#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2013 15:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ευρωπαίοι κομμουνιστές - ευρωσκεπτικιστές στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν


Οι Ευρωπαίοι Κομμουνιστές αποφασίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα για τη θέση του υποψηφίου Προέδρου.


Το κόμμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου GUE, που  απαρτίζεται από κομμουνιστικά και ακροαριστερά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα,  αναμένεται να προτείνει τον κ. Τσίπρα για υποψήφιο πρόεδρό του.

Το Gue σήμερα στην Ευρωβουλή εκπροσωπείται από 34 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 736 (4,62%) . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση του ΚΚΕ, που συμμετέχει στο εν λόγω κόμμα, και η στήριξη ή μη  της υποψηφιότητας Τσίπρα. Η στάση του ΚΚΕ, θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους κρίσιμη ως προς την «ενότητα» του κόμματος GUE στις επερχόμενες εκλογές.

Το Gue  (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά) αναπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστική και κομμουνιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και αποτελείται από δύο υποομάδες: την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (EUL - βασικός πυρήνας κομμάτων- μελών  του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μερικά ανεξάρτητα αριστερά κόμματα) και τη Βόρεια Πράσινη Αριστερά (NGL - αντιευρωπαϊκά - Σκανδιναβικά κόμματα)

Αποτελείται από τα παρακάτω κόμματα:
Χώρα
Κόμματα που είναι μέλη
Υποομάδα
Αριθμ. Ευρωβουλευτών

 Κύπρος
Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού
UEL
2


 Τσεχία
Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας
UEL
6


 Φινλανδία
Αριστερή Συμμαχία
NGL
1


 Γαλλία
Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
UEL
3


 Γερμανία
Η Αριστερά
UEL
7


 Ελλάδα
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
UEL
2


Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
UEL
1


 Ιρλανδία
Σινν Φέιν
UEL
1


 Ηνωμένο Βασίλειο
1


 Ιταλία
Κομμουνιστική Επανίδρυση
UEL
5


Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών (παρατηρητές)
UEL
2


 Ολλανδία
Σοσιαλιστικό Κόμμα
UEL
2


 Πορτογαλία
Πορτογαλικό Κομουνιστικό Κόμμα
UEL
2


 Σλοβακία
Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
UEL2
0


 Ισπανία
Ενωμένη Αριστερά
UEL
1


 Σουηδία
Αριστερό Κόμμα
NGL
2


Συνεταιριζόμενα κόμματα με Ευρωβουλευτές Πορτογαλία
Αριστερό Μπλοκ
UEL1
1


Συνεταιριζόμενα κόμματα χωρίς Ευρωβουλευτές Λουξεμβούργο
Η Αριστερά
UEL1 Ρουμανία
Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας
UEL1Συνεταιριζόμενα κόμματα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νορβηγία
Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα
NGL Ελβετία
Ελβετικό Εργατικό Κόμμα
UEL1Κόμματα με Ευρωβουλευτές που συνδέονται με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Δανία
Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1Στο GUE (ευρωκοινοβούλιο)  μετέχουν:
Ο ΣΥΡΙΖΑ


Το ΚΚΕ, με κεντρική θέση την έξοδο από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ


το ΑΚΕΛ,  το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, που κατά τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές ευθύνεται για την οικονομική κρίση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση, λόγω των κατηγοριών για «σκάνδαλα» που εκτοξεύονται από την Κυπριακή δικαιοσύνη κατά του τ. προέδρου της Κύπρου Δ.Χριστόφια.


το Bloco de Esquerda της Πορτογαλίας, Το κόμμα γεννήθηκε το 2000 από τις πολιτικές κινήσεις: τη Δημοκρατική Ένωση Λαϊκού Κόμματος μαρξιστικό ), το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα τροτσκιστικό ) και Πολιτική XXI


το DieLinke της Γερμανίας, που σημείωσε μεγάλη υποχώρηση στα ποσοστά του στις τελευταίες Γερμανικές εκλογές (έλαβε 8,6 % από 11,9% στις εκλογές του 2009). Αντλεί τη δύναμή του από την τ. Ανατολική Γερμανία, αφού είναι το διάδοχο κόμμα  Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED), που κυβέρνησε την Ανατολική Γερμανία μέχρι το 1989. Το Die Linke έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ενώ δεν αποδέχεται τη «στρατηγική» του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το λεγόμενο «κατοχικό δάνειο». Στο παρελθόν 3 Βουλευτές του κόμματος είχαν κατηγορηθεί από την Επιτροπή Προστασίας του Συντάγματος για συμμετοχή σε «εξτρεμιστικές Οργανώσεις», ενώ  ορισμένες «φράξιες» στο εσωτερικό του βρίσκονται εν μέρει υπό παρακολούθηση από τις Γερμανικές Ομοσπονδιακές Αρχές (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος) και Ορισμένα κράτη.


FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU   της Δανίας που έχει ως αποκλειστικό στόχο την έξοδο της Δανίας από την Ε.Ε.
Front de gauche που απαρτίζεται κυρίως από το κομμουνιστικό κόμμα της Γαλλίας και την αντικαπιταλιστική Αριστερά
Το HC (SPL),  Το σοσιαλιστικό κόμμα της Λετονίας
Hrvatski laburisti - stranka rada της Κροατίας. Το κροατικό Εργατικό κόμμα, ένα λαϊκιστικό κόμμα που έλαβε 5,1% και διοικείται από έναν πρώην συνδικαλιστή
Izquierda Unida, το αριστερό κόμμα της Ισπανίας, με κύρια συνιστώσα του το κομμουνιστικό κόμμα της Ισπανίας και ποσοστό 6,9% στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Ισπανίας
Komunistická strana ČechaMoravy, το κομμουνιστικό κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία). Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για εξτρεμισμό και η  νεολαία του κόμματος είχε τεθεί  εκτός νόμου από το 2006 μέχρι το 2010
 Onafhankelijke partij, της Ολλανδίας, ανεξάρτητο αριστερό κόμμα της Ολλανδίας με πολύ περιορισμένη εκλογική επιρροή.
Partido Comunista Português, το κομμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας,  με ιδεολογία μαρξιστική-λενινιστική, θεωρείται ακροαριστερό και ευρωσκεπτικιστικό
Sinn Féin, της Ιρλανδίας, Στην Κάτω Βουλή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (Dáil Éireann) είναι σήμερα το μικρότερο κόμμα, κατέχοντας 4 από τις 166 έδρες, ενώ κατέχει και μια έδρα στην Ανω Βουλή (Seanad Éireann).
Sossialistparty, το τροτσκιστικό μαρξιστικό ακροαριστερό  κόμμα της Β. Ιρλανδίας Με βασικές πολιτικές  τη λήψη της οικονομικής δύναμης από τα χέρια των τραπεζιτών, των κερδοσκόποι και των  βιομηχάνων.  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα περιγράφει ιδεολογικές επιρροές του σε αυτούς τους όρους: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI), βασίζεται σε αυτές τις ιδέες του Τρότσκι, καθώς και εκείνες του Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Λένιν και τους συναδέλφους τους ηγέτες της η Ρωσική Επανάσταση
Socialistische Partij, το σοσσιαλιστικό κόμμα της Ολλανδίας,  Το κόμμα έχει ρίζες στον μαοϊσμό και τον κομμουνισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια μετακινήθηκε σε μια θέση που η ίδια ονομάζει «σοσιαλδημοκρατική αριστερά». Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2012 , το SP σε πολλά γνωστά, διεθνή  μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίστηκε  ως άκρα αριστερά
Vänsterpartiet, το αριστερό κόμμα της Σουηδίας που αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο Euro, είναι ακραία ευρωσκεπτικιστικό, και στις τελευταίες εκλογές σημείωσε πτώση λαμβάνοντας 5,6%.

Η υποψηφιότητα Τσίπρα ως προέδρου των ευρωσκεπτικιστών – κομμουνιστών της Ε.Ε., είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει τα όποια  «ηγετικά» χαρακτηριστικά που ο ίδιος προσπάθησε να φιλοτεχνήσει στο προφίλ του. Και αυτό γιατί πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα κόμματα που  απαρτίζουν το Gue, δεν θα συγκεντρώσουν «πανευρωπαϊκά»  ποσοστά μεγαλύτερα του 5-7 % ακυρώνοντας την όποια «δυναμική» είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας.

Επίσης οι ίδιοι θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να ισορροπήσει ανάμεσα στη μαοϊκή θεώρηση , το πολιτικό εξτρεμισμό  και τον Ευρωσκεπτικισμό των κομμάτων που απαρτίζουν το Gue, και την  φιλοευρωπαϊκή ρητορική που «εσχάτως» χρησιμοποιεί εντός ελληνικών συνόρων ο κ. Τσίπρας.

Τέλος ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους αναλυτές  η παρουσία του κ. Τσίπρα στα debate, όπου θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε θέσεις που «αποκηρύσσει» εντός των ελληνικών συνόρων (όπως του ΚΚΕ)  και  ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις, όπως αυτές που πλέον φαίνεται να υιοθετεί…

 

Παρ. Όλα τα κόμματα που απαρτίζουν το Gue και υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα: http://guengl.eu/group/delegations

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gonzilaus avatar
  gonzilaus 18/10/2013 15:55:53

  Όνειρο ζω μη με ξυπνάς ακόμα. Δηλαδή η συγκεκριμένη ομάδα θα πάρει 5-7 % πανευρωπαϊκά επειδή ο Τσίπρας δεν έχει ηγετικό προφίλ; Δηλαδή ο Γερμανός ή ο Τσέχος θα ψηφίσει οτιδήποτε ανάλογα ποιος κατεβαίνει επικεφαλής του GUE; Αν πάρει κανά ξυγηρισμένο 30% τι θα λέμε; Ότι απέτυχε επειδή πανευρωπαϊκά πήρε 5-7%. Να γράφουμε ότι θέλουμε και ότι επιθυμούμε αλλά τουλάχιστον να έχουν βάση.

 2. Αρκτική avatar
  Αρκτική 18/10/2013 16:15:48

  Σαν Ελλάδα πάντως μας τιμά, δεν είναι κακό να ξεχωρίζουμε!

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Αρκτική 18/10/2013 23:49:14

   lol...

   • Αρκτική avatar
    Αρκτική @ Μικρασιάτης 19/10/2013 21:46:22

    Το λολ βγαίνει από το λωλός που δηλώνει την ιδιότητά σου; οκ. Ελήφθη.

  • dim avatar
   dim @ Αρκτική 19/10/2013 01:38:40

   Τι σε τιμα δηλαδή? Ότι οι Ευρωπαϊοι κομμουνιστές θέλουν για αρχηγό τους τον Τσίπρα? Δηλαδή αν αύριο οι Ευρωπαϊοι φασίστες θέλουν για αρχηγό τους τον Μιχαλολιάκο, πάλι εσένα θα σε τιμά αυτό?

   • ΗΛΕΚΤΡΑ avatar
    ΗΛΕΚΤΡΑ @ dim 19/10/2013 09:53:23

    !!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Αρκτική avatar
    Αρκτική @ dim 19/10/2013 21:45:06

    Όχι καημένε. Δεν συγκρίνεται ο Τσίπρας με τον .....Μιχαλολιάκο. Η ερώτησή σου αν δεν ήσουν τυφλίτης φανατικός, έπρεπε να είναι η εξής :
    Αν οι Χριστιανοδημοκράτες ήθελαν γι αρχηγό τους τον Σαμαρά, αυτό θα σε τιμούσε;
    Ναι λοιπόν, φυσικά και θα με τιμούσε.

    • dim avatar
     dim @ Αρκτική 20/10/2013 00:31:37

     Τι σχέση έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Κομμουνιστές και τους Φασίστες?

     Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός στην Ευρώπη έχουν καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που έχει θεσπίσει συγκεκριμένη μέρα μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού... Γιατί να με τιμάει λοιπόν, όταν κόμματα που ασπάζονται τον σταλινισμό επιλέγουν έναν ηγέτη "αδελφού" κόμματος της χώρας μου να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος τους?

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 18/10/2013 16:46:50

  ...η ευρωπαική δεξιά τον Μπαρόζο,η ευρωπαική αριστερά τον Τσίπρα....
  θρίαμβος της μετριότητας και του καιροσκοπισμού.......

  • ΑΚ avatar
   ΑΚ @ βαγόνι 18/10/2013 17:37:05

   Και ο Μπαρόζο στα νιάτα του δήλωνε μαοϊκός...

  • ωρε μανα μου avatar
   ωρε μανα μου @ βαγόνι 19/10/2013 11:23:06

   καλά,ψηφίστε Σουλτς εσείς, έτσι κι αλλιώς ο γερμανός Βενιζέλος είναι...

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ ωρε μανα μου 19/10/2013 13:52:58

    Μπά, μή το λές... την κα Γιούτα Ουρπιλάινεν είχα υπ'όψιν μου!

 4. TFEL avatar
  TFEL 18/10/2013 21:39:51

  Μπήκε στα μεγάλα σαλόνια ο μικρός.Αιντε τώρα ο Φαήλος να λέει ιστορίες περι των δύο άκρων.Ούτε ο Χρύσανθος δεν θα τον ακούει.

  • fch avatar
   fch @ TFEL 18/10/2013 23:16:54

   μηπως να τους προσλαβει ως εμπειρους συμβουλους στο cabinet του?....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ TFEL 18/10/2013 23:32:36

   Ειδικά ο Χρύσανθος δεν έχει ανάγκη από κανέναν. Ξέρει την υποκρισία της αριστεράς από μεσα. Αυτό είναι η αιτία που έφυγε. Τα έχει πει. Διαβάστε και λίγο. Ο Τσίπρας απλά συμβιβάζεται να υποκρίνεται και να προχωράει μέσα στην αριστερή θολούρα. Ο Χρύσανθος δε το δέχθηκε. Τίμιος είναι αυτός που διορθώνει τα σφάλματά του και βλάκας όποιος δε τα καταλαβαίνει. Κουτοπόνηρος -ακόμη χειρότερος του βλάκα- όποιος νομίζει πως δεν τον καταλαβαίνει κανείς.

  • dim avatar
   dim @ TFEL 19/10/2013 01:40:25

   Ποιά μεγάλα σαλόνια οι Ευρωπαϊοι κομμουνιστές? Διψήφιο ποσοστό δεν έχουν δει ποτέ και πουθενά... Μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος έδωσε σε ακροαριστερά κόμματα τόσο μεγάλα ποσοστά...

   • Γιαδικιάρογλου avatar
    Γιαδικιάρογλου @ dim 19/10/2013 19:52:40

    Α, γιάσου!

 5. δημης avatar
  δημης 18/10/2013 21:56:33

  ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ..
  ΣΟΥ ΛΕΕΙ ...ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΚΝΕ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ;;;

 6. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 19/10/2013 01:51:49

  Να συμπεράνω πως η ΕΕ ευνοεί-ενισχύει-προμοτάρει τους Έλληνες καταληψίες μαθητές-νέους Τσίπρες;
  Γέννημα θρέμμα τους είναι ο Τσίπρας...=ΓΕΡΜΑΝΟΙ
  Ώρα να βγούμε από την ΕΕ...
  Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές Ευρωπέη Τσιπράδες....
  Αυτό είναι ένα ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ.

 7. occultist avatar
  occultist 19/10/2013 16:31:21

  Ωρε δόξες η Ελλαδίτσα μας. Ο γιωργάκης ο ζαβός -κατα Μαλβίνα- πρόεδρας των σοσιαλι(η)στών και ο άλεξ πρόεδρας των ευρωκομμουνιστών. Πως να μη πάει κατά διαβόλου αυτή η χώρα.

 8. Γιαδικιάρογλου avatar
  Γιαδικιάρογλου 19/10/2013 19:51:14

  Aς τον "λουστούν" λοιπόν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.