#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκλογικές εξελίξεις στην Ουκρανία

 

Μια σκληρή μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία μεταξύ δυο αγριεμένων πολιτικών αντιπάλων,  της Yulia Tymoshenko και του Viktor Yanukovich. Η μάχη θα διαρκέσει άλλες τρεις εβδομάδες, καθώς και οι δυο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν την αμφιλεγόμενη τιμή του να ηγηθούν ενός κράτους πολιτικά διαλυμένου και με έντονα διασπαστικά φαινόμενα στο εσωτερικό του, που εκδηλώνονται κυρίως μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη Ρωσία,  και αυτών που ως εθνικιστές κλίνουν περισσότερο προς την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Viktor Yushchenko, που είχε κερδίσει την εξουσία πριν από πέντε χρόνια, εκμεταλλευόμενος την «πορτοκαλί επανάσταση», καταποντίσθηκε στη διάρκεια του πρώτου γύρου των πρόσφατων εκλογών, αποσπώντας μόλις το 5% των συνολικών ψήφων. Ο δεύτερος γύρος  (7/2/10) θα παιχτεί με πρωταγωνιστές τον Yanukovich που κέρδισε το 35%, και την Tymoshenko που έφτασε το 25%.

Με τον Yushchenko εκτός μάχης, οι γεωπολιτικές εντάσεις που σημάδεψαν την εσωτερική πολιτική της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια, μπορεί τώρα να εξανεμιστούν. Οι δυο αντίπαλοι θα επικεντρωθούν μάλλον στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, στην εγγενή κρατική  της διαφθορά, και στο κρίσιμο ζήτημα της ρωσικής γλώσσας, την οποία ομιλεί το 1/3 των Ουκρανών. Οι δυο υποψήφιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα συνεχίσουν την αντί-ρωσική πολιτική του Yushchenko, που μεταξύ άλλων υποστήριζε τη ταχεία ένταξη  στο ΝΑΤΟ, τη στενή συνεργασία με την Ε.Ε., καθώς και σχέδια για την αποπομπή του ρωσικού στόλου από τα ιστορικά αγκυροβόλιά  του στη Κριμαία. Οι ειδικοί προβλέπουν πως η μάχη θα είναι αδυσώπητη, και θα περιστραφεί γύρω από τις συγκρουόμενες προσωπικότητες και τα διαφορετικά στυλ που πρεσβεύουν οι δυο μονομάχοι, οι οποίοι συγκρούονται για χρόνια τώρα, και επί τέλους πλησιάζει η ώρα της τελικής μεταξύ τους μάχης.

Πολλοί όμως ανησυχούν, πως η σύγκρουση αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας, αν τεθεί εκτός ελέγχου. Όπως λέει ο ειδικός αναλυτής Alexander Sushko: «Κανένας εκ των δυο δεν έχει φυσική συμπάθεια για τη δημοκρατία, όπως αυτή που  διέθετε ο Yushchenko, και επομένως κινδυνεύουμε να δούμε τον ηττημένο των εκλογών να καλεί τον κόσμο στους δρόμους με σκοπό να ανατρέψουν το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα…». Να σημειωθεί, πως με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που ψήφισαν κάποιον άλλο υποψήφιο (ανάμεσα στους πολλούς) και που συνολικά αποτελούν το 35% των ψήφων, δηλώνει αναποφάσιστο ως προς το ποιόν εκ των δυο θα στηρίξει την 7/2. Οι συνεργάτες του Yushchenko δήλωσαν, πως ο πρόεδρος δεν θα υποδείξει κάποιον από τους δυο, καθώς οι ιδέες του διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των τελικών υποψηφίων.

Ο Yanukovich είναι ένας κατηφής τεχνοκράτης από το Donetsk, που μιλάει ρωσικά. Στη πόλη αυτή, που είναι γνωστή για τα ανθρακωρυχεία της και τη παραγωγή χάλυβα, πολλοί κάτοικοι ακόμη αναπολούν την ΕΣΣΔ, και δεν υποστήριξαν καθόλου την «πορτοκαλί επανάσταση». Ως νεαρός, ο Yanukovich πέρασε κάποιο διάστημα στη φυλακή για κλοπές, κάτι που η Tymoshenko σίγουρα θα εκμεταλλευτεί εις βάρος του. Γενικά όμως θεωρείται ως ένας ικανός διαχειριστής, και οι θητείες του στη πρωθυπουργία το αποδεικνύουν. Όπως λέει ο βουλευτής του κόμματος του Yanukovich, Vladislav Lukyanov: «Έχω παρακολουθήσει τη δουλειά του για πολλά χρόνια, από κυβερνήτη του Donetsk μέχρι που έγινε πρωθυπουργός, και πάντα εντυπωσιαζόμουν από τις οργανωτικές του ικανότητες…. Συνεργάζεται με επιτυχία με κάθε είδος ανθρώπου, από τους πλούσιους ολιγάρχες, τους διευθυντές εργοστασίων, έως τους απλούς εργάτες. Θα φέρει ομαλότητα στη κυβέρνηση της χώρας…». Για να πετύχει όμως, ο Yanukovich θα χρειαστεί να επεκτείνει την επιρροή του και πέρα από τη ρωσόφωνη  ανατολική Ουκρανία, όπου και πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων του. Στη κεντρική και δυτική πλευρά της χώρας, πολλοί είναι αυτοί που ακόμη τον κατηγορούν για το στήσιμο των προεδρικών εκλογών του 2004, που οδήγησε σε διαδηλώσεις διαρκείας, αλλά και στη «πορτοκαλί επανάσταση»,  και τελικά στην εκλογή του Yushchenko πριν πέντε χρόνια. Οι αντίπαλοί  του μάλιστα, τον θεωρούν ως έναν παλιομοδίτη πολιτικό σοβιετικού στυλ, του οποίου οι στενές και επαρχιακές απόψεις, σε συνδυασμό με τη ρωσική του προφορά, τον καθιστούν ανεπαρκή στο να ηγηθεί της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Dmitri Vydrin, λέει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για έναν ξεπερασμένο, κομματικό ακτιβιστή, που όμως δείχνει διάθεση για να μάθει… δεν είναι κάποιος εν δυνάμει δικτάτορας. Αλλά από την άλλη, αμφιβάλλω αν έχει τις ικανότητες να βελτιώσει τα πράγματα. Δεν είναι ο ιδανικός ηγέτης για μια ευρωπαϊκή χώρα…».

Η Tymoshenko κέρδισε μια  ολόκληρη περιουσία ενασχολούμενη με τη ρωσική ενέργεια κατά τη δεκαετία του `90. Κέρδισε μάλιστα και το τίτλο της «Πριγκίπισσας του αερίου», ενώ φυλακίστηκε για κάποιο διάστημα για κατηγορίες διαφθοράς. Αυτό το τελευταίο κομμάτι της ιστορίας της, κατάφερε και το μετέτρεψε με επιτηδειότητα σε μια δήθεν υπόθεση πολιτικής της δίωξης, εκ μέρους των αντιπάλων της. Σύμφωνα τόσο με τους οπαδούς της  όσο και με τους αντιπάλους της, το ισχυρό χαρτί της Tymoshenko είναι η ελκυστική  δημόσια εικόνα που προβάλλει, και που ενισχύει χτενίζοντας τα μαλλιά της σε στυλ Ουκρανής χωρικής, και μιλώντας με έναν υπνωτικό τόνο. «Είναι ένα πολύ αφοσιωμένο άτομο, που δεν μπορεί να κρατηθεί στο βυθό…» λέει η αναλύτρια Vira Nanivska. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μια εξαίρετη πολιτικός, αλλά δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσε να κάνει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει…».

Οι αντίπαλοί της θυμίζουν, πως η πρωθυπουργική θητεία της Tymoshenko ήταν μια οικονομική καταστροφή που αποτελείωσε τη χώρα, και πως η ίδια κατανάλωσε πολύ περισσότερη ενέργεια πολεμώντας τον Yushchenko παρά αντιμετωπίζοντας τη κρίση. «Η Tymoshenko είναι λαϊκίστρια και χειρίζεται καλά το λόγο. Απέτυχε όμως στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και αυτό είναι ακόμη πολύ φρέσκο μέσα στα μυαλά των ψηφοφόρων…», λένε.

 Christian Science Monitor

(στην φωτογραφί ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen ζητούν διαφάνεια στις προεδρικές εκλογές ντυμένες σαν κορίτσια του δρόμου)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 20/01/2010 12:44:53

  Η Ουκρανία θα διχοτομηθεί τουλάχιστον. Και λέω τουλάχιστον γιατί μπορεί να δούμε και περισσότερα κομμάτια. Σε εκκλησιαστικό επίπεδο η διχοτόμηση έχει επέλθει. Ο Ρωσόφωνος ανατολικός πληθυσμός θα αποσχιστεί και θα ενωθεί με τη Ρωσία ενώ στη Ρωσία θα περάσει και η Κριμαία. 95% Ρώσοι, ο Στάλιν την έδωσε στην Ουκρανία.

  Αυτά περί διαφθορά κλπ. που λέει το άρθρο είναι αλήθεια και καθεστώς εκεί.

 2. marcuze avatar
  marcuze 20/01/2010 13:37:35

  Ναχαμε και μεις, τετοιες ακτιβίστριες και ας έστηναν μπλόκα παντού.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 20/01/2010 15:35:28

  Όντως. Τέτοια μπλόκα θέλουμε....

 4. Anonimi avatar
  Anonimi 21/01/2010 01:38:22

  The Rocky Horror Picture Show

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.