#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/08/2013 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκλογομάγειρες ζουν και βασιλεύουν…

 
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εισέβαλε αιφνιδίως τον περασμένο Ιούνιο με την υπόθεση της ΕΡΤ στην πολιτική ζωή του τόπου. Από τότε ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διέψευσε ότι ο ίδιος σχεδίαζε εκλογές.
Παρά τις διαψεύσεις όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι εφεξής η συζήτηση για εκλογές κατακτά μονιμότερη θέση. Γενική είναι η άποψη ότι η χώρα βρέθηκε λίγα βήματα από την κάλπη από ένα συμπτωματικό αλλά όχι τυχαίο γεγονός και ότι τίποτε δεν αποκλείει την επανάληψή του στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης φλερτάρουν ανοιχτά με το εκλογικό σενάριο του Μαΐου του 2014 (εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές...) και εισηγούνται με νόημα:  «Πρωτογενές πλεόνασμα, ανάκαμψη, συσπείρωση και μετά εκλογές, να τους τα πάρουμε όλα».

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου λένε ψύχραιμοι παρατηρητές. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και το κατά πόσο θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα και δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών.

Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη: Πάση θυσία θα πρέπει να δοθεί προσοχή να μην πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών και να αρχίσει σιγά-σιγά να κεφαλαιοποιεί η κυβέρνηση την πολιτική της.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα, στα ηγετικά κλιμάκια της κυβερνητικής παράταξης διατυπώνεται πλέον η εκτίμηση ότι ούτως ή άλλως οι ευρωεκλογές θα λειτουργήσουν ως τροχιοδεικτική βολή των εθνικών εκλογών.

Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στο παρασκήνιο, θέλει πλέον να είναι έτοιμος δια παν ενδεχόμενον. Υπουργός που γνωρίζει τι συζητείται στα ενδότερα του Μαξίμου δεν διστάζει να διατυπώσει την εκτίμηση ότι ένα τμήμα της αντιπολίτευσης είναι δυνατόν να περιέλθει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και ότι, ακόμη και αν δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία ή στον κρατικό μηχανισμό, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Βουλή. «Όλο και περισσότερο θα συμπεριφέρονται ως πληγωμένοι λύκοι...» υποστηρίζει.

«Μετά τις γερμανικές εκλογές, η ΝΔ οφείλει να είναι εκλογικά έτοιμη» σημειώνουν κορυφαία κομματικά στελέχη και θεωρούν ότι σε αυτήν ακριβώς την εκλογική ετοιμότητα μπορεί να συνεισφέρει η «νέα πλειοψηφία» στην οποία δείχνει να προσανατολίζεται ο κ. Σαμαράς που εμφανίζεται ως ο βασικός πλέον εκφραστής του αστικού συστήματος.

Ήδη, φάνηκε χθες από την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακραίες ομάδες και δεν διστάζει να δώσει άλλοθι στους κουκουλοφόρους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε το στίγμα του, καταγγέλλοντας την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, ενώ το μήνυμα της κυβέρνησης, διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια ήταν σαφές: «Δεν υφίσταται άβατο για τη νομιμότητα».

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στο πλαίσιο των προβληματισμών που διατυπώνονται για τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ το ενδεχόμενο των εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις. Το ενδεχόμενο φέρεται να ετέθη ως ερώτημα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι δεν το εξετάζει «υπό τις παρούσες συνθήκες».

Όλοι όμως παραδέχονται ότι το θέμα είναι πρόωρο και ότι το σκηνικό θα αποσαφηνιστεί στα μέσα του φθινοπώρου. Όπως όμως εξηγούσε υπουργός που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί συχνά με τον Πρωθυπουργό επί πολιτικών θεμάτων, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό.

Προς το παρόν πάντως όλα τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (μηδέ του Αντ. Σαμαρά εξαιρουμένου) διαβεβαιώνουν ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβερνητικής παράταξης δεν έχει αλλάξει και ότι οι εκλογές θα αργήσουν.

Κανένας όμως δεν αρνείται ότι η άνοιξη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις, ότι η πορεία των οικονομικών εξελίξεων θα κρίνει πολλά και ότι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι ένας παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να σταθμιστεί από πολλές πλευρές προτού οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. helios avatar
  helios 22/08/2013 16:26:01

  ''Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, από τους ελέγχους που έχουν γίνει αποκαλύφθηκαν 11.000 ψευδείς δηλώσεις εισοδήματος από δικαιούχους επιδόματος τέκνων, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ελέγχονται άλλες 30.000 αιτήσεις στις οποίες υπάρχουν και περιπτώσεις –κυρίως αλλοδαπών- όπου η μία οικογένεια δήλωνε τα παιδιά της άλλης για να εισπράξει το επίδομα.''

  από που και ως που πρέπει να δίνουμε επιδόματα τέκνων σε αλλοδαπούς

 2. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 22/08/2013 16:48:12

  Υπάρχει μια απλή λύση για την όλη υπόθεση:
  Να διαμηνυθεί σε όλες αυτές τις πριμαντόνες, ότι αν ρίξουν την κυβέρνηση ΔΕΝ θα ισχύσει η παράδοση που θέλει τους νυν βουλευτές να είναι ex officio υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και ότι θα καταρτιστούν τελείως νέα ψηφοδέλτια, κατά την κρίση του Προέδρου του κόμματος.
  Αφού δεν υπάρχει υπευθυνότητα και διάκριση αλλά αυτοπροσωπολαγνεία και ετσιθελισμός, ας τους γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν το δικό τους οι ίδιοι θα έχουν έχουν τελειώσει πολιτικά και "γαία, πυρί μειχθήτω"...

  • ganasta avatar
   ganasta @ Στυλιανός Παπαδόπουλος 22/08/2013 17:15:33

   Το παραμύθι της λίστας δεν πιάνει. Λίστα για τη Ν.Δ σημαίνει εκλογική κατάρρευση. Άρα σωστά το γράφεις "γαία, πυρί μειχθήτω"

   • Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
    Στυλιανός Παπαδόπουλος @ ganasta 22/08/2013 18:05:46

    Ποιος μίλησε για λίστα;
    Εγώ έγραψα για τελείως νέα ψηφοδέλτια, από όπου θα λείπουν οι πριμαντόνες.
    Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, με τον κόσμο δυσαρεστημένο και εξοργισμένο, οι εκλογές θα είναι ούτως ή άλλως πανωλεθρία για τα νυν κυβερνητικά κόμματα.
    Ενώ η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και η παρουσίαση απτών και ορατών αποτελεσμάτων, θα οδηγήσει σε πανωλεθρία των τυχοδιωκτικών σχηματισμών της αντιπολίτευσης.
    Για τούτο εξασκούν πολιτική καταστροφής και προσπαθούν κινητοποιώντας τα σκυλάκια που κληρονόμησαν στον χώρο του συνδικαλισμού από το πάλαι ποτέ Πανελλήνιο ΣΟΚ, να παρεμβάλλουν κάθε είδους εμπόδιο στην ανάκαμψη της Ελλάδας.
    Εάν λοιπόν κάποιοι θελήσουν να ανακόψουν αυτή την πορεία για λόγους προσωπικής προβολής και προώθησης, καλό θα είναι να ξέρουν ότι δεν θα έχουν καν πολιτικό μέλλον...

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Στυλιανός Παπαδόπουλος 22/08/2013 18:15:30

     Mα εννοειται οτι οποιος ριξει την κυβερνηση διαγραφεται απο το κομμα και δεν ειναι υποψηφιος.
     Αυτο ειναι αυτονοητο.
     Κατα τα άλλα οροσημο ειναι η εκλογη προεδρου δημοκρατιας το Μαρτιο 2015 οπου χρειαζονται 180 ψηφοι.

     • airman avatar
      airman @ ψυχραιμια 23/08/2013 20:31:50

      Αυτό με την εκλόγη Προέδρου το 2015 είναι ένας άλλος γρίφος που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η διαχείρισή του.
      Αλέξη μήπως ενδιαφέρεσαι;

 3. firiki2010 avatar
  firiki2010 22/08/2013 17:22:55

  Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών πιθανώτατα θα ευνοήσει τα αντικυβερνητικά κόμματα. Κι αυτό πιθανώς να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα είναι ενδεχομένως δύσκολο να ανατραπεί στη συνέχεια. Αρα για να έχουμε και εθνικές εκλογές την άνοιξη δεν χρειάζεται κάποιος να ρίξει την κυβέρνηση. Μπορεί να το θελήσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καλή θα ήταν η εξάντληση της τετραετίας για να φανούν θετικά αποτελέσματα και στην τσέπη του πολίτη αλλά ενα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές- δημοτικές (λόγω της φυσιολογικής χαλαρότητας) θα κάνει την εξάντληση τετραετίας εξαιρετικά δύσκολη.

 4. airman avatar
  airman 22/08/2013 18:33:24

  Είναι που είχε φαγγαράδα χθες, είναι που κάποιοι θέλουν να κάνουν ''όνειρα θερινής νυκτός'' καλοκαίρι γαρ, ε δε θέλει και πολύ!
  Εκλογές θα γίνουν μόνο εάν η Κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, πράγμα πολύ δύσκολο παρά το γεγονός ότι όντος το φθινόπωρο είναι η (τελευταία;) μεγάλη ανηφόρα.
  Θα πρέπει βέβαια να έχει κι ο Αλέξης κάτι να ''ανακατέβει''!

  • aliosa avatar
   aliosa @ airman 22/08/2013 18:59:10

   Αερολογιες απο εναν airman...
   Και οντως (οχι οντος), και (τελευταια) με ερωτηματικο (;), και μεγαλη ανηφορα.

   Δεν αποφασιζεις τι θελεις να πιστεψεις και να μας το πεις?
   Αλλα μετα να το τεκμηριωσεις κιολας....

   • airman avatar
    airman @ aliosa 23/08/2013 20:28:43

    Μάλιστα κ. καθηγητά!
    Δεν θα ξανακάνω ορθογραφικό λάθος, ήδη μάλιστα το έγραψα 100 φορές!
    Σε ότι αφορά την εκτίμηση που διατυπώθηκε, είναι απόλυτα σεβαστό κάποιος να μην την αποδέχεται. Όσο για το τι πιστεύω, αυτό είναι σαφές (εκτός κι αν κάποιος ίσως επικεντρώσει στο ορθογραφικό λάθος).
    Υ.Γ. Μήπως το μονοτονικό έχει καταργηθεί και δεν το έχω μάθει;

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 22/08/2013 19:22:15

  Ζουν και βασιλεύουν νυν και αεί... καθότι..
  Άπαξ εκλογομάγειρας, για πάντα εκλογομάγειρας... ορθώς τοποθετείστε λοιπόν...

 6. el eternauta avatar
  el eternauta 22/08/2013 20:59:47

  Δεν σου φταιει κανενας εκλογομαγειρας, ο Σαμαρας αμα θελει μπορει να μεινει στην πρωθυπουργια και μετα θανατον, ολα στο χερι του ειναι.
  Ειναι απλο, Ελευθεριος Βενιζελος airport και ολοι εξω με τις κλωτσιες.
  Ετσι ειναι οι Ηγετες.

 7. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 22/08/2013 23:47:45

  Τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος. Πιστεύω ότι αποτελείται από πανέξυπνους ανθρώπους οι οποίοι καταφέρνουν να συνδυάζουν τη λήψη των σωστών αποφάσεων και τη δημοκρατία σε μια χώρα με πολιτικά ανώριμους αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ωφελιμιστές πολίτες. Είναι πράγματι αξιέπαινο το πως είναι αυτό δυνατό εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια. Υπάρχει συνέχεια και τίποτα δεν με κάνει να πιστεύω ότι θα αλλάξει, ούτως ή άλλως το απεύχομαι.
  ΤΥΦΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.