14/08/2009 00:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εφημερίδες αυτοκτόνησανΜέσα στο γενικό ορυμαγδό αναλύσεων και σχολιασμών για την κατάρρευση των εφημερίδων, πολλοί παραβλέπουν ή αμελούν το ρόλο που έπαιξαν οι ίδιες οι εφημερίδες συντελώντας και οι ίδιες  στην απαξίωσή  τους. Πρώτο και κυριότερο ρόλο έπαιξε το ότι τα κέρδη από τις διαφημίσεις που τόσα χρόνια έρρεαν στον έντυπο τύπο, δεν χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη τεχνολογία και οι απειλές από αυτήν αλλά χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικούς και άσχετους σκοπούς.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι δεν είναι οι αναγνώστες αυτοί που πληρώνουν και συντηρούν μια εφημερίδα αλλά οι διαφημιστές. Το ότι τα νέα τεχνολογικά μέσα θα κέρδιζαν τις διαφημίσεις ήταν πασιφανές σε όλους εκτός από τις εφημερίδες.

Δεν πρέπει επίσης να πέφτουμε στη λούμπα του να πιστεύουμε πως ο τύπος είναι ο «φύλακας άγγελος» που ελέγχει την εξουσία. Το γεγονός είναι ότι προκειμένου να προστατεύσουν την μονοπωλιακή τους θέση, οι εφημερίδες χαϊδεύουν τα αφτιά των αναγνωστών προκειμένου να μη τους αποξενώσουν και τους χάσουν.

Ένα μεγάλο μέρος της «ειδησεογραφίας» του τύπου  όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ουσιαστικά, η έμμεση ή άμεση προβολή των διαφημιζομένων… Τώρα όμως είναι πλέον αργά για δάκρυα.

 Strange Atractor

 Πηγή: SpliceToday

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 14/08/2009 01:51:07

  Ας μην εντυπωσιαζόμαστε από τίτλους. Η γερμανία παράγει δόκτορες και πατάτες.
  Και οι Ελλαδικές εφημερίδες δεν είναι για πέταμα. Έχουν ωραίες στιγμές μέσα. Για τον ίδιο λόγο διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη γοητεία και το ελληνικό διαδίκτυο.

 2. Swell avatar
  Swell 14/08/2009 09:26:37

  Οταν "κρατούν μολύβια" δημοσιογράφοι σαν το Χατζηνικολάου, το Θέμο, τον Τσίμα και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός, η "αυτοκτονία" ήταν προδιαγεγραμένη. Λόγω της απαξίωσης.

 3. Swell avatar
  Swell 14/08/2009 09:26:54

  Οταν "κρατούν μολύβια" δημοσιογράφοι σαν το Χατζηνικολάου, τον Πρετεντέρη, το Θέμο, τον Τσίμα και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός, η "αυτοκτονία" ήταν προδιαγεγραμένη. Λόγω της απαξίωσης.

 4. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 14/08/2009 11:16:57

  Επειδή η ιδιωτική διαφημιστική δαπάνη συρρικνώνεται, έρχεται το κράτος να μοιράσει μερικά εκατομμύρια, με νομιμοφανή τρόπο (κρατική διαφήμιση).
  Όσο για την ποιότητα των εφημερίδων, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στα επιχειρηματικά εκδοτικά συμφέροντα, σχεδόν ξέρεις τι θα γράψει μια εφημερίδα πριν καν τη διαβάσεις. Αρθογραφία – προπαγάνδα κατά παραγγελιά. Ειδικά οι κυριακάτικες εφημερίδες επιλέγονται με κριτήριο τις ταινίες ή τα CD που δίνουν “δώρο”. (άσχετο, αλλά ψηλομούφα το Woodstock του κυριακάτικου Βήματος)
  Καλά έκανε ο Πανούσης και έδινε με κάθε CD, δώρο εφημερίδα.

  anexartitovima.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 14/08/2009 17:45:07

  αν αλλάξουν όνομα και δεν θα λέγονται πια εφημερίδες αλλά πωλητήρια DVD, αυτοκινήτων, χλοοκοπτικών και κρέατος ουδέν πρόβλημα

  κρίμα μονο τις καλές πένες που μαζεύονται 'κει μέσα και προσφέρουν τα καλά κείμενά τους περιτύλιγμα για μπούτια

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.