16/06/2009 20:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκλογές στο Ιράν, το Ισραήλ και ΗΠΑ

[youtube jNaZpAHcXkI&feature=player_embedded]

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λάζος avatar
  Λάζος 16/06/2009 21:51:19

  Το θέμα εδώ είναι το Ισραήλ.
  Ο Φρίντμαν κάνει, σε αυτό το μήνυμα, τα γλυκά μάτια στον Ομπάμα.
  Το Ισραήλ πρέπει να πιεστεί (άρα... "φυσιολογικό" το αποτέλεσμα στο Ιράν).

 2. Le canard avatar
  Le canard 16/06/2009 23:05:50

  Η αλλαγή φρουράς ήδη άρχισε στο Ιράν. Ο Αχμαντινετζάντ ήταν, ούτως ή άλλως, το ¨κακό πρόβατο" που τον έβαλαν για να τον διώξει το ίδιο το σύστημα στη συνέχεια. Αλλά, κοίτα να δείς που δείχνει αντοχή! Η αλλαγή άρχισε, αλλά μένει να δούμε αν οι ιρανοί θα το αντιμετωπίσουν "σοφά" (σαν τους Κινέζους) και δεν θα υποστεί η χώρα τους κατακλισμιαίους κραδασμούς ή θα περάσουν σταδιακά -και κυρίως με λίγο αίμα- στη νέα εποχήξ. Κοντός ψαλμός...

 3. Λάζος avatar
  Λάζος 16/06/2009 23:40:25

  @Πάπιε
  Το χαρτί των αυτονομιστικών εθνικισμών του Ιράν (Αζέροι, Κούρδοι) δεν έχει βγει μέχρι στιγμής στους Αμερικάνους (καί λόγω γειτονικών ισορροπιών).
  Αλλά στην αναμπουμπούλα (κενά εξουσίας) διάφοροι "λύκοι" χαίρονται.
  (Στην εξίσωση που υπαινίσσεσαι, μαζί με τον πόλεμο για τη νέα μοιρασιά, παίζει κι αυτή η μεταβλητή -έστω και ως πιθανό συμπληρωματικό μέσο πίεσης.)
  Αυτό το καλοκαίρι & το φθινόπωρο είναι κρίσιμα για το Ιράν.

 4. Orestios avatar
  Orestios 17/06/2009 00:55:31

  Για να υπάρξει κράτος παλαιστηνίων το Ιράν πρέπει να γίνει πιο......ζουζουνιάρικο.

 5. feder avatar
  feder 17/06/2009 17:54:54

  Λάζο, αν ακουγα τους ανθρώπους που είδανε τρεις γειτονιες στη βόρεια τεχεράνη και την Περσέπολη θα είχα την αντίθετη γνώμη απ'αυτή που έχω. Είναι γνωστό -και δεν το αμφισβήτησα- ότι στην Τεχεράνη οι πάντες μισούν τον Αχμεντινετζάντ. Στην πιο εξελιγμένη και εκδυτικισμένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αστική κοινωνία, η πλειοψηφία θέλει αλλαγή. Έτσι συμβαίνει πάντα. Πρόσθεσε και μια πλειοψηφία ηλικίας κάτω από 25, όπως είναι ο πληθυσμός στις πόλεις, και αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο (όπως άλλωστε ήταν και το 97). Η δύναμη του Αχμεντινετζάντ δεν έγκειται εκεί, αλλά στα φτωχότερα στρώματα στην ύπαιθρο, τα οποία είναι εξ ορισμού συντηρητικότερα και τα οποία ενίσχυσε με την πολιτική του χωρίς προηγούμενο. Μην ξεχνάμε, ξαναλέω, ότι μέχρι και πέρσι που το πετρέλαιο ήταν στα ύψη, είχε κάθε μέρα στο χέρι 70 εκατομμύρια δολάρια να 'μοιράζει' σε παροχές τέτοιου είδους. Γι'αυτό και ανέβηκε ο πληθωρισμός όπως ανέβηκε. Κατά ένα τρόπο, μπορεί κάποιος στον τομέα αυτό να τον παραληρήσει με τον Αντρέα της πρώτης τετραετίας πασόκ, -όπου είδε ένα σωρό κόσμος από τους 'μή προνομιούχους' ξαφνικά τις συντάξεις του να διπλασιάζονται.. Δε θυμάστε την ΑΤΑ και τον επίσης αντίστοιχο πληθωρισμό; (εκείνος βέβαια μοίραζε χωρίς πετροδολάρια, πράγμα πιο επιβαρυντικό για την οικονομία μακροπρόθεσμα)..

  Εξού και δεν κάνει εντύπωση ούτε η προσέλευση στις κάλπες ούτε το αποτέλεσμα. Κανένας από την αρχή του χρόνου -από τον Economist μέχρι τα mainstream δυτικά media έως και πριν ένα μήνα- δεν έλεγε σοβαρά ότι υπήρχε πιθανότητα να μην κέρδιζε ο Αχμεντ. Όλοι το περίμεναν -ο Μουσάβι ήταν outsider.

  Μετά, λες οτι τα ερείσματα του Αχμεντ.στους μουλάδες είχαν κλονιστεί τα τελευταία δυο χρόνια.. Μα ο Χαμενέι είχε επανειλημμένα, κατά τη γνώμη μου, βγεί από την επιβεβλημένη σε αυτόν ουδετερότητα και είχε πάρει θέση υπέρ του Αχμεντ.. Όλοι θυμούνται ότι είχε πει πως "τον βλέπει στη θέση του για άλλα 4 χρόνια" -πριν ένα χρόνο περίπου. Ας αποφασίσουν οι καχύποπτοι, είναι μαζί του το σύστημα ή εναντίον..;

  Όσο για τις ανακοινώσεις των δυτικών κυβερνήσεων -σορυ αλλά είμαστε σοβαροί..; Σε λίγο θα με παραπέμψετε και στο ρεπορτάζ της Κριστιάν Αμανπούρ.. Η δύση δεν το χώνεψε ποτέ το καθεστώς, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, πολύ λιγότερο δε τον Αχμεντινετζάντ, και αν μπορεί και όσο μπορεί να του την πεί θα του την λέει..

  Τέλος, όταν είπα ότι το Ιράν δεν είναι η Ελλάδα του καραμανλικού κράτους της 'βίας και νοθείας' του 60, εννοώ ότι δεν είναι απλά ένα απολυταρχικό καθεστώς. Είναι ένα πολυαρχικό σύστημα, πολύ περισσότερο σύνθετο και πλουραλιστικό απ'όσο τα δυτικά μίντια επιτρέπουν να ξέρουμε. Δεν είναι κυβέρνηση και κοινωνία 'χάπατων', να βγαίνουν 100% διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα από ότι ψηφίσανε. Αν έγιναν 'irregularities', αυτά θα ήταν μεμονωμένα, και εν πασει περιπτώσει περιορισμένα. Ούτε Ιράκ του Σαντάμ είναι, ούτε Φιλιππίνες του Μάρκος.

  Αυτά, με εκτίμηση

 6. Λάζος avatar
  Λάζος 17/06/2009 18:17:30

  Ενδιαφέρουσα θέση. Διαφωνώ σε πάρα πολλά, σε όλα σχεδόν

  (πχ δεν διαφωνώ καθόλου στο ότι ο Χαμενεΐ στηρίζει στηρίζει Αχμαντινεζάντ -αλλά ο Χαμενεΐ, παρόλη τη σημασία του για την Επανάσταση, σήμερα εκφράζει μία από τις τάσεις της).

  Δεν προφταίνω να απαντήσω, αλλά σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε δτο κοντινό μέλλον.

  Με εκτίμηση και από μένα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.