#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2012 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εμπνευστές του φορολογικού «Ηρώδη», που προκάλεσαν την οργή του ΜαξίμουΟι ιδέες δύο τεχνοκρατών καθηγητών, των κ.κ. Ν. Καραβίτη και Π. Τσακλόγλου, τις οποίες μάλιστα είχαν παρουσιάσει δημοσίως οι ίδιοι από τον Μάρτιο του 2011, και οι εισηγήσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της τρόικας, που είχαν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών από το Σεπτέμβριο του 2011, αποτυπώθηκαν στις νέες επαχθείς ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων αλλά και στις αλλαγές στο καθεστώς των οικογενειακών επιδομάτων, ορισμένες από τις οποίες απέτρεψε τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με καίρια παρέμβασή του, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», ορισμένα από τα πιο επαχθή μέτρα που σήμερα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου είχαν προαναγγελθεί – 21 μήνες πριν από σήμερα - από τους Έλληνες τεχνοκράτες καθηγητές και σημερινούς συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, τον κ. Ν. Καραβίτη και τον κ. Παν. Τσακλόγλου! Ο πρώτος ήταν μέχρι τον Μάρτιο του 2004, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Κ. Σημίτη, Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και θεωρείτο ο «αρχιτέκτονας» της αποκαλούμενης δημιουργικής λογιστικής σχετικά με το ύψος του ελλείμματος και του χρέους κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στο ευρώ. Τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ο σύμβουλος του κ. Στουρνάρα ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο δεύτερος υπήρξε σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός της χώρας, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που εδρεύει στον 6ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα. Είναι δηλαδή κι αυτός στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα.

Στις 22 Μαρτίου 2011,  πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ημερίδα για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη». Παραθέτουμε αποκαλυπτικά αποσπάσματα από τις ομιλίες τους εκείνες, οι οποίες έγιναν πριν από 21 μήνες.

- Ο κ. Καραβίτης, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του εκείνης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να γίνουν στο φορολογικό σύστημα, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «(Χρειαζόμαστε) … κατάργηση των φορολογικών δαπανών. Ιδιαίτερα οι μη επικεντρωμένες φορολογικές απαλλαγές και εκπτώσεις. Για παράδειγμα για παιδιά ή για στέγαση που είναι για όλους καθώς και αυτές που αφορούν γεωγραφικές ή επιχειρηματικές ομάδες … συνήθως με προσχηματικά επιχειρήματα αλλά είναι ομάδες πίεσης»!

Πράγματι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο διαμόρφωσε ο κ. Καραβίτης σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει κατάργηση τόσο των αφορολογήτων για τα παιδιά όσο και της έκπτωσης της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας!

- Στην δική του ομιλία, στην ίδια ημερίδα ο κ. Τσακλόγλου είχε αναφερθεί σε ένα άλλο καυτό θέμα της σημερινής επικαιρότητας: στα πολυτεκνικά επιδόματα! Για το θέμα αυτό, ο τότε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου είχε πει:

«Στα οικογενειακά επιδόματα, κάποτε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τι είναι ο στόχος των επιδομάτων αυτών. Είναι ο στόχος να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια ή είναι ο στόχος να κάνουμε περισσότερα παιδιά; Θεμιτά είναι και τα δύο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε ξεκάθαρο. Δηλαδή τα πολυτεκνικά επιδόματα που έχουμε αυτή τη στιγμή έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά παρ' όλα αυτά δεν καταλαβαίνω αν αυτά εδώ τα πράγματα τα χρησιμοποιούμε σαν μέσα καταπολέμησης της φτώχειας, γιατί δεν πρέπει να βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια ή κριτήρια πόρων στην περίπτωση αυτή».

Πρόσφατα, εξάλλου, σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακλόγλου, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα ως ένας «εκ των θεωρητικών που έχουν συλλάβει την ιδέα» να καταργηθούν τα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα καθώς και τα σημερινά πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ και να αντικατασταθούν από οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται σε όλες τις οικογένειες με παιδιά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Ευτυχώς, όμως, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αντελήφθη έγκαιρα το λάθος του επιτελείου Στουρνάρα και στο σημείο αυτό παρενέβη αποκαθιστώντας σχεδόν στο σύνολό τους τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Γιώργος Παλαιτσάκης στον ΤτΚ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 09/12/2012 21:44:33

  Τους Ελ. επαγγελματίες τους τελείωσαν. Τα λεφτά των ταμείων τα έχουν φάει και τους ζητάνε να πληρώνουν 5000 το χρόνο για να πάρουν μια σύνταξη των 500 Ευρώ ενώ τα χρήματα που πληρώνουν αρκούν για να λαμβάνουν σύνταξη των 1500 Ευρώ. Που πάνε αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν τους αποδεσμεύουν να πάνε σε μια ιδιωτική ασφ. όπως τα αυτοκίνητα να κάνουν μια στοιχειώδη συνταξιοδοτικής ασφάλεια; Παράλληλα όσοι δεν έχουν να πληρώσουν δεν απαλλάσσονται ούτε από προσαυξήσεις ούτε από τίποτε.

  Για τα φορολογικά τώρα. Θα πάρουν από τον κόσμο το 25% από το πρώτο Ευρώ δηλ. σε έναν ελ. επαγγελματία που βγάζει 10.000 το χρόνο θα του πάρουν 5.000 για ταμεία και άλλα 1000 για φόρο.

  Λυπάμαι αλλά ακόμη δεν έχουν καταλάβει που πάμε. Μέχρι το καλοκαίρι θα παίξουν τα όργανα.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/12/2012 11:56:09

  Την αντιμετώπιση των υποπληρωμένων μισθωτών "μπλοκακίων" ως μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων ή μηχανικοεργολάβων, ποιός την εισηγήθηκε;
  Την μείωση των κλιμακίων σε 3 (θα παρακαλάμε να μη μας κάνουν τα "3" στο τέλος "2"), ποιός την εισηγήθηκε;

 3. MCMLII avatar
  MCMLII 10/12/2012 19:39:03

  Νομίζω πως η φορολογική μας κουρελού με τα χιλιάδες μπαλώματα και παράθυρα, τις μύριες ασάφειες, υποπεριπτώσεις και άλλες παθολογίες έχει κλείσει τον κύκλο ζωής της και πρέπει να αποσυρθεί, με ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα γραφεί από την αρχή. Όταν έχεις κώδικα φορολογίας τεσσάρων πυκνογραμμένων τόμων (με συμπληρώσεις/αλλαγές/διαγραφές σε υφιστάμενα άρθρα να γίνονται σε κάθε τους έκδοση), φορολογική νομοθεσία ΜΟΝΟ σε εκτυπωμένη (α λα μπανανία) και όχι σε ηλεκτρονική μορφή για να την συμβουλεύεται και να ενημερώνεται ο επιχειρηματικός κόσμος, όταν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις τις "τροποποιήσεις", τότε ξεκινάς με καμένο χαρτί από χέρι. Μετά από άλλους έξι (χαμένους) μήνες και αυτή η κυβέρνηση πέταξε την πετσέτα στο δάπεδο της παλαίστρας, παραπέμποντας το νέο φορολογικό πλαίσιο στις καλένδες (επόμενο Ιούνιο).

  Όταν το υπουργείο οικ. δεν μπορεί να ενσωματώσει τα πρόστιμα και τις περαιώσεις/ρυθμίσεις τού κάθε επιμέρους φόρου που ψηφίζει ανά εβδομάδα (π.χ. χαράτσι) στην εφαρμογή ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας, τότε είναι προφανές τοις πάσι ότι αρκείσαι στο να κυνηγάς δράκους με νεροπίστολο. Η ήττα σου είναι προδιαγεγραμμένη.

  Και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως όλα τα προηγούμενα, δεν φαίνεται να στοχεύει στις πανταχόθεν αναγνωρισμένες παθογένειες του συστήματος. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς λοιπόν και αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση - παρωδία.

  Έβλεπα στην πολωνική τηλεόραση ενημερωτική εκπομπή για κάποιους που έχουν πάρει παροπλισμένα από το στρατό άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, τα έχουν συντηρήσει κι επισκευάσει, βάψει και γυαλίσει και τα περιφέρουν γεμάτοι περηφάνεια και καμάρι στη φάρμα τους για να βγάζουν φωτογραφία οι τουρίστες κατά τις ημέρες των εθνικών τους επετείων.

  Εδώ το φορολογικό μας σύστημα θα απαγόρευε ακόμη και κάτι τέτοιο: χρειάζεσαι πινακίδες κυκλοφορίας για κάθε όχημα, ακόμη και αν κινείται αποκλειστικά επί φορτηγού πλατφόρμας σε δημόσιες οδούς και αυτόνομα σε ιδιωτικό χώρο (π.χ. εργοτάξιο). Αλήθεια τι τέλη κυκλοφορίας θα έβαζε το υπ. μεταφορών σε ένα τέτοιο όχημα και τι τεκμήριο εισοδήματος το υπ. οικονομικών; Μιλάμε για πολλά κυβικά και χιλιάδες ίππους.

  Έχουμε φθάσει σε απίστευτα επίπεδα κρατισμού και γελοιότητας, όταν δεν μπορούμε καν να παίζουμε με τα όποια "παιγνίδια" μας σε ιδιωτικό χώρο, ακόμη κι αν αυτά τα "παιγνίδια" είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας μας. Φαντασθείτε χαμένες ευκαιρίες για ιστορικό τουρισμό (και εθνική ή δημοκρατική διαπαιδαγώγηση) με αξιοποίηση (από ιδιώτες ή από σχολεία) των πυροβόλων μας στο Β' Π.Π. ή του άρματος με το οποίο οι χουντικοί έριξαν την πύλη του Πολυτεχνείου!

  Και αντί να τα αλλάξουν όλα εκ θεμελίων μειώνοντας το κράτος (και συνακόλουθα τις δαπάνες του), κάθονται οι αφελείς - για να μην τους χαρακτηρίσω βαρύτερα - εκάστοτε κυβερνώντες και μετράνε ποιος θα είναι ο ΦΠΑ της μπουγάτσας, ποιο το τέλος επιτηδεύματος της μανικιουρίστρας και αν το πρόστιμο τακτοποίησης πολεοδομικών ή φορολογικών παρανομιών θα πληρωθεί σε 36 ή 48 δόσεις.

  Με τέτοια μυαλά (και τέτοια καθυστέρηση) το καράβι θα πάει στο βυθό αύτανδρο!

  • ΓΙΩΡΓΟΣ κ. avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ κ. @ MCMLII 10/12/2012 21:22:36

   πολλα like!!!

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ MCMLII 10/12/2012 22:14:46

   Επίσης πολλά like!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.