20/10/2009 00:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δύο κανόνες του Ουμπέρτο Έκο«Θα βγει η Ντόρα». Έτσι μας λένε όλοι οι εγνωσμένοι υποστηρικτές της κας Μπακογιάννη, χωρίς να έχουν κανένα άλλο επιχείρημα υπέρ της εκλεκτής τους. «Ε, η Ντόρα θα βγει», μας λένε και οι αμέτοχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Όταν όμως ρωτάς αυτούς τους τελευταίους, τους απλούς ψηφοφόρους και υποστηρικτές της ΝΔ, με αρκετή απορία, «γιατί λες ότι θα βγει η Ντόρα, εσύ θα την ψηφίσεις; Τη συμπαθείς; Τη θέλεις για αρχηγό», η απάντηση είναι η ίδια, σταθερή: «Όχι βέβαια. Αλλά θα βγει».

Για ποιον λόγο δημιουργείται αυτή η πεποίθηση; Για ποιον λόγο απαντούν οι περισσότεροι, υποστηρικτές και μη, ότι «θα βγει η Ντόρα»; Πρόκειται για κλασική έκφανση της μεθόδευσης των μηχανισμών.

Ο Ουμπέρτο Έκο μας εξήγησε το μηχανισμό δημιουργίας τέτοιου είδους πεποιθήσεων στο «Εκκρεμές του Φουκώ». Όταν στήνεται μια συνωμοσία, οι συνωμοτούντες προσπαθούν να σε πείσουν, είτε ότι η συνωμοσία δεν υπάρχει, είτε ότι είναι πανίσχυρη και ανίκητη. Η αλήθεια είναι βέβαια, για τις συνομωσίες, κάπου στη μέση: Η συνωμοσία υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι πανίσχυρη. Πρέπει όμως να την προσέξεις.

 Στην περίπτωση της κυρίας Μπακογιάννη, δεν υπάρχει ίσως «συνωμοσία», υπάρχουν όμως μηχανισμοί. Μηχανισμοί που επιδιώκουν να εκλέξουν στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αντιδημοφιλή κυρία Μπακογιάννη, παρά τη συντριπτική, σε επίπεδο «βάσης», βούληση των οπαδών και των φίλων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το κάζο που οι ίδιοι μηχανισμοί έπαθαν στην περίπτωση του Ευ. Βενιζέλου, όπου ήταν ακριβώς η παρέμβασή τους και η εξόφθαλμη εύνοιά τους που έβλαψε τη σχεδόν βέβαιη, αρχικώς, εκλογή του κ. Βενιζέλου, συνειδητοποίησαν τον πρώτο κανόνα του Ουμπέρτο Έκο: Η «συνωμοσία» δεν πρέπει να φαίνεται ότι υπάρχει. Αν φανεί ότι υπάρχει, απωθεί τους ανθρώπους.

Η περίπτωση της κας Μπακογιάννη-Μητσοτάκη, μιας πολιτικού που τόσο ατομικά, όσο και λόγω πολιτικής και φυσικής καταγωγής, είναι αντιπαθής στο πολιτικό κοινό, είναι κλασική περίπτωση εφαρμογής του πρώτου κανόνα του Έκο: Δεν πρέπει να φανεί ότι την ευνοούν οι μηχανισμοί. Πρέπει το «η Ντόρα θα βγει», η δημιουργία κλίματος, να διαχυθεί στην κοινωνία «αυθόρμητα», χωρίς τις κραυγές που τόσο έβλαψαν τον πολύ πιο συμπαθή Ευ. Βενιζέλο. Μπήκε λοιπόν σε λειτουργία ο πολυπληθής και καλοταϊσμένος μηχανισμός του Μητσοτακαίικου. Και το κλίμα σιγά-σιγά φτιάχνεται.

Οι άνθρωποι της κυρίας Μπακογιάννη έχουν κατανοήσει όμως καλά και το δεύτερο κανόνα του Ουμπέρτο Έκο: Φροντίζουν να δείχνουν τους μηχανισμούς δήθεν ανίκητους. «Θα βγει η Ντόρα». «Όσο και να χτυπιέστε, θα βγει η Ντόρα», μας λένε και μας ξαναλένε. Και όταν τους ρωτάμε «μα πώς θα βγει η Ντόρα, αφού δεν τη θέλουμε;», οι απαντήσεις είναι προπηλακισμός, απαξίωση, μέχρι και ύβρεις. «Θα βγει η Ντόρα». «Θα κάνει περίπατο», μας είπε ο παλιός φίλος της Οικογένειας, ο κ. Καρατζαφέρης.

Για να βγει η Ντόρα, όμως, πρέπει να την ψηφίσουμε. Η δύναμη λοιπόν είναι στα δικά μας χέρια. Δεν είναι στα χέρια των μηχανισμών. Το γνωρίζει αυτό καλά η κυρία Μπακογιάννη και γι αυτό αντιτασσόταν εξ αρχής στην εκλογή από τη βάση. Τη δέχτηκε τώρα, ελπίζοντας να μπορέσει και αυτήν να την ελέγξει μέσα από τη δημιουργία κλίματος του τύπου «η Ντόρα είναι μονόδρομος». Σίγουρα είναι. Αλλά προς την άλλη κατεύθυνση από αυτήν που μας υποβάλλουν.

 Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Idefix avatar
  Idefix 20/10/2009 01:01:18

  Ο Πρετεντέρης, η Παναγιωταρέα κι η wanna-be-tremi-Σπυράκη συζητούν τώρα στην ανατροπή του μέγκα περί υποκρισίας: ενδιαφέρον!

 2. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 20/10/2009 01:11:31

  Σωστά, αλλά το ερώτημα που θέτουν πολλοί Νεοδημοκράτες είναι αν το πιστεύει και ο Α. Σαμαράς. Επικοινωνιακά, αυτό το ήπιο και χαμηλό προφίλ δεν λειτουργεί υπέρ του και δεν αλλάζει και το υπό διαμόρφωση "κλίμα".
  Τέτοιο ύφος έχεις, ή όταν έχεις κερδίσει, ή, αν ξέρεις ότι θα χάσεις.
  Εκτός, αν "ανεβάσει στροφές" στη συνέχεια.

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 20/10/2009 01:36:18

  Τις αποφάσεις συνωμοτικών κέντρων προωθούν μηχανισμοί. Οι μηχανισμοί φαίνονται, οι συνωμοσίες διαφαίνονται.
  Εάν αυτό που συστηματικά προωθείται είναι κυβέρνηση Μπακογιάννη - Βενιζέλου με στόχο την κατακερμάτιση του δικομματισμού και την δημιουργία ασταθών κυβερνήσεων συνεργασίας υπό την εποπτεία άνωθεν κέντρων, τότε δεν εμπλέκονται μόνο μηχανισμοί.

 4. Υ. avatar
  Υ. 20/10/2009 02:04:44

  Αυτό που προσδιόρισε ο Έκο, το συνόδευσε και με το τσιτάτο “δεν χρειάζεται να κάνεις πολέμους όταν υπάρχουν τα ΜΜΕ”. Έτσι δένει το γλυκό των δύο κανόνων, Πρετεντέρης και Μέγκα σήμερα, Χατζηνικολάου, Κοτρώτσος και Παρασκευή και 13 μόλις την πρώτη μέρα ανακοίνωσης για νέο πρόεδρο (το θυμάστε?), και άλλα που με διαφεύγουν. Και έπεται συνέχεια. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ο βομβαρδισμός των μιντιοεργολαβονταβατζήδων από το γυαλί και τις φυλλάδες, θα πάει σύννεφο. Για ένα μήνα θα τρώμε στη μάπα το πόσο κατάλληλη, ικανή, μοναδική είναι η κυρά-Θοδώρα. Με στρεψοτεκμηρώσεις από τους κονδυλοφόρους υπαλληλίσκους, με σοφιστείες από τις ορντινάτσες τηλεπερσόνες, με ψευδωφανή ευρήματα από τους μισθοφόρους δημο(σ)κόπους.

  Όλα τα ελεύθερα πνεύματα αυτής της παράταξης, τα συνειδητοποιημένα μέλη της ΝΔ, πρέπει και οφείλουν να δείξουν πως “η κατσίκα δε μασάει ταραμά”.

 5. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 20/10/2009 09:01:27

  Ειχατε δει στο Life style πως προλόγισε ένας κουνάμενος την συνέντευξη της Ντόρας που είχανε:
  «Και τώρα θα μιλήσουμε με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη που όλοι στην ΝΔ θέλουν για αρχηγό!»

  Τι λες μωρή ???!!!

 6. t avatar
  t 20/10/2009 17:00:06

  Αν το να σε πιστεύουν χιλιάδες άνθρωποι, να σε εκτιμούν άλλοι τόσοι, να περιμένουν από σένα το όραμα για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη είναι μηχανισμός, τότε ναι! Η Μπακογιάννη είναι τίγκα στο μηχανισμό..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.