#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκσυγχρονιστές... αλληλοβραβεύονταιΣε εκδήλωση… εκσυγχρονιστών που αλληλοεκτιμώνται και αλληλοβραβεύονται, εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ στο «άνδρο» της οικογένειας Λάτση, στην Κηφισιά.

Εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζαμε ότι το ΙΟΒΕ, κατ’ ουσίαν οι βιομήχανοι, θα βράβευαν τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με το Αριστείο ΙΟΒΕ» για την προσφορά του στην ελληνική οικονομία και όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Ο ίδιο μάλιστα τόνισε ότι «αν σήμερα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αυτό το οφείλουμε στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου που επανέφερε τη χώρα και την οικονομία σε τροχιά».

Εγκώμια για τον πρώην πρωθυπουργό και από τον Γ. Στουρνάρα αλλά και από τον Β. Ράπανο, τον παρ’ ολίγον τσάρο. Φυσικά, κανείς δεν απαγορεύει σε κανέναν να μιλά με θερμά λόγια για τον άλλο, αλλά και να τον βραβεύει για την προσφορά του.

Εμείς, όμως, μπορούμε να αμφιβάλλουμε για το τι προσέφερε ο κ. Παπαδήμος. Διότι αν κάνουμε μια «σούμα» της διαπραγματευτικής του ικανότητας σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και την υπογραφή Μνημονίου (το οποίο πληρώνουμε τώρα) τότε όχι βραβείο δε θα έπαιρνε αλλά θα έπρεπε να φύγει κι από τη χώρα. Αν θυμόμαστε όλοι καλά, ένα χρόνο ακριβώς από τώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου, που είχε χαρακτηριστεί εθνικής σωτηρίας, υπέγραψε ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων που αναγκάστηκε η επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα ειδικά μισθολόγια, οι απολύσεις στο Δημόσιο και το κυριότερο, ο εργασιακός μεσαίωνας που ζούμε σήμερα είναι «επιτεύγματα» του κ. Παπαδήμου. Για ποια προσφορά του μιλάμε τότε; Κι αν αυτός παίρνει βραβείο ο λαός που θυσιάστηκε τι πρέπει να πάρει;

Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος έκανε και μια ομιλία η οποία δείχνει ότι θέλει να παίξει ρόλο μελλοντικά, ίσως ευελπιστεί να γίνει ο… Μόντι της Ελλάδας, ποιος ξέρει;

«Έχουμε κάνει το περισσότερο από το μισό μαραθώνιο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, όπως σε κάθε μαραθώνιο στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος της χαλάρωσης έτσι και τώρα χρειάζεται σθένος, επιμονή και συγκέντρωση». Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι τιτάνιες θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο και η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, προτρέποντας τις πολιτικές δυνάμεις σε ευρεία συναίνεση για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Χαρακτήρισε το δικό του πρόγραμμα δράση «πυξίδα» και μίλησε και για άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Λες κι έκανε προεκλογική ομιλία είπε:

«Πρέπει να συμπληρώσουμε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την εφαρμογή των νόμων. Ήλθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι πήραμε τη ζωή μας λάθος και πρέπει να αλλάξουμε ζωή», είπε προσαρμόζοντας το στίχο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη στη σημερινή πραγματικότητα και για να γίνει πιο συγκεκριμένος πρόσθεσε: «Χρειάζεται ευρεία συναίνεση. Μόνο με ευχές και ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δεν γίνεται. Δημιουργούν ψευδαισθήσεις για την επίλυση των προβλημάτων».

Όπως αναφέρει η «Ημερησία» ο κ. Παπαδήμος είπε μεταξύ άλλων:

α. Το πρώτο συμπέρασμα του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι «όσο αμεσότερα και πιο συνεκτικά εφαρμοστούν τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Αμφιταλαντεύσεις, πισωγυρίσματα οδηγούν σε αύξηση της αβεβαιότητας. Πρέπει να εφαρμόσουμε πιστά το πρόγραμμα ώστε τα μέτρα να έχουν θετική επίπτωση στη ζήτηση και την απασχόληση», επισήμανε αναγορεύοντας την ανεργία σε «μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα».

β. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι «να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης. Η ανεύθυνη και κοντόφθαλμη πολιτική που ασκήθηκε κατά καιρούς έκανε τη χώρα δέσμια των πιστωτών της. Διαβρώθηκαν αξίες για τη δίκαιη λειτουργία της οικονομίας», είπε ο κ. Παπαδήμος συστήνοντας: «Να δημιουργηθούν μηχανισμοί και θεσμοί που δεν θα επηρεάζονται από μικροκομματικούς κύκλους αλλά και για να αποδώσουν τα μέτρα».

Υποστήριξε ότι «για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ήταν επιβεβλημένη η διόρθωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Πρέπει τώρα να εξαλειφθούν στρεβλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία της οικονομίας. Τότε θα πετύχουμε εξωστρέφεια, ανταγωνισμό και μείωση τιμών. Συντεχνιακά συμφέροντα, και ολιγοπώλια υπονόμευαν τη δράση».
Το τρίτο συμπέρασμα του κ. Παπαδήμου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από πρόσθετες δράσεις. Όπως τα προγράμματα ενίσχυσης από κοινοτικούς πόρους, τα νέα χρηματοδοτικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και η διασύνδεση της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με τη δέσμευση για αύξηση της απασχόλησης.

Από κάτω οι εκσυγχρονιστές ίσως είδαν ότι μπορούν να πάρουν τη… ρεβάνς. Ίσως πάλι η χθεσινή εκδήλωση να ήταν το σάλπισμα αντεπίθεσης. Το λαό, όμως, τον ρώτησαν τι γνώμη έχει;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπάμπης Ηλιάκης avatar
  Μπάμπης Ηλιάκης 15/01/2013 08:48:40

  Επί της ουσίας πού έχει λάθος σε αυτά που είπε ο Παπαδήμος; Τα ίδια δεν λέει τώρα και ο κ. Σαμαράς;

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 15/01/2013 10:11:56

  Παπαδήμος, Ράπανος, Ζανιάς κ σία. Το καθηγητάδικο, κρατικοδίαιτο της Οικονομικής του Καποδιστριακού, το πάντα μέσα σ’ όλα εκσυγχρονιστικό πασόκ του Σημίτη (..και ο Στουρνάρας εννοείται). Και δ’ιπλα σ’ αυτούς οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας του ΣΕΒ και ΙΟΒΕ, με τους βιομήχανους χωρίς βιομηχανίες.

 3. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 15/01/2013 13:32:11

  Εκσυγχρονιστες καθε... κοστους!

  Το να καλειται καποιος εκσυγχρονιστης επειδη διελυσε (εθελοντικα) ασφ.ταμεια και κλειδωσε το χρεος της χωρας (που επι ΔΝΤ διπλασιαστηκε) στο πανακριβο ευρω, βαζοντας παγιδα θανατου αν ποτε η χωρα επιλεξει το αυτονοητο και αναποφευκτο, ειναι κατι παραπανω απο εξοργιστικο...

  • αννα1 avatar
   αννα1 @ Φοιτητης 15/01/2013 14:12:20

   Οπότε όταν (σύντομα) σου ζητήσουν αυτοί την ψήφο σου, τώρα ξέρεις τι να τους απαντήσεις και ποίον να βάλεις στη θέση τους αγαπητέ φοιτητή...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.