#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι δικές μας απαιτήσεις, εκτός από τη δόση, ποιές είναι;Αυτές τις μέρες βιώνουμε πάλι, σε πληκτική επανάληψη, ένα νέο επεισόδιο από το γνωστό σίριαλ των  διαπραγματεύσεων με  την τρόϊκα.

Απαιτήσεις, απειλές για τη διακοπή της χρηματοδότησης, εκβιασμοί. Οι γνωστές τακτικές ...φίλιων δυνάμεων, δηλαδή!

Από την άλλη, σύσσωμη η κυβέρνηση αναμένει, εναγωνίως, ένα νεύμα, μια σύντομη δήλωση που θα αποκαλύπτει ό,τι η πολυπόθητη έκθεση των τριών αποτυχημένων (κατά τη δική τους ομολογία) τεχνοκρατών θα είναι θετική.

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω ό,τι  το σχήμα αυτό έχει πλέον ξεπεραστεί. Δεν οδηγεί πουθενά.  Και οι ...τεχνοκράτες έχουν ξεμείνει από ιδέες. Τα ίδια κολλήματά τους επαναλαμβάνουν.

Όσο  και  να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι αδιάψευστος μάρτυρας των  ...επιτευγμάτων της τρόϊκας. Δεν χρειάζονται εξωραϊσμοί. Προκαλούν και τη νοημοσύνη του κόσμου.

Επειδή, λοιπόν, ακούω διαρκώς για τις απαιτήσεις της τρόϊκας και των δανειστών, αναρωτιέμαι οι ...δικές μας απαιτήσεις ποιές είναι;

Εκτός από το να εκμαιεύσουμε μια θετική έκθεση που θα εξασφαλίζει την επόμενη δόση, έχουμε κάποιους άλλους, μακροχρόνιους στόχους;

Και αν έχουμε, πότε σκοπεύουμε να τους θέσουμε;

Τρία ζητήματα, κατά τη γνώμη μου, επείγουν:

Πρώτον, τα κεφάλαια (50 δις) που δόθηκαν στη χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν το ταχύτερο δυνατόν στον ESM και να μην υπολογίζονται  πλέον στο δημόσιο χρέος. Αυτό θα αποτελέσει μια ουσιαστική απομείωση του δημοσίου χρέους μας. Το θέμα είναι ώριμο. Εχει τεθεί. Πρέπει να γίνει τώρα, γιατί αργότερα μπορεί να αποδειχθεί πολύ....καθυστερημένο. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης είναι προφανή.

 Δεύτερον, ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάϊμαν, έθεσε δημοσίως το θέμα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την απομείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά μέχρι τώρα χάνονταν στις γνωστές δαιδαλώδεις διαδρομές της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Έχει σημασία που το ζήτημα το επαναφέρει στο τραπέζι ο κ. Φάϊμαν και όχι κάποιος από τον.....αμαρτωλό Νότο. Με την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει εκ νέου προβλήματα, την κατάσταση οριακή στην Ιταλία και τον κ. Ολάντ στη Γαλλία να αναζητεί κατεύθυνση, η πρόταση του  κ. Φάϊμαν, μπορεί να δώσει μια μακροχρόνια ανάσα που θα επιτρέψει στις κλυδωνιζόμενες οικονομίες του Νότου να κερδίσουν το απαιτούμενο χρόνο για να βάλουν μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.

 Τρίτον, για το μείζον ζήτημα της ανεργίας γίνονται ελάχιστα και αυτά αποσπασματικά. Όταν στην Ελλάδα δίδονται 50 δις για την  ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τότε πόσα έπρεπε  να δοθούν για την ανεργία; Πολλά περισσότερα θα ήταν η σωστή απάντηση! Και είναι τραγική ειρωνεία να βρίσκονται τόσο εύκολα χρήματα για τις τράπεζες και όχι για τους άνεργους. Δεν αρκεί να συμφωνούμε όλοι ό,τι η ανεργία είναι το μέγιστο των προβλημάτων. Πρέπει να δοθούν λύσεις. Και οι λύσεις δεν είναι μόνον τα επιδόματα ανεργίας. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργήσουν τα ...μεγάλα έργα. Ξέρουμε ποιοί απασχολούνται, συνήθως, εκεί. Θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν απαλλαγούν από τον βραχνά της έλλειψης  ρευστότητας και τις ...παγίδες που στήνει καθημερινά το κράτος με τα φορολογικά του νομοσχέδιο. Αν δεν διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, τότε θα συνεχίζουμε να ζητάμε επιδόματα ανεργίας.

Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για να θέσουμε αυτά τα  ζητήματα, που ήδη συζητούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος μιας γενικότερης στρατηγικής για έξοδο της οικονομίας από την κρίση, κατά συνέπεια και απελευθέρωση από τα μνημόνια. Άλλη ιστορία είναι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες δεν χρειαζόμαστε καμιά τρόϊκα να μας τις υποδεικνύει. Έπρεπε να τις είχαμε ήδη κάνει από καιρό.

ΚΡ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρχιμήδης1 avatar
  Αρχιμήδης1 05/07/2013 11:22:41

  Aγαπητέ Κώστα, όπως πάντα πολύ ουσιαστικές οι παρατηρήσεις σου αλλά είναι αργά κατά τη γνώμη μου. Αυτα τα τρία ζητήματα που θέτεις ώφειλε ο Σαμαράς αφού εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση, να τα είχε θέσει απο την πρώτη μέρα της Πρωθυπουργίας του και να τα επαναλαμβάνει σε κάθε συνάντηση με τους εταίρους ως ελάχιστη γραμμή υπεράσπισης έστω της Εθνικής μας αξιοπρέπειας.
  Αλλά δεν το έκανε...

  • ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
   ΦΑΝΤΑΣΜΑ @ Αρχιμήδης1 06/07/2013 09:58:28

   σωστός και δίκαιος

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/07/2013 11:26:50

  Αγαπητέ Κώστα,
  Δυστυχώς οι δικές μας απαιτήσεις έιναι...η δόση και μόνο αυτή. Τίποτα το νεώτερο, καμμία νέα σκέψη και αισιοδοξία. Αν δε δεις ποτέ- και το απεύχομαι- τις ειδήσεις των γνωστών καναλιών, θα φρίξεις. Νομίζεις πως ζεις σε κατεχομενη χώρα που βρίσκεται συνεχώς στο χείλος της καταστροφής. Δεν ξέρω πια για ποιούς εργάζονται; για τα Ελληνικά συμφέροντα ή για ξένα;
  Και φυσικά πάντα διανθίζονται με γνωστές κοινοτυπίες και επιφανειακές αναλύσεις παντογνχτών ειδημόνων και ο καϋμός τους είναι πάντα τί είπαν ή λένε για μας οι ξένοι στο Βερολίον, στην Γουάσινγκτον και αλλού.
  Δεν έχω δει πουθενά τόση ηττοπάθεια και ραγιαδισμό. Είναι τρόπος ζωής.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Νίκος Αργεάδης 06/07/2013 14:10:52

   Τρόπος ζωής και κονόμας αγαπητέ Νίκο. Οπως ακριβώς τα γουρούνια. Με την ακινησία που γλαφυρά περιγράφεις, εξασφαλίζουν τη μέγιστη πάχυνσή τους . Τους είναι αδύνατο να σκεφτούν για ποιόν παχαίνουν...

 3. laz avatar
  laz 05/07/2013 11:51:10

  Η ΔΙΚΙΑ μου απαιτηση και απαιτηση της πλειοψηφιας της κοινωνιας ειναι η Νεα Ελλαδα να αποτελειται απο ενα δημοσιο με υπαλλήλους αξιοκρατικά διορισμένους με ηλεκτρονικη διακυβερνηση με διαφανεια

  τωρα ζητανε μεταταξεις ,απολυσεις και διαθεσιμοτητα...ολα αυτα πρεπει να ξεκινησουν απο τα εκατονταδες χιλιαδες ρουσφετια που παροικουν στο δημοσιο,δεν νοειται να χτυπαμε οσους διοριστηκαν με αξιοκρατικο τροπο,με απαιτητικες ανταγωνιστικες διαφανεις διαδικασιες και αυτο γινεται οταν χτυπαμε τους νεους εκπαιδευτικους...μιλαμε για υποκρισια απιστευτη

  και τα λεω εγω που ΔΕΝ ειμαι εκπαιδευτικος και που περιμενα μετα την ΕΡΤ μια γραμμη συνεχειας στο ιδιο τεμπο,αλλα βλεπω εξωκειλε αυτη σε παπανδρεικα προτυπα...

 4. tassos.κ avatar
  tassos.κ 05/07/2013 14:45:02

  Η απαιτήσεις της κυβέρνησης είναι -τυχαία- ταυτόσημες με αυτές της Τροϊκας. Δ>εν το βλέπετε; Τώρα, όσον αφορά τους λεονταριμούς, σας παραπέμπω στο γνωστό ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 05/07/2013 16:12:50

  Αγαπητέ Κώστα, έχεις δίκιο και θα ανησυχούσα πολύ σοβαρά αν κάποιοι δεν τα έχουν ήδη σκεφθεί. Δεν ξέρω γιατί δεν το κάνουν, υποτίθεται τόσος κόπος έγινε για να σταθεροποιηθούμε, πότε περιμένουμε να πούμε και μια κουβέντα.. Ο χρόνος είναι κατάλληλος, για να μην πω πως ίσως έχουμε αργήσει.
  Αλλά εδώ δεν έχουν γίνει μικρότερα βήματα που θα ήταν μια κάποια ρήξη. Ρήξη ουσίας, όχι σημειολογίας κ αυτό αμφίβολης ΕΡΤ κλπ.
  Δεν ξέρω τι γίνεται. Η τρόικα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ξέρει κανείς τι λέει και τι κάνει, και το πάει με τη δική τους γλώσσα, δεν είπαμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά.

 6. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 05/07/2013 18:40:57

  Να προσθέσω και αυτό που έχει υπογραφεί ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ οι δανειστές, δηλαδή την ανανέωση (roll over) των ομολόγων ύψους 10 δισ.ευρώ που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και τα ομόλογα που κατέχει απευθείας η ΕΚΤ, με παράλληλη επιστροφή των κερδών που έχουν πραγματοποιήσει τόσο αυτές, όσο και οι χώρες, από επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Ιωάννου 06/07/2013 07:15:33

   Πολύ σωστές αμφότερες οι επισημάνσεις σας.

  • MCA avatar
   MCA @ Γιάννης Ιωάννου 06/07/2013 09:09:09

   Μα είναι δυνατόν οι δανειστές μας να είναι ασυνεπής και να αθετούν συμφωνίες;…..

   • Αρχιμήδης1 avatar
    Αρχιμήδης1 @ MCA 06/07/2013 14:11:43

    Οι "έντιμοι δανειστές τοκογλύφοι" εννοείς προφανώς...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Γιάννης Ιωάννου 07/07/2013 00:35:00

   για να ειμαστε ακριβείς κατι τετοιο ειναι καραμπινάτη παραβίαση καταστατικού περι 'χρηματοδοτησης κρατών' ( monetary financing, αρθρο 123)
   απαγορευεται ρητα σε ΕΚΤ και ΚΤ'ς να κανουν κατι τετοιο..
   αυτο ομως δεν σημαινει πως δεν θα το κανουν (τα λεφτά ειναι πολλά γυρω στα 6δις ..και το ΔΝΤ δεν θα καθησει να κοιτάει το 'κενό')

   οι κανονες εφαρμόζονται κατα περίπτωση

 7. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/07/2013 00:16:02

  Ἀγαπητέ Κώστα,στό πρῶτο ζήτημα πού θέτεις δέν ξέρω ἀλλά στά ἄλλα δύο σύμφωνα μέ τή δική μου ἀφελή λογική,πώς νά ἀπαιτήσουμε κάτι ἀφοῦ στό μέν δεύτερο ζήτημα πού ἀναφέρεις ἐμεῖς ἀνήκουμε στόν ἁμαρτωλό νότο,στό δέ τρίτο,ἤδη πανηγυρίζουμε γιατί πήραμε ὥς μερίδιο γιά τήν ἀνεργία τό...τεράστιο ποσό τῶν 150.000.000 εὐρώ;...

 8. Kokkini Pefki avatar
  Kokkini Pefki 06/07/2013 00:37:51

  “If you want to be a slave in life, then continue going around asking others to do for you. They will oblige, but you will find the price is your choices, your freedom, your life itself. They will do for you, and as a result you will be in bondage to them forever, having given your identity away for a paltry price. Then, and only then, you will be a nobody, a slave, because you yourself and nobody else made it so.” , Terry Goodkind

  • Σ.Κ.Μ. avatar
   Σ.Κ.Μ. @ Kokkini Pefki 06/07/2013 01:23:45

   Dear Terry, what an excellent [... not only good, as your name lets us know] kind of reply ! Savvas Memmos
   "Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει..."
   Η σωτηρία της πατρίδας μας είναι καθαρά δική μας υπόθεση.
   Ορθότατες οι τρεις παρατηρήσεις του άρθρου του αγαπητού Κώστα Ροδινού επί του πρακτέου και όχι μόνο.
   Οικο + νομία : φροντίζω - βάζω τάξη στα του οίκου μου, είμαι νοικοκύρης και όχι ζητιάνος του κλώτσου και του βρόντου.
   Εθνική συνεννόηση χρειάζεται και μια γερή τελευταία βουτιά, και θα βγούμε στην επιφάνεια της ανάκαμψης.
   Ένα κλικ πανελλήνιο, συγχρονισμένο, σταθερό και συνειδητό χρειάζεται.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 06/07/2013 00:47:17

  «I am realistic – I expect miracles»
  ~Dr. Wayne W. Dyer: «The Importance of Being Extraordinary»

 10. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 06/07/2013 03:14:07

  Ως «απαιτήσεις» επιβάλλεται να υποβληθούν οπωσδήποτε προ των γερμανικών εκλογών! Ειδάλλως ο «φιλελληνισμός» της Μέρκελ και του Σόιμπλε, επειδή προφανώς έχουν ημερομηνία λήξεως, θα τις μεταλλάξουν σε «ικεσίες»; Μετά το Σεπτέμβριο, θα ξυπνήσει πάλι μέσα τους ο βρικόλακας που επιμελώς κρύβουν και τα χέρια που τώρα κάνουν φιλικά νεύματα θα δείξουν τα αρπακτικά γαμψά τους νύχια.

 11. billi smart avatar
  billi smart 06/07/2013 09:08:16

  σσσσσσσ......εχουν εκλογες στην γερμανια.........

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/07/2013 09:11:52

  Beggars can not be choosers.Σε οποιον δεν αρεσει η κατασταση αυτη να ζητησει την εξοδο απο την ευρωζωνη και την επανοδο της δραχμης.Τα υπολοιπα ειναι λογια.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ ψυχραιμια 06/07/2013 13:03:30

   Συμφωνω απολυτα . Επιβαλεται αμεση επιστροφη σε εθνικο νομισμα .

   • Αρχιμήδης1 avatar
    Αρχιμήδης1 @ Γιάννης 06/07/2013 14:15:46

    Επιβαλλόταν απο την αρχή της κρίσης όπως έγινε σε ΟΛΟΥΣ τους χρεωκοπημένους όπως είμαστε εμείς τώρα, ανεπισήμως και επισήμως, αφου και τα CDS πληρώνουμε και τα ακούρευτα funds, βυθιζόμενοι ακόμα περισσότερο στην ατέρμονη μαύρη τρύπα του χρέους. (Διαπιστώσεις ΔΝΤ).

    • Α και Χ avatar
     Α και Χ @ Αρχιμήδης1 06/07/2013 17:03:39

     Όσο δεν τους συμφέρει, δεν θα μας το επιτρέπουν. Η δραχμή είναι μύθος όσο οι Γερμανοί ωφελούνται.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Α και Χ 06/07/2013 21:14:02

      Δεν στο απαγορευει κανεις.Εσυ,οι κυβερνησεις σου δηλαδη δεν θελουν.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ψυχραιμια 06/07/2013 22:37:07

   αυτα είναι λαικισμοί ..το ξαναλεμε λοιπον μεχρι να το εμπεδώσουμε.. το Ευρώ ειναι Και Ελληνικόνόμισμα - δεν ειναι ευκαιριακό νομισμα στο οποίο προσδεθήκαμε ..και η μάχη που πρεπει να δωθει πρώτα ειναι για τύπωμα χρήματος εντός Ευροζώνης .. (οι ιρλανδοί που είναι ζητιάνοι μεν πιο γάτες δε ..πηραν ELA και το μετετρεψαν σε long term debt ..)
   τα υπόλοιπα ειναι εκ του πονηρού ..
   οποιος υποστηριζει αμεση έξοδο στην ουσία σου προτείνει να ανταλλαξεις την αδιαμφισβήτη μιζέρια σου με νεα..που θα ειναι τρις-χειρότερη..

 13. Papadopoulos avatar
  Papadopoulos 06/07/2013 14:33:18

  Αδέρφια, η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση φτωχοποίησης και όταν λέω "φτωχοποίησης" εννοώ για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΔΕΙΑ μην τρέφετε αυταπάτες...

 14. tassos.κ avatar
  tassos.κ 06/07/2013 17:23:17

  Υπάρχει η λέξη "απαίτηση"; Οι δουλοπάροικοι δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις, γι αυτό και δεν έχουν.

 15. A.Μ avatar
  A.Μ 06/07/2013 19:17:13

  Η ανεργία είναι το πιό σημαντικό από τα προβλήματά μας και επ΄αυτού δε γίνεται απολύτως τίποτε. Όταν δεν είναι εξασφαλισμένη η αξιοπρεπής διαβίωση, τα οράματα κι οι προβληματισμοί, αποτελούν περιττές πολυτέλειες.

 16. Nic avatar
  Nic 08/07/2013 10:44:27

  Η δόση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.