#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2011 12:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δυσκολίες της επιστροφής στη δραχμή


Σε σημαντικές δυσκολίες νομικής, αλλά και οικονομικής και πρακτικής φύσης θα προσκρούσει η προσπάθεια μια χώρας-μέλους της Ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα με προοπτική την υποτίμηση του νομίσματός της. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου IESEG School of Management, που επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και την παράλληλη παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ίδια μελέτη υπογραμμίζει, άλλωστε, τα οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει μια χώρα όταν θα χρειαστεί να προχωρήσει στις αναγκαίες μετατροπές σε ό,τι αφορά τη μετατροπή οφειλών, δανείων και του εξωτερικού χρέους στο νέο νόμισμα. Εκτιμά μάλιστα πως τα πρακτικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει θα είναι τέτοια, ώστε μπορούν να αποθαρρύνουν την έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει ιδιαίτερα πως σε περίπτωση που μια χώρα αποφασίσει την έξοδό της από το ευρώ και επιχειρήσει να μετατρέψει το εξωτερικό της χρέος στο νέο νόμισμα, θα προκαλέσει κύμα προσφυγών εναντίον της από τους πιστωτές της. Ακόμη, όμως, και τα μέτρα στα οποία θα χρειαστεί να καταφύγει στο εσωτερικό της θα είναι «αμφίβολης νομιμότητας», όπως η απαγόρευση στις εκροές κεφαλαίου που αντιβαίνει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τη στιγμή που μία χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, αποφασίσει την έξοδό της από το ευρώ και την έκδοση ενός νέου νομίσματος, μιας νέας δραχμής για παράδειγμα, θα πρέπει να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί με την εξαίρεση όσων λογαριασμών ανήκουν σε άτομα που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας αυτής.

Στη συνέχεια οι λογαριασμοί αυτοί θα μετατραπούν στο νέο νόμισμα με ισοτιμία ένα προς ένα προς το ευρώ εκτός από τους λογαριασμούς όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Το ευρώ θα αντιμετωπίζεται εις το εξής ως συνάλλαγμα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας θα διοχετεύσει στις εγχώριες τράπεζες ρευστότητα στο νέο νόμισμα και θα υποχρεώσει όλα τα καταστήματα της χώρας να δέχονται μόνον το νέο νόμισμα. Το ίδιο θα ισχύσει για τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, καθώς και για κάθε είδους ηλεκτρονική συναλλαγή. Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι θα παραμείνουν σε ευρώ, θα χρειαστεί να απαγορευθούν προσωρινά οι μεταφορές κεφαλαίων από τους λογαριασμούς των πολιτών της χώρας σε νέους λογαριασμούς σε ευρώ ή σε λογαριασμούς που θα διατηρούν σε ευρώ οι μη μόνιμοι κάτοικοι. Χρέη που θα απορρέουν από συμβόλαια μεταξύ πολιτών της χώρας, δάνεια, μισθοί, ενοίκια ή λογαριασμοί θα πρέπει να πληρώνονται στο νέο νόμισμα με τη νέα ισοτιμία του 1:1. Θα δημιουργηθεί αγορά συναλλάγματος στην οποία θα ανταλλάσσονται τα ευρώ, ή άλλα ξένα νομίσματα, με το νέο νόμισμα της χώρας με την ισοτιμία του ένα προς ένα. Προκειμένου να αποφευχθούν οι ουρές στις τράπεζες, θα παγώσουν προσωρινά οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ κατά παράβασιν της κοινοτικής νομοθεσίας θα επιβληθούν προσωρινά έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων και θα τεθούν περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρις ότου εκδώσει η κεντρική τράπεζα τα νέα χαρτονομίσματα, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων του ευρώ που, όμως, θα «σφραγισθούν», ώστε να διασφαλισθεί πως η αξία τους θα αντιπροσωπεύει την αξία του νέου νομίσματος. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσα χαρτονομίσματα του ευρώ θα δίνουν τα ταμεία των τραπεζών ή τα ΑΤΜ. Η αξία τους θα ανταποκρίνεται πλέον σε εκείνη του νέου νομίσματος και όχι του ευρώ. Αυτά τα «σφραγισμένα» χαρτονομίσματα θα είναι πλέον τα μόνα χρήματα που θα κυκλοφορούν νομίμως στη χώρα. Το χρονικό διάστημα που θα δοθεί για να παρουσιασθούν τα χαρτονομίσματα και να σφραγισθούν θα είναι περιορισμένο. Θα υπάρξουν ασφαλώς πολίτες που θα κρίνουν σκόπιμο να φυλάξουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ, προκειμένου να τα ανταλλάξουν αργότερα σε υψηλότερη ισοτιμία. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα «σφραγισμένα» χαρτονομίσματα, θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία όταν θα κυκλοφορήσουν τα νέα χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την κεντρική τράπεζα όποιας χώρας το επιχειρήσει, ιδιαιτέρως σε περίπτωση ραγδαίας υποτίμησης του νέου νομίσματος προς το ευρώ.

Τα νομικά κωλύματα της εξόδου


Από νομικής απόψεως, η απόφαση για έξοδο από το ευρώ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι εφικτή μόνον αν φύγει ένα κράτος–μέλος και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μελέτη του Ieseg επισημαίνει πως, σύμφωνα με τη συνθήκη της Βιέννης, μια χώρα δικαιούται να παραβιάσει ορισμένες από τις προβλέψεις διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει αν ισχυριστεί ότι στο μεταξύ έχει αλλάξει καθοριστικά το περιβάλλον σε σύγκριση με την εποχή που τις υπέγραψε. H Ελλάδα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επικαλεσθεί την απώλεια της ανταγωνιστικότητας που επέφερε στην οικονομία της το ισχυρό ευρώ, αλλά και την ύφεση, που έχει ανατρέψει πλήρως την ισορροπία ανάμεσα στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με το Ieseg, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να προβάλουν το επιχείρημα ότι η ύφεση και η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα οφείλονται ώς ένα βαθμό στις παραβιάσεις του συμφώνου σταθερότητας εκ μέρους της.


Της Ρουμπινας Σπαθη στην Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

 1. st.takis avatar
  st.takis 14/12/2011 13:52:41

  ΔΡΑΧΜΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ... ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕ...

 2. Ignoramus avatar
  Ignoramus 14/12/2011 14:16:48

  υπαρχι και μια αλλη δισκολια. πως θα κουβαλαμε τα δεκαχιλιαρα για να αγορασουμε ενα καρβελι ψωμι.

 3. Σταράτα avatar
  Σταράτα 14/12/2011 14:52:26

  δραχμή δραχμή καί πάλι δραχμή καί άς πάθω όλα αύτα πού λέει η Ρουμπινα Σπαθη στην Καθημερινή.

 4. thanos avatar
  thanos 14/12/2011 15:04:25

  O έλεγχος του Εθνικού νομίσματος μιάς χώρας είναι συνυφασμένος με την Εθνική Κυριαρχία .... τέλος !!!! άρα δραχμή και πάλι δραχμή με ότι και να σημαίνει...

 5. kakofonix avatar
  kakofonix 14/12/2011 15:31:03

  Λίγο υπερβολικά όλα αυτά, προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση του τύπου ''πονάω αλλά μ' αρέσει το μνημόνιο''.

  Αν τα πράγματα ήταν τόσο τραγικά, στην Ουγγαρία, τη Σουηδία ή τη Βουλγαρία θα παρακολουθούσαμε ανάλογες σκηνές απείρου κάλους.

  Κοινώς, παπαριές.

 6. kakofonix avatar
  kakofonix 14/12/2011 15:33:20

  Και μια και ανέφερα τη Βουλγαρία, επειδή τυγχάνει να βρίσκομαι πολύ συχνά εκεί, μου κάνει εντύπωση το ότι σε πάρα πολλά καταστήματα της Σόφιας δε δέχονται ευρώ και σε αναγκάζουν να ψάξεις να βρεις λέβα. Αυτό απαντάει οριστικά στους άμπαλους του άγνωστου αυτού πανεπιστημίου.

 7. Orestios avatar
  Orestios 14/12/2011 15:54:38

  Το 1992 η Τσεχοσλοβακία διαλύθηκε. Τότε, η νομισματική ανεξαρτησία των 2 χωρών έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα.
  Μην ακούτε τα παπαγαλάκια του ευρωλιγουρισμού.
  Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνο όταν αποκτήσει την Εθνική της Κυριαρχία στο οικονομικό επίπεδο, μόνο με το δικό της νόμισμα.
  Η παγκοσμιοποίηση, ευτυχώς, απέτυχε

 8. !@#$%^&*() avatar
  !@#$%^&*() 14/12/2011 22:40:40

  Γιατί διαισθάνομαι ότι τα δημοσιεύματα περί δραχμής άλλοτε είναι για να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των μέτρων και άλλες φορές για την αναγκαιότητα της παραμονής στο ευρώ.... και συνεπώς του αναγκάιου μαστιγώματος προκειμένου άλλοι να κονομήσουν........What if ......Μόνο με μία διαρροή περί εντολής επανατύπωσης δραχμών βλέπω την ισοτιμία του ευρώ να πηγαίνει στο 1:1 με το δολλάριο......

 9. Γιάννης Ρειχιώτης avatar
  Γιάννης Ρειχιώτης 14/12/2011 23:08:14

  Εντάξει, μέχρι να επαναφέρουμε τη δραχμή μας, ας υιοθετήσουμε ως προσωρινό νόμισμα μας το ρούβλι.Εκεί να δεις πλάκα που θα πάθαιναν οι Αμερικάνοι και οι λοιποί συγγενείς. Να τη δέναμε και με μια συμφωνία άμεσης στρατιωτικής συνεργασία με τη Ρωσσία του Πούτιν, να γυρίσουν οι πόλοι της γης ανάποδα.
  Όσον αφορά τις εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ και οι λοιποί δανειστές μας, έχουμε πολλές εγγυήσεις να τους δώσουμε. Το γιωργάκι ή τζέφρυ, το βενιζέλο (που έχει και αισθήματα και θλίβεται) το παπιαδήμιο, το καρατζαφύρερ (ξέρει να φτιάχνει και σάντουις για οικοδόμους) και σε προσφορά το σημιτάκι και την αννούλα

 10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 15/12/2011 02:22:50

  Ερώτηση και αν κάποιος γνωριζει με σιγουρια απαντά.
  Οι δραχμές μετατράπηκαν σε ευρώ στις καταθέσεις αφου το εθνικό μας νομισμα ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ. Πώς θα μετατρέψουν εν ενεργεία νόμισμα (στην υπόποιπη Ευρώπη υποθετικά) σε δραχμες; Δηλαδή αν εχω λογαριασμό σε δολλαρια όλα καλά;

 11. iakovos avatar
  iakovos 15/12/2011 13:54:30

  Αν είχαμε απίδια θα κόβαμε δραχμούλα κατ αναλογία των κοιτασμάτων χρυσού της χαλκιδικής και των κοιτασμάτων πετρελαίου/αερίου που "ξαφνικά" όλοι ανακάλυψαν νοτίως της κρήτης και στο ιόνιο,
  και θα έχουμε ένα από τα λίγα νομισματα με αντίκρυσμα
  και όποιος χαρτογιακάς τολμαέι ας το υποτιμήσει....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.