Οι εκλογές δεν είναι φάρμακο διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν
28/07/2014 08:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εκλογές δεν είναι φάρμακο διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν

Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει σαν το λαγό στη ζούγκλα πριν δει το λιοντάρι, ουσιαστικά κανείς άλλος δεν θέλει εκλογές.

Ο Αύγουστος πλησιάζει, ο Ουμπέρτο Εκο με την ατάκα του για τις ειδήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις είναι σε διακοπές και τα μπάνια του λαού αδιατάρακτα. Η Μύκονος σφύζει από κόσμο, δεν υπάρχει ούτε στάβλος για νοίκιασμα, τα υπόλοιπα νησιά γεμίζουν σιγά- σιγά από τι ορδές των ξένων και από τους Έλληνες που έκαναν όλο το χρόνο το αυτό τους παξιμάδι για λίγες ημέρες ξεκούρασης.

Πέρα από την «πόρτα» που έφαγε η Ντόρα από τον Σαμαρά, αυτό που απασχολεί πλέον το πολιτικό προσωπικό κυρίως και ελάχιστα τον κόσμο είναι αν το φθινόπωρο θα είναι εκλογικό. Αν θα πάμε σε πρόωρες κάλπες ή η κυβέρνηση θα πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2015. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για «καυτό» φθινόπωρο το οποίο θα κρίνει πολλά για την πορεία της χώρας. Και για τα πολιτικά κόμματα. Αλλά κάποιος θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιος είναι αυτός που επιθυμεί να γίνουν πρόωρες εκλογές κι αν τις έχει ανάγκη ο τόπος.

Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει σαν το λαγό στη ζούγκλα πριν δει το λιοντάρι, ουσιαστικά κανείς άλλος δεν θέλει εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος με στοχευμένες παρεμβάσεις, με προτάσεις και με ανασυγκρότηση του κόμματος. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι με ένα γενναίο πακέτο φορο-ελαφρύνσεων και με μια βιώσιμη λύση για το χρέος, το κλίμα θα αναστραφεί και η ΝΔ θα ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται για δυναμική επιστροφή στην ουσία της πολιτικής, δηλαδή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στη διέξοδο από την κρίση. Το ξεκίνημα θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει το στίγμα του νέου ξεκινήματος με φορο-ελαφρύνσεις και δεσμεύσεις για ανάπτυξη. Η αποκατάσταση των αδικιών και το τέλος των μνημονίων και της τρόικας θα είναι τα βασικά συνθήματα της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής. Προς τούτο δεν αποκλείεται να αραιώσουν εντελώς οι επισκέψεις των κορυφαίων της τρόικας οι οποίοι όταν έρχονται προκαλούν γενική παράλυση στη χώρα και μια αίσθηση υποτέλειας. Όταν θα βγουν από τα δελτία των ειδήσεων οι φάτσες του Τόμσεν και της παρέας του, εκτιμά η κυβέρνηση, ότι θα αλλάξει και η διάθεση των πολιτών.

Στο σχεδιασμό για διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας για τουλάχιστον 9 μήνες είναι και η συζήτηση για το χρέος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει προς το Νοέμβριο. Όπως όλοι πλέον αναγνωρίζουν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και μπορούν να δοθούν στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια και δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές, πάρα πολλές δόσεις. Για κούρεμα ούτε λόγος. Όμως μια συμφωνία με τους δανειστές για το χρέος θα μπορούσε να μπει στη εξίσωση της κυβέρνησης για αλλαγή του κλίματος με το τέλος των μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλο φωνάζει για εκλογές κατά βάθος δεν τις θέλει διότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να έχει ακόμη κι αν βγει πρώτο κόμμα. Συμμαχίες ακόμη δεν έχει συμπράξει και μάλλον χρόνο θέλει να κερδίσει περιμένοντας τους ικέτες της ΔΗΜΑΡ, του Καμμένου και φυσικά του Βενιζέλου. Άσε που μια χαρά είναι στην αντιπολίτευση, με τις σωματοφυλακές τους, τα ρόλεξ τους, τα σέα τους και τα μέα τους.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σε μια σύντομη εκλογική αναμέτρηση μάλλον θα βαρέσει διάλυση και δεν το σώζει ούτε η Ελιά ούτε τα ιδρυτικά συνέδρια.

Όσο για τον Φ. Κουβέλη, με ποσοστά… Σιβηρίας μια εκλογική αναμέτρηση απλά θα τον εξαφανίσει από τον χάρτη ή στην καλύτερη θα τον κάνει συνιστώσα του Τσίπρα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όσοι έχουν μείνει τουλάχιστον, δεν επιθυμούν εκλογές γιατί δεν βλέπουν να έχουν κανένα ρεύμα, αντιθέτως μοιάζουν με ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο για τους 20 και πλέον ανεξάρτητους βουλευτές όλων των κομμάτων, πιθανότατα να εξαφανιστούν στις κάλπες, και γι’ αυτό δεν επιθυμούν αυτή την ώρα εκλογές.

Κι από την άλλη, πώς θα κάνεις εκλογές αν μέχρι το τέλος του έτους υπάρξουν ορισμένα πολύ κρίσιμα γεγονότα όπως π.χ. μια ενδεχόμενη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής ή ακόμη κι ένα τρομοκρατικό χτύπημα μεγάλης εμβέλειας που θα θελήσουν να κάνουν τα ασύλληπτα μέλη του «αντάρτικου πόλης», έπειτα από τη σύλληψη Μαζιώτη;

Ίσως σε όλα αυτά εδράζεται η άποψη του πρωθυπουργού ότι μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και πιθανότατα στην εντύπωση που δίνει ο κόσμος ότι δεν θέλει εκλογές ακόμη κι αν έχει πολλά προβλήματα. Πιστεύουν οι περισσότεροι ότι οι κάλπες δεν είναι κανένα μαγικό κουτί από το οποίο θα βγουν οι λαγοί για να τους σώσουν. Ούτε είναι οι κάλπες το μαγικό τζίνι που μόλις το τρίψεις θα βγει αυτός που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα σε… Δανία του νότου.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, καλά θα κάνουν όλοι να πάψουν να ασχολούνται με τις εκλογές και πότε θα γίνουν αυτές. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος κάνει μόνο κακό στη χώρα. Αντιθέτως, ας σηκώσουν τα μανίκια και οι «απόντες» υπουργοί και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και ας βρουν λύσεις για τον χειμαζόμενο λαό. Μόνο με στοχευμένες πολιτικές θα αλλάξει το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 28/07/2014 09:55:01

  Είναι δύσκολο για την ΝΔ να ξανακερδίσει αυτούς που φύγανε. Η αλήθεια είναι ότι ήταν δανεικοί μια και καλώς ή κακώς ο λαός θεώρησε την ΝΔ συνυπεύθυνη για την χρεοκοπία και αυτό αποτυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Η σχετική πλειοψηφία κερδήθηκε τότε λόγω της αλλοπρόσαλλης, για κόμμα εξουσίας, πολιτικής του συριζα. Δύσκολα όμως το συριζα θα ξαναχαρίσει την κυβέρνηση στη ΝΔ. Καλύτερα terms & conditions για το χρέος ή κάποιες χλιαρές μειώσεις φόρων θα έχουν την ανταπόκριση που είχε το κοινωνικό πλεόνασμα. Μηδέν. Ο μόνος τρόπος για να βρει ανταπόκριση στην κοινωνία και μια σχετική ή και απόλυτη πλειοψηφία είναι να αποδείξει η ΝΔ ότι δεν είναι μόνο πυροσβέστης αλλά και χτίστης. Αυτό γίνεται μέσα από πειστικές πολιτικές για την ανεργία, το συνταξιοδοτικό, τους φόρους, την ανάπτυξη, την παιδεία, το δημόσιο, την ασφάλεια, την άμυνα. Ο λαός είναι πιό μπροστά από όλους και θέλει να ακούσει κάτι πειστικό. Αν ήθελε άλλο ένα χάιδεμα αυτιών ξέρει που θα βρει το καλύτερο. Μέχρι τώρα αν η ΝΔ έχει ιδέες για αυτά που απασχολούν τον κόσμο, έχει καταφέρει να τις κρύψει πολύ καλά. Αν δεν έχει, πρέπει κατεπειγόντως να τις βρει. Η εναλλακτική είναι να αποτελέσει ένα κόμμα που εκφράζει συνταξιούχους και λογικά να ακολουθήσει την βιολογική πορεία τους.

 2. blue nile avatar
  blue nile 28/07/2014 10:26:21

  Το χρέος είναι μη βιώσιμο και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο ...τι να πω τώρα...

  Δείτε το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ που βρίσκεται κάπου κοντά στο Έβερεστ. Αναλογιστείτε ότι από το φθινόπωρο που μας έρχεται μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να δώσουμε στους δανειστές πάνω από είκοσι δις όχι από νέα δανεικά αλλά από χρήματα που θα πρέπει να μαζευτούν από την κοινωνική οικονομία και δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα τώρα δανείζεται με περίπου 4% επιτόκιο. Ουσιαστικά αυτό δείχνει και τον ρυθμό αύξησης των δανείων της. Για να είναι μια χώρα μη χρεοκοπημένη πρέπει ο ρυθμός αύξησης των δανείων της να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τη μεγέθυνση της οικονομίας της. Δηλαδή αν δανειζόμαστε με 4% θα πρέπει και η ανάπτυξη να είναι κάπου εκεί.
  Εμείς όμως έχουμε ύφεση, αρνητική ανάπτυξη δηλαδή πάνω από 3%. Αυτή η διαφορά του 7% περίπου καταδεικνύει κι αυτή από άλλη οπτική γωνία το γεγονός της χρεοκοπίας μας. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται επειγόντως μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους της γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει. Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν πρόκειται να δεχτούν ένα κούρεμα μεγάλων διαστάσεων που θα έκανε το χρέος βιώσιμο. Έχουν και ένα δίκιο γιατί έτσι τα επόμενα εκλογικά τους ποσοστά θα συναγωνίζονται αυτά της Ελιάς. Αντιπροτείνουν μια μικρή μείωση στα επιτόκια και επιμήκυνση σε βάθος δεκαετιών κάτι που φαίνεται ότι αποδέχεται η κυβέρνηση. Μια απλή επιμήκυνση όμως το μόνο που θα καταφέρει είναι το να παγιώσει την χρεοκοπία για τριάντα ακόμα χρόνια γιατί το τεράστιο χρέος θα σκιάζει κάθε επενδυτική προσπάθεια. Καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να πάρει τέτοιες αποφάσεις που θα ναρκοθετήσουν το μέλλον των επόμενων γενιών. Το μόνο που μπορούν να δεχτούν οι Γερμανοί, όχι βέβαια χωρίς μεγάλο αγώνα από μέρους μας, και να μπορεί να κάνει το χρέος μας βιώσιμο είναι η επιμήκυνση του χρέους να συνδυάζεται με την περιβόητη ρήτρα ανάπτυξης. Πληρώνουμε όταν έχουμε μα κάποιο προσυμφωνημένο ποσοστό των κερδών που θα έχουμε όταν θα έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς επισκέψεις της τρόικας και επιτρόπους και και και... Αν θέλει ο Σαμαράς να προσφέρει στη χώρα αυτό θα έπρεπε να επιδιώκει. Παρόλο την αντίθετη γνώμη των Γερμανών που όμως δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να μπλοκάρουν τέτοια λύση, επειδή με ρήτρα ανάπτυξης κατάφεραν και αυτοί μεταπολεμικά να ξεπληρώσουν τα τεράστια χρέη τους. Ας εξασφαλίσει το θέμα της βιωσιμότητας ο Σαμαράς με μια ρήτρα ανάπτυξης και μετά ας πάει για εκλογές τις οποίες και θα κερδίσει.

  • Naruto avatar
   Naruto @ blue nile 28/07/2014 12:00:22

   Απλά και λογικά , ολα τα άλλα ειναι φλυαρίες για συσκότηση της πραγματικότητας .Δυστυχώς δεν τα ακούσαμε ποτέ απο τα ΜΜΕ ή απο πολιτικούς .

   • blue nile avatar
    blue nile @ Naruto 29/07/2014 11:26:32

    Τα λένε αρκετοί οικονομολόγοι σε κάτι ξεχασμένες πρωινές ζώνες...

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ- avatar
   ΝΙΚΟΛΑΟΣ- @ blue nile 28/07/2014 13:54:37

   Πολυ σωστά φίλε Blue Nile αλλα η πρότασή σου είναι ακριβώς η ΟΥΣΙΑ της πρότασης Τσίπρα. Ο Σαμαράς δεν μπορεί να προτείνει κάτι τέτοιο στη Μέρκελ διότι θα χάσει αμμέσως την εμπιστοσύνη της αφού έχει υπογράψει τα αντίθετα προκειμένου να την πείσει οτι θα τηρήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα.

  • George N avatar
   George N @ blue nile 28/07/2014 15:42:44

   blue nile πιστεύεις ότι το πρόγραμμα προβλέπει για το 2015 πληρωμή 20 δις από την Ελληνική οικονομία? Αυτό θα σήμαινε κάτι γύρω στο 11% πρωτογενές πλεόνασμα! Ομοίως το 4% επιτόκιο είναι λάθος. Αλλά και το -3% για την ύφεση το 2014. Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη ο αποπληθωρισμός. Αυτά ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 είναι υπερβολικό και - πιστεύω ότι - θα αλλάξει σε κάτι ρεαλιστικότερο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι: υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη ακόμα κι αν μειωνόταν αύριο το χρέος στο 135% της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας? Ένα χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί τελικά δεν θα πληρωθεί. Αλλά και ανάπτυξη χωρίς να χτισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις....δεν θα έρθει. Πρόβλημα των Ευρωπαίων το χρέος που δεν θα πληρωθεί. Πρόβλημα της Ελλάδας η ανάπτυξη που δεν έρχεται. Ας λύσουμε τα δικά μας κι ας τους αφήσουμε να διαχειριστούν τα δικά τους.

 3. Κυνας avatar
  Κυνας 28/07/2014 10:41:03

  [...Κι από την άλλη, πώς θα κάνεις εκλογές αν μέχρι το τέλος του έτους υπάρξουν ορισμένα πολύ κρίσιμα γεγονότα...] Οποιος δεν θελει να ζημωσει , δεκα μερες κοσκινιζει λεει ο θυμοσοφος λαος ! Και η χουντα ετσι ξεκινησε , πηραν την εξουσια για λιγο "μεχρι να στρωσουν τα πραματα και αποκατασταθει η δημοκρατια" και μολις εστρωναν και ομαλοποιουνταν η κατασταση ΘΑ την παρεδιδαν στον λαο..... Στις πραγματικες δημοκρατιες το καθε ποτε θα γινονται εκλογες δεν ειναι ταμπου , στις μπανανιες τις κυβερναν με ΠΝΠ και εκλογες οποτε συμφερει το πολιτικο συστημα και ποτε τον λαο και την χωρα.

 4. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 28/07/2014 10:49:42

  Οι εκλογές δεν είναι φάρμακο διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν
  Για την τελευταία, τουλάχιστον, το πιστεύω, διότι είναι ανίατος!

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 28/07/2014 12:15:49

  Το στρατηγικό ερώτημα για τα επόμενα 2 χρόνια (αυτής της Βουλής) είναι ποιός έχει την πολιτική πρωτοβουλία. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν την έχει. Η κυβέρνηση κάνει τροχάδην επιτόπου. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απόλυτα προβλέψιμη, σε βαθμό ανίας. Οποιος κάνει κινήσεις που χαράζουν και προετοιμάζουν νέα πολιτική τροχιά για το 2016 και μετά, θα αποκτήσει την πολιτική πρωτοβουλία. Ένα παράδειγμα τέτοιας κίνησης είναι η επιδίωξη να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική. Δηλαδή να ξέρουμε οι πολίτες ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε κόμματα και εκπροσώπους που θα τροποποιήσουν το Σύνταγμα (ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ). Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο με τα προνόμια στην πολιτική (και όχι μόνον) ελίτ είναι απολύτως αποτυχημένο. Αλλά οι ελίτ θα αντισταθούν με νύχια και με δόντια. Μια πρόταση για Αναθεωρητική Βουλή θα προκαλέσει σύγκρουση και οξύτητα. Αλλά θα πολώσει την κοινωνία σε νέα κατεύθυνση. Πέρα απο την απολιτική και αταξική αντίθεση "μνημόνιο-αντιμνημόνιο". Και θα ενταφιάσει τις αυταπάτες για επιστροφή στο παλιό "καλό" (δηλαδή σάπιο μέχρι το μεδούλι) 2007. Τα μακροπρόθεσμα καθήκοντα χρειάζονται μακροπρόθεσμη πολιτική.

 6. Chr avatar
  Chr 28/07/2014 13:23:28

  Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ως ένα σημείο: Mε τον/την blue nile ως το σημείο που αναφέρεται στην ρήτρα ανάπτυξης . Μα το ευρώ αναφέρεται σε οικονομικά ώριμες οικονομίες και η δομή του δεν επιτρέπει μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης παρά μόνο με δάνεια .Ουσιαστικά οι περισσοτεροι σχολιαστές κάνουν λογικά άλματα .Λένε "όταν θα έρθει η ανάπτυξη " μπλα ,μπλα . Μα αυτό είναι το τείχος με το ευρώ : Οτι είναι σχεδόν αδύνατον να έχεις ανάπτυξη εάν η οικονομία σου δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά και εάν δεν είσαι στο κέντρο των αποφάσεων (Λουξεμβούργο vs Κύπρου) . Εφ'όσον κάποιος ισχυρός/οι κερδίζουν γιατί να το αλλάξουν ? Αν είχαμε μια αποικία στην αφρική θα μας ένοιαζε πως περνούν οι ιθαγενείς ? Ακόμη και να κυβερνούσε το ΚΚΕ θα έλεγε οτι το προτσές της επανάστασης δεν έγινε αντιληπτό στους....κάφρους. Οσο για τα συνταγματικά ,τι να πώ ? Εκείνοι που τα λένε ας κάνουν δημοψήφισμα με το δίλλημα¨Βελτιώσεις στο Δημοκρατικό μας πολίτευμα" ή "εκλογές σε δεκαπέντε χρόνια αλλά με ραγδαία βελτίωση των οικονομικών θεμάτων , ρευστότητα κτλ." Επειδή ζώ και εργάζομαι σε χώρα με απόλυτη μοναρχία ,σας διαβεβαιώ ότι το δεύτερο επισκιάζει το πρώτο .

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 28/07/2014 13:42:35

  Για το συνταγματικό: Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι το δεύτερο μέρος του διλήμματος επισκιάζει το πρώτο. Απολύτως. Μόνο που το δεύτερο μέρος δεν είναι ζήτημα απόφασης, αλλά αντικειμενικής εξέλιξης της κατάστασης, πουεξαρτάται απο πολλές παραμέτρους. Ενώ το πρώτο (η αλλαγή Συνταγματος) είναι καθαρά ζήτημα απόφασης της πλειοψηφίας. Η ορθολογική κρίση λέει ότι θέτουμε στην κρίση των πολιτών αυτά που μπορούν να αποφασίσουν. Τα λοιπά (π.χ. άν θα έχουμε οικονομική βελτίωση), αυτά μπορεί να τα αποφασίσει μόνον η πραγματικότητα. Εδώ οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τι διαφορετικές, συγκρουόμενες απόψεις υπάρχουν για το θέμα. Αλλά ουσιαστικά ούτε αυτό τους δείχνει η πολιτική τάξη. Παίζουν με κρυμμένα χαρτιά.

 8. Seagull avatar
  Seagull 28/07/2014 15:12:01

  Εκλογές δεν γίνονται γιατί είναι δεδομένο ότι η ΝΔ θα τις χάσει από χέρι. Οταν καλείς ένα μικρομεσαίο φουκαριάρη να πληρώσει 6500 ευρώ φόρο δεν πας σε εκλογές, συνεχίζεις και όπου σε βγάλει. Αφετέρου στο άκουσμα της λέξης εκλογές θα πρέπει να βγάζουν καντίλες οι τροϊκανοί και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι και σωτήρες. Οπότε πάμε μέχρι την εκλογή προέδρου και βλέπουμε. Γιατί όπως επισημαίνει και το άρθρο οι εκλογές δεν είναι φάρμακο, πόσο δε μάλλον οι πολιτικοί οι οποίοι δεν είναι ιατροί για να θεραπεύσουν προβλήματα και ειδικώτερα την ανίαταη ασθένεια του χρέους της χώρας.

 9. Chr avatar
  Chr 28/07/2014 15:31:09

  Στην οικονομία τα θέματα είναι προβλέψιμα σε μεγάλο βαθμό , απλώς η πλειονότητα των ανθρώπων είτε : 1)Eχουν συμφέροντα μικρά και μεγάλα . 2)Δεν σκέπτονται το πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο γιατί φοβούνται ότι με την αλλαγή θα χάσουν την "βολή" τους. 3)Τρομοκρατούνται από την εκάστοτε ελίτ η οποία παρουσιάζει πάντα την "μόνη λύση" με την βοήθεια των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Στην οικονομία ειδικά υπάρχουν χιλιάδες λύσεις στα πραγματικά προβλήματα ,κατά περίπτωση .Η Κίνα εφάρμοσε τον "κόκκινο καπιταλισμό" μιμούμενη αρχικά το βιομηχανικό θαύμα της Ν.Κορέας .Οι ισλαμικές χώρες της Μ.Ανατολής καλπάζουν ,βασιζόμενες και στην παράδοση τους και προσαρμοζόμενες στην εποχή μας. Κοντά στο Ντουμπάι θα δημιουργηθεί η πρώτη κλιματιζόμενη πόλη στον κόσμο . Οι υπόλοιπες χώρες πάλι κάτι κάνουν για να πάνε μπροστά. Ακόμη και Αργεντινή που χρεοκόπησε έχει πολλαπλό ΑΕΠ από την Ελλάδα ενώ στην χρεωκοπία έφτασε το 1 προς 1. Στην Ελλάδα η αυτομαστίγωση , η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου αλλά και η οθωμανική πολιτική κληρονομιά είναι εμφανής παντού . Διότι: α)Υπάρχει πάντα ο ξένος παράγων και πάντα οι ένα αντιστοιχο δίκτυο πολιτικών που αλληλοεπιρρεάζονται , σε βαθμό αηδίας . Οποιος παρακολούθησε τον θέμα στο Antinews για την Κύπρο θα είχε καταλάβει οτι οι Καννες είναι επαναλαμβανόμενη διαδικασία. β) Υπάρχει η εκάστοτε κλέπτουσα ελίτ η οποία δημιουργεί αφιλόξενο περιβάλλον σκοπίμως ετσι ώστε , γ) Ο κόσμος μεσα στο τεχνητό αφιλόξενο περιβάλλον που τεχνητά δημιουργείται προσπαθεί να βρεί το "μέσον" ,να "φοροαποφύγει" , να "βολευτεί" κτλ . Ουσιαστικά έχουμε την συναλλαγή -σε ατομικό επίπεδο- με τους άρχοντες ,κατάλοιπο του οθωμανικού τρόπου διοικήσεως .Χαρακτηριστικό παράδειγμα βουλευτή με πολλές θητείες ,που δίδαξε σε νεοτερους βουλευτές την επιτυχία του:Το ρουσφέτι .Σε όλες τις εκλογές εμφανίζονται οι ευεργετηθέντες από το πουθενά και τον υπερψηφίζουν. Η ελίτ παίρνει την μερίδα του λέοντος νομοτύπως και αφήνει τα ψίχουλα να τα αρπάξουν παρατύπως οι πολλοί. δ) Τα οράματα: Σοσιαλισμός,φιλελευθερισμός και το τελευταίο φρούτο με την ΕΟΚ και την ΕΕ .Δηλαδή οτι από Θανάσηδες θα γίνουμε Ωνάσηδες και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια . Εδώ παρεμβάλλετα πάλι ο ξένος παράγων με την κλέπτουσα ελίτ και κυριολεκτικά δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα μνημονιακού μπαχάλου. Οι λύσεις τουλάχιστον στα οικονομικά θέματα είναι απλές πιστεύω ,αλλά δεν πιστεύω ότι είναι εφικτές για τους λόγους που προανέφερα .Αν δε διαβάσει κανείς και τις επιστολές του Καποδίστρια θα διαπιστώσει την ίδια νοοτροπία στον δημόσιο βίο.

 10. Βασίλης Β. avatar
  Βασίλης Β. 28/07/2014 19:43:40

  “όλοι πλέον αναγνωρίζουν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο” “Για κούρεμα ούτε λόγος.” Από μισή μοίρα την εβδομάδα και μέσα σε 48 μήνες, του ρεαλισμού το κάγκελο έχει γίνει. Είναι κάπου λογικό. Αλλιώς τα χορεύεις τα τραγούδια από μέσα σου καθιστός, κι αλλιώς πάνω στην πίστα. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με έναν λαό που ούτε τι του έχει γίνει παραδέχεται, ούτε που θέλει να πάει έχει αποφασίσει. Όμως κουνώντας το κεφάλι προς τα πίσω και κοιτάζοντας στην μεγάλη εικόνα από που ξεκίνησε το πράγμα και που έχει φτάσει, κάπου νιώθεις λίγο μη πω τι.

 11. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ 30/07/2014 10:59:07

  Για να γίνει το χρέος βιώσιμο πρέπει να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 10%, δηλαδή να δουλεύουμε σαν κινέζοι. Βλέπετε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.