11/07/2009 14:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές στον ΣΥΝΤη σύγκλιση διαρκούς συνεδρίου, στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα την προετοιμασία του ΣΥΝ για τις εκλογές και τη εκπόνηση εκλογικού προγράμματος, πρότεινε σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστειλε μήνυμα εξωστρέφειας, λέγοντας ότι ο ρόλος της αριστεράς «δεν είναι να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Είναι να δίνει ελπίδα και διέξοδο στον κόσμο, στους εργαζόμενους, τους νέους ανθρώπους, τους πιο αδύναμους αυτής της κοινωνίας».

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πτέρυγες. Η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Μetron Analysis δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί ακόμη περισσότερο, στο 3,6% και να βρίσκεται πίσω από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους

 Η απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για κοινό κείμενο στη σημερινή συνεδρίαση έγινε εν μέρει δεκτή, όμως o πρόεδρος του ΣΥΝ υπέστη προσωπικό πολιτικό πλήγμα, αφού η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας (Ανανεωτικοί και Ρεύμα) απέρριψε την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, υποχρεώνοντάς τον να την αποσύρει. Έτσι αυτός φαίνεται ότι έβαλε μόνος του σήμερα το θέμα του …διαρκούς συνεδρίου.

 Εκτός από τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, δύο είναι τα επίμαχα ζητήματα που απασχολούν και διχάζουν τα στελέχη του ΣΥΝ: το θέμα της οργανωτικής αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και το εάν θα πρέπει να παραμείνει ή όχι ανοικτή η πόρτα για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θεωρεί ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί η θέση για κάρτα μέλους και διεξαγωγή ψηφοφοριών στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως λένε, «είναι το πρόπλασμα για τη μετατροπή της παράταξης σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό».

 Παράλληλα, αναζητείται πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του γραμματέα στη θέση τη θέση του Νίκου Χουντή, ο οποίος είναι πλέον ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες (μυστικές) συναντήσεις που είχαν ο Αλέκος Αλαβάνος με τον Αλέξη Τσίπρα κάπως εξομάλυναν τις σχέσεις των δυο πλευρών, ωστόσο δεν έχει επιλυθεί ακόμα το πλέον κρίσιμο ζήτημα του ποιος θα τεθεί επικεφαλής του σχήματος, οψέποτε και αν γίνουν εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο γραμματέας της ΚΠΕ θα προέρχεται από την πλειοψηφία του ΣΥΝ, με επικρατέστερους τους Νίκο Βούτση, Στάθη Λεουτσάκο και Αλέκο Καλύβη. Από τις διαβουλεύσεις των τάσεων θα εξαρτηθεί αν θα εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία και ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των μελών της. Ιστορικά στελέχη της πλειοψηφούσας τάσης προκρίνουν τη λύση της Σόφης Παπαδόγιαννη, ενώ ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Μπαλάφα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 11/07/2009 15:27:29

  Άλλη μία ομιλία Τσίπρα όπου δεν έκανε καμία ουσιαστική αυτοκριτική (εκτός και αν αυτοκριτική είναι το «δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε απόλυτα στις απατήσεις της βάσης του κόμματος» - από την enet.gr το πήρα, ζήτησε «φυγή προς τα εμπρός», και απέφυγε να προτείνει λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα (π.χ. λειτουργία ΣΥΡΙΖΑ). Και μετά λένε, γιατί τους έχει ταυτίσει ο κόσμος με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα...

 2. ataktos avatar
  ataktos 11/07/2009 16:03:26

  Αυτοί έχουν μάθει από παιδία να βράζουν στην σούπα τους …κρίμα

 3. Lavazza avatar
  Lavazza 11/07/2009 23:00:58

  @Πολυβιωτης

  ο κόσμος δεν τους έχει ταυτίσει με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα αλλά με το κάθε λογής εγκληματικό στοιχείο που έχουν μαζέψει εκεί μέσα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.