14/12/2009 22:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εσωκομματικές ισορροπίες προκαλούν πολιτική θολούραΗ σημερινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου προς τους κοινωνικούς εταίρους,  θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το βασικό πυλώνα της προεκλογικής του ομιλίας .

Κινήθηκε μέσα σε ένα κείμενο αόριστων και χιλιοειπωμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, με πλήθος αντιφατικών και ανεφάρμοστων μέτρων.

Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει έτσι εγκλωβισμένη σε δύο ανυπέρβλητα εμπόδια. Και τα δύο, έχουν να κάνουν με τον ίδιο της τον «εαυτό».

Παλινωδεί μεταξύ της «λαϊκής» γραμμής Κατσέλη και της «τεχνοκρατικής» γραμμής (για σκληρότερα μέτρα) Παπακωνσταντίνου. (βλ. και  http://www.antinews.gr/?p=27605)

Η έλλειψη πολιτικής  πυξίδας ήταν εμφανής στις καθημερινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου όπως τόνισε πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης «έμοιαζε σα να αναιρεί και να διαψεύδει η μία δήλωση την άλλη».

Στο στρατόπεδο της Κατσέλη συστρατεύονται  στελέχη όπως ο Παπουτσής και ο Παναγιωτακόπουλος, ενώ με τις θέσεις του Παπακωνσταντίνου συμφωνούν μεταξύ άλλων Πάγκαλος, η Διαμαντοπούλου και ο Λοβέρδος.

Ιδιαίτερα μάλιστα αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στη πλευρά Παπακωνσταντίνου, η δήλωση της Κατσέλη για την Ε.Ε. πως «μας δίνει βοήθεια στο ένα χέρι , αλλά μας κόβει τελείως το άλλο».

Σε αυτό το σημείο εδράζεται και το δεύτερο εμπόδιο. Η διαχωριστική γραμμή των δύο (ίσως και περισσοτέρων) τάσεων είναι εμφανής και αποτυπώνεται και σε ιδεολογικό πλέον πεδίο.

Σημαντικό μέρος της ομάδας του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, και μεταξύ τους αρκετοί υπουργοί θεωρούν, πως ενέχει ο κίνδυνος η Ευρώπη από ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα να καταστεί απειλή. Στο πλαίσιο αυτό επιρρίπτουν ευθύνες στα στελέχη του «πατριωτικού και βαθέως» ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές στο τύπο, όπου εμφανίζουν τις Βρυξέλλες ως τον Μπαμπούλα τις εθνικής κυριαρχίας. Τη σχετική μάλιστα δήλωση του Γ. Παπανδρέου, «περί απειλής της εθνικής κυριαρχίας», την ανάγουν στη σφαίρα της φαντασίας και του άκρατου λαϊκισμού. Θεωρούν πως αυτή η ατυχής δήλωση ήταν προϊόν πιέσεων αυτής ακριβώς της τάσης που θέλει να εμφανίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απειλή και όχι ως ευκαιρία.

Η διαίρεση, με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους, στο ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι λειτουργικό στοιχείο της ύπαρξής του. Αυτό όμως το χαρακτηριστικό δείχνει να βαθαίνει τόσο από τη παρούσα οικονομική συγκυρία, όσο και από τις κοινωνικές πιέσεις που θα ενταθούν.

Η διαίρεση αυτή καταγράφηκε σε κάθε περίπτωση με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στις σημερινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου.

Δηλώσεις θολές, απόρροια της ανυπαρξίας πολιτικής καθαρότητας και αντιφατικές, απόρροια της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του.

Διαβ'αστε και εδώ: http://www.antinews.gr/?p=27609

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 15/12/2009 11:44:38

  Ο Γιωργάκης τά έχει χάσει τόσο πολύ που κάνει κοπτοραπτική των προεκλογικών του λόγων για να κερδίσει χρόνο στο εσωκομματικό πεδίο.
  Είναι για λύπηση και αυτός αλλά και η Ελλάδα που έχει τέτοιο πρωθυπουργό εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

 2. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 15/12/2009 11:49:53

  Πράγματι είναι για λύπηση ο ΓΑΠ και κυρίως η Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο είναι για λύπηση η Ελλάδα που ο πρώην πρωθυπουργός την κοπάνησε στα δύσκολα για να μην κάνει ακόμα και την αμήχανη πασοκική κοπτοραπτική. Μάλιστα οι φανατικοί του οπαδοί τον εκτιμούν ανοιχτά γι' αυτό, σαν δείγμα ιδιοφυούς πολιτικού ελιγμού: θα επανέλθει ως σωτήρας. Εκεί φτάσαμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.