#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι θέσεις της ΝΔ για τα εργασιακάΟ Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του εργασιακού νομοσχεδίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το σχέδιο νόμου για την υπερίσχυση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων έναντι των Κλαδικών, επιβεβαιώνει την κριτική μας για το Μνημόνιο και τη θέση μας για την προχειρότητα, τη σπουδή συμβιβασμού και την άνευρη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης.

Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις είναι γεγονός με πολλές Κοινωνικές και Οικονομικές παρενέργειες.

Ό,τι γνωρίζαμε, μέχρι σήμερα, για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, τις Κλαδικές Συμβάσεις και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανήκουν πια στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψε ρυθμίσεις που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικότητες και τις αναγκαιότητες της Ελληνικής αγοράς εργασίας.

Ενοχοποιεί τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, που διαχρονικά είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων.

Νομοθετεί για τη μείωσή τους, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η επίπτωση του εργασιακού κόστους στην ανταγωνιστικότητα είναι περιορισμένη.

Οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις (που εισάγονται με το σχέδιο νόμου), υπερισχύουν όλων των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών. Χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς κριτήρια, χωρίς περιορισμούς.

Δημιουργούν νησίδες χαμηλού εργασιακού κόστους, με επιχειρήσεις που αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων που δεν μπορούν να πετύχουν «φθηνές» Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις.

Αυτό σημαίνει στρέβλωση και υπονόμευση του υγιούς ανταγωνισμού.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ωθούνται μετά από αυτές τις εξελίξεις σε μια πρωτοφανή ισοπέδωση προς τον κατώτατο μισθό.

Οι εργαζόμενοι χάνουν εισόδημα, μειώνεται η ζήτηση στην αγορά, τροφοδοτείται η ύφεση και αυξάνονται οι Δείκτες της Φτώχειας.

Περιορίζονται τα κίνητρα για αποδοτική και παραγωγική εργασία.

Οι ρυθμίσεις αυτές αδυνατίζουν και μακροπρόθεσμα οδηγούν σε ουσιαστική κατάργηση τις κλαδικές συμβάσεις.

Η μάχη που προσπαθούσε να μας πείσει η κυβέρνηση ότι έδινε για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, είχε τελειώσει πριν ακόμη ξεκινήσει, εδώ και 6 μήνες.

Η ρητορική της Υπουργού Εργασίας, για επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων του Μνημονίου, εξυπηρέτησε πρόσκαιρους επικοινωνιακούς σκοπούς.

Δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από την τρόικα και αφήνει σοβαρά εκτεθειμένη, όχι μόνο την κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 11/12/2010 09:20:36

  Καλές οι διαπιστώσεις αλλά άποψη υπάρχει;
  Αλλαγές απαιτούνταν τελικά;
  Η ΝΔ αν ήταν ή όταν γίνει κυβέρνηση τι θα κάνει;
  Μάλλον στη ΝΔ έχουν μπερδευτεί και αντιπολιτεύονται σαν τα κόμματα της αριστεράς του 5%.

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 11/12/2010 10:12:49

   Πες τα! Νόμιζα οτι ημουν μόνος μου εδω μέσα. Συγκεκριμενες δεσμευσεις για το μελλον εκτος απο διαπιστωσεις.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Ηλίας 11/12/2010 10:20:33

    ολοι απογοητευμενοι ειναι παιδια.
    με κοσμο που μιλαω αρχιζουν και χανουν την πιστη τους πολλοι.
    κατι πηγαμε να κανουμε στην ΔΕΘ και μετα πισω ολοταχως.

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 11/12/2010 10:38:24

  Μετάταξη = νέα πρόσληψη !

  Τί θέλετε, να χειροκροτήσω ή να βρίσω τον Όλι Ρέν ; Πάρτε το χαμπάρι, μόνο με το στανιό θα μας επιβάλλονταν μιά τέτοια σημαντική αλλαγή, μιά επανάσταση που χτυπάει καίρια το πελατειακό κράτος της κομματοκρατίας. Άς πούμε και μιά αλήθεια επιτέλους !

  Κανείς δέν θα τολμούσε ποτέ να βάλει χέρι στη σαπίλα των ΔΕΚΟ. Τα πράγματα φτάσαν στα όριά τους - τα τραίνα (μονίμως βρώμικα και ασυντήρητα) εκτροχιάζονται και τρακάρουν, οι ταχυδρόμοι πετάνε όπως όπως τα γράμματα στις εξώπορτες και η μόνιμη δικαιολογία απο τους κηφήνες, είναι οτι λείπει προσωπικό ! Κανείς δέν καταδέχεται να δουλέψει με τον κανονικό του μισθό παρά μόνο άν του δοθούν υπερωρίες και επιδόματα και είναι πιά κοινό μυστικό οτι οι κυβερνήσεις έπαιρναν εκτάκτους και ορισμένου χρόνου, όχι μόνο για δικό τους κομματικό όφελος, αλλά για να βρεθεί κάποιος να κάνει τη δουλειά ! Ψάξτε το να δείτε, ΚΑΝΕΙΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ, όσοι κάνουν τη διανομή είναι έκτακτοι με την απειλή της απόλυσης πάνω απ'τα κεφάλια τους ενώ κανείς απ' τους μονίμους δέν καταδέχεται να βγεί πιά στο δρόμο. Μου το είπε μιά ταλαίπωρη γυναίκα - διανομέας που μοίραζε αλληλογραφία ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ! Πού να προλάβω, μου είπε, κάθε μέρα έχω μισή πόλη να μοιράσω !

  Εντάξει, κακός ο Στρός Καν, να του βάλουμε μουτσούνα, κακός κι ο Ρέν που ήρθε να μας αλυσσοδέσει αλλά θά'ταν καλύτερα άν το κόμμα μου είχε προηγηθεί σε κάποια βασικά πράγματα. Και φαίνεται καθαρά στην αμηχανία του Σαμαρά, που περιστοιχίζεται πιά απο ανοήτους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ τσώφλι πασατέμπου 11/12/2010 14:11:06

   Και δε μου λες, αλλάζει τώρα με αυτα τα μέτρα κάτι από όλα αυτά που σωστά επισημαίνεις;

 3. Μisha avatar
  Μisha 11/12/2010 10:39:49

  Aν κατάλαβα καλά κάποιοι ζητάτε από τον Σαμαρά να συναινέσει κι άλλο στην εξαθλιωτική πολιτική του κατοχικου Μνημονίου;
  Στην επιστροφή στη φεουδαρχία και την δουλοπαροικία;
  Να γίνει μιά Ντόρα Β΄;
  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αν θέλει να επιβιώσει στο λάκκο με τα φίδια πρέπει να ορθωσει το ανάστημα με ένα τεράστιο ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ .
  Όταν έχουν έρθει τα στρατεύματα κατοχής στη χωρα σου δεν τους λές μπράβο επειδή διατηρούν καθαρους τους δρόμους.

 4. καφενόβειος avatar
  καφενόβειος 11/12/2010 10:49:04

  Δηλ. να πει όχι στο άνω όριο 4000 ευρώ στις ΔΕΚΟ?

  Είναι πραγματικά κατοχικό αυτό το όριο, θα πεινάσουν οι άνθρωποι!
  Αντίσταση λοιπόν στους ανάλγητους γκεσταπίτες του ΔΝΤ στους οποίους αντιστέκονται ο Κολλάς και ο Φωτόπουλος (το νέο ΕΑΜ δηλαδή!)....

  Η ΝΔ συμφωνεί άραγε με τις περικοπές των ΔΕΚΟ ή ακολουθεί γραμμή Τσίπρα/ΚΚΕ?

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ καφενόβειος 11/12/2010 11:29:09

   Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχει πρόβλημα, φίλε Μίσα. Υπάρχουν πολλοί - καλοπροαίρετοι σε διαβεβαιώ - που ρωτάνε και θα ξαναρωτάνε μέχρι να πάρουν απάντηση. Και να ξέρεις, το σημείο αυτό είναι κρίσιμο για την ΝΔ, αντίθετα απ'ότι πιστεύεται εδώ μέσα : ο Σαμαράς δέν έχει πολύ χώρο στα αριστερά του, τα κλασικά σχήματα που λένε οτι η δυσαρέσκεια του κόσμου θα τονώσει τα αριστερά αντανακλαστικά, δέν ισχύει στην παρούσα συγκυρία, που είναι παράξενη και απροσδιόριστη.

   Ο Μανώλης και ο Πάνος δέν είναι οι κατάλληλοι σύμβουλοι γι αυτή την ώρα...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ τσώφλι πασατέμπου 11/12/2010 11:47:53

    Kοιταξε να δεις ,η ανακοινωση αφορα τον ιδιωτικο τομεα.
    και ειναι σαφης η ΝΔ ειναι αντιθετη στις αλλαγες και επιμενει στις συλλογικες συμβασεις.
    Εχεις προβλημα με τον ιδιωτικο τομεα;
    Για τις ΔΕΚΟ η γραμμη ειναι απλως μεταταξεις και οχι απολυσεις.Δεν ειπε τιποτα εναντιον των συγχωνευσεων ή των μειωσεων μισθων.Ενα κομμα στην αντιπολιτευση βγαζει ανακοινωσεις συνηθως γαι οσα αντιτιθενται,στα οσα συμφωνει (και ειναι δυσαρεστα) δεν μιλα.Το νομο για τον ΟΣΕ παντως στη Βουλη τον ψηφισε.

    • Μisha avatar
     Μisha @ ψυχραιμια 11/12/2010 12:05:15

     Kατά τα άλλα ισχύει το ...ΟΧΙ στο Μνημόνιο.
     Επώνυμε ακούς;

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Μisha 11/12/2010 12:15:55

      Παλι τα ιδια θα λεμε.Η ΝΔ επεσε μεταξυ των αλλων το 1993 γιατι φανατικοι που δε δεχονταν να σταματησουν τα ελλειμματα της ΕΑΣ επιτιθονταν σε λεωφορεια και ξεβρακωναν οσους ηθελαν να παρουν ιδιωτικα λεωφορεια.
      Δηλαδη αν τωρα το ΠΑΣΟΚ αποφασισει την εξυγιανση των λεωφορειων και αυτο το ονομασει "απαιτηση του μνημονιου" πρεπει να το καταψηφισει η ΝΔ;
      Αλλα ασε τη ΝΔ.Eσυ εχεις αντιρρηση στο πλαφον 4000 το μηνα για ανωτατο μισθο ΔΕΚΟ;στη γραμμη μεταταξεις και οχι απολυσεις για τις ζημιογονες;
      ξεχασα αυτα δε συζητουνται οσο υπαρχει "κατοχη". Δεν υπαρχει κατοχη.Υπαρχει κυβερνηση που ψηφισθηκε -με ψεματα βεβαια - αλλα ξαναψηφισθηκε και πηρε την πλειοψηφια των περιφερειων προσφατα.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Μisha 11/12/2010 12:36:11

      Aπύθμενο θράσος πράγματι έχετε εκεί στο Μητσοτακαίικο.

      Το 1993 ο λεβέντης -τότε ελπίζω και τώρα- έριξε τον δωσιλογο Μητσοτάκη για να μη πουληθεί ο ΟΤΕ.
      Πέρυσι έστειλε αδιάβαστη και την κόρη του.
      Το ξεπούλημα των λεωφορείων ήταν προβα τζενεράλε της νεοφιλελεύθερης επιθεσης στην πατριδα που συνεχισε ο Σημίτης και αποτέλειωσε ο ΓΑΠ.

      Υπάρχει κατοχικό Μνημόνιο που υποθηκευει εις το διηνεκές την πατριδα και κυβέρνηση που εξελέγη με άλλο προγραμμα και συνεπώς δεν εχει καμμία νομιμοποίηση να παραδώσει την χωρα στο ΔΝΤ.

      Και αυτο που απαιτείται είναι μια νέα Εθνική Αντίσταση, ένας νέος Γοργοπόταμος που θα τινάξει στον αέρα τις δοσιλογικές πολιτικές και τα τσιράκια τους.

      Αν γινει συντεταγμένα δεν θα έχει μεγάλες συνέπειες για την πατριδα.Αν οι πολιτικοί το παίξουν Σκόμπυδες θα δουμε τα χειρότερα.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Μisha 11/12/2010 13:12:07

      Η κυβερνηση πραγματι εξελεγη με αλλο προγραμμα αλλα πριν 2 μηνες ο Παπανδρεου βγηκε στην τηλεοραση και ειπε αν δεν με ψηφισετε φευγω και αυτο ονομασθηκε "εκβιασμος".Εχεις δει εσυ στρατο κατοχης να εκβιαζει και να λεει φευγω αν δε με ψηφισετε;
      Aφου δε το ειπε πηρε 8 περιφερειες και του2 μεγαλους δημους.
      Και ασε τα παλια περι Σκομπυ γιατι οι ηλιθιοι αριστερισμοι μας εφθασαν εδω.
      Το 1946 εγιναν εκλογες και η δεξια πηρε απολυτη πλειοψηφια και αυτοι που παρισταναν το λαικο κινημα δεν κατεβηκαν για να μη μετρηθουν ποσοι ειναι πραγματικα.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Μisha 11/12/2010 13:27:17

      17% πήρε.
      Τις ερμηνείες νίκης του ΓΑΠ τις κανετε εσεις οι Ντορικοί και ο Στρος Καν.Κ
      Ούτε ο ίδιος δεν τολμά να πεί ότι νικησε.
      Ο νικητής ήταν ο Κανένας, αυτός που αύριο μεθαυριο θα πάρει αμπάριζα και δε θ αφησει τίποτα όρθιο, και δικαίως.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Μisha 11/12/2010 13:28:53

      Τα λοιπά περι αριστερισμών πες τα σε αυτούς που πουλησαν την Κυπρο, και στον επιτιμο σου, τον αρχιαποστάτη που έφερε τη χούντα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ καφενόβειος 11/12/2010 14:17:55

   Προσωπικα λέω όχι στο πλαφόν. Πρόκειται για καθαρά σοσιαλιστικό, ισοπεδωτικό μετρό, από αυτά που προάγουν την κοινωνική αναξιοκρατία. Προάγει επίσης και κάτι άλλο: Τον κοινωνικό αυτοματισμό που τόσο επιδέξια ξέρει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ΓΑΠ. Μην πέφτουμε στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 11/12/2010 14:20:52

    Δεν μιλαμε για ιδιωτικο τομεα αλλα για δημοσιο.Τωρα αν πιστευεις οτι χωρις πλαφον θα υπαρχει αξιοκρατια στο δημοσιο αλλο πραγμα.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ψυχραιμια 11/12/2010 15:05:11

     Στην ίδια αγορά εργασίας απευθύνονται. Αν θέλουν ικανούς οι ΔΕΚΟ, πρέπει και να τους πληρώσουν ανάλογα. Να πάει μόνο σαβούρα και βολεψάκηδες; Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ (που δεν είναι πια ΔΕΚΟ αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν) είχαν κάποτε την αφρόκρεμα των Ελλήνων επιστημόνων. Πως θα την πάρεις την αφρόκρεμα αν δεν δώσεις προοπτική υψηλών μισθών; Αυτα που πρέπει να αλλάξουν δεν είναι οι μισθοί, είναι αυτά που λέει παραπάνω ο τσόφλι πασατέμπου, αλλά αυτά ΔΕΝ αλλάζουν! Αντιθέτως, θα ενταθούν, διότι θα έχουμε πικραμένους εργαζόμενους που δεν θα μπορείς πια να τους πιάσεις στο φιλότιμο. Ενώ δηλαδή ως τώρα είχαν άδικο για το ότι δεν δούλευαν σωστά, τώρα θα έχουν δίκιο και δεν θα μπορεί κανείς να τους πει και τίποτα.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Επώνυμος 11/12/2010 16:21:46

      Ποιος δε δουλευε σωστα, Επωνυμε;
      Δεν ηταν κερδοφορα η ΕΥΔΑΠ, ο ξεπουλημένος στο γερμανικό δημόσιο ΟΤΕ, η ΔΕΗ;
      Δεν είναι κερδοφόρες οι κρατικές τράπεζες;
      Ελεος πια με το «δε δουλευουνε σωστά»...
      Πέρα απο υπονομευτικό του κοινού αγωνα, είναι και ψέμα.

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/12/2010 11:28:08

  Και μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, η ΝΔ θα εξαγγείλει ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

  Χαρτοπόλεμος κύριοι. Φορέστε τα κράνη σας.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Μisha avatar
   Μisha @ Θραξ Αναρμόδιος 11/12/2010 11:30:33

   Xαρτοπόλεμος θα γίνει φιλε Θράκα, αλλά όχι απο τα κόμματα.
   Θα γίνει από τους νεόπτωχους και τα χαρτιά θα καίνε και θα φωτίζουν...
   Κι έχει πολλά στο κυνοβολείο τους.

 6. sawas avatar
  sawas 11/12/2010 12:31:48

  Συγγνώμη Φακτορα αλλά το "Θέσεις" όπως γραφείς στον τίτλο είναι παραπλανητικό

  Διαπιστώσεις είναι, έκθεση ιδεών, η αλλιώς Φλυαρία......

  Από Θέσεις = Προτάσεις έχουμε κάτι??????

  Είναι ¨εν δυνάμει κυβέρνηση¨ και κάνουν ακόμα διαπιστώσεις????

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ sawas 11/12/2010 12:34:45

   Mα η προταση στο θεμα αυτο ειναι να μην αλλαξει ο νομος για τις συλλογικες συμβασεις.

   • sawas avatar
    sawas @ ψυχραιμια 11/12/2010 12:44:10

    Από πού προκύπτει με ΣΑΦΗΝΕΙΑ η πρόταση αυτή?

    Εγώ καταλαβαίνω πως και η ΝΔ θέλει κάποιες αλλαγές, αλλά ντρέπεται-φοβάται (κομματικό κόστος) να της διατυπώσει

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ sawas 11/12/2010 13:07:41

     Σαφηνεια υπαρχει στην αντιθεση.Αν θελει κατι να αλλαξει πραγματι δεν το λεει.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ψυχραιμια 11/12/2010 14:19:42

      Σωστά, αυτό είναι το νόημα του υπερψηφίζω αυτά που συμφωνώ.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/12/2010 15:17:05

  Ποτέ δεν θα σταματήσει να με εκπλήσσει το κόμμα που υποστηρίζω η ΝΔ και να με ...απογοητεύει ενίοτε.
  Ας πάρουμε τις ΔΕΚΟ, τα Ν Πρόσωπα και τις ΑΕ που πιάνει ο νόμος:
  τι πάει να πει πλαφόν; πω ςο κλειδούχος του ΟΣΕ ή ο κλητήρας της ΔΕΗ παίρνει περισσότερα από τον χειρούργο ή τον πιλότο στο Αιγαίο;
  Τι θα πει 4,000 για διοικητικούς υπαλλήλους;
  Θα μπορούσα να γράφω για ώρες αλλά κατανοώ ότι και η ΔΑΚΕ τσινάει σε ορθολογισμό των καρεκλών.
  Ας πάμε στον ιδιωτικό τομέα.
  Υπάρχει Δημόσιο και λειτουργίες;
  Ποια επιθεώρηση εργασίας θα ελέγξει όποιο νομοσχέδιο εφαρμοστεί;
  Ποιος εργοδότης δεν θα απολύει στον 11 μήνα και 29 ημέρα πριν κλείσει χρόνος για να γλιτώσει αποζημίωση;
  Ποιος θα ελέγξει ποιον;
  Ο ...Κουτρουμάνης ή η Κατσέλλη;
  Ειλικρινά λυπάμαι τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

  ΥΓ

  κύριε Βρούτση δεν σας ξέρω προσωπικά και το έγραψα και αλλού, αλλά είμαι ..."λαικιστής":

  -όταν η ΝΔ κατεβάσει πρόταση για 1,000 μετατάξεις από το προσωπικό της Βουλής (μερικά δεκάδες εκατομμύρια θα γλιτώσουμε)
  -όταν η ΝΔ κατεβάσει πρόταση για αμισθί συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές
  -όταν ζητήσει και απαιτήσει καθηκοντολόγιο στο Δημόσιο και όχι την "παραμύθα" του ενιαίου μισθολόγιου
  -όταν ο πολίτης της χώρας αποκτήσει Δημόσιο αντί κομματικό Κράτος

  τότε θα αρχίσω να ελπίζω ότι όντως κάτι άλλαξε, διαφορετικά εκθέτεται όλοι σας και τον πρόεδρο που η βάση εξέλεξε και την κοινωνία κοροϊδεύετε.
  Διαφορετικά απλά ο κάθε Πρωτόππαπας θα εναλλάσσετε με τον κάθε Μανώλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.