21/06/2010 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δωροδοκίες της ΜΑΝ πάλι στο προσκήνιο

Ρεπορτάζ του Klaus Ott που δημοσιεύεται στην σημερινή  Süddeutsche Zeitung αναφέρεται ότι με δωροδοκίες η εταιρεία ΜΑΝ κατάφερε να δώσει ώθηση παγκοσμίως στην πώληση λεωφορείων, βαρέων οχημάτων και άλλων μηχανημάτων. Εναντίον περίπου διακοσίων στελεχών της εταιρείας διεξάγονται έρευνες από την Εισαγγελία Μονάχου. Ήδη έχει προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ο πρώτος από αυτούς, το υψηλόβαθμο στέλεχος Heinz Jürgen M., ο οποίος φέρεται ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στα ντοκουμέντα βρίσκονται ύποπτες περιπτώσεις που σχετίζονται με τη μισή Ευρώπη, με χώρες από τη Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα και με χώρες που είναι διάσπαρτες στον μισό κόσμο. Μόνο ένα παράδειγμα: για την πώληση 140 λεωφορείων στην ελληνική πρωτεύουσα, η εταιρεία που φέρει την επωνυμία Neoplan και σχετίζεται με την εταιρεία ΜΑΝ, κατέβαλε προμήθειες εκατομμυρίων Ευρώ σε εταιρείες στην Κύπρο, εν μέρει μέσω τραπεζικών λογαριασμών που βρίσκονται στην Ελβετία. Πίσω από τις κυπριακές εταιρείες βρίσκονται Έλληνες που διέθεταν ισχυρή επιρροή.

Τα πρόσωπα αυτά γνώριζαν, με την επιρροή που διέθεταν, σε ποιόν έπρεπε να πουληθούν τα λεωφορεία που προορίζονταν για τις αστικές συγκοινωνίες στην Ελλάδα. Τα ίχνη οδηγούν μέχρι το Υπουργείο Μεταφορών.

Ως γνωστόν, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για την σύμβαση της ΜΑΝ με τον ΗΛΠΑΠ, μέσω της θυγατρικής της NEOPLAN, για την αγορά 140 τρόλεϊ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Η Ελλάδα αποτελούσε έναν από τους καλύτερους πελάτες της βιομηχανίας, η οποία έχει συνάψει συμφωνίες με τα υπουργεία Μεταφορών, Άμυνας και την ημικρατική ΕΛΒΟ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 21/06/2010 13:51:11

  Πάντα ξέραμε ότι για όλα πληρώνονταν μίζες. Επειδή όμως οι μαφιόζοι είχαν στα χέρια τους το κράτος μπλόκαραν την ανεύρεση αποδείξεων.
  Σήμερα έρχονται στο φως και οι αποδείξεις. Προσέξτε. Όχι από την Ελλάδα αλλά από τη Γερμανία. Για ποιο λόγο η Γερμανία αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση να διώξει τους δικούς της και να δώσει τους δωρολήπτες δεν το ξέρουμε.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/06/2010 14:20:18

  Ολοι οσοι ηθελαν μπιζνες με Σημιτοκυβερνηση στον Τσουκρατο πηγαιναν...

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.