#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διεργασίες για νέο κόμμα σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ο...ΜόσιαλοςΠρόσφατα γράφαμε για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ΠΑΣΟΚ και αφορούν στην ευρύτερη διαδικασία ανακατάταξης στον κεντροαριστερό χώρο.

Το άρθρο για την οικοδόμηση μιας νέα Ένωσης Κέντρου απέναντι στην ΕΔΑ του Τσίπρα είναι χαρακτηριστικό:  Νέα “Ένωση Κέντρου” εναντίον της νέας “ΕΔΑ” του Τσίπρα

Τα πρώτα δείγματα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Φαίνεται πως αυτή η διαδικασία δεν έχει ιδεολογική πλατφόρμα, πολιτικό όραμα και κυρίως βασίζεται σε προσωποπαγείς στρατηγικές.

Κυρίως όμως δεν είναι ενθαρρυντικό για την ίδια την πορεία της χώρας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει …από τα κάτω…μια μεγάλη και αέναη συζήτηση μεταξύ μεσαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν πρόσβαση στον Βαγγέλη Βενιζέλο, προκειμένου να ζυμωθούν .

Άπειροι καφέδες στη Σκουφά και γύρω από την Ιπποκράτους, για το πώς πρέπει να είναι αυτό το νέο αντι-δεξιό τόξο αλλά και πως ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον τυφώνα «ΣΥΡΙΖΑ»..

Φίλοι που συμμετέχουν σε αυτές τις «διαβουλεύσεις» κάνουν λόγο για εικόνες που θυμίζουν τις άναρχες και χαοτικές συζητήσεις της μεταπολίτευσης, μόνο που αυτή τη φορά τα Εξάρχεια, έδωσαν τη θέση τους στο στα πιο sic στέκια του Κολωνακίου.

Κύριο σημείο σύγκλισης είναι πως αυτή η πολιτική συγκυρία διακυβέρνησης αποτελεί ένα καλό πείραμα προκειμένου και οι δύο να εντοπίσουν τη δυναμική του εγχειρήματος. Με άλλα λόγια η πράξη και συγκεκριμένα οι πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο της κυβέρνησης, θα κρίνουν εάν και κατά πόσον υπάρξει κοινός τόπος συνεργασίας και συναίνεσης.

Βασικός άξονας είναι η ταυτόχρονη δημιουργία ενός αντι-σαμαρικού μετώπου σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής (μεταναστευτικό) αλλά και η οικοδόμησης ενός αναχώματος στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσον αφορά στη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων. Για αυτό το λόγο αναμένεται οι θέσεις τους για τους δημοσίους υπαλλήλους-κυρίως στο κομμάτι των απολύσεων- να είναι πολύ πιο μετριοπαθείς, σε σχέση με την προεκλογική ρητορική τους.

 

 

Στο μεταξύ ο Ηλίας Μόσιαλος προχωράει την προσεχή Πέμπτη στην ίδρυση πολιτικής κίνησης στο χώρο αυτό. «Η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη» αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνει: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας», προεξοφλεί ο πρώην Υπουργός.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Επικρατείας σημειώνει: "Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός χώρος, με τις δομές και τις στρατηγικές που είχε μέχρι τώρα, έκλεισε τον κύκλο του. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεργασίες που αναπόφευκτα θα γίνουν για την σύγκλιση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας. Μια σύγκλιση που πρέπει να γίνει με συλλογικότητα και σοβαρό πρόγραμμα.

»Ο χώρος είναι κατακερματισμένος και οι αναπαλαιώσεις δεν πείθουν. Υπάρχουν βεβαία οι ηγετικές φιλοδοξίες πολλών στελεχών από πολλούς χώρους. Παρά ταύτα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί εκφράζουν λιγότερο από το 8% - 9% των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 55 ετών".

Για την κίνηση που θα ιδρύσει την Πέμπτη, ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει: "Δεν είναι προσωπική κίνηση αλλά συλλογική προσπάθεια πολλών νέων ανθρώπων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δραστηριοποιούνται σε κόμματα. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να εκληφθούμε ως πολιτικό κόμμα, απλά επιδιώκουμε την σύγκλιση και ανασύνθεση των μεταρρυθμιστικών, εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας".

Υπενθυμίζω πως ο κ. Μόσιαλος είχε ενταχθεί στη περίφημη ομάδα των τριών με Ραγκούση, Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοϊδη, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης πρωτοστατεί στην περίφημη ομάδα Π20 του Κινήματος…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kostas avatar
  Kostas 04/07/2012 13:06:32

  Θα συμφωνήσω ότι εκπορεύονται από προσωποπαγείς στρατηγικές , με φανερό σκοπό τη διατήρηση των κεκτημένων του συστήματος. Επειδή όμως θεωρώ ότι οι απόλυτες ιδεολογικές ταυτότητες των κομμάτων που γνωρίζουμε, αποδείχθηκε ότι δεν αποτελούν ούτε εξασφαλίζουν συνολική πρόταση διακυβέρνησης μιας χώρας και την ικανοποίηση των προσδοκιών των πολιτών της , πιστεύω στην αναγκαιότητα τέτοιων προσπαθειών , που θα δημιουργήσουν καινούργιο όραμα , απαλλαγμένο ιδεολογικών αγκυλώσεων , κυρίως όμως ιδιοτελών προσδοκιών . Η μέση οδός υπήρξε πάντα η καλλίτερη και μπορεί να εκφράσει επιτυχημένα τον παρεξηγημένο μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή.

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 04/07/2012 14:38:01

  Όπου έχει εισέλθει το ΔΝΤ,το πολιτικό σύστημα εκείνης της χώρας,η οποία συγκλονίστηκε από τις φοβερές σεισμικές κοινωνικο-οικονομικές δονήσεις,σμπαραλιάστηκε και κονιορτοποιήθηκε.Η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν ν'αποτελέσει εξαίρεση.Παντού,σε όλο το πολιτικό φάσμα,το μνημόνιο δημιούργησε οριζόντιες διαιρέσεις.Στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχει τρομερή ρευστότητα.
  Ο πασοκισμός,ως γνωστόν,εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων (μ'ευθύνη,βέβαια της παραδοσιακής-ανανεωτικής αριστεράς η οποία έδειξε τρομερή ανοχή και υπέρμετρη-αδικαιολόγητη δειλία απέναντι στο πασοκικό μόρφωμα).Τα πρώτα έτη της μεταπολίτευσης γιγαντώθηκε και κυριάρχησε για τριάντα,περίπου χρόνια.Ο ιδρυτής αυτής της παράταξης Αν.Παπανδρέου,όπως γνωρίζουν οι πάντες,πλαγιοκόπησε την κομμουνιστική-ευρωκομμουνιστική παράταξη,κατέκλεψε τα συνθήματά της και προσεταιρίστηκε,με άκρως αριστοτεχνικό τρόπο,την εαμογενή-μη κομμουνιστική πολυπληθέστατη πτέρυγα της αριστεράς,η οποία από το 1974 παρέμενε άστεγη.
  Το μνημόνιο,από την άνοιξη του 2010,άλλαξε τα μεταπολιτευτικά δεδομένα.Ο κεντροαριστερός κόσμος εμπνευσμένος-γαλουχημένος από την ιδεολογία του δημοκρατικού και μαρξιστικού σοσιαλισμού αρνήθηκε ν'αποδεχθεί τη πολιτική μετάλλαξη του πασοκικού ιερατείου και τα όσα επακολούθησαν από την άνοιξη του 2010.Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών ριζοσπαστικοποιήθηκε και μετακινήθηκε προς τ'αριστερά.Τα νούμερα είναι καταλυτικά.Προ του 2010 η κομμουνιστική και ανανεωτική αριστερά συγκέντρωναν ποσοστά από 7,5% έως 13%.Μετά τις τελευταίες εκλογές,συνολικά η αριστερά (από τη παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατική έως εξωκοινοβουλευτική ακραία έκφρασή της) συγκέντρωσε περί του 39% των ψήφων.
  Ο πασοκισμός βρίσκεται σε σταυροδρόμι.Οι λύσεις που έχει να επιλέξει είναι δύο.Ή θα προσεταιριστεί τη ''δημοκρατική αριστερά'' (και τμήμα των Οικολόγων) και θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας αμιγούς σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς (με σκοπό να σπρώξει τον ΣυΡιζΑ στ'άκρα της αριστεράς,πλάι-πλάι στο κομμουνιστικό κόμμα) ή θα διασπαστεί σε διάφορα κομμάτια και θα εξαφανιστεί,δίνοντας τη θέση του στον ΣυριζΑ ο οποίος θα καταλάβει με μεγαλοπρέπεια (και ολικώς πια) το κεντροαριστερό χώρο.
  Οι συγκρούσεις αυτού του χώρου θα είναι σκληρές.Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.Πάντως,η σημερινή συγκυρία ευνοεί τον ΣύριζΑ έναντι του καταρρέοντος πασοκισμού.Και κάτι ακόμη,ιστορικής αξίας:
  Το 1952 η κεντροαριστερά συνετρίβη.Πέρασαν εννιά ολόκληρα χρόνια να ενωθεί (ευκαιριακά και με συμφέρον-αυτό επιβεβαιώθηκε περίτρανα το 1965) και έντεκα να κερδίσει εθνικές εκλογές (το 1963).Το χρονικό διάστημα αυτό οι συγκρούσεις ήταν σφοδρότατες,απουσίαζε η ενιαία πολιτικο-ιδεολογική πλατφόρμα,δεν υπήρχε κοινή γραμμή και οι τρικλοποδιές μεταξύ των κομμάτων,αυτού του χώρου ήταν,συνεχείς.Όπως θυμούνται πολλοί,εκείνη τη χρονική περίοδο,η ΕΔΑ προσέγγιζε μ'επιτυχία το κεντροαριστερό χώρο,έκανε σημαντικά ανοίγματα και από τις δημοτικές εκλογές του 1954 έδειχνε πως τα ποσοστά της ανέβαιναν ιλιγγιωδώς.Αποκορύφωμα αφενός έχουμε τις εκλογές του 1958 (24,4%-79 έδρες) αφετέρου τις δημοτικές του 1959 όπου πλέον υπήρχαν δύο πόλοι,από τη μια η ΕΡΕ που ενσωμάτωσε το σύνολο του κεντροδεξιού κόσμου της εποχής και απο την άλλη η ΕΔΑ που συσπείρωσε τη κεντροαριστερά-αριστερά.
  Με αυτό το παράδειγμα τι αποδεικνύεται;Πολύ απλά,ο πασοκισμός έχει καταρρεύσει (όπως η ΕΠΕΚ το 1952 με τη συντριβή της από τον Ελληνικό Συναγερμό),η αριστερή παράταξη ανεβαίνει σε ψήφους και επιρροή στο κεντροαριστερό χώρο (η περίοδος 1953-1961 ήταν η εποχή κυριαρχίας της ΕΔΑ στη κεντροαριστερά) και κυρίως οι σημερινές συγκυρίες είναι τέτοιες που επιτρέπουν στη ριζοσπαστική αριστερά ν'αυξήσει κι άλλο τη δύναμη των ποσοστών της.Οι εποχές,ίσως,επαναλαμβάνονται.Όμως είναι παντελώς άγνωστο εάν έχουμε την ίδια κατάληξη,διότι ως γνωστόν,τη πρώτη φορά η Ιστορία μοιάζει με τραγωδία και τη δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα....

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Komis Montechristo 04/07/2012 16:07:46

   Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση! Καλησπέρα Κόμη!

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ Diamond Angel 04/07/2012 16:46:14

    Καλησπέρα Διαμαντένιε Άγγελε.Ευχαριστώ για το καλό σου λόγο.

  • Kραντωρ avatar
   Kραντωρ @ Komis Montechristo 04/07/2012 16:32:28

   Η ΕΔΑ εκάλυπτε με νομιμοφανές προσωπείο το παράνομο ΚΚΕ. Οι οπαδοί της ΕΡΕ αυτο-εχαρκτηρίζοντο εθνικόφρωνες και διεκρίνοντο για τον πατριωτισμό τους, όπως ακρβώς και οι οπαδοί των βενιζελογενών κομματιδίων. Ο Ν.Πλαστήρας κατάσσεται στους «κεντροαριστερούς»; Υπήρχε ως όρος κατά την δεκαετία του ΄50;

   • Komis Montechristo avatar
    Komis Montechristo @ Kραντωρ 04/07/2012 17:06:19

    Η ΕΔΑ,τη προδικτατορική περίοδο,κάλυπτε όχι μόνο το σύνολο των κομμουνιστών ψηφοφόρων αλλά και ένα τμήμα των ριζοσπαστών σοσιαλιστών-μη κομμουνιστών (εαμογενών) ψηφοφόρων.Δεν αναφέρομαι στη περίοδο που πήρε το 25% του 1958,αλλά πχ στο 14,5% των εκλογών του Νοεμβρίου του 1963.Ως προς το 1964 δεν θα σχολιάσω,διότι η ΕΔΑ αρνήθηκε να κατεβάσει δικούς της υποψηφίους σε πάνω από είκοσι εκλογικές περιφέρειες με σκοπό να διευκολύνει την Ένωση Κέντρου έναντι της Ε.Ρ.Ε.
    Ως προς τον Νικόλαο Πλαστήρα θα σχολιάσω το εξής:Ήταν ένας αγνός,έντιμος πολιτικός άνδρας.Πέθανε σε στρατιωτικό κρεβάτι (η κηδεία του έγινε με δανεικά).Η τιμιότητά του δεν αμφισβητείται από κανέναν.Ήταν κεντροαριστερός.Το σύνθημα της νεοσυσταθείσας ΕΠΕΚ στις εκλογές του 195ο (5 Μαρτίου) ήταν:''Θα φέρω πίσω τα καλύτερα παιδιά του λαού''.Εννοούσε τους έγκλειστους και φυλακισμένους κομμουνιστές.Μην ξεχνούμε και κάτι ακόμη:Μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί περίτρανα πως τα ποσοστά της τότε ΕΠΕΚ και ΕΔΑ (αν αθροιστούν) στα μεγάλα αστικά κέντρα (περιφέρεια πρωτευούσης,Θεσσαλονίκη,άλλες μεγάλες πόλεις) φτάνουν στο ποσοστό της αποχής των εκλογών στις 31 Μαρτίου 1946.Ως γνωστόν τότε τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα της εποχής εκείνης είχαν κηρύξει αποχή που έφτανε από 25 έως 30%.Η παράταξη της ΕΠΕΚ ήταν η κεντροαριστερά της περιόδου εκείνης και οι ψηφοφόροι της ήταν πολύ πιο κοντά με την ΕΔΑ,απ'ότι ήταν,παράδειγμα,οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Σ.Βενιζέλου.

    • kas avatar
     kas @ Komis Montechristo 05/07/2012 09:16:04

     σωστά όλα αυτά Κόμη
     έτσι όπως τα λες ήταν
     με 2-3 παρατηρήσεις

     1ο) ο κόσμος που πήγε στο πασοκ στα 70ties...δεν ήταν εαμογενής φύση

     ήταν εαμοαναθρεμμένος...ελέω γονέων

     ή απλά ''διωχθείς'' στα 50ties από τους γκρούεζες της ΕΡΕ (όχι την ηγεσία)...έχοντας το στίγμα του ''αριστερού''...ακόμα και αν δεν ήταν (από εκεί στιγματίστηκε η Δεξιά...ως ''επάρατος'' από τα λαμόγια)

     πεπλανημένος κόσμος δηλαδή...που ανέγνωσε λαναθασμένα την ιστορία...όπως την προπαγανδίσανε μετά το 74 οι μπαρμπά-θωμάδες του αριστερού ολοκληρωτισμού

     ουδείς γνωρίσει ποιά ήταν η πραγματική αποχή...ούτε οι κουκοβάγιες, ούτε οι κουκουέδες
     το 46 εννοώ

     2ο) δεν λεηλάτησε το πασοκ...τον ''ευρωκομμουνιστικό'' κόσμο
     επ' ουδενί...

     η Συμμαχία (ακόμα και αν μέλη της πήγανε μετά στο πασοκ...π.χ. Μαγκάκης) ήταν τρεις και ο κούκος
     μετά το ΚΚΕεσ alone ως ουρά της δεξιάς επ΄ουδενί δεν έδωσε ψήφους εκεί
     μιά ζωή στα αζήτητα ήταν και αυτό

     3ον) σχετικά με τον μύθο των εκλογών του 46
     όλοι ....μα όλοι λένε ότι μέχρι 25% θα πήγαιναν όλοι οι σχηματισμοί που απείχαν (όχι μόνο του το εαμ β)

 3. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 05/07/2012 11:47:03

  Φίλε Kas,μερικές απλές παρατηρήσεις πέρα και πάνω από πολιτικές επιθυμίες χωρίς πάντα να διεκδικώ κανένα αλάθητο:
  Πρώτον:Η πολιτική αποχή των εκλογών του 1946 ήταν γεγονός.Στο θέμα του περιβόητου νούμερου υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.Η μεν εαμογενή παράταξη υποστήριξε πως η αποχή έφτασε περίπου το 50%,υπολογίζοντας στην αποχή το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που είχε ανακοινώσει,τότε,το υπουργείο Εσωτερικών.Η δε έκθεση των ξένων παρατηρητών έδωσε τρία νούμερα αποχής:9,3%,15%,20%.Από τις τρεις εκτιμήσεις της έκθεσης των ξένων παρατηρητών προβλήθηκε,τελικά,το πρώτο νούμερο.Ως προς το τελικό νούμερο της πολιτικής αποχής,θ'αναφέρω (πέραν των μελετών που έγιναν κατόπιν και επιβεβαιώνουν το νούμερο του 25%-και λίγο παραπάνω) δύο αδιάσειστα στοιχεία:
  1.Τέλη Φεβρουαρίου 1946 ο Βρετανός πρεσβευτής Λήπερ (οι Βρεταννοί διέθεταν και εξακολουθούν ακόμη να διαθέτουν εξαιρετική πληροφόρηση) προέβλεπε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών,ως εξής:Ηνωμένη παράταξη Εθνικοφρόνων (Τσαλδάρης,Μαυρομιχάλης,Θεοτόκης,Στεφανόπουλος) 35-45%,Εθνική Πολιτική Ένωση (Βενιζέλος,Παπανδρέου,Κανελλόπουλος) 10-15%,Κόμμα Φιλελευθέρων(Σοφούλης) 15-20%,Εαμογενής Παράταξη 25-35%.Μην ξεχνούμε,ταυτόχρονα,την εκτίμηση της ηγεσίας της εαμογενούς παρατάξεως που είχε υπολογίσει πως θα έπαιρνε περί 100 εδρών.
  2.Τέλη Δεκεμβρίου του 1945,η κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων ήταν οι εξής:Εφημερίδες που υποστήριζαν τον αμιγώς εθνικόφρονα κόσμο αντιπροσώπευαν το 45% επί του συνόλου των αναγνωστών,οι ''κεντρώες'' ή αλλιώς ενδιάμεσες εφημερίδες το 24% και οι εαμικές-αριστερές το 31%.
  Δεύτερον:Αναφέρεις τη ''Συμμαχία'' του 1977.Τότε έλαβε 2,8% των ψήφων.Πράγματι,ελάχιστο ποσοστό.Όμως,αμελείται το μεγάλο 25,3% που έλαβε ο πασοκισμός σ'εκείνες τις εκλογές (από 13,6% το 1974).Η μεγάλη πλειοψηφία της ανόδου του πασοκισμού οφείλεται καθαρά σε ψηφοφόρους της εαμογενούς-μη κομμουνιστικής πτέρυγας της αριστεράς,οι οποίοι τα πρώτα έτη της μεταπολίτευσης ήταν άστεγοι.Και κάτι ακόμη:Προ αρκετών μηνών είχα δημοσιεύσει ένα σχόλιο για τη τεράστια ευθύνη της ανανεωτικής αριστεράς το 1974.Αντί να συνεχίσει τη παρουσία της ΕΔΑ και να την ενισχύσει συσπειρώνοντας το σύνολο των μη κομμουνιστών-εαμογενών αριστερών ψηφοφόρων,προσπάθησε να γίνει αρεστή στη Μέκκα του διεθνούς κομμουνισμού τη Μόσχα βάζοντας στο τίτλο της την ονομασία ΚΚΕσ.Μέγα,πολιτικά,στρατηγικό λάθος.Ο πασοκισμός αντιλήφθηκε πως σημαντικότατο τμήμα της αριστεράς ήταν πολιτικά ''ορφανό'' και με αριστοτεχνικό τρόπο το κατέλαβε.
  Εν κατακλείδι:Πασοκισμός και κομμουνιστική-ανανεωτική αριστερά είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία.Τώρα (προς το παρόν-άγνωστο τι θα συμβεί στο μέλλον),ο χώρος αριστερά του καταρρέοντος του πασοκισμού παίρνει τη πολιτική εκδίκησή του...Ο κεντροαριστερός χώρος εισέρχεται στον αστερισμό μεγάλων ανακατατάξεων και σφοδρών ιδεολογικο-πολιτικών συγκρούσεων....Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.