20/05/2010 12:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εγγενείς διαφορές Γαλλίας - Γερμανίας υποσκάπτουν την ευρωζώνη

Η κίνηση της Γερμανίας να απαγορεύσει το γυμνό short selling σόκαρε τη Γαλλία και υπογράμμισε τις εγγενείς διαφορές που υφίστανται εντός της ευρωζώνης. Η Γαλλία μιλάει για «οικονομική κυβέρνηση», κάτι που ανησυχεί τους Γερμανούς, οι οποίοι επιθυμούν μια «οικονομική διακυβέρνηση». Η λέξη «κυβέρνηση» δίνει την εντύπωση ενός αποστασιοποιημένου σώματος ή οργάνου που θα υπαγορεύει οικονομικές πολιτικές, ενώ η λέξη «διακυβέρνηση» έχει να κάνει με δομές, πλαίσια και κυρώσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy έχει επανειλημμένα δηλώσει, από την αρχή της ελληνικής κρίσης, πως οι χώρες μέλη θα πρέπει να καθιερώσουν κοινούς οικονομικούς κανόνες και πρακτικές, αν θέλουν να επιβιώσει το νόμισμά τους.

Οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης βρίσκονται στη καρδιά του προβλήματος. Η Γερμανία έχει περάσει από οδυνηρές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να δημιουργήσει μια αποδοτική εξαγωγική οικονομία που όμως δημιουργεί ανισορροπία στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Καθώς η Γερμανία συσσωρεύει εμπορικό πλεόνασμα, οι γείτονες της όπως η Γαλλία, αντιμετωπίζουν τεράστια ελλείμματα. Για το Παρίσι, μία είναι η λύση: Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει την εσωτερική της ζήτηση και να περικόψει φόρους ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές. Για τη Γερμανία όμως, η λύση είναι πως τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να τη μιμηθούν, με βασική προτεραιότητα τη μείωση των μεροκάματων.

Ο σύμβουλος του Sarkozy, Henri Guaino ισχυρίζεται πως η ευρωζώνη μπορεί να επωφεληθεί από λίγο ελεγχόμενο πληθωρισμό ώστε να μειωθεί η πίεση. Οι Γερμανοί όμως διαφωνούν.

Η Γαλλία πίστεψε πως κέρδισε τη μάχη στη προσπάθεια δημιουργίας μιας πιο ομοιογενούς οικονομικής διαχείρισης, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε στα μέτρα στήριξης του ευρώ. Ακόμη και τα γερμανικά ΜΜΕ χαιρέτησαν τον Γάλλο πρόεδρο ως νικητή. Η Berliner Zeitung τον αποκάλεσε «Νέο βασιλιά της Ευρώπης». Η γερμανική κίνηση όμως της απαγόρευσης του γυμνού short selling θύμωσε πολλές χώρες της ΟΝΕ που πίστευαν πως το Βερολίνο δεν θα κινηθεί από μόνο του. Ο στενός συνεργάτης του Sarkozy, και επικεφαλής της αρχής επίβλεψης των γαλλικών χρηματαγορών Jean-Pierre Jouyet, δήλωσε πως τέτοιες μονομερείς κινήσεις βλάπτουν το ευρωπαϊκό  νόμισμα. Παρόλα αυτά, η Γαλλία και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, που παλεύουν με τα ελλείμματά τους, αντιμετωπίζουν μια σκληρή αλήθεια. Η Γερμανία είναι η πλουσιότερη χώρα της ευρωζώνης, διαθέτει μεγάλο ειδικό βάρος και δεν μπορεί να πιεστεί από κανέναν εταίρο της. Και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, στο τέλος η Γαλλία θα καταλήξει να συμφωνεί με ότι θέλει η Γερμανία, επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όμως θα αρχίσει με τη σειρά της να παραβιάζει τους κανόνες, όπως άλλωστε κάνουν και οι άλλοι εδώ και καιρό.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 20/05/2010 13:16:40

  μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως μπορούν όλες οι χώρες να έχουν εμπορικό πλεόνασμα; καλή η πρόταση της γερμανίας, αλλά για την εσωτερική της κατανάλωση. δε θέλω να μπω απευθείας στο θέμα της ποιότητας, αλλά κυρίως στο θέμα της παραγωγής. η γερμανία επένδυσε χρόνια στην παιδεία, την τεχνολογική εξέλιξη, παράλληλα στη συγκράτηση των μισθών, αλλά και των τιμών. είναι και σε απόλυτες τιμές πιό φθηνή η γερμανία, ακόμη και σε προϊόντα που παράγονται αλλού. εμείς φροντίσαμε να μην παράγουμε σχεδόν τίποτα. ακόμη κι επιδοτήσεις δοθήκαν για να καταστρέψουμε την αγροτική μας παραγωγή. κι ο χαζός έλληνας είδε το ρευστό, "χάλασε" την καλλιέργειά του και δε φρόντισε να την αντικαταστήσει με κάτι που δε θα είχε περιορισμούς από ποσοστώσεις, παρά το έκανε μεζονέττα και αυτοκίνητο.
  κι ας πούμε ότι εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να καταστραφούμε. οι γάλλοι; που παράγουν τα πάντα; γιατί είναι κι αυτοί σε δύσκολη θέση; όπως το βλέπω ο μόνος τρόπος για πλεονασματικό ισοζύγιο είναι η ¨"εθνικιστική" συμπεριφορά στις καταναλωτικές μας συνήθειες. η ελλέδα βέβαια πάντα θα είναι ελλειματική, ότι καταστρέφεις σε μιά στιγμή θέλει αγώνα πολύχρονο για να ξαναστηθεί. οι γερμανοί έχουν άλλους στόχους, άλλες δυνατότητες, άλλη νοοτροπία. ας ακολουθήσουμε την προτροπή της κ.Μέρκελ και σε δέκα χρόνια θα λέμε τους γερμανούς ζητιάνους και θα μπορούμε να κάνουμε μοντάζ με τον Καρλομάγνο να κρατάει το κράνος του προτεταμένο για ελεημοσύνη

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ σιδεράκιας 20/05/2010 13:22:20

   Κάποτε ,δεν θυμάμαι, αλλά πρόσφατα, οι Ιταλοί είχαν κάνει εμπάργκο, στα μακαρόνια!...
   Δεν έχουμε, δυστυχώς, καταναλωτική συνείδηση.
   Και δεν έχουμε και φορείς να μας κατευθύνουν...

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 20/05/2010 13:24:51

  Πρόκειται κυρίως για "συζυγικό καυγαδάκι": "Εγώ σου τά 'λεγα έγκαιρα, δεν με άκουγες, τώρα δεν με ρωτάς κάν αλλά το κάνεις". Υπάρχει όμως και μια ουσιαστική κόντρα, για τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας. Η Γαλλία θέλει νά τονώσει η Γερμανία την εσωτερική της αγορά (με μισθολογικές αυξήσεις), για να απορροφήσει μέρος του πλεονάσματός της στην εσωτερική κατανάλωση, και φυσικά πιό πολλές εισαγωγές από άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί, φοβούνται αναζωπύρωση πληθωρισμού. Η πληθωριστική καταστροφή της μεσοπολεμικής Δημοκρατίας της Βαιμάρης, έχει περάσει στα γονίδιά τους.
  Κατά παράδοξο τρόπο, στο θέμα αυτό, με τους Γάλλους συμφωνούν και οι Άγγλοι!

 3. nasos avatar
  nasos 20/05/2010 13:31:45

  Οι Γερμανοί έχουν ράψει το κοστούμι το Ευρώ στα μέτρα του,όλος ο μηχανισμός είναι έτσι φτιαγμένος για να μπορεί η Γερμανική εξαγωγική μηχανή να ξεζουμίζει τους υπόλοιπους.
  Η οικονομική διακυβέρνηση με κοινούς κανόνες και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και στο μέλλον η έκδοση Ευρωομολόγου θα ήταν μια καλή λύση,αλλά οι Γερμανοί αντιδρούν επειδή πολύ απλά είναι φαταούλες.
  Η πληθωρισμοφοβία τους είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

  • anonymous avatar
   anonymous @ nasos 20/05/2010 15:08:09

   Όχι μόνο το Ευρώ αλλά όλος ο μηχανισμός της ΕΕ είναι έτσι φτιαγμένος για να οδηγείται το χρήμα στη Γερμανία.

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 20/05/2010 13:40:59

  Στη Γερμανία προχωρά αργά και σταθερά η κυβερνητική "αντιστροφή συμμαχιών" (προς κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" CDU/SPD). Αλλά το Hartz IV είναι εργο της SPD του Schröder. Ποιά θα είναι άραγε η πολιτική μισθών των σημερινών Σοσιαλδημοκρατών του Siegnmar Gabriel; Κανείς δεν ξέρει ακόμη!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Sic transit gloria mundi 20/05/2010 15:07:03

   Οι μισθοί έχουν καθηλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να ανέβουν διότι
   1) Λόγω του κατακλυσμού της αγοράς με φτηνά κινέζικα η αγοραστική δύναμη έχει μείνει σταθερή. Στην Ευρώπη παρόλο που οι μισθοί είναι στα 1500 καθαρά για ένα χειρώνακτα τους σώζει το ότι έχουν καλή δημόσια υγεία και παιδεία και δεν πληρώνουν έξτρα γι αυτά. Στην Ελλάδα που δεν τα έχουμε αυτά είναι άστα να πάνε.


   2) Η Ευρωπαϊκή-Δυτική οικονομία δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα. Η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος είχε κατακτήσει οκτάωρο και ασφάλιση υγείας καθώς και σύνταξη. Στην Κίνα και στον τρίτο κόσμο δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά. Αργά αλλά σταθερά αποδομούνται και στη Δύση. Ήδη σου λένε λεφτά για συντάξεις δεν έχουμε, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα συμμετέχεις προοδευτικά όλο και περισσότερο, ενώ τις υπερωρίες ξέχνα τες. Θα δουλεύεις 10-12 ώρες και θα πληρώνεσαι για 8. Ειδικά αυτό με τις υπερωρίες έχει ήδη γίνει πράξη. Ο κόσμος το δέχεται γιατί φοβάται την απόλυση. Μάλιστα αν έχουν 4 εργαζόμενους των 10 ωρών δεν προσλαμβάνουν πέμπτο για να δουλεύουν όλοι 8 ώρες γιατί για τον πέμπτο αλλά και για τους άλλους δεν υπάρχει δουλειά για 10 ώρες.

   Μόνο υψηλοί δασμοί θα εξανέμιζαν το πλεονέκτημα της Κίνας αλλά με τη GATT II πλέον αυτό δεν είναι δυνατό.
   Αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα ο θάνατος του δυτικού κόσμου και του καπιταλισμού όπως τον ξέρουμε. Αν δε αντικατασταθεί από τα κινέζικα συστήματα βράσε όρυζα.

  • Σούλα avatar
   Σούλα @ Sic transit gloria mundi 20/05/2010 15:23:10

   Ειλικρινα ειναι τουλαχιστον κουτο να ακουγοντε αποψεις οπως να σταματησουμε να αγοραζουμε Κινεζικα προιοντα κτλ. Και δηλ τι να κανουμε, που τα περισσοτερα προιοντα ειναι Κινεζικα? ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥΣ!

   Αντι να λεμε να σταματησουμε να ψηφιζουμε αυτουσ που τοσα χρονια μας εχουν γονατισει, εμας μασ φταινε οι Κινεζοι. Μα καλα, μονο οι αλλοι φταινε?

   Ειμαστε μια χωρα 10.000.000, και το 1.200.000 ειναι καλα βολεμενο στο δημοσιο, τρωει τα λεφτα του κρατους, βγαινει στα 40 στην συνταξη....και το ρουσφετι καλα κρατει! Δηλ λαλακας ειναι ο Κινεζος να πληρωνει εμας που βγαινουμε στα 40 στην συνταξη?

   Ειμαστε μια χωρα που αναγκαζουμε τα παιδια μας να φυγουν για να σπουδασουν, ενω παραλληλα τα αναγκαζουμε αφου εχουν σπουδασει να μην βρησκουν δουλεια εδω και να αναγκαζοντε να φευγουν παλι!

   Ειμαστε μια χωρα που το μονο που ξερουμε ειναι το ΜΕΣΟ, ΟΛΑ ΜΕ ΜΕΣΟ. 2 παραταξεις μας κυβερναν, ενω εχουμε βαλει τον καρκινο και στα πανεπηστιμια μας, με παραταξεις και στην νεολεα! Δηλ και εκει τα παιδια να ειναι σαν ROBOT!

   Τελος οπως παντα, μας φταινε οι αλλοι. Για δες τους κακους τους Αμερικανους, τους Γαλλους τους Κινεζους κτλ. Εμεις τιποτε! Εχουμε καταντησει να μιλαμε μονο για ιστορια, χωρις να εχουμε τιποτε να δειξουμε για το μελλον, ενω σαν ελληνες χαρακτηρες και ΠΑΛΙ δεν εχουμε καμια σχεση με τους προγονους μας!

   Βεβαια παντα υπαρχουν οι εξαιρεσεις στον κανονα, αλλα οπως παντα, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ!

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 20/05/2010 16:51:47

  Nάτη και "νοσταλγός των παλαιών μεγαλείων" συνεργασίας CDU/SPD η κα Μέρκελ!
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,695801,00.html

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 20/05/2010 16:54:04

   Διακομματική επιδημία νοσταλγίας έχει καταλάβει τους Γερμανούς πολιτικούς! Κι αυτοί τά 'καναν θάλασσα, a la Grèce;

 6. anonymous avatar
  anonymous 20/05/2010 19:57:42

  Σούλα μου έχεις φοβερή αντιληπτική ικανότητα. Τι να σου πω.
  Μας πλήρωσαν ποτέ οι Κινέζοι;
  Αυτό που λέμε είναι ότι σε μια αγορά πρέπει να υπάρχουν ίδιοι όροι για όλους. Δε μπορεί ο ένας να προσφέρει οκτάωρο και ασφάλιση και ο άλλος όχι και να λέμε ότι για να γίνει ανταγωνιστικός ο πρώτος πρέπει να κόψει τέτοιες παροχές για να μην τον κάνει ντα ο δεύτερος.

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 20/05/2010 20:48:00

  Πρίν αλέκτορα τρίς φωνήσαι: Να και ο "μεγάλος συνασπισμός" ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (συγγνώμη, CDU-SPD) στη Βόρεια Ρηνανία!
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,696026,00.html΄
  Έρχεται και στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.