15/11/2010 16:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκλογές στους δήμους αναλυτικά

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, με 20 νέους δημάρχους να αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του νέου χρόνου έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό πάνω από 60% στη δεύτερη Κυριακή, ενώ 30 είναι αυτοί που τα ποσοστά τους μόλις που ξεπερνούν το 50%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό 65,62%, τη δεύτερη Κυριακή, συγκέντρωσε ο Ανδρέας Παχατουρίδης, στο δήμο Περιστερίου. Ακολουθούν στο δήμο Βύρωνα ο Νικόλαος Χαρδαλιάς με 64,69% και ο Αντώνιος Χατζηδιαμαντής με 64,61% στο δήμο Λήμνου.

Το μικρότερο ποσοστό 50,04% έλαβε ο νέος δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσσος, ενώ λίγο πιο πάνω με ποσοστό 50,05%. βρίσκονται οι δήμαρχοι Ισταίας - Αιδηψού Ευβοίας Ζάχος Χριστοφής και Ευρώτα Λακωνίας Ιωάννης Γρυπιώτης.

Εξάλλου, 78 δήμαρχοι επανεκλέχθηκαν στο δεύτερο γύρο, ανανεώνοντας τη θητεία τους για άλλα τέσσερα χρόνια στους νέους «Καλλικρατικούς» δήμους.

Η χήρα του Γιώργου Αποστολάκη, Ευτυχία, εκλέχθηκε δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, με ποσοστό 51,50%, έναντι 48,50% που έλαβε ο Χαράλαμπος Τομπούλογλου-Λεωνιδόπουλος.

    Η κ. Αποστολάκη πήρε τη θέση της υποψηφίας δημάρχου, μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, καθώς ο σύζυγός της και υποψήφιος δήμαρχος απεβίωσε ξαφνικά, από καρδιακή ανακοπή.

Στο δήμο Δομοκού Φθιώτιδας νέος δήμαρχος θα αναλάβει ο πρώην υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Στυλιανός Σύρος, που το όνομά του συνδέθηκε με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Ο κ. Σύρος, που συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, πήρε ποσοστό 56,26%, αφήνοντας δεύτερο τον νυν δήμαρχο Δημήτριο Τζιαχρήστα με 43,74%.

Στη Στυλίδα Φθιώτιδας ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 54,49% κερδίζοντας τη νυν δήμαρχο Αλέκα Καραγεωργίου-Σχορετανίτη, που έλαβε ποσοστό 45,51%.

Τέλος, στον δήμο Αριστοτέλης Χαλκιδικής ο Χρήστος Πάχτας κέρδισε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχο Μιχαήλ Βλαχόπουλο με ποσοστό 51,67% έναντι 48,33%.

Κομματικές νίκες και ήττες

Από το σύνολο των 325 "Καλλικρατικών" δήμων το ΠΑΣΟΚ, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα επικράτησε σε 73 δήμους, εκ των οποίων 18 από τον πρώτο γύρο των εκλογών και 55 από τον δεύτερο.

Η ΝΔ κερδίζει μόνη της ή με συνεργασία 41 δήμους, εκ των οποίων επτά από την πρώτη Κυριακή και 34 τη δεύτερη.

Το ΚΚΕ κερδίζει έναν δήμο,

ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ έξι,

ο ΛΑ.Ο.Σ. έναν,

οι Οικολόγοι Πράσινοι 14

και η Δημοκρατική Αριστερά 35.

Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ μόνο του κερδίζει, από τον πρώτο και δεύτερο γύρο, 48 δήμους, σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους τρεις, με την Δημοκρατική Αριστερά 14 και σε συνεργασία με Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Αριστερά οκτώ δήμους.

    Η ΝΔ μόνη της επικράτησε σε 40 δήμους, ενώ σε έναν δήμο επικράτησε σε συνεργασία με το ΛΑΟΣ.

    Το ΚΚΕ, επικράτησε σ' έναν δήμο, ενώ ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε έναν δήμο σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους και σε 5 δήμους σε συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά.

    Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., επικράτησε σε έναν δήμο σε συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι σε τρεις με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, σε έναν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο με την Δημοκρατική Αριστερά και σε 8 σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

    Η Δημοκρατική Αριστερά επικράτησε σε έξι δήμους μόνη της, σε επτά με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ, σε 5 με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο με τους Οικολόγους Πράσινους και σε οκτώ σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους.

    Να σημειωθεί ότι από τους 325 νέους δημάρχους οι 166 είναι ανεξάρτητοι, οι 19 είναι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και οι 11 ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τη ΝΔ, ενώ οι 129 στηρίχθηκαν από ένα ή περισσότερα κόμματα.

Οι δήμοι που έγιναν πράσινοι

Στα Χανιά ο Μανώλης Σκουλάκης επικράτησε του ανεξάρτητου αλλά υποστηριζόμενου από μητσοτακικούς ψηφοφόρους, Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Στα Ιωάννινα ο Φίλιππος  Φίλιος επικράτησε με 9 μονάδες του απερχόμενου δημάρχου Νίκου Γκόντα

Στα Τρίκαλα ο Χρήστος Λάππας νίκησε τον επι δύο τετραετίες δήμαρχο Μιχάλη Ταμήλο.

Στην Κομοτηνή ο Γιώργος Πετρίδης διαδέχεται τον Πέτρο Κοτσάκη.

Στην Αττική, εκτός της ανατροπής στο  Δήμο Αθηναίων, είχαμε ανατροπή και στο Αιγάλεω με τον Χρήστο Καρδαρά να υπερισχύει του επι δύο τετραετίες δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ιδιο σκηνικό στο Ζωγράφου όπου ο Κ. Καλλίρης επικράτησε του Γιάννη Καζάκου. Στη Γλυφάδα ο Κωνσταντίνος Κόκκορης με 44 ψήφους υπερίσχυσε του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Και στην Ηλιούπολη ο Γιάννης Αναγνώστου έχασε από τον πράσινο Βασίλη Βαλασόπουλο.

Οι δήμοι που έγιναν γαλάζιοι

Στην Εδεσσα, έπειτα από δύο τετραετίες ο δήμαρχος Γιάννης Σόντρας ηττήθηκε από τον γαλάζιο Δημήτρη Γιάννου.  Στην Αγια Παρασκευή (Αττικής) ο Βασίλης Γιαννακόπουλο έχασε από τον υποψήφιο της ΝΔ, Βασίλη Ζορμπά.  Και βέβαια στον Πειραιά ο Βασίλης Μιχαλολιάκος επικράτησε του Γιάννη Μίχα.

Ανατροπή είχαμε στην Πάτρα κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς χθες επικράτησε ο Ιωάννης Δημαράς, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ, με ποσοστό 53,63% (21,13% στον πρώτο γύρο), έναντι του Κωνσταντίνου Κατσικόπουλο του ΠΑΣΟΚ που κατέλαβε ποσοστό 46,37% (35,07%).

Στη Λάρισα, ο Κωνσταντίνος Τζανακούλης, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ να επικρατεί με ποσοστό 50,23% έναντι του Ιωάννη Σάπκα, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, που έλαβε 49,77%.

Η αποχή

Η αποχή στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών έφτασε το 50,74%, έναντι 38,97% που ήταν στον πρώτο γύρο. Στο Δήμο Αθηναίων η αποχή την δεύτερη Κυριακή έφτασε στο 65,78%, στη Θεσσαλονίκη στο 54,07 και στον Πειραιά 64,30%.

    Η αποχή έφτασε στον δήμο Πατραίων στο 56,49%.

Εκλογοδικεία

Σε 27 δήμους οι εκλογές κρίθηκαν κυριολεκτικά στο "νήμα" και από ότι φαίνεται την τελική απόφαση θα λάβουν τα εκλογοδικεία, αφού δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα ζητήσουν επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αμοργό ο νέος δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος (50,04%) εκλέχθηκε με διαφορά μιας ψήφου, από τον αντίπαλό του Νικόλαο Φωστιέρη (49,96%).

    Στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, την εκλογική αναμέτρηση έκριναν 11 ψήφοι με τον Ιωάννη Γρυπιώτη να επικρατεί με ποσοστό 50,05%, έναντι του Φίλιππου Πήλιουρα που έλαβε 49,95%. Στην Καισαριανή, η διαφορά των δύο μονομάχων κρίθηκε με 12 ψήφους και τον Αντώνιο Καμπάκα να εκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 50,07% ένατι του Σπυρίδωνα Τζόκα που έλαβε 49,93%.

    Στην Πάρο, ο Χρήστος Βλαχογιάννης έλαβε ποστοστό 50,12% και μόλις 16 ψήφους περισσότερες από την αντίπαλό του Γρηγορία Πρωτολάτη που έλαβε ποσοστό 49,88%.

    Στο δήμο Αλμυρού Μαγνησίας, το αποτέλεσμα έκριναν 21 ψήφοι όπου σημειώθηκε ταυτόχρονα ανατροπή στην δεύτερη Κυριακή, έναντι της πρώτης, καθώς επικράτησε ο ανεξάρτητος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος με ποσοστό 50,08% (42,65% στον πρώτο γύρο), έναντι του Χρήστου Βούλγαρη, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και ο οποίος έλαβε ποσοστό 49,92% (48,66% στον πρώτο γύρο).

    Στην Πάργα, η ανατροπή έγινε με 28 ψήφους και ο Αθανάσιος Λιόλιος, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, επικράτησε με ποσοστό 50,16% (46,59% είχε λάβει την πρώτη Κυριακή", του Αντώνιου Νάστα που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, και έλαβε ποσοστό 49,84% (48,10% την πρώτη Κυριακή).

    Ανατροπή όμως είχαμε και στο δήμο Γρυφάδας, όπου ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, έχασε το δήμο με 52 ψήφους από τον Κωνσταντίνο Κόκορη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, παρότι στον πρώτο γύρο προηγούνταν σε ποσοστά. Συγκεκριμένα ο κ. Κόκορης έλαβε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ποσοστό 50,12%, έναντι 26,84% που έλαβε στον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης έλαβε 49,88%, έναντι 29,60% της πρώτης Κυριακής.

    Στην Ξάνθη, ο Μιχαήλ Στυλιανίδης εκλέχθηκε με ποσοστό 50,22% και με 87 ψήφους διαφορά έναντι του Χρήστου Πούλιου που πήρε 49,78%. Ανατροπή στον Ωρωπό, με τον Ιωάννη Οικονομάκο να επικρατεί με 92 ψήφους και με ποσοστό 50,32%, αν και στον πρώτο γύρο είχε πάρει 19,62%, ενώ ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Λίτσας έλαβε ποσοστό 49,68%, έναντι 27,37% που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ζαπ-ζαπ avatar
    ζαπ-ζαπ 15/11/2010 16:47:22

    σιγά μην κέρδισε 35 δήμους η Δημ. Αριστερά. Πασόκοι δήμαρχοι είναι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.