέος».
Λίγο πριν τις εκλογές μίλησε για «τριετή αναστολή πληρωμών προς ιδιώτες», αλλά «με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ» και «με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών (...) Εμείς διεκδικούμε να συμφωνήσουν, από εκεί και πέρα τα πράγματα στη ζωή δεν γίνονται πάντα όπως τα διεκδικείς».
Τελευταία μετά τις εκλογές, ζητούν... «αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί, ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία», με «επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης».

Μέσα από την εμπειρία των τελευταίων χρόνων (ξανα)διδαχτήκαμε πως «Η πολιτική ήταν πάντα μια σκακιέρα.»

Μια σκακιέρα με κινήσεις προσεκτικές,  ανάλογα και με το πώς παίζει ο αντίπαλος.

Άλλο αυτό και άλλο όταν έρχεται η καυτή πατάτα στα χέρια σου να μην ξέρεις τι να την κάνεις και… να μασάς τα λόγια σου.

Ο Αλ. Τσίπρας στις 25/1/2011 έλεγε: «Η κυβέρνηση, αντί να παίζει κρυφτούλι, πρέπει τώρα να διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, χωρίς νέα μνημόνια, επαναδιαπραγμάτευση που θα στηρίζει την κοινωνία και όχι τους τραπεζίτες. Αλλά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», στις 8/5/2012, ανέφερε: Σε σχέση με τα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους».

Επίσης στις 13/10/2011, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», ο πολύπειρος Γ. Δραγασάκης πρότεινε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, και την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους σε συνάρτηση με τη δυνατότητα εξαγωγών, όπως έκανε και η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο».

Ο δε Δ. Παπαδημούλης στο «Βήμα FM» στις 9/5/2012 έλεγε: «Θα καταγγείλουμε το μνημόνιο και δεν θα επιστρέψουμε τα χρήματα».

Ο Π. Λαφαζάνης στο ΣΚΑΪ στις 8/5/2012, σχετικά με το ίδιο ζήτημα είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του».

Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο θα διαπιστώσουμε πως οι θέσεις του για το χρέος…ίσως ξεπερνούν και τις συνιστώσες του…

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πιο ίσως σημαντικό διακύβευμα των εκλογών, με προφανή καιροσκοπισμό και μιντιακούς εξυπνακισμούς, θολώνει τα νερά, και προκαλεί τεράστια ερωτηματικά στον απλό κόσμο που τον στήριξε.

Θ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 15/05/2012 21:05:54

  Το έγραψα σε άλλο σχόλιο το επαναλαμβάνω, στο ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα, οι υπόλοιποι επιμένουν τα ακατόρθωτα.
  Υπάρχουν έξυπνοι;

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/05/2012 21:59:00

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικώς προγραμματική "παιδική χαρά". Αυτό είναι διαπίστωση μάλλον ακλόνητη.
  Ωστόσο, τα αντίπαλα κόμματα είτε είναι ΝΔ, είτε ΚΚΕ, είτε ΟΠ, είτε ΔΗΜΑΡ, είτε ΠΑΣΟΚ χαράζουν στρατηγική. Δεν αντιμετωπίζουν το χάος αυτό με διαπιστώσεις.
  Το στρατηγικό δίλημμα που θ' απαντήσει κάθε κόμμα διαφορετικά, για τον εαυτό του, είναι ένα και το αυτό: Αυτό το προγραμματικό χάος του ΣΥΡΙΖΑ το επισημαίνεις στους πολίτες και το "επεξεργάζεσαι" για να ξεκαθαρίσει, ή για να κρυφτεί κάτω από μια κατ' επίφαση ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ;
  Πιό απλά: Προτιμάς μια πολεμική που τους ενώνει και τους κάνει συμπαγείς χωρίς να ξεκαθαρίζουν πριγραμματικά; Ή μια άλλη που τους βοηθά να ξεκαθαρίσουν προγραμματικά και να αποκόψουν από το σώμα τους μερικά κομμάτια που δεν ταιριάζουν ή είναι και τερατογενέσεις;
  Τους θέλεις χαοτικους, άγριους και απρόβλεπτους, ή ξεκαθαρισμένους, σχετικά εξημερωμένους και προβλέψιμους;

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Ο Θείος 15/05/2012 22:07:35

   Μάλλον να έχουν τα χαρακτηριστικά μετά το διαζευκτικό ''ή'' που γράφετε..αλλά το θέμα είναι και το πώς θα τα καταφέρει σε αυτό η ΝΔ...

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ Ο Θείος 15/05/2012 22:14:10

   Πολύ ωραίο ερώτημα, εξαιρετικό.
   Θα το άλλαζα ελαφρώς σε
   'Ή μια άλλη που τους "βοηθά" να ξεκαθαρίσουν προγραμματικά και να αποκόψουν από το σώμα τους μερικά κομμάτια που δεν ταιριάζουν ή είναι και τερατογενέσεις';

   Απλά για να κάνεις κάτι τέτοιο θέλει νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ΓΝΩΣΗ (που δεν βλέπω να υπάρχει αλλά όλοι αναμασούν τα ίδια) και καθαρό μυαλό.

   Αν κάνουν κάποια εντατικά μαθήματα 2-3 πιο ειδικοί και όχι αέρα πατέρα γιακουμάτοι, προκόπηδες κλπ, μπορείς πραγματικά να παίξεις σε άλλο -πιο κιριλέ- γήπεδο μπάλα, να τους ξεβρακώσεις και να αφήσεις στη άκρη τις φωνές που δεν πρόκειται να επηρεάσουν καθόλου τον ουδέτερο (ο φανατισμένος θα γίνει περισσότερο ταλιμπάν με τις φωνές) που δεν ξέρει τι ακριβώς ψήφισε και ίσως καταφέρεις να του ανοίξεις λίγο τα μάτια.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Βούρδουλας 15/05/2012 22:53:36

    Ακριβώς γι αυτό έθεσα το δίλημμα. Σε τηλεοπτικούς διαλόγους, είδα μέχρι τώρα τους ταλιμπάν μάλλον στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ πλευρά !!
    Ομολογώ ότι ανεξαρτήτως του με ποιών τις θέσεις συμφωνούσα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι συχνότατα η συμπαθής και νηφάλια πλευρά, επειδή έχουν απέναντι πολλή αγριάδα.
    Δεν είμαστε στο 1985!!!

    • Ιωάννης33 avatar
     Ιωάννης33 @ Ο Θείος 15/05/2012 22:58:09

     Συμπαθής και νηφάλιος ο Τσατσόπουλος;

     • Βούρδουλας avatar
      Βούρδουλας @ Ιωάννης33 15/05/2012 23:10:59

      Αυτός είναι ως τώρα η εξαίρεση, όντως ξέφυγε. Αν ήταν κανας χρυσαυγίτης θα έπαιζε πρώτο θέμα παντού. Αλλά επειδή είναι εκλεκτός του συστήματος , πολλές φορές κλήθηκε από τον πρετεντέρη και σαν σχολιαστής, έμεινε στο απυρόβλητο.

      Οι υπόλοιποι όμως, είναι πιο χαμηλών τόνων. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ηλικίας, νοοτροπίας ή γενικότερα μιας πιο απόμακρης και λιγότερο πολιτικάντικης στάσης, αλλά δείχνουν πιο ήρεμοι. Αντίθετα, μπαίνουν τσιτωμένοι κυρίως οι νδκράτες (ακολουθεί το πασοκ), σαν να τρέχουν να προλάβουν το χρόνο. Λες και γύρισε η κλεψύδρα και πρέπει να τα πούνε όλα τώρα. Πηδούν εύκολα από το ένα θέμα στο άλλο, είναι ικανοί να πετάνε απανωτές ερωτήσεις 'πες μας για τους μετανάστες" και πριν προλάβει να απαντήσει ο άλλος έρχεται στο καπάκι η ερώτηση "και πως θα προσλάβετε 100.000". Το είδα χθες με τον δένδια που είχε απέναντί του τον δραγασάκη, έβγαζε ένταση, πως να το κάνουμε.

      Ηρεμία παιδιά, διαβάστε λίγο, βάλτε τα επιτελεία σας να ψάξουν τα ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ. Σκέτο λιβάδι είναι ο σύριζα, μην βάζετε αυτογκόλ όταν μπορείτε να τους βάλετε στα δίχτυα.

 3. arslonga avatar
  arslonga 15/05/2012 22:17:09

  Ενός γιωργάκη προκειμένου, μύριες απόψεις συνιστωσών του Σύριζα έπονται. Τα κακά ακολουθούν χύμα και τσουβαλάτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.